Har du någonsin hört talas om synträning? Det är en kinesisk metod som går ut på att träna synen dagligen med hjälp av diverse övningar. Många optiker ställer sig skeptiska till metoden, men samtidigt finns det närsynta personer som säger sig ha kunnat slänga sina glasögon och kontaktlinser efter att ha tränat upp synen med hjälp av ovannämnda metod. För att få bästa resultat menar vissa att man måste lägga om sin kost helt och utesluta bland annat socker och gluten i samband med träningen. Visst, man måste anstränga sig och träna systematiskt och regelbundet och äta annorlunda än vad man brukar, men varför inte testa? Man har ju ingenting att förlora.
Sugen?
Blev du som är beroende av glasögon eller kontaktlinser sugen nu? Tänkte du: ”Toppen, nu ska jag anmäla mig till en kurs med en gång så att jag kommer igång med programmet så fort som möjligt. Det är ju självklart att jag ska sträva efter att klara mig utan glasögon?” Eller tänkte du: ”Åh, vad jobbigt, det låter ytterst energikrävande. Jag skulle aldrig orka träna systematiskt en kvart om dagen och lägga om kosten. Det låter också jobbigt att läsa till sig informationen. Metoden verkar dessutom vara ovetenskaplig vilket innebär att det inte finns några garantier för att den kommer att fungera?”
Ansträngningarna kan vara i onödan
Jag har ingen aning om hur du ställer dig till synträning, men chansen är stor att du inte är så jätteentusiastisk vilket isåfall är totalt förståeligt. Du kanske upplever att det inte låter speciellt trovärdigt att programmet kommer att ge resultat, och isåfall kommer du ju ha ansträngt dig i onödan. Eller kanske tycker du istället att det låter så tröttsamt och jobbigt att träna dagligen och lägga om din kost att det inte skulle vara värt besväret att testa även om du mot förmodan skulle tro på metoden. Eller så upplever du inte att det är ett jättestort problem för dig att bära glasögon alternativt krångla med kontaktlinser.
Orkar inte träna
Om du inte är villig att testa synträning så förstår du kanske varför jag inte heller är villig att försöka träna på att bli så självständig som möjligt för att eventuellt kunna mig utan boendestöd i framtiden. Visst, jag tvivlar inte en sekund på att jag skulle klara mig på något färre timmar om jag verkligen ansträngde mig och övade systematiskt varje dag hur man gör för att pumpa en cykel och lägga breven i ringpärmen, men denna ansträngning skulle vara så mentalt jobbigt för mig att jag skulle må dåligt.
Vill inte motarbeta min autism
Du som inte är villig att genomgå ett synträningsprogram tycker kanske innerst inne att det skulle vara skönt att klara sig utan glasögon/linser, men samtidigt upplever du kanske inte att din närsynthet sänker din livskvalitet till den grad att det skulle vara värt ansträngningen att försöka träna bort din närsynthet. Du kanske känner att du får den bästa möjliga livskvaliteten genom att acceptera ditt synfel istället för att motarbeta det. Och precis på samma sätt känner jag inför min autism och mitt boendestöd!
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.
Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.
Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.
Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Reklam för min bok
”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.
Senaste svar på alla blogginlägg
Hen skulle ju aldrig ändra sina åsikter eller anpassa sig efter dig. Så varför ska du göra det för hen?…
Enskilda kurser? Man hinner tyvärr inte lära sig så jättemycket på sådana kurser. Mycket möjligt att det finns de som…
Hen nämnde att hen varit på en föreläsning med Christoffer Gillberg och har varit på enskilda kurser genom åren och…
Professionella med gedigen utbildning? Hade varit intressant att veta vilka professionella och vilka utbildningar hen syftar på. Väldigt många av…
Jag är mitt upp i en debatt med en anhörig om autism och adhd och hen menar att alla måste…
Jag tycker tvärtom att det är en mycket informativ och viktig bok som ger bra tips om hur man kan…
Gunilla Gerland skrev i sin bok Asperger, realtioner och sexualitet om exempel där autistmän stirrat och följt efter kvinnor och…
Så tråkigt att ni haft ert sista samtal nu, men jag håller tummarna för att hon håller löftet och att…
Hej igen! Ja, jag håller med om att det gör mer ont att bli nypt!! Och det gjorde han ännu…
Eftersom du tvättar händerna och aldrig skulle stoppa dem i munnen är sannolikheten för att bli smittad med magsjuka minimal…
8 svar på ”Sugen på synträning?”
Som jag uppfattar och har märkt av…
Det här kommer nära en viktig del, om syn och svårigheter.
Med t.ex. ögon som inte arbetar ihop, hur det på verkar, hur man känner sig, att då med olika synbilder i vardera öga och i försök att få ihop det till en bild, eller välja.
Det i och för sig leder till att det kan se ut som något annat, läs, konsentrations svårigheter.
Att vid uttmattning eller då det blir för mycket, eller stor mängd adrenalin, att det kraftigt verkar på hjärnans bearbetning av det man ”ser”. Ögonen ser ju nog, men hur man uppfattar det ändras, att det blir än mer suddigt efter ansträngning, som kan hållas kvar en lång tid efter.
Kanske också det där som det talas om att det svartnar, att hjärnan då kanske stänger helt av synen, och man inte ”själv” ser, uppfattar något.
Det här vid överraskande, inte hinner med situationer, när man helst borde, ”stänga av” men inte hinner, vill eller blir inne i en flykt situation.
Att vid uttmattning vissa saker inte syns fast de är där, men efter att man rört, flyttat blicken syns de mitt i allt igen.
ADHD mediciner stärker den här effekten.
Och att komma ihåg att stundvis se på olika avstånd, är en bra övning.
Mm, jag har faktiskt själv kört med ögonträning! Dock har jag förståelse för att inte alla är lika sugna på tanken och tycker att det låter energikrävande.
Jag tyckte det lät väldigt svårt att vara så strikt. Jag skulle nog inte klara det ,nej. Acceptans är något jag jobbar med, med mig själv.
Kram
Jag förstår att många är väldigt osugna vilket är helt förståeligt. Acceptans är en jättebra strategi! Kram
Tyckte inlägget var lite flummigt till en början, men sen spot on Paula! : )
Ifall nu synträning existerar ’på riktigt’ (som det verkar i kommentarerna) så kanske det vore behjälpligt ifall det inte enbart handlade om verkliga/riktiga ’synfel’ liksom…så som RBe verkar förklara det som(?).
Haha, förstår att början var flummigt 🙂
Det finns nog olika slags synträningspgrogram. Vissa vill bara träna bort sin närsynthet och/eller trötta ögonmuskler och andra gör det för att kunna fokusera med blicken. Jag har gått på synträning ett tag och var faktiskt imponerad, min närsynthet blev också bättre på kuppen. Anledningen till att jag inte gick klart programmet var att det var dyrt.
föklarar inte vad Paula skrev om,
utan vill bara lyfta fram, ta upp.
Hur syn, ögon och hjärnan, kan ställa till det så det kan se ut som helt andra problem.
Konstant skelning, ena ögat ser åt annat håll. Det är synligt, och lätt att upptäcka.
Sedan det som bara kommer fram vid t.ex. vid tröthet och ansträngt tillstånd är svåra att komma på.
Eller att ”bilden” från vänstra ögat är vridet åt ena sidan och på olika höjd.
Det här tröttar ut ögonmuskler och hjärnan.
Vid mental? trötthet hänger hjärnan inte mer med och stänger av, fastnar i något läge, som då när allt blir suddigt.
Det här är vad jag märkt av, i mig.
Minns jag hade ögonproblem, men inget synfel, var med om flera undersökningar, blev mera uttröttad av pyssel att sy, sen såg inget åt sidan . Inga glasögon i världen kan hjälpa.
Med åldern fick jag läsglasögon, så nu kan jag ej läsa utan glasögon, hörseln var de inget fel på, trots de på daglig verksamhet tjatade om hörapparat, men de berodde på jag inte orkade lyssna och var högljudd.