Kategorier
Okategoriserade

Jag i Karlavagnen

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

NPF-dagen till ära berättade jag om autism i Karlavagnen igår kväll. Tyvärr fick jag bara kort tid på mig vilket är förståeligt med tanke på tidsbristen. Styrkorna vid autism hann belysas men däremot fick jag inte lika mycket utrymme för att berätta om svårigheterna som jag hade hoppats på. Jag ser en stor risk i att många medier försöker framställa autism som bara en styrka. Jag antyder inte att det var Karlavagnens avsikt att göra så men jag har sett en generell trend åt det hållet vilket jag ser som livsfarligt! Med detta sagt är jag jätteglad att jag fick medverka i Karlavagnen och jag hoppas att ni gillar intervjun! 🙂

Viktigt med korrekt hantering av personuppgifter

Jag tänkte också passa på att informera er om något helt annat. Som ni förmodligen vet så har det blivit väldigt viktigt att personuppgifterna hanteras på ett korrekt sätt. Därför måste jag också vara petnoga med vad det får och inte får stå på kommentarsfältet på bloggen. Det är helt tillåtet att avslöja så mycket detaljer om sig själv som man vill på kommentarsfältet men däremot är det inte tillåtet att beskriva andra människor på ett sätt som gör att de riskerar att bli igenkända. Ni får alltså lämna ut er själva men inte andra i kommentarsfältet!

Raderar efternamnen direkt

Låt mig förklara mig vad jag menar. Kommenterar ni med alias och skriver ”min mamma har sagt si och så till mig” är det helt tillåtet så länge ni inte avslöjar sådana detaljer som gör att mamman riskerar att bli igenkänd. Däremot är det inte tillåtet att skriva t.ex: ”Min arbetskamrat Johan på ICA Brommaplan brukar göra si och så” även om ni skulle kommentera med alias! Ett extremt exempel är föräldrar som uppger både sina för- och efternamn som i värsta fall är ovanliga och skriver: ”Min 10-åriga dotter har följande problem” och sedan beskriver problemet utförligt. För att skydda dotterns integritet raderar jag i sådana fall efternamnet direkt! Med detta sagt är det helt okej att kommentera med sitt riktiga för- och efternamn under förutsättning att kommentarerna inte innehåller detaljer om andra människor.

Skulle tycka att det var obehagligt

Ovanstående regler har gjorts för att skydda andra människors integritet för det finns ju troligen inte så många Johans på ICA Brommaplan. Därför är det också förbjudet att lämna ut detaljer om andra människor även om detaljerna i ert tycke verkar harmlösa och neutrala. Jag skulle också tycka att det var sjukt obehagligt om någon av mina bloggläsare vet något om mig som jag inte har berättat offentligt på bloggen och skriver det i kommentarsfältet. Även jag som är öppen om mitt liv vill kanske inte berätta allt om mig själv!

Ni behöver inte oroa er

Det är många av er som brukar skriva om era föräldrar i kommentarsfältet men ni som brukar göra det behöver absolut inte oroa er för ni avslöjar ju inte era föräldrars namn och inte heller sådana detaljer som gör att de riskerar att bli igenkända av andra. Det här blogginlägget är alltså inte riktat till er och ni får fortsätta kommentera som ni alltid gjort! Däremot kommer jag radera och redigera alla kommentarer som innehåller alltför avslöjande detaljer om andra människor än om er själva och beskriver andras vanor, åsikter mm om det samtidigt finns en risk att dessa personer blir igenkända.

Bra att förändra vissa detaljer

Avslutningsvis har jag ett tips till er som vill ställa frågor till mig men inte vill bli igenkända. Säg att ni har en 14-årig autistisk dotter som på grund av sin besserwisser-attityd ofta hamnar i tjafs med sin kusin och ni vill fråga mig om tips. Om ni är rädda för att att bli igenkända av kusinens familj föreslår jag att ni ändrar vissa detaljer i er beskrivning. Ni kan förslagsvis beskriva vad konflikterna handlar om men förändra dotterns kön och ålder och ni kan också göra kusinen till en granne. Då kan ni skriva ”min 10-årige son hamnar ofta i bråk med sin granne” istället för att skriva ”min 14-åriga dotter hamnar ofta i tjafs med sin kusin.” Då minskas risken för igenkänning!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Jag har aldrig hört talas om sambandet mellan autism och feber, men vi har alltid sagt att vi önskar att…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

7 svar på ”Jag i Karlavagnen”

Kan man se statistik på hur många som följer/läser ens blogg? Hur många besökare man har per dag, vecka eller månad? Följer själv många bloggar, i olika genres som intresserar mig, men har ingen själv så jag vet inte hur det funkar.

Jag vet inte riktigt om man kan se sånt! Det går ju väl att installera Google Analytics om man är nyfiken, det är ett verktyg som mäter statistiken men jag misstänker faktiskt att det bara är domänägaren som kan se siffrorna. Men om en blogg får många kommentarer och hamnar högt upp i Google kan man väl anta att bloggen har många läsare!

Svara

Det är lätt. Installera Jetpack för WordPress så får du mängder av statistik. Domänägaren ser ingen statistik med mindre än att denne har admin-inlogg på WordPress och att det finns plugin för detta installerat.

Tack för ett utförligt svar, Marie! Hoppas du fick ett svar på din fråga Kane.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *