Kategorier
Stöd och insatser

7 beteenden du aldrig bör acceptera från en boendestödjare

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Ibland får jag frågan hur mycket man borde acceptera från sin boendestödjare. En ytterst legitim fråga för har man boendestöd år ut och år in så är chansen stor att man förr eller senare tvingas ta emot någon som beter sig på ett mindre professionellt sätt. Själv har jag lärt mig att om man känner sig osäker på om ett visst beteende är acceptabelt eller inte så är det bäst att kontakta biståndsbedömaren och fråga. Själv anser jag att du som klient definitivt inte bör acceptera om din boendestödjare:

1. Pratar illa om andra klienter

Vissa boendestödjare kan prata illa om sina andra klienter. Även om de skulle hålla tystnadsplikten och inte nämna dessa klienter vid namn kan de himla med ögonen och säga: ”Herregud, jag fattar inte hur vissa lever. En av mina klienter har bajs på badrumsväggarna och jag blir äcklad. Jag fattar inte att vissa inte kan hålla hygien” eller: ”En av mina klienter är jättekonstig, hen vägrar lägga pengar på en dammsugare. Istället väljer hen att slösa alla sina pengar på chips, godis, cigaretter och dataspel.” Har en boendestödjare den här människosynen tappar jag helt respekten.

2. Vägrar följa biståndsbeslutet

Står det i biståndsbeslutet att boendestödet ska utföra vissa arbetsuppgifter så är boendestödjaren skyldig att följa det. I mitt biståndsbeslut står det bland annat att boendestödjaren ska utföra städningen hos mig och att jag ska hjälpa till genom att plocka undan. Vill inte boendestödjaren ha ett städjobb alternativt vill ha roligare arbetsuppgifter så är det såklart helt okej, men isåfall ska hen inte jobba hos mig. Väljer man att bli min boendestödjare måste man följa det som står i mitt biståndsbeslut, punkt slut.

3. Ifrågasätter biståndsbeslutet

En annan variant är att boendestödjaren följer de punkter som står i biståndsbeslutet men ifrågasätter beslutet. ”Men är inte det märkligt att din biståndsbedömare har bedömt att du inte ska städa själv, jag vet att du skulle klara det?” kan vissa hinta. Eller så ifrågasätter de sina andra klienters biståndsbeslut och tycker att vissa av deras andra klienter har boendestöd helt i onödan, men det är lika illa det! Börjar en boendestödjare ifrågasätta mitt eller andras biståndsbeslut känner jag att jag har fel boendestödjare. Det är aldrig boendestödjarens sak att avgöra hur klientens boendestöd ska läggas upp!

4. Inte vill jobba alla sina timmar

”Är det okej att vi avslutar en timme tidigare idag?”, kan vissa fråga. Men inte erbjuder de att stanna en timme extra nästa gång eller boka en vikarie så att jag kan få alla mina beviljade timmar för de vill ju såklart få betalt för tiden de inte ville jobba. Om jag svarar att jag gärna vill att boendestödjaren isåfall stannar en timme extra nästa gång kan de se förvånade ut och undra om det verkligen är så noga. Vissa kan till och med fråga om de kan få ett helt boendestödstillfälle ledigt men självklart skriva i timrapporten att de jobbat som vanligt så att de får sin lön! En ytterst olämplig fråga och bör inte accepteras!

5. Ställer privata frågor

På samma sätt känner jag att det inte passar att boendestödjaren ställer väldigt privata frågor om min familj, min ekonomi (som t.ex. hur mycket jag får i lön), mina vänners diagnoser och medicinering och liknande. Som klient befinner man sig i en utsatt situation och det blir jobbigt att säga ifrån när en boendestödjare ställer väldigt närgångna frågor. Ännu värre blir det om jag säger att jag inte vill berätta och boendestödjaren menar: ”Men det är klart att du kan berätta för mig.” Som klient är man aldrig skyldig att redogöra sitt liv för sin boendestödjare!

