Kategorier
Arbete och sjukersättning

Jo, mina skäl väger visst lika tungt

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Ibland hintar vissa om att det finns autister som skulle vara i ett större behov av jobb än jag. Dessa autister lever ofta på sjukersättning men skulle vilja säga upp den helt om de lyckades hitta en arbetsgivare som är villig att anställa dem. Anledningen till att många inte anser att jag har ”behov” av ett jobb är att jag har uttryckt att jag är en ensamvarg som inte behöver social samvaro och är nöjd med att sysselsätta mig med mina specialintressen hemma. Vissa andra autister kan däremot må psykiskt dåligt utan ett meningsfullt socialt sammanhang.

Social delaktighet inte viktigt för mig

Jag har aldrig haft något behov av att vara delaktig i samhället på det sättet som många andra. Redan som barn drog jag mig undan och ville inte vara delaktig i mina klasskamraters lekar på rasterna. Jag har aldrig heller haft något behov av att känna mig duktig och accepterad av samhället. Att bli sedd för mina styrkor och få beröm och uppskattning för min arbetsinsats har aldrig varit viktigt för mig. Arbete höjer inte min självkänsla men sänker inte den heller. Att jag känner så här beror troligen på att autism kan gränsa till schizoid personlighetsstörning.

Blev utförsäkrad

Ändå är jag i lika stort behov av ett jobb som vem som helst! Det skulle vara katastrofalt för mig att bli uppsagd: jag mår mycket dåligt utan ekonomisk trygghet. Jag blev ju utförsäkrad från Försäkringskassan och fick inte sjukersättning beviljad trots att jag överklagade med hjälp av en jurist. Försäkringskassan ansåg att jag var för högfungerande och hade uppvisat en arbetsförmåga i och med bland annat mina studier på Ågesta Folkhögskola.

Alla boendestödjare är inte lika duktiga

Att leva på ekonomiskt bistånd, även kallat socialbidrag, är mycket otryggt, och jag talar av egen erfarenhet! Jag har ingen familj i Sverige som kan hjälpa mig med att fylla i de blanketter som krävs och ta fram alla underlag. Visst, jag har boendestöd, men det är inte alla boendestödjare som klarar av att hjälpa med sånt. Missar de deadline får man avslag på socialbidraget! Just nu har jag en duktig boendestödjare, men hon kan behöva sluta och se sig om efter ett annat jobb. Hur skulle jag kunna veta om hennes efterträdare kommer att kunna hjälpa mig?

Garantinivån lägre för utlandsfödda

Det skulle även vara krångligt för mig med sjukersättning. För det första är min garantiersättning betydligt lägre än någons som är född i Sverige. När jag hade aktivitetsersättning, fick jag ca 1600 kronor från Sverige, resten kom från Finland. Även när jag adderade summan jag fick från Sverige och Finland tillsammans fick jag ett betydligt lägre belopp än någon med garantiersättning som var uppvuxen i Sverige. Skulle jag ha svensk nivå på garantiersättningen, skulle min situation vara tryggare men jag har ju en utländsk nivå!

Tänk om något av länderna skulle ge mig avslag?

Sedan finns det ju också annat som krånglar till det för mig: både Finland och Sverige skulle behöva godkänna min ansökan om sjukersättning. Tänk om jag skulle få avslag från Finland? Och tänk om jag skulle hamna i garantinivå igen? Då skulle jag förmodligen endast få ca 1600 kronor i månaden från Sverige exklusive bostadstillägg (om inte nivån har höjts något sen jag hade aktivitetsersättning) och skulle därför behöva ansöka om kompletterande socialbidrag.

En krånglig process

Eftersom både Finland och Sverige skulle behöva godkänna min ansökan skulle det innebära enormt mycket jobb för mig att ansöka om sjukersättning! När man är född och uppvuxen utomlands är det otroligt mycket underlag man behöver ta fram. Det var otroligt jobbigt för mig när jag ville ansöka om aktivitetsersättning. Jag avundades alla som fick hela sin aktivitetsersättning från svenska Försäkringskassan: dels fick de ett högre belopp än vad jag fick tillsammans från båda länderna och dels var deras ansökningsprocess relativt enkel.

Trivs hos Misa Kompetens

Nu låter det som att jag inte skulle trivas på mitt jobb men det gör jag! Jag älskar att föreläsa om autism och mitt jobb hos Misa Kompetens är det bästa jobbet jag någonsin haft. Jag har trevliga kollegor och arbetsplatsen är anpassad efter mina behov. Jag syftar endast på att det skulle vara katastrofalt för mig att bli arbetslös av ekonomiska skäl. Jag skulle säkert bli deprimerad då och bli totalt utbränd av allt pappersarbete! Men jag älskar verkligen mitt jobb och är mycket tacksam för att vara anställd hos Misa Kompetens 🙂

Alla jobbar inte av sociala skäl

Det känns som att det är fult att säga högt att man bryr sig om aspekter som lön och ekonomisk trygghet när man har autism eller en annan funktionsvariation. Vi förväntas säga att ett meningsfullt socialt sammanhang betyder allt för oss och att ekonomin inte spelar någon roll. Men du som arbetar som jobbcoach eller arbetsförmedlare ska vara medveten om att vissa autister tycker att lönen är en avgörande faktor. Alla autister behöver inte ett jobb av psykosociala skäl men kan vara i ett mycket stort behov av ett jobb av andra anledningar!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Köp min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Jo, mina skäl väger visst lika tungt”

Jag förstår! Jag mår också psykiskt dåligt om jag inte har bra rutiner, men jag fixar dessa rutiner självständigt hemma genom att t.ex. syssla med mina specialintressen. Men jag vet att många andra behöver en daglig sysselsättning utanför hemmet för att må bra!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *