Kategorier
Aspergers syndrom och autism

Autism, HSP eller en introvert personlighet?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Jag har ofta fått frågor om hur jag vet att vissa av mina egenskaper och beteenden beror på min autism och inte t.ex. på en introvert eller högkänslig personlighet, förkortat HSP. Nyligen fick jag en fråga om mitt behov att dra mig undan verkligen beror på min autism och inte på att jag skulle kunna vara en HSP-person. Eftersom det är en mycket intressant fråga som engagerar många bestämde jag mig för att skriva ett helt blogginlägg om ämnet!

Diagnoser gäller ute i världen

Viktigt att känna till är att varken en introvert personlighet eller högkänslighet existerar som medicinska diagnoser. På motsvarande sätt är inte heller egenskaper som ”blyg”, ”pratsam” eller ”social” några medicinska diagnoser utan personlighetsdrag. Vem som sedan anses vara ”blyg” eller ”pratsam” beror på många faktorer, inte minst på kulturella sådana. Alla vi som har medicinska psykiatriska eller neuropsykiatriska diagnoser har också personliga egenskaper, men det är fortfarande våra medicinska diagnoser som är internationellt ”giltiga”. Det kan finnas autister som anses vara pratsamma i Sverige och blyga i Italien (p g a kulturella skillnader), men diagnosen autism är fortfarande giltig i båda länder.

HSP är en godtycklig egenskap

Eftersom personlighetsegenskaper är godtyckliga är det också godtyckligt vem som är respektive inte är en HSP-person. Det finns ingen konsensus bland experter om en HSP-personlighet existerar och vilka personer i så fall ingår i begreppet. Enligt psykologen Jenny Klefbom är de personlighetsdrag som anses ingå i HSP ytterst allmängiltiga som de flesta personer under någon livsfas känner igen sig i. Specialistläkaren Håkan Enbom i sin tur pläderar för att HSP-personer är de som drabbas av migrän. Då det inte finns några allmänna kriterier att förhålla sig till kan det ibland vara svårt att avgöra vem som egentligen är en HSP-person.

Framgår i diagnoskriterierna

Till skillnad från HSP och introvert är autism en diagnos man faktiskt kan få av en läkare. Läser man diagnoskriterierna för autism framgår det bland annat att ”avsaknad av intresse för jämnåriga” och en tendens att ”endast i begränsad utsträckning dela intressen och känslor med andra” är typiska särdrag vid autism. Man kan uppfylla diagnoskriterierna för autism på olika sätt vilket gör att inte alla autister känner igen sig i de nyss nämnda diagnoskriterierna, men dessa två egenskaper är alltså typiska vid autism! Även autismforskaren Christopher Gillberg nämner i sin bok att autister ofta är helt nöjda med att vara ifred och tycker att det är jobbigt med andras krav på social interaktion.

Utgår från att det beror på autism

Eftersom jag har konstaterats uppfylla diagnoskriterierna för autism och det är känt att ett behov att dra sig undan är ett typiskt kännetecken för autism utgår jag från att detta drag hos mig beror på att jag har autism. Det är enligt mig den mest sannolika förklaringen! Jag upplever att väldigt många människor numera har ett behov av att tänka att typiska autistiska särdrag hos en autist egentligen beror på något annat än autism, men jag har aldrig tänkt så. Visst, forskningen går hela tiden framåt, men i dagsläget är det detta vi vet om autism.

Är typiskt vid autism

Som jämförelse kan man säga att man kan bli diagnostiserad med halsfluss av en läkare. Läkaren kanske tar temperaturen på patienten och konstaterar att denne också har feber. Den mest troliga förklaringen är att patientens feber beror på halsflussen eftersom feber vanligtvis ingår i symptombilden för halsfluss. Men visst, teoretiskt sett skulle patientens feber kunna bero på något annat än halsfluss, men om det inte finns fog för att misstänka annat är den rimliga slutsatsen att febern beror på halsflussen. På samma sätt utgår jag från att mina egenskaper och beteenden som av forskarna har konstaterats vara typiska vid autism också beror på autism!

Självdiagnoser är inte giltiga

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att långt ifrån alla introverta HSP-personer har autism. Ca 20% av befolkningen påstås ingå i HSP-begreppet, men enligt Gillberg har endast 1% av befolkningen autism. För att få diagnosen autism krävs väldigt mycket: flera diagnoskriterier ska vara uppfyllda i tillräcklig omfattning och man måste ha en funktionsnedsättning i det dagliga livet. Väldigt många människor igen sig i något enstaka drag som nämns i diagnoskriterierna för autism, men ett och samma drag kan bero på många olika orsaker! Dessutom måste man inte vara en introvert ensamvarg för att ha autism. Därför är inte självdiagnoser giltiga utan en diagnos ställs av en utbildad expert.

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Köp min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

5 svar på ”Autism, HSP eller en introvert personlighet?”

Vad bra du förklarar det Paula! Tidigare var jag övertygad om att jag var både blyg och introvert, för det var vad jag fick höra att jag var sedan barnsben. I vuxen ålder läste jag böcker om detta och försökte hela tiden bli bättre/växa upp/mogna, jag försökte ”bota” mig. För det var inte det enda jag var, jag var även mycket ”svår” och ”besvärlig”. Jag pratade också väldigt sällan, vilket var ett underligt beteende. Än idag är jag väldigt fåordig. Nåväl, idag vet jag med mig själv att det beror på annat och är nöjd med den vetskapen. 🙂

Vad bra att du kommit till självinsikt! Självklart kan man ju vara blyg och introvert (eller en HSP-person) samtidigt som man har autism, men det är bra att du har förstått nu att du inte behöver ”bota” dig själv!

Svara

Jo, men så är det ju, att man kan vara extra känslig, vilket jag också är. Och självinsikten har tagit mycket lång tid. Har aldrig riktigt prioriterat mig själv på det sättet. Vill också tillägga att jag började agera som om jag inte var blyg eller introvert, vilket bara fick mig till att bli än mer deprimerad och utbränd och ut på villovägar – jag blev tokig i slutänden och jag levde så i flera år. Gjort är gjort, sägs det och jag försöker dra ett streck och leva för kommande dagar.

Tack för en bra och informativ sajt! 🙂

Vad roligt att du gillar bloggen 🙂

Enligt min erfarenhet verkar det ta extralång tid för oss autistiska kvinnor att lära oss att prioritera oss själva. Vi kvinnor brukar ju sätta andras behov före vår egna och prioritera bort vårt eget välmående. Jag har också gjort det misstaget!

Svara

Förresten jag var på en restaurang igår och såg en som jag tror gick utan att ha betalat. Fast han kan ju ha betalat i förväg. Då kom jag att tänka på när jag en gång glömde betala när du var med. Jag skäms för det. Det var mycket därför du dumpade mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *