Kategorier
Arbete och sjukersättning

Det handlar inte om arbetsskygghet

Så här under pandemin skulle de allra flesta hålla med om att det handlar om ren och skär tur om man fortfarande har sitt jobb kvar. Att jag inte har blivit varslad är inte min egen förtjänst utan det handlar om att jag råkar ha turen att vara anställd på ett företag som haft råd att ha kvar mig. Men när det gäller sjukpensionärer och utförsäkrade får de inte sällan höra att de får skylla sin fattigdom på sig själva. Deras situation anses inte handla om otur i livet utan om attityder och eget val.

Stor skillnad hur man blir behandlad

Det är stor skillnad på hur vanliga friska personer blir behandlade av samhället och hur personer med funktionsvariationer och sjukdomar blir behandlade. Nu när många jobb plötsligt försvinner p.g.a. pandemin så lättar regeringen a-kassereglerna så att bland annat folk som hittills valt att avstå från ett a-kassemedlemskap också kan få a-kassa och slippa hamna hos socialen ifall de skulle bli varslade. Men utförsäkrade personer har utan nåd tvingats gå igenom all den förnedring som utförsäkringsprocessen innebär.

Måste stå till svars

Att gå igenom en utförsäkringsprocess innebär att man får sitt läkarutlåtande kritiskt granskat och man måste stå till svars inför Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan för varför man saknar arbetsförmåga. ”Vi tror inte på det din läkare skriver, vi kräver att du testar att jobba så ser vi vad som händer”, säger de inte sällan. Det spelar ingen roll om man förklarar att man är rädd för att testa eftersom det kan innebära att man kraschar, man tvingas till det ändå! Som villkor för att få socialbidrag brukar socialtjänsten nämligen kräva att man aktivt söker jobb.

Tänk om arbetsföra också hade behandlats så

Tänk om alla friska arbetsföra personer som förlorar sina jobb nu också skulle behandlas på samma sätt som alla utförsäkrade har behandlats sedan 2008. Tänk om de fick höra: ”Men du gör inte allt vad du kan för att få ett nytt jobb. Varför söker du inga jobb inom vården? Det är skriande behov på vårdpersonal så här under pandemikrisen så du lär inte ha några problem med att hitta ett nytt jobb” Och sedan skulle de få krav på sig att söka vartenda vårdjobb som finns inom landet även om det skulle innebära att de måste flytta.

Tänk om arbetslösa tvingades provjobba

För att visa att de är seriösa skulle de behöva uppvisa att de sökt minst 50 nya vårdjobb om dagen som villkor för att få socialbidrag. Om de förklarar att det inte fungerar att flytta till en annan ort för att jobba inom vården under coronatider med anledning att de har sambo och barn på hemorten skulle de få höra: ”Men vi vill att du testar att flytta ändå och börja jobba inom vården, vi vill se vad som händer om du gör det. Du kanske kommer att klara det.”

Skulle vara omänsklig behandling

De allra flesta skulle hålla med om att det skulle vara omänsklig behandling för man kan ju inte kräva vad som helst av arbetslösa, inte ens om personen är fullt frisk och utan funktionsvariationer. Jag menar absolut inte att alla nyblivna arbetslösa borde bli behandlade så här utan jag vill bara belysa det orimliga i hur de flesta utförsäkrade behandlas när de blir ifrågasatta och tvingas provjobba trots att det är skadligt för dem. Ingen förtjänar den behandlingen!

Kan hända vem som helst

Blir man utförsäkrad och hamnar hos socialtjänsten handlar inte om att man är lat, arbetsovillig eller saknar motivation utan det handlar endast om politiska beslut. Hade inte regeringen lättat på a-kassereglerna under pandemikrisen, hade en genomsnittssvensk kunnat hamna där. Det handlar inte om lathet och arbetsskygghet, det handlar om otur!

Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.