Kategorier
Okategoriserade

Därför ogillar jag termen funktionsvariation

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Sedan några år tillbaka har jag haft ett dilemma: ska jag använda termen funktionsnedsättning eller funktionsvariation när jag syftar på autism? I början kallade jag autism för funktionsnedsättning. Funktionsvariation lät för mig som att det hintades mellan raderna att det var skämmigt att ha omfattande svårigheter som försvårade ens vardag. Funktionsvariation lät för mig som att folk försökte framstå som politiskt korrekta och säga: ”Lilla vännen, du tror bara att du har fler svårigheter än genomsnittsmänniskan men det har du inte. Vi är alla olika och du överdriver dina kognitiva svårigheter om du tror att de är unika.” Och det budskapet ville jag ta avstånd ifrån.

Vissa autister tog illa upp

Av ovanstående anledning använde jag termen funktionsnedsättning flitigt när jag syftade på autism och reflekterade inte över ämnet något mer. Men sedan började jag få mejl och kommentarer från autister som hade tagit illa upp av att jag hade kallat autism för funktionsnedsättning då det skadade deras självkänsla och fick dem att känna att de var sämre än andra människor. Eftersom jag absolut inte ville att min blogg skulle ha den effekten på någon gjorde jag en kompromiss: jag började använda termen funktionsvariation på bloggen och funktionsnedsättning i andra sammanhang, och detta trots att jag fortfarande innerst inne ogillade termen funktionsvariation.

Ville få biståndsbedömare att förstå

Anledningen till att jag vägrade kalla autism för funktionsvariation när jag exempelvis föreläste för biståndsbedömare är att jag ville att biståndsbedömare skulle förstå att autism kan medföra omfattande stödbehov! Jag ville absolut inte förmedla budskapet att vi autister egentligen inte har fler svårigheter än normen utan alla är olika. Då hade den överhängande risken funnits att biståndsbedömare hade tänkt: ”Jaså, betyder autism att man bara är annorlunda? Isåfall finns det ingen anledning att bevilja autister LSS-insatser och boendestöd i någon större omfattning i och med att autism inte innebär några kognitiva nedsättningar.”

Många autister tycker som jag

För ett tag sedan stötte jag på en diskussionstråd för autister varav flera uttryckte att de liksom jag var emot användningen av termen funktionsvariation. Någon uttryckte att termen lät som något som i princip vem som helst kunde ha då vi alla är olika men att den inte hjälpte oss som verkligen har nedsättningar i våra förmågor och behöver stöd. Någon annan menade att det lät som att användarna av termen funktionsvariation försökte antyda att det är viktigt att bejaka olikheter men att det inte är nödvändigt med anpassningar och stöd. Allmänt uppfattades termen som förminskade och trivialiserande.

Kan ge fel associationer

Nu har jag ändrat mig och funderar på att börja använda termen funktionsnedsättning på bloggen igen. Jag har som sagt endast kallat autism för funktionsvariation för andra autisters skull men eftersom jag numera vet att det finns väldigt många som håller med mig så kan det vara bra om jag går över till användningen av den klassiska termen som också Socialstyrelsen förespråkar. Egentligen bryr jag mig inte så jättemycket om vad autism kallas så länge jag får förståelse och det stöd jag behöver, men anledningen till att jag reagerar på användningen av termen funktionsvariation är att jag är rädd för att den kan ge fel associationer. Annars skulle jag inte bry mig.

Alla uppskattar inte termen

Du som är yrkesverksam eller anhörig ska tänka på att inte alla uppskattar termen funktionsvariation. Vissa kan till och med känna att det är viktigt för självkänslans skull att våga medge för sig själv att man har fler nedsättningar i sina förmågor än genomsnittsmänniskan och sluta låtsas som att alla människor skiljer sig från normen lika mycket. Med detta sagt är det inte alla som uppfattar termen på samma sätt som jag: vissa kan tycka att begreppet funktionsnedsättning är extremt nedsättande och föredrar att kalla sin autism för funktionsvariation. Om du är osäker på hur autisten vill att dennes autism ska kallas, fråga!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Adlibris och Bokus.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

22 svar på ”Därför ogillar jag termen funktionsvariation”

Jag håller med dig! Funktionsnedsättning på svenska och vamma på finska. Just därför att annars blir svårigheterna förminskade och det blir omöjligt att få stödinsatser. Har stött på det på finska sidan att vissa vägrar använda funtionsnedsättning i samband med autism. Som om det var någonting fel med att ha en funktionsnedsättning, så är det ju inte! Jag tror att det handlar om dålig självkänsla, folk vågar inte medge för sig själva att de har en funktionsnedsättning. Och vissa icke-autistiska försöker vara hyperkorrekta och därför inte använder det. Autism är ju ett spektrum, vissa har väldigt lindriga symtom och vissa väldigt svåra och de flesta någonting där emellan. Som många andra funktionsnedsättningar också. Varför skulle just autism vara bara någonslags ”variation”?

Jag håller helt med dig! Jag tror precis som du att det måste handla om dålig självkänsla, annars förstår jag inte varför termerna ”funktionsnedsättning” eller ”vamma” skulle vara så laddade. Men jag tycker personligen inte att termerna måste vara stigmatiserande om vi inte gör dem till det. Vissa människor, däribland jag själv, har fler svårigheter än genomsnittsmänniskan eftersom vi har nedsättningar i vissa kroppsfunktioner och jag har svårt att se det som någon ”variation”.

Svara

För mig blir det mest rätt med att kalla det en funktionsvariation – just för att det varierar utifrån vilken situation man är i och i vilket tillstånd man är i just för stunden.

Det som är viktigt däremot är att visa fram när det är en direkt nedsättning för mig – dvs min funktion i situation X eller under dessa YYY förutsättningar, är nedsatt. Ex.vis att placera mig i ett öppet kontorslandskap hade absolut inte fungerat.

För att man skall kunna göra det fodras det att man har god insikt i hur man själv fungerar. För att få det gäller det att utifrån ett objektivt perspektiv se på vad man har svårt för utan att lägga någon subjektiv värderingsaspekt på det som utgår från det neurotypiska.

Intressant att folk tycker så här olika om begreppet funktionsvariation! Dock förstår jag också hur du tänker. Vissa verkar vara positiva till begreppet funktionsvariation och andra inte. Jag håller också med om att man inte ska lägga någon värderingsaspekt på hur man ”borde” fungera. Dock anser jag ändå att vissa autister hindrade från att leva det liv de vill p.g.a. sina svårigheter eftersom autismen hindrar dem!

Svara

Wikipedia översätter funktionsvariation till neurodiversity från svenska till engelska. Det svenska ordet för neurodiversity är neurodiversitet. Gå in på Wikipedias sida som handlar om funktionsvariation och klicka på English så ser ni själva.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Funktionsvariation

Vi som forskar om autism använder ofta ordet utvecklingsneurologisk avvikelse om diagnoser som autism, ADHD osv.

Intressant att termen funktionsvariation inte verkar vara synonym med funktionsnedsättning. Sett ur det perspektivet har jag både en funktionsnedsättning och funktionsvariation: funktionsvariation eftersom alla människor har det då begreppet syftar på neurodiversitet om man ska tro på Wikipedia, men funktionsnedsättning eftersom jag faktiskt har en nedsättning i vissa förmågor när man ser till den stora helheten.

