Kategorier
Asperger och andra diagnoser

Autism och psykisk ohälsa

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Autism och Aspergers syndrom innebär inte sällan, dock långt ifrån alltid, även psykisk ohälsa. Själv mår jag sedan flera år tillbaka psykiskt bra, men så har det inte alltid varit. Som yngre levde jag med psykisk ohälsa och uppfyllde utöver autism och ADHD diagnoskriterierna för följande psykiatriska diagnoser:

1. Egentlig depression

I DSM 5 heter diagnosen Egentlig depression, men i folkmun kallas den kort och gott depression. Diagnosen kännetecknas av bland annat nedstämdhet under större delen av dagen, minskat intresse för nästan alla aktiviteter, kognitiva svårigheter och självmordstankar. Som ung vuxen då jag mådde som sämst kändes allt mörkt. Jag kände aldrig glädje för någonting. Jag tog även promenader mitt i natten då det inte spelade någon roll om jag skulle bli överfallen: då kanske jag skulle dö vilket jag ville trots att jag, tack och lov, aldrig vågade sätta mina självmordstankar i verket.

2. Dystymi

Dystymi innebär en ihållande känsla av nedstämdhet med hopplöshetskänslor utan att diagnoskriterierna för egentlig depression är uppfyllda. Jag har förstått i efterhand att jag måste ha lidit av dystymi under hela min grundskole- och gymnasietid! När jag led av egentlig depression orkade jag inte ens gå till matbutiken och levde därför på pop corn och kex på grund av deras långa hållbarhet, men när jag led av dystymi hade jag en bättre funktionsförmåga än vad jag hade under egentlig depression trots att det mesta kändes hopplöst och jag egentligen bara ville dö.

3. Selektiv mutism

Selektiv mutism, även kallad elektiv mutism, kännetecknas av en oförmåga att tala i vissa situationer. Jag har aldrig fått en medicinsk diagnos på selektiv mutism och förstod inte förrän för några år sedan att jag förmodligen led av selektiv mutism som tonåring. Vissa lektioner i skolan framkallade så stor ångest hos mig att jag inte kunde prata! Det gick liksom inte. Om jag inte hade någon penna att skriva med kunde jag inte räcka upp handen och säga det. Min ofrivilliga tystnad var förknippad med en enorm ångest.

4. Specifik fobi

Fobi syftar på en orimlig rädsla för en situation eller ett objekt. Situationen eller objektet framkallar en enorm rädsla och ångest, och personen som lider av fobin gör allt i sin makt för att aktivt undvika föremålet för fobin. Själv led jag av kräkfobi vilket gick ut över hela mitt liv! Det var svårt för mig att åka kommunalt eller överhuvudtaget vistas på ställen där det fanns människor eftersom jag var rädd för att någon skulle kräkas. Jag blev bättre av KBT men inte helt bra. Dock är min fobi hanterbar idag vilket gör att jag inte längre har några större svårigheter i att vistas på offentliga platser.

5. Paniksyndrom

Paniksyndrom innebär att man får panikångestattacker vilket i mitt fall yttrade sig i hjärtklappningar, kvävningskänslor, overklighets- och depersonalitionskänslor, rädsla för att bli galen och dödsskräck. Ingen som någonsin haft en panikångestattack kan nog föreställa sig hur otroligt obehagligt det är! Usch, jag ryser fortfarande när jag tänker på det. Många som har paniksyndrom har även samtidig agorafobi, dvs rädsla för att vistas på ställen som man inte kan ta sig ifrån som kollektivtrafik och hissar, men själv hade jag rent paniksyndrom utan agorafobi.

6. GAD (Generaliserat ångestsyndrom)

GAD kännetecknas av okontrollerbar rädsla eller oro som orsakar en betydande funktionsnedsättning i ens vardag. Många förväxlar depression med ångest, men det är helt skilda diagnoser! Professorn Christer Gulander menar att den stora skillnaden mellan dessa tillstånd är att en deprimerad person ältar saker som redan har hänt medan en person med ångest tänker: ”Tänk om…”. Man kan oroa sig för allt möjligt: terrorattacker, sjukdomar, att en närstående blir allvarligt sjuk eller något liknande. När jag led av GAD var jag bland annat livrädd för att bli psykiskt sjuk, missta min bostad, tvingas bo i trappuppgångar och behöva tigga för mitt uppehälle. Oron var enorm!

En varm kram till alla med psykisk ohälsa

Sådär, nu vet ni hur min historia av psykisk ohälsa har sett ut! Jag brukar säga att jag har lidit av nästan allt förutom psykoser, ätstörningar och social ångest/social fobi (om inte min tidigare selektiva mutism räknas som det sistnämnda) så jag har erfarenhet. Och till er som lider av psykisk ohälsa idag vill jag bara skicka en varm kram ♥  Jag vet att ni har det jättejobbigt men jag hoppas att mitt inlägg har gett er lite hopp. Bara för att man lider av psykisk ohälsa idag behöver det inte betyda att man kommer att lida av det imorgon. Det går att bli återställd eller åtminstone mycket, mycket bättre!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

7 svar på ”Autism och psykisk ohälsa”

Psykisk ohälsa låter flummigt jag kallar depression, bipolär och schizofreni och ångest för psykisk sjukdom.
Jag hade selektiv mutism i skolan pga av den mobbing jag utsattes för, pratade inte i skolan, pratade i hemmet bara.
En faster till mig som var manodepressiv tog sitt liv och två av min mammas kusiner har tagit självmord.
Känner en som är bipolär och har borderline.
Jag har deprimerad i högstadiet och hade självmordstankar pga av den mobbing jag utsattes för.

Jag har haft en tandläkare som haft GAD (ångest).
Han grät inför mina föräldrar som också gick hos han.
Han var väldigt okoncentrerad sista tiden jag gick hos han.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *