Kategorier
Stöd och insatser

Nu har jag drabbats ordentligt av krisen

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Fram till i onsdags hade jag kommit relativt lindrigt undan av pandemikrisen. Visst, jag har saknat min kille och jag har blivit korttidspermitterad. Även mina sommarplaner har blivit förstörda för jag kommer inte våga åka till mina runt 70-åriga föräldrar i Finland. Men jag kommer ju fortsätta jobba hos Misa Kompetens efter permitteringen, jag har fått behålla en stor del av min lön, och min kille och mina föräldrar kommer (förhoppningsvis) finnas kvar efter krisen. Därför hade jag fram till i förrgår inte drabbats jättehårt och inte kunnat klaga.

Allt har vänt

Men nu har situationen tagit en annan vändning. Låt mig ta allt från början. Som ni säkert minns tvingades jag byta boendestödstutförare efter årsskiftet och var därefter under matchningsprocess vilket innebar att den nya utföraren skickade olika boendestödjare hem till mig varje gång så att jag skulle kunna känna efter och bestämma mig för vilken av dem jag ville ha som min ordinarie boendestödjare. Till slut bestämde jag mig för en tjej, och hon blev utsedd till min nya ”huvudboendestödjare”.

Hon hann jobba några gånger

Hon hann jobba hos mig några gånger tills hon tvingades stanna hemma för att vabba sin dotter. När dottern hade blivit frisk, slog coronakrisen till och hon blev själv helt ordentlig sjuk. Torrhostan höll sig kvar ett tag vilket gjorde att hon inte kunde jobba. Och när hon väl hade blivit frisk hade dottern en rinnig näsa vilket gjorde att förskolan vägrade ta emot henne ifall det skulle vara corona. Boendestödjaren var säker på att dottern var fullt frisk och att den rinnande näsan berodde på allergi men förskolan ville förståeligt nog ta det säkra före det osäkra.

Har haft vikarier

P.g.a. allt detta har hon tvingats vara borta från jobbet under de senaste 6-7 veckorna. Jag har haft vikarier under denna tid vilket delvis inneburit strul. Mitt rum hade blivit riktigt stökigt under tiden för det har med ordning och reda har inte riktigt fungerat med vikarierna. Men jag höll humöret uppe för jag visste ju att den här tjejen förr eller senare skulle vara tillbaka och ta tag i oordningen! Därför har jag varit tålmodig och väntat.

Fick dåliga nyheter

I förrgår bar väntan äntligen frukt. Jag var jätteglad för att se henne igen efter en mycket lång tid för jag hade saknat henne! Precis som jag hade väntat mig tog hon tag i oordningen direkt. Men tyvärr kom hon också med dåliga nyheter: hon har blivit varslad till följd av pandemin! Hennes anställning har en månads ömsesidig uppsägningstid vilket innebär att hon har rätt att fortsätta med sin heltidsanställning fram till den 15:e maj. Men därefter kommer hon eventuellt behöva se sig om efter ett nytt jobb.

Hon har förlorat sina klienter

Jag blev chockad och undrade hur det kom sig att coronakrisen har kunnat drabba Livis anställda! Men tydligen har många av Livis kunder sagt upp boendestödet helt till följd av pandemin. Och många som finns kvar hade velat byta till andra boendestödjare under tiden hon varit borta. Hon hade tyvärr varit borta länge nog för att många av hennes andra klienter hade hunnit fästa sig vid hennes vikarier och valt att gå över till dem helt. Jag skyller på Covid-19 här: hade pandemin inte funnits, hade hon inte behövt vabba en frisk dotter i 1,5 månad!

Finns kanske en lösning

Hon menade att hon skulle fortsätta att jobba timmar hos mig även efter den 15:e maj fram till hon skulle hitta ett nytt heltidsjobb. Hon trodde att det eventuellt skulle kunna vara möjligt för henne att ha en timanställning hos Livis och därmed fortsätta jobba några timmar i veckan hos mig även om hon skulle ha en heltidsanställning på annat håll, detta kunde hon dock såklart inte lova med säkerhet. Hon hoppas på att återkomma tillbaka till att jobba heltid hos Livis efter krisen, men detta förutsätter givetvis att hon har tillräckligt många klienter.

Ingen vet hur det blir

Jag blev chockad. Jag förstår ju situationen, men det är såklart tråkigt för mig som klient: först slutar min gamla fina boendestödjare som jag haft i många år och det tar mig ett tag innan jag hittar den här tjejen. Och ganska direkt därefter tvingas hon vara borta från sitt jobb i 1,5 månad och nu kommer hon kanske ryckas bort från mig helt! Jag får vara beredd på att gå igenom en ny matchningsprocess efter en 15:e maj vilket är psykiskt påfrestande. Jag hoppas innerligt på att få behålla henne efter den 15:e maj men ingen vet med säkerhet hur det blir.

Vill behålla henne

Ni kanske minns att den här tjejen jobbar hos mig 3 timmar i veckan. Dessutom har jag ytterligare 6 boendestödstimmar i månaden och jag får boka vilken anställd jag vill för dessa timmar. Det brukar vara en specifik tjej som jag brukar boka. Men nu har jag meddelat Livis att jag vill att min ordinarie boendestödjare, dvs den här tjejen, även ska ta över den timanställdas timmar för nu sitter hon ofta sysslolös på kontoret. Jag gör inte detta för hennes eller Livis skull utan helt för min egen. Jag vill göra allt i min makt för att kunna behålla henne!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Köp min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

10 svar på ”Nu har jag drabbats ordentligt av krisen”

Hej Paula, tråkigt att det påverkat dig nu också 🙁 Hoppas verkligen boendestödjaren får behålla sitt jobb så hon kan fortsätta hos dig – jag kan tänka mig att det är väldigt påfrestande att hitta någon ny.

Tack Mathias! Just nu ser allt mer lovande ut: hon verkar ha fått ihop fler timmar. Så det verkar finnas hopp för henne om att kunna återgå till heltid, åtminstone efter coronakrisen om inte annat! Men jag vill inte ta ut segern i förskott så att jag inte blir besviken.

Svara

Vi får verkligen hoppas det – jag håller tummarna! Men förstår även att du inte vill ta ut något i förskott ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *