Kategorier
Okategoriserade

10 fakta om trötthet och utmattning du bör känna till

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Vi är många som lider av trötthet och utmattning utöver det vanliga. Anledningarna kan variera: vissa av oss har autism eller ADHD, andra utmattningssyndrom, MS eller något annat. Men det som är gemensamt för många av oss är att vi har en kognitiv funktionsnedsättning eller en sjukdom som orsakar mental trötthet. Här kommer 10 fakta om ovanlig trötthet och utmattning som du bör känna till:

1. Det finns olika grader av trötthet

När vi säger att vi inte orkar för att vi är trötta betyder det inte att vi bara är ”smått” trötta utan vi är verkligen helt utmattade! Det finns olika grader av trötthet och ork precis som det finns olika grader av smärta. Tänk om någon skulle säga till en födande kvinna: ”Sluta klaga, jag hade också ont i magen igår.” Självklart kan inte vanlig magknip jämföras med den smärta som en födande kvinna genomlider, och på motsvarande sätt kan inte olika grader av trötthet och ork jämföras.

2. Onormal trötthet begränsar livet

Eftersom jag har väldigt lätt för att bli utmattad måste jag vara petnoga med min nattsömn. För att inte gå under måste jag lägga mig senast kl 21 varje dag utan undantag oavsett om det är vardag, julafton, nyårsafton eller bästa vännens bröllop! Att skaffa barn är inte att tänka på. När jag i min ungdom arbetade 30 timmar i veckan på en förskola reagerade läkaren på att jag hade ett väldigt trassligt och elektriskt hår. Men det berodde på att mitt deltidsarbete hade gjort mig mentalt så trött att jag inte hade orkat kamma mitt hår på ett halvår!

3. Vi måste rationalisera vår energi

Med energirationalisering menas att vi måste välja vad vi vill lägga vår energi på eftersom den inte räcker till allt. Vi kan behöva välja om vi ska ha ett jobb, skaffa barn, ha ett parförhållande eller vänner eftersom vår energi kanske bara räcker till ett av ovanstående. Nu har jag iofs fått en modern postlåda, men förut när jag fortfarande hade en gammaldags brevlåda och posten damp ner på hallgolvet plockade jag upp breven från hallgolvet en gång i veckan istället för att göra det varje dag. På det sättet rationaliserade jag min energi!

4. Kognitivt svåra uppgifter tar mer energi

Att kognitivt svåra uppgifter tar mer energi än enkla är självklart för de allra flesta men skillnaden för oss autister är att vi har kognitiva svårigheter som inte gemene man har. Detta gör i sin tur att vi blir mentalt trötta av helt andra saker än vad de flesta andra människor blir. När jag vistas i en grupp måste jag lägga kognitiv energi på att fokusera på vad som händer runt omkring mig och det finns många intryck att hantera. Eftersom det är kognitivt svårt för mig att vistas i en grupp är det nästan oöverstigligt svårt för mig att t.ex. delta i möten när jag är trött.

5. Det går inte att vara rättvis mot alla

När man har en begränsad mängd energi brukar omgivningen förvänta sig att man ändå ställer upp för dem och orkar träffas. Men det är mycket svårt att orka träffa alla och ställa upp för alla precis lika mycket! Jag kan ha dåligt samvete och tänka tankar som: ”Men kan jag verkligen träffa Anna nu? Jag träffade ju henne förra månaden och Bea har inte fått träffa mig på två månader. Bea kanske undrar varför jag säger ja till att träffa Anna nu igen när Bea samtidigt har fått vänta på sin tur?” Men vi ska inte behöva lägga energi på att vara millimetersrättvisa mot alla!