Svara

Hej Paula! 😊
Din blogg är toppen – tack för ditt arbete med den! Fortsätt så!
Jag tänker så här att en funktionsnedsättning står i relation till det funktionshinder någon ställs inför… och det kan variera.
Är hindret stort så blir nedsättningen i funktion stor.
Ibland kan ju hela samhället/livet kännas som ett funktionshinder eftersom det mestadels är anpassat för neurotypiska.
Det kan också vara så, tänker jag, att funktionsvariation som ord kan komma från tänket att variationerna om vad som upplevs som hinder inom autismspektrat är så olika. Dvs en autist kan vara ljuskänslig men en annan autist är det inte. Då finns det en variation i funktionen autister emellan.
Jag tycker det finns en poäng i att kunna använda båda benämningarna beroende på situation de används i!
Don efter person hette det förr, dvs såklart ska en person få stöd efter sitt behov… 👍

Hej Linda!

Och vad roligt att du gillar bloggen! Du har en poäng i det du skriver och jag håller med dig. Du tänker på den sociala modellen på funktionsnedsättning där det förespråkas att det inte är funktionsnedsättningen i sig som är problemet utan en bristande miljö vilket innebär att ett funktionshinder aldrig behöver uppstå om miljön är rätt. Detta kan ställas mot den biologiska/medicinska modellen på funktionsnedsättning vars förespråkare anser att det enbart är tillkortakommanden hos individen (t.ex. hjärnavvikelser) som är ”problemet” och inte miljön. Jag har faktiskt funderat på att skriva ett blogginlägg om de olika modellerna på funktionsnedsättning inom den närmaste tiden men jag vet att det brukar uppstå hätska debatter mellan personer som förespråkar den medicinska och de som förespråkar den sociala modellen så jag har tvekat. Men jag kommer nog göra det!

Jag står faktiskt någonstans i mitten mellan de medicinska och sociala modellerna för jag tror på dem båda! Jag är alldeles säker på att vissa av mina utmaningar enbart beror på en bristande miljö vilket innebär att jag har ett funktionshinder i en situation och inte i en annan! Och här kommer den sociala modellen på funktionsnedsättning och kanske även begreppet funktionsvariation in: vissa av mina svårigheter försvinner helt om jag befinner mig i rätt miljö. Däremot är jag säker på att det i vissa fall är min autism i sig som är problemet och svårigheterna kommer inte försvinna oavsett vilken miljö jag befinner mig i.

Svara

Hej Paula! 😊

Ja, du har så rätt! Givetvis både är det och kan det vara så.

Det vore mycket intressant om du kan skriva ett inlägg om de olika modellerna! Det blir ju lite den gamla arv och miljö-frågan i ny skepnad. Båda är viktiga men kan vara olika viktiga och förhållningssättet till dem kan skilja.
Diskussion leder till nya infallsvinklar, synsätt och utveckling!
Ser framemot ditt resonemang i frågan så småningom!

Jag tycker att ämnet är väldigt intressant! Och jag ska försöka publicera ett inlägg om det redan nästa vecka 🙂

Svara

För mig var funktionsvariation ett typiskt ord för gruppen själv (de inom gruppen som vill använda det). Inte ett ord som utomstående också skulle använda för att verka hippa och/eller förstående. Även om det förstås är närmast omöjligt att förhindra.

Intressant blogginlägg, det hade jag inte läst förut! Jag tycker att det är helt okej om personer inom gruppen vill använda termen och jag är själv emot att ett annorlunda fungerande ska ”sjukdomförklaras”. Dessutom tycker jag att om en autist vill kalla sin egen autism för funktionsvariation så ska det respekteras. Och jag har som sagt använt termen funktionsvariation på bloggen själv för andra autisters skull men vill såklart samtidigt få icke-autister att förstå att jag har svårigheter inom vissa områden och inte bara är ”lite annorlunda”.

Svara

Jag avskyr ordet ”funktionsvariation”. Det är nedlåtande och förminskande. Det får mig att känna mig som en dålig kopia, ungefär som att funktionshindrade bara är sämre versioner av ”normalstörda” människor. (Man använder ju aldrig ”funktionsvariation” om förmågor som är bättre än de normala.) Jag föredrar ”funktionshinder”, men ”funktionsnedsättning” är också okej. Funktionshinder är lite bredare tycker jag, det sätter fingret på att problemet är att det finns hinder i livet, oavsett om de beror på en själv eller dålig anpassning i omgivningen.

Jag gillar också begreppet ”funktionshinder” för precis som du skriver låter det bredare! Numera rekommenderar Socialstyrelsen att man endast använder begreppet funktionshinder när man syftar på hinder som uppstår i relation till miljön men förr var ju begreppet ”funktionshinder” synonymt med det som vi idag kallar för ”funktionsnedsättning”. Jag använder ibland den gamla betydelsen av begreppet funktionshinder och kallar till och med mig själv för ”funktionshindrad” ibland. Även i LSS används den gamla betydelsen av begreppet då lagen står för ”lag om stöd och service till vissa funktionshindrade”.

Svara

hej! nu blir det en ful copy+paste länk till facebook här men personen (immanuel brändemo/trollhare) som troligtvis först använde termen ”funktionsvariation” har sagt att han aldrig ville att den skulle användas som en mer pk synonym till funktionsnedsättning. det blev ngn sorts missförstånd på sociala medier och termen började användas på ett sätt som han inte menade.

https://www.facebook.com/immanuel.brandemo/posts/10155862209093054?__xts__%5B0%5D=68.ARC7B53mMEp0pVJJg6Fo9eiwJkLEMy8D3eaaZVGLZid9T5GSFlenbf-1fry7SR8JCe26UGvpP9Ado8EGJACMJ-5K2yn5etgZZHcGXqsgb8Jj0azPyngn_plx9LN7kE91vk44paS7mLDKbAXcpmKTkf-sRTt55tQdr7Un6A9mNVI1WpxTyIZt-Q

sen håller jag helt med dig om att det blir lite luddigt att säga funktionsvariation. ibland känner jag att när man märker ord blir det fel fokus på diskussionen. personligen struntar jag i om folk använder exakt rätt termer om mig och min autism så länge som andemeningen är god. sen så har autister som grupp lätt att ”märka ord” och det är såklart ngt som man får respektera. men personligen så hänger min mosiga utbrända hjärna inte med i diskussioner som har massa svåra ord. tycker oxå att det blir så dumt om man anses som funkofob för att man använder ”fel term” när jag som funkis har pga min funktionsnedsättning lätt för att försäga mig/göra bort mig/etc. men ja, alla tycker såklart olika och det får man respektera.

Tack för infon, Anna! Vad tråkigt om begreppet funktionsvariation har börjat användas på ett annat sätt än vad Immanuel Brändemo hade tänkt sig från början.

Jag håller med dig om att det ibland blir överdrivet fokus på termer. Vissa har varit arga på mig och menat att jag bidrar till funkofobi när jag använt termer som ”normal”, ”funktionshindrad” och ”brukare”. Jag kallar mig själv för brukare i och med att jag har boendestöd, och jag anser inte att jag är normal eftersom jag har autism och normalitet är ett statistiskt spridningsmått, men för vissa är det jätteviktigt att korrekt term används!

Svara

Jag håller med dig! Jag tänker också att en funntionsvariation är en beskrivning av alla människor, dvs ALLA är funktionsvarierade. Funktionsnedsättning finns hos vissa människor och jag tycker att samhället ska ge stöd för att nedsättningen inte ska innebära hinder.
Blir helt tokig när människor använder begreppen funktionsvarierad och funktionsnedsättning synonymt. När det dessutom görs av ”välvilja” från personer som inte själva har någon funktionsnedsättning känner jag mig ofta som någonting exotiskt och som folk vinner godhetspoäng på att ”inkludera”.

Jag har också svårt för det. Jag känner snarare att de som påstår att jag har en funktionsvariation istället för en funktionsnedsättning inte tar mig på allvar eftersom de viftar bort det faktum att jag har svårigheter som inte gemene man har. Jag känner mig inte ett dugg inkluderad när mina svårigheter förnekas på det här sättet!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *