Kategorier
Autism och trötthet

Därför är en person med autism beroende av god sömn

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Att leva med autism är oftast betydligt mer energikrävande än att leva utan funktionsnedsättning. Alla autister är olika och alla kommer därmed inte känna igen sig i det jag skriver, men det är enligt min erfarenhet väldigt vanligt att vi autister är mer utmattade än neurotypiska personer, det vill säga människor utan autism. Många av oss autister har automatiseringssvårigheter vilket innebär att aktiviteter och handlingar inte går per automatik. Vi måste ofta fokusera fullt ut på allt vi gör vilket i sin tur gör att aktiviteter som tandborstning och duschning kan bli krävande projekt. Allt detta gör oss trötta.

Vi är intryckskänsliga

Därtill är många autister intryckskänsliga. Det är inte alls ovanligt att vi är överkänsliga mot synintryck, ljud, beröring, lukter och smak. Att åka kommunalt kan ta extremt mycket energi av vissa autister: för det första är det ofta väldigt mycket synintryck ombord på kollektivtrafik: ljus från resenärernas mobiltelefoner, skärmar och dessutom är det mycket ofta mycket folk som rör sig fram och tillbaka. Ljudintryck så som motorn på bussen, medresenärernas prat och utropen kan också kännas uthärdligt. Vissa resenärer bär starka parfymer vilket kan bli jobbigt för känsliga autister. Många autister är helt slut efter att ha åkt kollektivt.

Vi måste analysera allt

Att ständigt försöka tolka andra människor och försöka förstå vad de menar är också energikrävande. Dels måste vi försöka förstå deras kroppsspråk, dels försöker vi analysera vad det de säger egentligen betyder. När andra säger: ”Välkommen, känn dig som hemma!” måste vi försöka klura ut vad det egentligen betyder. Får vi känna oss som hemma eller får vi inte det? När man känner sig som hemma som gäst, hur är man då? Det här med att känna sig som hemma var bara ett exempel. Vi måste ofta överanalysera alla sociala situationer vi råkar ut för!

Fel bemötande ställer till det

Dessutom kan andras bemötande av oss göra våra liv ännu mer energikrävande. Andra människor ifrågasätter våra svårigheter, missförstår och misstror oss, uppmanar oss att höja kraven samtidigt som myndigheter nekar oss de anpassningar och bidrag vi borde ha rätt till. Att ständigt behöva försvara oss, överklaga myndigheternas beslut och klaga på stödinsatser som inte fungerar bidrar till vår trötthet och utmattning.

Texten fortsätter längre ner på sidan.

ANNONS

Reklam för Paula Tillis bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom.

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Adlibris och Bokus.

Vi måste vara utvilade

Av ovanstående anledningar känner vi autister ofta att vi behöver vara utvilade för att klara av vår vardag. Därför kan vi vara betydligt mer beroende av god sömn än de flesta neurotypiker. Många har undrat hur det kommer sig att jag tackar nej till kvällsaktiviteter, men för att min nästa dag inte ska bli lidande behöver jag alltid prioritera sömn i alla lägen! För mig hade det till och med varit otänkbart att skaffa barn för jag skulle inte kunna utföra praktiska aktiviteter så som blöjbyten, matning, på- och avklädning o s v med dålig sömn (det finns autister som klarar det, men inte jag)! I skolan var jag tvungen att skolka de gånger vi hade schemalagda kvällsaktiviteter då jag visste att jag inte skulle klara av nästa skoldag med för få sömntimmar.

Vi sover sämre än NT:s

Tyvärr har studier visat att vi autister lider av sömnsvårigheter, och det gäller autistiska barn, ungdomar och vuxna! För att vi ska klara av vår vardag är många av oss autister beroende av sömn, men samtidigt sover vi alltså ofta sämre än neurotypiker. Jag märker direkt att mitt hem blir kaos när jag sovit sämre än vanligt för jag tappar ofta saker på golvet och orkar inte plocka upp dem. Vidare ramlar jag och skadar mig väldigt ofta när jag sover dåligt för jag har dålig motorik. När jag är pigg orkar jag oftast fokusera på motoriken, men när jag är trött funkar det inte!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Adlibris och Bokus.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Därför är en person med autism beroende av god sömn”

Jag tar bilen i stället för åka buss, avskyr att åka buss, gör de med nödvändighet ont. När bilen var på verkstan fick jag ta tunnelbana. Dock klarar jag att åka på långfärdsbuss till Italien eller Holland, men kanske för blommor och frukt är mina stora intressen. Har inte autism men Tourette, men de flesta npf har ju likheter, min son har adhd och han är extremt ljus och ljudkänslig, min fd sambo , sonens pappa har också Adhd och har också problem att åka buss och tunnelbana. Så vi är beroende av bilen. Är de sommar cyklar jag och de gör min son också .
En sak som hände min son häromdagen var att han plockade blåsippor, jag sa till honom, de ej var tillåtet men då sa han i sången plockade barnen blåsippor. Då kunde jag inte längre vara arg. Så många med övriga npf kan ta sånger bokstavligt. Låten heter blåsippan ut i backarna står

Vad bra att du har körkort så att du kan åka bil när du vill!

Jag har inte hört sången om blåsippor, men det stämmer att många med npf kan ta sångerna bokstavligt. Kan även tänka mig att barn utan npf gör det när de är riktigt små.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *