Kategorier
Okategoriserade

Dessa saker kan försvåra för autister på arbetsmarknaden

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Autism behöver inte betyda samma som avsaknad av arbetsförmåga. Inte heller behöver autism betyda sänkt arbetsförmåga under förutsättning att autisten har turen att hitta en arbetsplats som är anpassad efter hens behov. Dock brukar det tyvärr vara lättare sagt än gjort att hitta en sådan arbetsplats. Själv har jag turen att vara anställd hos Misa Kompetens som har anpassat arbetsplatsen för mig, men långt ifrån alla autister har samma tur. Dessa saker kan försvåra för oss autister på arbetsmarknaden:

1. Det krävda arbetstempot

Det som hindrar vissa autister från att hitta ett jobb är det krävda arbetstempot. Vissa autister har inga problem med att utföra själva arbetsuppgifterna men klarar inte av att arbeta lika snabbt som andra vilket kan bli ett hinder. Visst, arbetsgivare har rätt till lönebidrag när de anställer någon som arbetar i en långsammare takt men det är långt ifrån alla arbetsgivare som är intresserade av möjligheten. Ni kanske minns Emma: chefen på hennes tidigare praktikplats ville inte anställa henne med motiveringen att hon var för långsam och sade sig föredra att anställa någon som var snabbare, och detta alltså trots möjligheten till lönebidrag!

2. Heltidsnormen

I många länder är det vanligt med deltidsanställningar men här i Sverige är det heltidsarbete som är normen vilket troligen beror på att jämställdhetsfrågor står högt i kurs. Därför har vi en mycket fungerande barnomsorg och alla uppmuntras att arbeta heltid. Dock kan de som endast har en deltidsarbetsförmåga drabbas av heltidsnormen för det kan vara lättare sagt än gjort att hitta ett deltidsarbete. Visst, har man inga funktionsvariationer som medför en sänkt arbetsförmåga kan man välja och vraka på arbetsmarknaden och har säkert inga problem med att hitta en deltidsanställning t.ex. inom vården. Men har man autism kan det vara förvånansvärt svårt!

3. Begränsade intressen

För någon som inte har autism kan det vara svårt att sätta sig in i hur det är att ha ytterst begränsade intressen. Har man ingen förmåga att intressera sig för annat än sina specialintressen kan det utgöra ett mycket stort hinder på arbetsmarknaden. Om ens specialintresse exempelvis är konst så är det inte säkert att man lyckas hitta ett konstnärligt arbete man kan försörja sig på. Och nej, har man en ytterst begränsad mängd energi är det inte säkert att man orkar arbeta med något annat än sitt specialintresse!

4. Det sociala

Autism innebär som bekant svårigheter i socialt samspel, och det sociala riskerar därför att utgöra ett stort hinder för oss på arbetsmarknaden. Vissa autister klarar av fikaraster och jobbmöten utan problem medan andra tycker att det är svårt. Råkar man tillhöra den skaran som tycker att det sociala är oöverstigligt svårt är det inte säkert att man klarar av att arbeta alls om det är krav på obligatorisk närvaro på sociala tillställningar. Själv deltar jag i jobbmöten ungefär 1 gång i månaden men det är inte alla autister som klarar det! Har man svårt med det sociala och inte lyckas hitta en arbetsgivare som är villig att se förbi detta riskerar man att bli exkluderad från arbetsmarknaden.

5. Anställningsintervjuer

Slutligen kan det ta stopp redan vid anställningsintervjun! Har man mycket svårt med ögonkontakt och har svårt för att småprata är det långt ifrån säkert att man lyckas övertyga en arbetsgivare om att man är den ytterst duktige, noggranne och pålitlige medarbetaren som man säger sig vara. Jag hatar att de som har lättast för att prata för sig brukar ha lättast för att få arbete även om själva arbetets art inte skulle kräva någon social förmåga. Men tyvärr är det så verkligheten ser ut vilket följaktligen drabbar de autister som inte alltid är så bra på att göra ett gott intryck vid första möte.

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt över 249 kr för privatpersoner) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. När jag var barn låg jag stilla hela dagarna när jag hade feber. (förutom toabesök och dricka) Mitt syskon däremot…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

6 svar på ”Dessa saker kan försvåra för autister på arbetsmarknaden”

Du har bra timing på dina blogg-artiklar ! Nu på måndag så skall jag ut på arbetsmarknaden igen och det är minst sagt spännande i dessa tider. Det blir ännu mer spännande nu när jag är öppen om min ASD i min CV.

Vad bra att det blev bra timing! Jag önskar dig stor lycka till, jag hoppas att arbetsgivarna uppskattar din öppenhet och ser fördelarna med autism.

Svara

Vill bara säga hur tacksam jag som mamma är som hittade denna sida. Den har hjälpt mig att förstå min dotter bättre samt att jag har haft konkret ett exempel när dottern undrat över saker. Så ett stort super tack till dig som vill dela med dig till alla oss som söker förklaringar. Så tacksam man någonsin kan vara. Kram Vicktoria ?

Tack själv! Vad roligt att du hittade till bloggen och att den har hjälpt dig att förstå din dotter bättre! 🙂 Kram

Svara

Det finns arbetsplatser som håller så många jobbmöten att personalen knappt gör annat än att sitta i möten. Mindre snack och mer verkstad, säger jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *