Kategorier
Paulas blogg

Wilja-koncernens bokslutsmiddag

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Igår hade vi en bokslutsmiddag för oss alla som arbetar inom Wilja-koncernen. Wilja-koncernen inkluderar bolagen Misa Kompetens (företaget jag arbetar på!), Misa AB, Mellanmålet, Left is Right och Compleo. Precis som jag skrev igår meddelade min chef i början av 2023 att jag inte längre kommer att behöva delta i fysiska tillställningar och möten varje månad om jag inte vill. När jag deltog i gårdagens evenemang kom jag på att bokslutsmiddagen faktiskt var den första dag under hela 2023 då jag behövt delta i ett fysiskt evenemang på jobbet! Helt otroligt, och jag är så tacksam för denna anpassning! Då jag inte behövt delta i fysiska evenemang på länge hade jag också betydligt mer energi för att klara av gårdagens evenemang (en pik till er som påstår att svårigheterna vid autism blir lättare med hjälp av frekvent exponering!) Jag är väldigt nöjd på alla sätt!

Gemensamt årligt evenemang

Bokslutsmiddag är ett gemensamt årligt evenemang för oss alla inom koncernen och inkluderar inte bara en avslutande middag utan även lunch, föreläsningar samt genomgång av budget, bolagens omsättning och resultat. Då jag föreläste igår förmiddag kunde jag inte delta i lunchen utan anlände strax innan klockan 14 då föreläsningarna skulle börja. Det kändes märkligt att väldigt många anställda från Misa Kompetens olika systerbolag kom fram till mig för att hälsa och prata utan att jag hade en susning om vilka dessa personer var! Men ”alla” vet vem jag är för många har hört mig föreläsa.

Lider av prosopagnosi

Men det handlar inte bara om det. I likhet med vissa med autism lider jag nämligen av något som heter prosopagnosi, även kallat för ansiktsblindhet. Jag måste träffa en person flera gånger för att jag ska känna igen hens ansikte. När människor kom och pratade med mig igår kände jag mig osäker på om jag ”kände” dessa personer! Faktum är att jag ofta får veta att jag pratat med vissa personer vid väldigt många tillfällen och ”borde” veta vilka dessa personer är, men när man lever med prosopagnosi är det inte så enkelt.

Måste ha insyn

Inom Wilja-koncernen arbetar vi inte bara med personer med autism utan med väldigt många utsatta grupper. Personer med förvärvad hjärnskada, missbrukare, kriminella, invandrare samt personer med alla möjliga sjukdomar och funktionsnedsättningar är några exempel på grupper vi arbetar med. Då vår målgrupp är väldigt heterogen anses det viktigt att vi alla har relevant kunskap. Som ni vet arbetar jag främst med att föreläsa om autism och ibland även om ADHD, men däremot är det viktigt att jag även har insyn i hur andra utsatta har det så att jag är insatt i koncernens värdegrund.

Fokuset ligger på våld i nära relation

Just nu ligger vårt fokus på våld i nära relation, och igår fick vi lite utbildning i ämnet (vi kommer även få fortsatt utbildning om området i framtiden!) Faktum är att utsatta grupper i samhället, såväl män som kvinnor, löper en stor risk för att bli utsatta för våld i nära relation. Till skillnad från vad många tror måste inte våldet vara fysiskt utan det kan även vara psykiskt, sexuellt eller ekonomiskt. Särskilt psykiskt våld (men även annan typ av våld) kan ge långsiktiga konsekvenser, menade föreläsaren. Och ”nära relation” syftar i sammanhanget inte enbart på kärleksrelation utan det kan även handla om vänner, familjemedlemmar och stödpersonal.

Vi är en sårbar grupp

Jag blir så arg när jag tänker på att familjemedlemmar, partners, vänner, grannar samt även LSS-personal och boendestödjare exempelvis kan utnyttja en person med kognitiv funktionsnedsättning (t.ex. autism!) ekonomiskt och ständigt lånar vederbörande pengar utan att betala tillbaka. Många är särskilt utsatta eftersom man inte klarar av att säga ”nej”. Av någon anledning tror många att personer med autism eller intellektuell funktionsnedsättning inte löper en stor risk för detta då vi anses vara ”skyddade”, men det är precis tvärtom! Vi är väldigt sårbara. Därför är det viktigt att alla inom Wilja-koncernen har kunskap om våld i nära relation så att vi klarar av att ge rätt stöd till utsatta personer.

Åt middagen utomhus

Den avslutande middagen var en buffé. Vädret var så somrigt och fint att jag bestämde mig för att avnjuta middagen utomhus. Som ni vet brukar jag inte publicera bilder på bloggen särskilt ofta, men jag tänkte göra ett undantag den här gången och publicera två bilder från gårdagen. Mittemot mig ser ni på den första bilden Lennart, Wilja-koncernens grundare och ägare, och bakom oss sitter två personer som arbetar på Misa Kompetens systerbolag Misa AB.

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

4 svar på ”Wilja-koncernens bokslutsmiddag”

”Det kändes märkligt att väldigt många anställda från Misa Kompetens olika systerbolag kom fram till mig för att hälsa och prata utan att jag hade en susning om vilka dessa personer var! Men ”alla” vet vem jag är för många har hört mig föreläsa.”

Det finns ett talesätt som lyder ”Alla känner apan, men apan känner ingen” vilket betyder att alla som tittar på en apa i bur vet vem apan är, men apan vet inte vilka åskådarna är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *