Kategorier
Läsarfrågor

Hur får jag biståndsbedömaren att förstå hans behov?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Mamma till en autistisk son frågar

Jag är mamma till en son med autism som bor på ett LSS-boende.
Personalen på boendet säger alltid att det är självbestämmande som styr deras jobb vill inte sonen så backar dom. Jag har försökt prata med dom att han saknar motor och behöver stöd för att han ska orka göra något.

Nu verkar det på handläggaren som att man vill flytta ut han från boendet då han sällan tar emot stöd. Det är bara en i personalgruppen som brukar lyckas, för att hon inte ger sig efter ett nej utan stannar kvar och motiverar. Har du några bra tips inför kommande möte?

Paula svarar

Först och främst tror jag att det är viktigt att säkerställa vad din son vill. Tycker han själv att det är viktigt att orka göra vissa saker eller går han bara med på det för att leva upp till andras förväntningar? När stödpedagogen som lyckas motivera honom har fått igång honom, hur mår han efteråt? Är han nöjd eller känner han sig utmattad? Önskar han att bli motiverad?

Ställ frågan till din son

Det kan vara så att de stödpedagoger som utgår från självbestämmande har märkt att din son innerst inne mår bäst av att sänka kraven och att den stödpedagogen som lyckas starta hans motor har svårt att läsa av honom och följaktligen kör över hans vilja. Men det kan också vara så att de flesta stödpedagoger är lata och omotiverade och att personen som lyckas motivera honom är driven och engagerad. Fråga din son vilken stödpedagog han helst vill ha stöd av!

Personalen kan behöva kunskap

Om din son mår bra av att bli motiverad och önskar att få stöd på det sätt du beskriver tycker jag att du ska säga till handläggaren precis det du skrev till mig. Skaffa gärna ett läkarintyg där hans igångsättningssvårigheter framgår och visa det för handläggaren. Förklara att den enda anledningen till att din son ofta tackar nej till stöd är att de flesta stödpedagoger saknar kunskap om hur han fungerar. Kanske borde stödpedagogerna få utbildning om autism, eller kanske borde han flytta till ett annat LSS-boende där hela personalgruppen har bättre kompetens?

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Man bör gå med i a-kassan så fort som möjligt när man har börjat jobba. Vilken a-kassa man bör gå…

  2. Att kontrollera hur ett myndigt barn använder sina pengar är en form av ekonomiskt våld. https://kronofogden.se/forebygg-ekonomiska-problem/stod-i-arbetet/se-det-ekonomiska-valdet Tänk också på att…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Hur får jag biståndsbedömaren att förstå hans behov?”

Hej Paula
Sonen är ledsen över sitt dåliga mående, och ber om hjälp för att må bättre. Vi i familjen kan lätt läsa av han, när den personalen som inte ger sig har jobbat. Han mår alltid bättre då.

Jag förstår. Då gör den stödpedagogen rätt. Ni får prata med biståndsbedömaren och förklara att den enda anledningen till att han ofta tackar nej till stöd är att han väldigt sällan får det stöd han behöver.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *