Kategorier
Stöd och insatser

7 beteenden du aldrig bör acceptera från en boendestödjare

Ibland får jag frågan hur mycket man borde acceptera från sin boendestödjare. En ytterst legitim fråga för har man boendestöd år ut och år in så är chansen stor att man förr eller senare tvingas ta emot någon som beter sig på ett mindre professionellt sätt. Själv har jag lärt mig att om man känner sig osäker på om ett visst beteende är acceptabelt eller inte så är det bäst att kontakta biståndsbedömaren och fråga. Själv anser jag att du som klient definitivt inte bör acceptera om din boendestödjare:

1. Pratar illa om andra klienter

Vissa boendestödjare kan prata illa om sina andra klienter. Även om de skulle hålla tystnadsplikten och inte nämna dessa klienter vid namn kan de himla med ögonen och säga: ”Herregud, jag fattar inte hur vissa lever. En av mina klienter har bajs på badrumsväggarna och jag blir äcklad. Jag fattar inte att vissa inte kan hålla hygien” eller: ”En av mina klienter är jättekonstig, hen vägrar lägga pengar på en dammsugare. Istället väljer hen att slösa alla sina pengar på chips, godis, cigaretter och dataspel.” Har en boendestödjare den här människosynen tappar jag helt respekten.

2. Vägrar följa biståndsbeslutet

Står det i biståndsbeslutet att boendestödet ska utföra vissa arbetsuppgifter så är boendestödjaren skyldig att följa det. I mitt biståndsbeslut står det bland annat att boendestödjaren ska utföra städningen hos mig och att jag ska hjälpa till genom att plocka undan. Vill inte boendestödjaren ha ett städjobb alternativt vill ha roligare arbetsuppgifter så är det såklart helt okej, men isåfall ska hen inte jobba hos mig. Väljer man att bli min boendestödjare måste man följa det som står i mitt biståndsbeslut, punkt slut.

3. Ifrågasätter biståndsbeslutet

En annan variant är att boendestödjaren följer de punkter som står i biståndsbeslutet men ifrågasätter beslutet. ”Men är inte det märkligt att din biståndsbedömare har bedömt att du inte ska städa själv, jag vet att du skulle klara det?” kan vissa hinta. Eller så ifrågasätter de sina andra klienters biståndsbeslut och tycker att vissa av deras andra klienter har boendestöd helt i onödan, men det är lika illa det! Börjar en boendestödjare ifrågasätta mitt eller andras biståndsbeslut känner jag att jag har fel boendestödjare. Det är aldrig boendestödjarens sak att avgöra hur klientens boendestöd ska läggas upp!

4. Inte vill jobba alla sina timmar

”Är det okej att vi avslutar en timme tidigare idag?”, kan vissa fråga. Men inte erbjuder de att stanna en timme extra nästa gång eller boka en vikarie så att jag kan få alla mina beviljade timmar för de vill ju såklart få betalt för tiden de inte ville jobba. Om jag svarar att jag gärna vill att boendestödjaren isåfall stannar en timme extra nästa gång kan de se förvånade ut och undra om det verkligen är så noga. Vissa kan till och med fråga om de kan få ett helt boendestödstillfälle ledigt men självklart skriva i timrapporten att de jobbat som vanligt så att de får sin lön! En ytterst olämplig fråga och bör inte accepteras!

5. Ställer privata frågor

På samma sätt känner jag att det inte passar att boendestödjaren ställer väldigt privata frågor om min familj, min ekonomi (som t.ex. hur mycket jag får i lön), mina vänners diagnoser och medicinering och liknande. Som klient befinner man sig i en utsatt situation och det blir jobbigt att säga ifrån när en boendestödjare ställer väldigt närgångna frågor. Ännu värre blir det om jag säger att jag inte vill berätta och boendestödjaren menar: ”Men det är klart att du kan berätta för mig.” Som klient är man aldrig skyldig att redogöra sitt liv för sin boendestödjare!

6. Ifrågasätter graden av dina svårigheter

Vissa boendestödjare är helt säkra på att klienten skulle klara av att bli mer välfungerande om bara viljan fanns där. Boendestödjaren kan visserligen hålla med om att klienten har svårigheter men däremot inte så omfattande som hen påstår sig att ha. Detta accepterar jag inte heller då boendestödjaren knappast har en läkarutbildning med inriktning neuropsykiatri och därmed inte kan veta hur det ligger till.