6. Ifrågasätter graden av dina svårigheter

Vissa boendestödjare är helt säkra på att klienten skulle klara av att bli mer välfungerande om bara viljan fanns där. Boendestödjaren kan visserligen hålla med om att klienten har svårigheter men däremot inte så omfattande som hen påstår sig att ha. Detta accepterar jag inte heller då boendestödjaren knappast har en läkarutbildning med inriktning neuropsykiatri och därmed inte kan veta hur det ligger till.

7. Förväntar sig full tillit

Vissa boendestödjare tycker att de har rätt att läsa alla mina brev och hänger sig över axeln om jag ska knappa in mina lösenord alternativt tycker att det är helt okej att hen går in till mitt sovrum för att prata i telefon och stänga dörren om sig. De anser att det är självklart att jag ska lita på dem för de är mina boendestödjare, men det finns ingenting som säger att en boendestödjare inte kan stjäla något eller snoka omkring! Jag vill ha någon som förstår att de befinner sig i mitt hem.

Det finns duktiga boendestödjare

Ja, dessa beteenden accepterar jag inte längre från en boendestödjare nu när jag blivit äldre och klokare och tycker inte heller att du ska göra det! Är du av någon anledning missnöjd med hur din boendestödjare sköter sitt uppdrag bör du kontakta enhetschefen eller din biståndsbedömaren omedelbart. Nu låter det kanske på mig som att det skulle vara ytterst vanligt att en boendestödjare beter sig på något av de ovanstående sätten, men det finns tack och lov många som inte gör det! Själv har jag en underbar boendestödjare just nu och jag är väldigt nöjd 🙂

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Svar på detta inlägg, som gjorde att jag klickade in, kom som en välsignelse. Tack för detta inlägg! Jag blir…

  2. Intressant! Tack för informationen om boken. Jag blir utsatt för dessa motiverande samtal fast jag inte vill så jag hoppas…

  3. Mmm, och eftersom mi-samtal är ett (får man nog tillstå) ganska kraftfullt men enkelt verktyg för att få samtalsparten att…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

17 svar på ”7 beteenden du aldrig bör acceptera från en boendestödjare”

Herregud, vad bra skrivet. Jag vet precis vad du menar. Inte ok. Man vill bara att man ska följa beslutet och thats it. Kram

Ja jag har ju haft många olika boendestödjare genom åren, även vikarier, som gjort vissa av dessa saker! Jag vet också andra som har mött dåliga boendestödjare. Dock väljer jag att inte berätta om specifika händelser på bloggen för jag vill inte att någon ska känna sig utpekad, därför pratar jag i generella termer.

Svara

Hej Paula,

Jag har blivit diagnostiserad med ADD och borderline, jag träffade boendepedagog idag och hon berättade om boendestödjare som jag ska få sen.

Jag har läst mycket om vad du skrev om boendestöd, boendestödsutförare och boendestödjare på din blogg, jag lärde mig mycket.

Tack för att du berättar och delar din erfarenhet om boendestöd, boendestödsutförare och boendestödjare, det kommer att hjälpa mig sen.

Hej!

Vad bra att det har hjälpt dig att läsa om boendestödjare och boendestödsutförare så att du fått veta i förväg hur det funkar. Jag önskar dig stor lycka till med boendestöd! Om din kommun har LOV (fritt val av utförare) så har du alltid möjlighet att byta ifall du skulle vara missnöjd, men jag håller verkligen tummarna för att allt kommer att gå bra och att du kommer att få det stöd du behöver!

Svara

Tack, hoppas det går bra, det kommer nog att gå bra sen.

Jag vet inte om min kommun har LOV, jag kan fråga min boendepedagog eller så kan jag kolla upp med min kommun sen.
Tack igen för att du informerade mig om LOV!

Om du går in på din kommuns hemsida och klickar på ”Stöd och omsorg” eller något liknande så kommer du nog hitta information om boendestöd/funktionsstöd. Finns infon där? Eller om du googlar din kommuns namn och skriver LOV fritt val av utförare, hittar du infon då? Står det att det bara finns ett kommunalt alternativ eller finns det lista över privata utförare du kan välja? Om du inte hittar infon så tycker jag att du ska kontakta en biståndsbedömare och fråga! Om du bor i en större stad så är chansen stor att din kommun har LOV för det är nog vanligare i större städer än på mindre orter.

Svara

Hej,
Jag undrar kring sekretess när man har två boendestödjare (bos).

Jag har fått veta att om två bos jobbar med samma klient så gäller inte sekretess mellan dem.
Det skulle alltså innebära att det som klienten pratar om med sin ena bos kan komma att föras vidare till sin andra bos vare sig klienten vill eller inte.

Stämmer det?

Hälsningar,
D

Hej!

Jag har undrat över precis samma sak! Frågan har varit aktuell för mig då jag själv haft två boendestödjare under olika perioder och kommer troligen också få det igen efter årsskiftet. Jag har försökt leta efter information om frågan men har inte hittat. Jag har förstått det som att sekretessen i detta fall inte gäller men jag är ärligt talat lite osäker. Det jag också skulle vilja veta är om en boendestödjare får berätta för en kollega att hon har mig som klient (alltså en kollega som inte är min boendestödjare men som har vikarierat hos mig) utan att nämna några andra detaljer om mig än att hon är min boendestödjare. Jag är ledsen att jag inte kan svara på din fråga, men jag återkommer om jag skulle hitta ett svar!

Svara

Klienter avbokar och vad tänker du om detta? Om dem avbokar! Boendestöd får bara betalt vid utfört arbete och inte för allt arbete som läggs ned utanför timmarna som klienten blivit beviljad. Tänker att boendestöd är ett arbete utan trygghet och går inte att veta hur mycket man får i lön pga av avbokningar.

Jag avbokar personligen aldrig om jag trivs med boendestödjaren i fråga och boendestödjaren ger mig bra stöd. Flera duktiga boendestödjare har jobbat kvar i flera år utan att få en enda avbokning från min sida! Men nu talar jag bara för mig själv och inte för andra klienter.

Det går inte att tvinga en klient att ta emot boendestöd om hen inte vill, lika lite som man kan tvinga en patient att nyttja en bokad läkartid. Hos utföraren jag har måste klienten avboka 24 timmar innan, annars förlorar hen dessa boendestödstimmar och boendestödjaren får betalt för timmarna ändå (och på motsvarande sätt måste de flesta patienter betala patientavgiften hos läkaren om avbokningen sker senare än 24 timmar innan).

Vad gäller otrygga anställningar så kan jag som klient inte ta ställning till detta utan i så fall får boendestödjarna vända sig till facket. Min spontana tanke är att boendestödjaren i väntan på att få en tryggare anställning på något annat håll borde få a-kassa för de timmar som hen inte arbetat under förutsättning att hen är medlem i a-kassan, men alla enskilda fall ser ju olika ut! När jag själv var ung hade jag själv en sådan ansällning: jag bar behovsanställd och arbetsgivaren kunde boka av timmarna när som helst. Oftast fick jag ändå jobba 20-30 timmar i veckan!

Hos utföraren jag är klient hos får de omtyckta boendestödjarna heltidsanställningar, d v s sådana som har kunskap och utbildning om brukarnas problematik och som brukarna också är nöjda med. Detta för att chefen vet att dessa boendestödjare sällan får avbokningar. De boendestödjare som är mindre pålitliga, t.ex. ständigt kommer försent hem till brukarna och glömmer bort att gå hem till brukare och mest sitter och leker med sina smartphones hos sina brukare får inte heltidsanställningar. Och de heltidsanställda boendestödjarna får heltidslön och ett fast arbetsschema även om en klient skulle avboka! Deras anställningar är alltså trygga. Men som sagt vet jag inte hur det ser ut hos dig!

Vad gäller att bara få betalt vid utfört arbete så vet jag inte hur du menar, men om det är så att det finns ställen i Sverige där boendestödjare förväntas arbeta obetalt så skulle jag omedelbart vända mig till mitt fackförbund och även till media för det är självklart helt oacceptabelt att utföra ett arbete utan att få betalt! Mina boendestödjare får betalt när de dokumenterar och går på utbildningar och arbetar inte obetalt! De har sagt att jag får SMS:a dem när jag vill MEN att de varken kommer att svara på kundernas SMS eller planera boendestödstimmarna på fritiden utan nästa gång de är på jobbet (fullt rimligt om man frågar mig, och jag vill själv inte heller att de ska SMS:a mig eller lägga tid på mig utanför betald arbetstid).

Svara

Jag fick mitt första boendestöd och jag hade en extremt svår upplevelse som utlöste svåra psykiska problem. Boendestödspersonalen ställde hela tiden extremt personliga frågor till mig och agerade väldigt påträngande om det. Det gjorde mig väldigt rädd men jag var rädd för att säga nej eftersom han jobbar för kommunen.
Han sa till och med att jag inte behöver boendestöd eftersom hans andra kunder inte kan städa sina hus alls, och han sa att jag inte ser deprimerad eller autistisk ut. Han ifrågasatte hela tiden varför jag tror att jag är autist, och frågade mig om jag tror att jag är ”liten, medelstor eller allvarligt” autist. Jag tog så mycket illa upp i dessa frågor. Han sa att jag borde sluta tro att jag har depression eller autisim, även jag får läkartid för dessa saker hela tiden. Han frågade mig ”tror du att det är något fel på dig” när jag sa att jag kämpar för att vakna på morgonen. Det värsta är när jag sa åt honom att sluta ställa de här frågorna, han ’gaslight’ på mig och sa att det var jag som började prata om dessa ämnen, inte ens jag, och jag blev så rädd när en man i mitt eget hem gaslight mig eftersom jag har PTSD.
Den värsta mardrömmen hände när jag sa till honom att jag var tvungen att flytta eftersom jag inte fick så mycket hjälp av kommunen, men jag väntar fortfarande på svar om kommunen kan hjälpa mig med en lägenhet. Han sa att om jag redan vill flytta så ska han prata med min socialsekreterare för att avbryta all väntande hjälp! Han insisterar då på att boendestöd inte hjälper mig längre. Jag sa till honom att inte prata direkt med socialsekreteraren några gånger, men han insisterade. Han hjälpte mig inte med något planerat eller överenskommet av kommunen och mina läkare eftersom han sa ”du verkar ha det bra”
Jag var så rädd efter mötet för att jag kände mig så kränkt, jag försökte kontakta kommun och socialtjänst om det och anmälde till chefen och be om svar så snart som möjligt. Jag fick dock inget svar från dem. Jag skrev ett mejl till min socialsekreterare om att jag inte godkände honom att kommunicera med henne.
Idag ringde socialsekreteraren mig och jag blev chockad för hon sa att han sa till sin chef att jag ska flytta även jag sa till honom att inte prata om något för min räkning! Inte nog med det, chefen vägrade prata med mig när jag ringde henne. Sammantaget är det en väldigt negativ upplevelse och jag känner mig så kränkt, och min PTSD blir riktigt dålig eftersom jag inte kan hantera människor som överskrider mina gränser, speciellt de här människorna ska hjälpa mig. Kanske lurar de mig eftersom jag är invandrare.

Det låter inte alls bra! 🙁 Det låter som att boendestödjaren har bristande kompetens om autism. Han borde inte heller ifrågasätta dina svårigheter eller stödbehov utan han borde bara följa biståndsbeslutet. Jag har dock svårt att tro att han vill lura dig för att du är invandrare. Jag hoppas inte att det är så i alla fall! Han kan helt enkelt vara olämplig för jobbet. Om du behöver boendestöd tycker jag att du borde kunna få en annan person.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *