Ibland får jag frågan hur mycket man borde acceptera från sin boendestödjare. En ytterst legitim fråga för har man boendestöd år ut och år in så är chansen stor att man förr eller senare tvingas ta emot någon som beter sig på ett mindre professionellt sätt. Själv har jag lärt mig att om man känner sig osäker på om ett visst beteende är acceptabelt eller inte så är det bäst att kontakta biståndsbedömaren och fråga. Själv anser jag att du som klient definitivt inte bör acceptera om din boendestödjare:
1. Pratar illa om andra klienter
Vissa boendestödjare kan prata illa om sina andra klienter. Även om de skulle hålla tystnadsplikten och inte nämna dessa klienter vid namn kan de himla med ögonen och säga: ”Herregud, jag fattar inte hur vissa lever. En av mina klienter har bajs på badrumsväggarna och jag blir äcklad. Jag fattar inte att vissa inte kan hålla hygien” eller: ”En av mina klienter är jättekonstig, hen vägrar lägga pengar på en dammsugare. Istället väljer hen att slösa alla sina pengar på chips, godis, cigaretter och dataspel.” Har en boendestödjare den här människosynen tappar jag helt respekten.
2. Vägrar följa biståndsbeslutet
Står det i biståndsbeslutet att boendestödet ska utföra vissa arbetsuppgifter så är boendestödjaren skyldig att följa det. I mitt biståndsbeslut står det bland annat att boendestödjaren ska utföra städningen hos mig och att jag ska hjälpa till genom att plocka undan. Vill inte boendestödjaren ha ett städjobb alternativt vill ha roligare arbetsuppgifter så är det såklart helt okej, men isåfall ska hen inte jobba hos mig. Väljer man att bli min boendestödjare måste man följa det som står i mitt biståndsbeslut, punkt slut.
3. Ifrågasätter biståndsbeslutet
En annan variant är att boendestödjaren följer de punkter som står i biståndsbeslutet men ifrågasätter beslutet. ”Men är inte det märkligt att din biståndsbedömare har bedömt att du inte ska städa själv, jag vet att du skulle klara det?” kan vissa hinta. Eller så ifrågasätter de sina andra klienters biståndsbeslut och tycker att vissa av deras andra klienter har boendestöd helt i onödan, men det är lika illa det! Börjar en boendestödjare ifrågasätta mitt eller andras biståndsbeslut känner jag att jag har fel boendestödjare. Det är aldrig boendestödjarens sak att avgöra hur klientens boendestöd ska läggas upp!
4. Inte vill jobba alla sina timmar
”Är det okej att vi avslutar en timme tidigare idag?”, kan vissa fråga. Men inte erbjuder de att stanna en timme extra nästa gång eller boka en vikarie så att jag kan få alla mina beviljade timmar för de vill ju såklart få betalt för tiden de inte ville jobba. Om jag svarar att jag gärna vill att boendestödjaren isåfall stannar en timme extra nästa gång kan de se förvånade ut och undra om det verkligen är så noga. Vissa kan till och med fråga om de kan få ett helt boendestödstillfälle ledigt men självklart skriva i timrapporten att de jobbat som vanligt så att de får sin lön! En ytterst olämplig fråga och bör inte accepteras!
5. Ställer privata frågor
På samma sätt känner jag att det inte passar att boendestödjaren ställer väldigt privata frågor om min familj, min ekonomi (som t.ex. hur mycket jag får i lön), mina vänners diagnoser och medicinering och liknande. Som klient befinner man sig i en utsatt situation och det blir jobbigt att säga ifrån när en boendestödjare ställer väldigt närgångna frågor. Ännu värre blir det om jag säger att jag inte vill berätta och boendestödjaren menar: ”Men det är klart att du kan berätta för mig.” Som klient är man aldrig skyldig att redogöra sitt liv för sin boendestödjare!
6. Ifrågasätter graden av dina svårigheter
Vissa boendestödjare är helt säkra på att klienten skulle klara av att bli mer välfungerande om bara viljan fanns där. Boendestödjaren kan visserligen hålla med om att klienten har svårigheter men däremot inte så omfattande som hen påstår sig att ha. Detta accepterar jag inte heller då boendestödjaren knappast har en läkarutbildning med inriktning neuropsykiatri och därmed inte kan veta hur det ligger till.
7. Förväntar sig full tillit
Vissa boendestödjare tycker att de har rätt att läsa alla mina brev och hänger sig över axeln om jag ska knappa in mina lösenord alternativt tycker att det är helt okej att hen går in till mitt sovrum för att prata i telefon och stänga dörren om sig. De anser att det är självklart att jag ska lita på dem för de är mina boendestödjare, men det finns ingenting som säger att en boendestödjare inte kan stjäla något eller snoka omkring! Jag vill ha någon som förstår att de befinner sig i mitt hem.
Det finns duktiga boendestödjare
Ja, dessa beteenden accepterar jag inte längre från en boendestödjare nu när jag blivit äldre och klokare och tycker inte heller att du ska göra det! Är du av någon anledning missnöjd med hur din boendestödjare sköter sitt uppdrag bör du kontakta enhetschefen eller din biståndsbedömaren omedelbart. Nu låter det kanske på mig som att det skulle vara ytterst vanligt att en boendestödjare beter sig på något av de ovanstående sätten, men det finns tack och lov många som inte gör det! Själv har jag en underbar boendestödjare just nu och jag är väldigt nöjd 🙂
Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.
Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker
Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.
Senaste svar på alla blogginlägg
Det stämmer att socialtjänstlagen grundar sig i den enskildes medbestämmanderätt, och detta regleras i socialtjänstlagens 1§ 1. Med detta menas…
Men är det inte så att lagen också eftersträvar medbestämmande? Jag har inte läst lagen.
Om boendestödjarna har ett fullt schema förstår jag att det inte funkar med vikarierandet! Jag har lärt mig med tiden…
Tack för svar. Jag kan absolut se den teoretiska fördelarna. Ett argument (från boendestödsgruppen) är att den ena boendestödjaren ska…
Det finns fortfarande okunskap om autism hos kvinnor, och det är inte alls ovanligt att just vi kvinnliga autister får…
En mycket bra fråga varför de bytte namn! Undrar om det kan vara så att personal med autismkompetens har slutat.…
Bra skrivet! Även för mig var tvånget ett sätt hantera ångest. Det är otroligt hur mycket bättre jag blev tack…
Hej, Jag fick min diagnos väldigt sent i livet och har fram till dess fått olika diagnoser ställda som t.ex.…
Tidigare fanns en mottagning i Stockholm som hette ”Mottagning för autism och tvångssyndrom” men som numera heter endast ”Mottagning för…
För mig var det svårt att sluta med tvångshandlingar så länge jag inte fick förståelse för min autism, anpassat bemötande…
Jag syftar på tvångshandlingar! Nu hittar jag på ett fiktivt exempel. Säg att någon hoppar varje gång efter att någon…
Kan du utveckla resonemanget kring att det skulle vara tourettes istället för ocd, vad är det som gör dem lika?…
Vad roligt att du gillar inlägget!
Intressant. Tack.
Tack för tipsen, Anonym!
13 svar på ”7 beteenden du aldrig bör acceptera från en boendestödjare”
Herregud, vad bra skrivet. Jag vet precis vad du menar. Inte ok. Man vill bara att man ska följa beslutet och thats it. Kram
Ja verkligen! Många tycker att dessa punkter ska vara självklara, men de är tyvärr inte självklara för alla boendestödjare. Kram tillbaka
Har du haft tidigare boendestödjare då som gjort det du beskriver i inlägget?
Ja jag har ju haft många olika boendestödjare genom åren, även vikarier, som gjort vissa av dessa saker! Jag vet också andra som har mött dåliga boendestödjare. Dock väljer jag att inte berätta om specifika händelser på bloggen för jag vill inte att någon ska känna sig utpekad, därför pratar jag i generella termer.
Hej Paula,
Jag har blivit diagnostiserad med ADD och borderline, jag träffade boendepedagog idag och hon berättade om boendestödjare som jag ska få sen.
Jag har läst mycket om vad du skrev om boendestöd, boendestödsutförare och boendestödjare på din blogg, jag lärde mig mycket.
Tack för att du berättar och delar din erfarenhet om boendestöd, boendestödsutförare och boendestödjare, det kommer att hjälpa mig sen.
Hej!
Vad bra att det har hjälpt dig att läsa om boendestödjare och boendestödsutförare så att du fått veta i förväg hur det funkar. Jag önskar dig stor lycka till med boendestöd! Om din kommun har LOV (fritt val av utförare) så har du alltid möjlighet att byta ifall du skulle vara missnöjd, men jag håller verkligen tummarna för att allt kommer att gå bra och att du kommer att få det stöd du behöver!
Tack, hoppas det går bra, det kommer nog att gå bra sen.
Jag vet inte om min kommun har LOV, jag kan fråga min boendepedagog eller så kan jag kolla upp med min kommun sen.
Tack igen för att du informerade mig om LOV!
Hej,
Hur kollar man om min kommun har infört LOV ( Lagen om valfrihet ) inom funktionsstöd? Tacksam för din hjälp
Om du går in på din kommuns hemsida och klickar på ”Stöd och omsorg” eller något liknande så kommer du nog hitta information om boendestöd/funktionsstöd. Finns infon där? Eller om du googlar din kommuns namn och skriver LOV fritt val av utförare, hittar du infon då? Står det att det bara finns ett kommunalt alternativ eller finns det lista över privata utförare du kan välja? Om du inte hittar infon så tycker jag att du ska kontakta en biståndsbedömare och fråga! Om du bor i en större stad så är chansen stor att din kommun har LOV för det är nog vanligare i större städer än på mindre orter.
Hej, jag fick veta idag att det finns bara LOV Inom Daglig verksamhet, inte LOV inom funktionsstöd i min kommun.
Okej! Men jag hoppas att det blir bra för dig ändå. Vissa klienter är väldigt nöjda även i kommuner som endast erbjuder kommunalt stöd så det lönar sig absolut att testa!
Hej,
Jag undrar kring sekretess när man har två boendestödjare (bos).
Jag har fått veta att om två bos jobbar med samma klient så gäller inte sekretess mellan dem.
Det skulle alltså innebära att det som klienten pratar om med sin ena bos kan komma att föras vidare till sin andra bos vare sig klienten vill eller inte.
Stämmer det?
Hälsningar,
D
Hej!
Jag har undrat över precis samma sak! Frågan har varit aktuell för mig då jag själv haft två boendestödjare under olika perioder och kommer troligen också få det igen efter årsskiftet. Jag har försökt leta efter information om frågan men har inte hittat. Jag har förstått det som att sekretessen i detta fall inte gäller men jag är ärligt talat lite osäker. Det jag också skulle vilja veta är om en boendestödjare får berätta för en kollega att hon har mig som klient (alltså en kollega som inte är min boendestödjare men som har vikarierat hos mig) utan att nämna några andra detaljer om mig än att hon är min boendestödjare. Jag är ledsen att jag inte kan svara på din fråga, men jag återkommer om jag skulle hitta ett svar!