7. Förväntar sig full tillit

Vissa boendestödjare tycker att de har rätt att läsa alla mina brev och hänger sig över axeln om jag ska knappa in mina lösenord alternativt tycker att det är helt okej att hen går in till mitt sovrum för att prata i telefon och stänga dörren om sig. De anser att det är självklart att jag ska lita på dem för de är mina boendestödjare, men det finns ingenting som säger att en boendestödjare inte kan stjäla något eller snoka omkring! Jag vill ha någon som förstår att de befinner sig i mitt hem.

Det finns duktiga boendestödjare

Ja, dessa beteenden accepterar jag inte längre från en boendestödjare nu när jag blivit äldre och klokare och tycker inte heller att du ska göra det! Är du av någon anledning missnöjd med hur din boendestödjare sköter sitt uppdrag bör du kontakta enhetschefen eller din biståndsbedömaren omedelbart. Nu låter det kanske på mig som att det skulle vara ytterst vanligt att en boendestödjare beter sig på något av de ovanstående sätten, men det finns tack och lov många som inte gör det! Själv har jag en underbar boendestödjare just nu och jag är väldigt nöjd 🙂

Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

13 svar på ”7 beteenden du aldrig bör acceptera från en boendestödjare”

Herregud, vad bra skrivet. Jag vet precis vad du menar. Inte ok. Man vill bara att man ska följa beslutet och thats it. Kram

Ja jag har ju haft många olika boendestödjare genom åren, även vikarier, som gjort vissa av dessa saker! Jag vet också andra som har mött dåliga boendestödjare. Dock väljer jag att inte berätta om specifika händelser på bloggen för jag vill inte att någon ska känna sig utpekad, därför pratar jag i generella termer.

Svara

Hej Paula,

Jag har blivit diagnostiserad med ADD och borderline, jag träffade boendepedagog idag och hon berättade om boendestödjare som jag ska få sen.

Jag har läst mycket om vad du skrev om boendestöd, boendestödsutförare och boendestödjare på din blogg, jag lärde mig mycket.

Tack för att du berättar och delar din erfarenhet om boendestöd, boendestödsutförare och boendestödjare, det kommer att hjälpa mig sen.

Hej!

Vad bra att det har hjälpt dig att läsa om boendestödjare och boendestödsutförare så att du fått veta i förväg hur det funkar. Jag önskar dig stor lycka till med boendestöd! Om din kommun har LOV (fritt val av utförare) så har du alltid möjlighet att byta ifall du skulle vara missnöjd, men jag håller verkligen tummarna för att allt kommer att gå bra och att du kommer att få det stöd du behöver!

Svara

Tack, hoppas det går bra, det kommer nog att gå bra sen.

Jag vet inte om min kommun har LOV, jag kan fråga min boendepedagog eller så kan jag kolla upp med min kommun sen.
Tack igen för att du informerade mig om LOV!

Om du går in på din kommuns hemsida och klickar på ”Stöd och omsorg” eller något liknande så kommer du nog hitta information om boendestöd/funktionsstöd. Finns infon där? Eller om du googlar din kommuns namn och skriver LOV fritt val av utförare, hittar du infon då? Står det att det bara finns ett kommunalt alternativ eller finns det lista över privata utförare du kan välja? Om du inte hittar infon så tycker jag att du ska kontakta en biståndsbedömare och fråga! Om du bor i en större stad så är chansen stor att din kommun har LOV för det är nog vanligare i större städer än på mindre orter.

Svara

Hej,
Jag undrar kring sekretess när man har två boendestödjare (bos).

Jag har fått veta att om två bos jobbar med samma klient så gäller inte sekretess mellan dem.
Det skulle alltså innebära att det som klienten pratar om med sin ena bos kan komma att föras vidare till sin andra bos vare sig klienten vill eller inte.

Stämmer det?

Hälsningar,
D

Hej!

Jag har undrat över precis samma sak! Frågan har varit aktuell för mig då jag själv haft två boendestödjare under olika perioder och kommer troligen också få det igen efter årsskiftet. Jag har försökt leta efter information om frågan men har inte hittat. Jag har förstått det som att sekretessen i detta fall inte gäller men jag är ärligt talat lite osäker. Det jag också skulle vilja veta är om en boendestödjare får berätta för en kollega att hon har mig som klient (alltså en kollega som inte är min boendestödjare men som har vikarierat hos mig) utan att nämna några andra detaljer om mig än att hon är min boendestödjare. Jag är ledsen att jag inte kan svara på din fråga, men jag återkommer om jag skulle hitta ett svar!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.