6. Fråga oss aldrig: ”När kommer du orka?”

Det är omöjligt för oss att svara på frågan hur ofta vi kommer att orka göra en viss aktivitet eller när vi kommer att orka träffas nästa gång. Svaret kan nämligen lika gärna vara imorgon som det kan vara om fem år. När det gäller trötthet och ork så går det aldrig att uppskatta när man får mer ork lika lite som du kan uppskatta vilket datum och klockslag du kommer att vara frisk om du blir sjuk i influensa. Jag förstår att du kanske vill veta men det är otroligt stressande att behöva svara på dessa frågor!

7. Vår ork kan variera från dag till dag

Visst, förra veckan orkade jag kanske torka diskbänken men det betyder inte att jag kommer att orka torka den den här veckan! Vad vi orkar och inte orkar med beror på olika faktorer, bland annat hur vår dagsform har sett ut. Och även om du inte tänker på det varierar troligen även din ork från dag till dag! Du kanske orkar genomföra en storstädning på din lediga dag men däremot är det långt ifrån lika troligt att du kommer att orka köra en storstädning efter en dålig natt sömn om du dessutom fått jobba över flera dagar i rad.

8. Ibland kan vi tillfälligt klara av att överanstränga oss

Ibland kan det hända att vi orkar överanstränga oss under en begränsad tidsperiod. Det hända att jag orkar delta i möten flera dagar i rad under en begränsad tidsperiod men det betyder inte att jag kommer att klara det för resten av mitt liv. Och faktum är att alla förmodligen fungerar på samma sätt. Kanske har du själv åkt till Ibiza någon gång och klarat dig på 4 timmars nattsömn under hela veckan som resan varat men det betyder inte för den sakens skull att du skulle klara dig på 4 timmars nattsömn varje dag för resten av ditt liv. Det är mycket lättare att klara av att överanstränga sig under en begränsad tidsperiod än att göra det kontinuerligt utan slut i sikte!

9. Roliga saker tar mindre energi

Undrar du varför vissa av oss orkar ägna oss åt våra intressen men inte arbeta eller göra hemsysslor? Jo, det beror på att roliga saker ger energi och tråkiga och kognitivt svåra saker tar energi. Det är så för alla men skillnaden är mycket större för oss som lider av mental trötthet utöver det vanliga! Tänk dig själv: skulle du orka utföra en storstädning eller springa ett maratonlopp om du hade 39 graders feber? Förmodligen inte men kanske skulle du ändå orka titta på filmer hela dagen istället vilket också är en aktivitet! Med andra ord kan två helt skilda aktiviteter aldrig jämföras.

10. Respektera att inte alla vill ha ”goda” råd

De flesta människor har åsikter om hur vi skulle kunna få mer ork, men om inte ens specialistläkare kan hjälpa oss är det inte speciellt troligt att du kan det! Visst, det är helt okej om du har några tips som du vill dela med dig av men du måste absolut respektera att vi kanske inte vill följa dessa. Jag vill varken köpa kosttillskott eller dyra alternativbehandlingar som lutar sig mot pseudovetenskapliga metoder då det är ett faktum att det sällan hjälper. Jag vill inte heller träna på att exponera mig för sociala sammanhang när jag inte har ork. Det enda som hjälper mig är att acceptera min situation!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Man bör gå med i a-kassan så fort som möjligt när man har börjat jobba. Vilken a-kassa man bör gå…

  2. Att kontrollera hur ett myndigt barn använder sina pengar är en form av ekonomiskt våld. https://kronofogden.se/forebygg-ekonomiska-problem/stod-i-arbetet/se-det-ekonomiska-valdet Tänk också på att…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

23 svar på ”10 fakta om trötthet och utmattning du bör känna till”

Jag har blivit tröttare nu på senare år. Jag undrar varför. Men bra att jag inte var det när jag var yngre så att jag klarade skola. Fast när jag var hemma hos dig när vi var ihop så la du dig inte kl 21.

Ja men å andra sidan var det länge sen och jag jobbade inte på den tiden! När man inte har ett jobb kan man ju ha vilken dygnsrytm som helst så länge man får tillräckligt mycket sömn. Min poäng är att min dygnsrytm måste vara regelbunden och att jag inte kan avvika från den.

Svara

Den bästa investering jag gjorde var att köpa en skivstång och gymbänk. Så jag styrketränar utan att behöva gå utanför dörren!

Farsan har alltid haft oerhörda sömnproblem. Det har präglat hela hans liv. Eller rättare sagt så är det hans fobi; Han är jätterädd för att inte få tillräckligt mycket sömn och därför har han alltid spenderat hela dygnet med att desperat försöka sova. Det var det enda han gjorde när han inte jobbade även när jag var liten. Han är supertrött konstant och sen han gick i pension och efter min halvsysters självmord, är det helt extremt. När man än ringer själv så vet man att han troligen ligger och försöker sova.

Oj vad hemskt 🙁 Det där kan verkligen bli en ond cirkel! Att man vet att man behöver sömn och därför gör allt för att försöka sova men ändå inte kan. Usch vad jobbigt! Jag antar att han redan har försökt med allt, dvs god sömnhygien, KBT, sömntabletter mm? Det är ju fruktansvärt om man aldrig kan sova ordentligt på flera år. Och jag beklagar verkligen din halvsysters självmord! Det låter som han haft det riktigt jobbigt 🙁

Svara

Han tar alla chanser att försöka sova varje gång han känner sig det minsta trött, sover någon timme och får sen energi att vara uppe hela natten igen. Spenderar hela nätterna med att försöka sova och sen dagarna med att faktiskt göra det. Vaknar vid 17-tiden och lägger sig vid 21 igen. Troligen uppkom det när farmor skrämde honom med hur farligt det var att inte sova när han var liten.

Däremot har han aldrig haft den minsta förståelse för min emetofobi och bara tyckt det är skitlöjligt. Blivit irriterad varje gång jag varit orolig för det och sagt åt mig att sluta. Vilket jag aldrig sagt om hans sömn eller skulle göra. Folk måste ha allt själv eller kunna relatera för att kunna empatisera med andra…Ingen har någonsin förstått andras rädslor och fobier, oavsett om de själv har andra.

Men han har haft det jobbigt och jag tycker synd om honom. Hon gjorde det i hans lägenhet och det var även han som hittade henne. Han har två barn till, med dessa har jag ingen kontakt med sen många år.

Själv har jag en väldigt oregelbunden dygnsrytm och det funkar bäst för mig. Gillar mest att vara vaken på nätterna, som du kanske märkt här på den tid som jag ofta brukar kommentera. 😉 Men jag har inga sömnproblem, har bara vänt på dygnet.

Vad tråkigt att han inte förstår dig även om han har egna problem. Själv upplever att folk som har egna fobier/psykiska problem brukar vara mer förstående mot andras problem men det gäller såklart inte alla! Din pappa är ett exempel på det. Dock förstår jag att du tycker synd om honom för det måste ha varit jättejobbigt för honom att hitta din halvsyster 🙁

Bra att du kan sova även om du vänder på dygnet! Vissa har inga problem med att sova även om de har oregelbundna sovtider och andra måste sova vid regelbundna tider för att få kvalitativ sömn. Känner du dig utvilad på dagarna är ju allt som det ska! Jag får faktiskt rätt ofta bloggkommentarer på nätterna så du är inte den enda som kommenterar bloggen på nattetid 🙂 Men å andra sidan är målgruppen som bloggen vänder sig till ofta nattmänniskor med tanke på att många med t.ex. autism och adhd är vakna på nätterna!

Svara

”Med energirationalisering menas att vi måste välja vad vi vill lägga vår energi på eftersom den inte räcker till allt. Vi kan behöva välja om vi ska ha ett jobb, skaffa barn, ha ett parförhållande eller vänner eftersom vår energi kanske bara räcker till ett av ovanstående”.

Stort tack för att du nämner detta.

Att ovanstående är vanligt verkar otroligt svårt för många att förstå: hela omgivningen om man har otur, verksamheter som vänder sig speciellt till personer med autism, specialistläkare… Skrattretande att så få accepterar oss som vi är och istället uppmuntrar träning, exponering, öka mängden tid med människor osv.

Exakt! Och det finns många som på allvar tror att om man orkar det ena så borde man också orka det andra men det är precis tvärtom! Lägger man mycket energi på en aktivitet orkar man inte genomföra andra aktiviteter. Dessa fakta verkar vara oerhört svårt för många att acceptera!

Svara

Det finns även aktiviteter kopplade till mina intressen som jag är bra på, ägnar mycket tid åt och mår bra av och som jag inte alls blir trött av på samma sätt och lika fort som många andra. Då framstår jag för omgivningen som att jag har jättemycket energi och de förstår inte alls hur jag ”kan ha det besvärligt”, milt uttryckt, med t ex: matlagning, städ, att umgås med någon som byter samtalsämne stup i kvarten. De flesta vardagsaktiviteter som går mer eller mindre per automatik för andra gör aldrig det för mig. Är väl autism jag just beskrivit 🙂 och detta är bara ett exempel på omgivningens okunskap om hur funktionsnedsättningen kan påverka.

Jag känner igen mig! En person med god automatiseringsförmåga har ofta svårt för att förstå varför vissa aktiviteter gör oss trötta. Jag brukar jämföra det med att tala ett främmande språk som man behärskar dåligt: när man talar sitt modersmål kan man prata på utan att anstränga sig och utan att tänka, men kan man däremot språket bara halvdant måste man leta efter orden vilket gör att talandet inte går per automatik. Felet många gör är att de tror att alla aktiviteter är likvärdiga men det är de självklart inte.

Svara

Tack för detta❣Jag skulle behöva sätta upp det på kylskåpsdörren så jag kan titta på det och förstå när jag och sonen inte förstår varandra.
Jag, mor med Adhd, pratig, supersocial.
Son med adhd (borde nog vara add),tyst, introvert och inget behov av människor i rummet överhuvudtaget.

Vad bra att blogginlägget är till hjälp för dig för att förstå din son bättre 🙂

Svara

Tack för värdefullt blogginlägg som vanligt. Delade det i två adhd och Aspergers-grupper jag är med i. Det var uppskattat.

Tack Eva för att du delade inlägget, vad roligt att det var uppskattat!

Svara

Så bra, har hela tiden problem med att få annan personal ( jobbar inom barnomsorgen) att förstå det här med energier. Att det handlar om att jag kanske inte orkar just nu ,det har inget med att göra att jag fysiskt inte kan det utan energin räcker inte till. Istället utmynnar det till en ”maktkamp ” som inte gynnar någon.

Det är tyvärr svårt för många som själv har massor av energi att förstå skillnaden mellan att orka och vilja. Många tror att alla orkar bara man har viljan och den fysiska förmågan, men så är det ju inte!

Svara

Väldigt underligt hur vårdcentraler bemöter krämpor på så olika sätt. T ex vid munsår kan man använda Anti (receptfritt). Så snart de första tecknen på munsår uppkommer ska man börja använda medlet, helst inom 4 timmar. Infektionen brukar ge sig till känna genom att det sticker, svider eller kliar på det angripna stället. Men när det är fråga om trötthet, depression o s v så är det inte alls bråttom! Då behandlas patienten som en försökskanin, ordineras olika antidepressiva mediciner m m, men man undviker kärnan som är HORMONERNA och skälet är OKUNSKAP.

Jag tycker att du skriver så bra! Hittade precis hit till bloggen och ska nu se till att lägga en del tid på den framöver.
Det är jätteintressant och välformulerat och känns väldig ärligt.

Tack Lisa, vad roligt att du har hittat till bloggen och gillar det du läser 🙂

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *