Kategorier
Läsarfrågor i bloggen

Kan någon med autism ha empati för främmande människor?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Mimi frågar

Jag har läst om Aspergers och autism. En del här på din blogg, vilken jag fick fram nyss när jag googlade ” Har Aspergers och kan känna mycket empati”. Det står att vi med autism har svårt att förstå våra egna känslor och uttrycka med ord. Det känner jag igen mig i. Men jag har mycket lätt att känna med andra människor. Har haft svårare med mina barn i krissituation men lärt mig. Däremot har jag alltid förstått och hyst empati till främmande människor. Hur kan det vara så?

Och har jag i s f fått fel diagnos som 50-åring?
Fick adhd diagnos efter mitt andra barn, 42 år.

En fråga till: Är inte Aspergers Syndrom samma som högfunktionell autism? 

Tack för bra blogg! Finns du Instagram?

Paula svarar

Vad roligt att du gillar bloggen! 🙂 Det är inte alls säkert att du fick fel diagnos som 50-åring. Om du inte tycker att autismdiagnosen är korrekt kan du kontakta vården och fråga dem varför du fick diagnosen, men det är mycket troligt att du fick rätt diagnos. Min blogg är skriven ur ett inifrånperspektiv, men det betyder inte att man inte har autism om man inte känner igen sig i det jag skriver. Det finns feldiagnostiserade autister, men jag vill tro att de flesta har fått korrekt diagnos!

Empati nämns inte i diagnoskriterierna

Diagnosen autism ställs om man bedöms uppfylla diagnoskriterierna för autism, och som du ser nämns inte empati alls i kriterierna. Man kan alltså bli diagnostiserad med autism oavsett vilken empatisk förmåga man har! Däremot har många autismforskare skrivit om Theory of Mind hos personer med autism, en förmåga som vissa skulle kalla för kognitiv empati. Det är en förmåga att sätta sig in i någon annans kläder, och vissa anser att vi autister har svårt för just kognitiv empati. En person med bristande förmåga till kognitiv empati har svårt att förstå hur andra människor tänker och känner.

Betyder inte att man inte har autism

Däremot anses vi autister ha affektiv empati vilket innebär att när vi väl förstår den andres perspektiv och känslor så hyser vi medkänsla, enligt artikeln. Observera dock att alla vi autister är olika! Sedan finns det autister som anser att vi autister visst har kognitiv empati och att neurotypiker (=människor utan autism) har lika svårt att förstå autister som vi har att förstå neurotypiker. Nu kom jag lite in på sidospår här, men min poäng är att vi autister är olika, och att man inte känner igen sig i det som jag eller autismforskare skriver om empati betyder inte att man inte har autism. Och man kan absolut ha autism och känna empati! Många autister jag känner är väldigt empatiska.

Texten fortsätter längre ner på sidan.

ANNONS

Reklam för Paula Tillis bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom.

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Du vill det bästa för dina barn

Varför du hyser empati till främmande människor samtidigt som du haft svårt att känna med dina barn i krissituationer är svårt att säga. Det kan finnas olika förklaringar till detta! Kanske är du för känslomässigt engagerad i dina barn och blir orolig för dem i krissituationer. Kanske fungerar känsloavstängning som en kompensatorisk strategi för dig? Förmodligen vill du det bästa för dina barn och har starka åsikter om hur de borde känna och agera. Och du kanske blir orolig när de inte gör som du vill vilket i sin tur kan göra att du stänger av dina känslor helt.

Du har lärt dig att känna med dem

Det kan såklart även finnas andra anledningar. Kanske har du haft ett tufft föräldraskap och mått dåligt vilket gjort att du stängt av känslorna? Eller kanske lägger du mycket mental energi på att försöka förstå andra människor, men hemma slappnar du av eftersom du inte orkar anstränga dig hela tiden? Som sagt är det svårt att säga vad det du beskriver beror på, men du skriver ju att du har lärt dig att känna empati med dina barn i krissituationer vilket är det allra viktigaste.

Många ogillar begreppet

Ordet ”högfunktionell autism” har jag aldrig hört. Däremot är Aspergers syndrom nästan samma som autism nivå 1 eller autism nivå 2, enligt Svenny Kopp. Vissa kallar den typen av autism/Aspergers syndrom för högfungerande autism, men det är viktigt att känna till att högfungerande autism inte är en medicinsk diagnos utan det är ett begrepp som används i folkmun. Värt att nämna i sammanhanget är att många autister ogillar begreppet ”högfungerande autism” och tar avstånd från användningen av det.

Jag finns på Instagram

Ja, jag finns på Instagram 🙂 Här är länken till mitt Instagram-konto!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Man bör gå med i a-kassan så fort som möjligt när man har börjat jobba. Vilken a-kassa man bör gå…

  2. Att kontrollera hur ett myndigt barn använder sina pengar är en form av ekonomiskt våld. https://kronofogden.se/forebygg-ekonomiska-problem/stod-i-arbetet/se-det-ekonomiska-valdet Tänk också på att…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

4 svar på ”Kan någon med autism ha empati för främmande människor?”

Jag är ensamstående undersköterska jobbar heltid är mkt omtyckt bland mina brukare i ordinärt boende har drag av Add blir orolig då sonen 20år (AST) inte gör som jag vill vilket i sin tur kan göra att jag stänger av mina känslor
helt, det blir en konflikt och sonen som har Ast samt lindrig afasi kan känna,sig trängd börjar stimma och får ekolali nån gång senare tid har han puttat på mig av situationen. Inte alltid lätt vara lågaffektiv bland sina nära och allra käraste som har diagnos

Jag förstår att det inte alltid är helt lätt med lågaffektivt bemötande!

Svara

Hade förr en väninna som hade Asperger och jag hade då ingen diagnos som senare blev Tourette. Men nu till saken , vi var unga hon 21 och jag 25 ,,hon gillade fara ut på en klubb som fanns förr, medans jag föredrog vanliga pubar. Ja i varje fall for vi ut, började må illa så jag ville hem, men hon blev väldigt sur trots jag förklarade och hade även spytt.Hon tappade vänner, så gick ofta ut ensam. Många gånger upplevde jag överlag hon saknade empati, samtidigt hade hon arbetat i England som aupair och varit mycket fin med barnen. Och även fin med sina syskonbarn. Men tänker man kan kanske ha empati för vissa och andra inte.

Absolut kan det vara så att man har empati för vissa men inte för andra! Sedan kan alkohol också orsaka sådana brister. Men om hon saknade empati för sina vänner förstår jag att ingen ville umgås med henne!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *