ADHD är en väldokumenterad diagnos hos barn, ungdomar och vuxna. Det finns omfattande forskning om dess orsaker, uttryck och behandling. Ändå cirkulerar det massor av myter kring ADHD vilket leder till att personer med tillståndet blir stigmatiserade. Ett problem är, så som jag ser det, att många kändisar går ut med att de har ADHD och berättar att deras ADHD är en superpower. Detta kan skapa en felaktig bild om hur det är att leva med svår ADHD.
ADHD kan göra livet svårt
Denna retorik i media verkar ha fått allmänheten att tro på myter som att alla har lite ADHD, att ADHD inte är en riktig funktionsnedsättning och med rätt inställning så är ADHD en styrka, inte en svårighet. Det sistnämnda är säkert sant för vissa lyckliga men absolut inte för alla! Faktum är att många inte har någon aning om att det finns många som fått sina liv förstörda p g a ADHD: de har kanske hamnat i kriminalitet eller missbruk, inte kunnat behålla vare sig ett enda jobb eller relationer o s v. Jag har tidigare skrivit ett blogginlägg om just myterna kring ADHD.
Det finns en ny publikation om ADHD
Nu har professor Sven Bölte tagit fram ett internationellt konsensunsuttalande om ADHD som innehåller 208 evidensbaserade slutsatser. ADHD-report har nu även getts ut på lättförståelig svenska så att allmänheten kan ta del av informationen. Texten som grundar sig på omfattande vetenskapliga data har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Neuroscience and Biovehavioral Reviews. Jag är jätteglad över Böltes arbete för det är viktigt att diskursen om ADHD baseras på seriösa studier istället för en massa tyckanden. Läs gärna publikationen för den innehåller mycket viktiga fakta!
ADHD finns i olika former
Jag tycker att det är bra att Bölte påpekar att ADHD kan uppträda i olika former: en ouppmärksam form (d v s formen som tidigare hette ADD), en hyperaktiv form och en kombinerad form. Jag fick ju diagnosen ADD, men numera heter alltså diagnosen ADHD. Intressant är att det främst är den ouppmärksamma formen av ADHD (=ADD) som orsakar låg självkänsla, nedsatta funktioner i vardagen samt svårigheter i skolan och arbetet, enligt publikationen. Jag hade svårigheter i skolan i och med att jag var sjukt omotiverad. Jag har alltid kopplad det till min autism, men kanske spelar också min ADHD in här?
Texten fortsätter under annonsen.
ANNONS
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt över 249 kr för privatpersoner) och Adlibris (pris 275 kr, frakt 39 kr).
Ouppmärksamheten finns ofta kvar
Värt att nämna är också att hyperaktiviteten och impulsiviteten vid ADHD ofta minskar med åldern medan ouppmärksamheten ofta finns kvar hos vuxna med ADHD, enligt publikationen. Jag har aldrig varit hyperaktiv eller impulsiv, men däremot har jag så här som 45-åring fortfarande stora koncentrationssvårigheter kvar. Jag upplever till och med att min förmåga till uppmärksamhet har blivit sämre med åren! Men försämringen kan bero på att jag har blivit utbränd vid ett par tillfällen. Min hjärna orkar inte längre anstränga sig på samma sätt som förut.
Orkade inte lyssna alls
Jag har ett konkret exempel på hur min ouppmärksamhet kan ställa till det. När jag för ett par år sedan fortfarande deltog i jobbmöten och utbildningsdagar på jobbet orkade jag oftast inte lyssna alls. Det blev ofta tokigt när vi på utbildningsdagar lyssnade på föreläsningar och föreläsaren plötsligt slutade prata för vi åhörare skulle diskutera någon fråga med varandra. Mycket pinsamt för mig eftersom jag inte ens visste vad föreläsningen hade handlat om och därmed inte hade en susning om vad vi skulle diskutera och varför. Jag hade alltså dagdrömt bort hela föreläsningen!
Svårigheterna kan försvinna
Slutligen är det viktigt att känna till att endast hälften av alla 25-åringar som i sin uppväxt fått en ADHD-diagnos fortfarande har kvar diagnosrelaterade svårigheter, enligt publikationen. Jag är faktiskt fruktansvärt trött på vuxna som säger att deras ADHD inte är ett hinder för dem för att klara av ett normalt vuxenliv och att alla andra med samma diagnos därför också borde klara detsamma. Men det är fel! Vissa som en gång i tiden fått en ADHD-diagnos har nämligen funktionsnedsättningen kvar som vuxna och andra har inte det, så enkelt är det! Visst, väldigt många blir hjälpta av ADHD-medicin men medicin hjälper ju inte alla.
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.
Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.
Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.
Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Reklam för min bok
”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt 39 kr).
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.
Senaste svar på alla blogginlägg
Vad obehagligt det låter! Jag har också valt bort ADHD-medicin. Dels p.g.a. rädsla för biverkningar — har fått svåra, ovanliga…
Vad jobbigt! Socialjouren borde ha kunnat hänvisa dig till stadsmissionen eller någon liknande organisation för hjälp med hemresa istället för…
Höga doser ADHD-medicin verkar också öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. ”Studien visar att ADHD-medicinering under en lång tid och…
Vad tråkigt att du inte fick hjälp av den antidepressiva medicinen. Jag är definitivt inte ensam om att ha dåliga…
Otäckt att bli så förändrad av något som är utsett att hjälpa en! Något liknande hände mig när jag fick…
Tack Cindy! Jag mår mycket bättre nu tack vare att jag kan vara hemma istället för att sova på gatan.…
Nu är cannabis olagligt i Sverige så jag förstår att man kan lagföras för narkotikabrott, men det är självklart inte…
Jag har inte föreläst för polisen, däremot för kriminalvården. En gång var det tal om att jag skulle föreläsa för…
Jag beklagar det du behövt vara med om! Det skulle stressat en enormt. Hoppas du kan andas ut lite nu…
Håller med. Har starkt hat mot tjuvar, men i Sverige så händer ingenting vid stölder och då stjäl människor. Men…
26 svar på ”Visste du detta om ADHD?”
Hej Paula!
Det var väldigt bra att du tog upp detta med adhd för när jag 2009 fick diagnos add som senare skrevs om till adhd och jag fick min medicin kombo som jag funkar bäst i.. men jag utreddes bara i ramen för adhd..
förra året 2023 feb. gjorde jag en ny komplett utredning som visade att jag uppfyller alla kriterierna I autism primär o adhd secundär… men sedan har jag läst om audhd vilket heller inte känns så fel men oavsett så är det svåra att få rätt hjälp och stöd – autism ja då är jag med att få lss men adhd nej sol.. men jag känner att jag verkligen är mitt jag nu och även ser hur illa man kan formas av mallen Samhället.. I nuet kan man bara vara i ”mallen” tydligen för det är så många som endast kopplar mångfald till mer människor som har annat än svenska rötter MEN jag tycker att det såklart att det är ju helt klart att Vi alla är olika och på något sätt likadant som 1a innebörden men det är inombords hos ALLA.. För ingen är ju varandra lika. så för det är ju det som är mångfald och att uppdatera hela samhällssystemet efter all forskning osv… individanpassad vore bättre eller jaa att som nyfödd tas emot med öppenhet och ges tid att blomma utan att behöva vara ensam såklart – Vilket jag nog tycker är basis Trygghet- men tänk alla är ju även nu olika och där är ju förvirrade och då vilsna särskild utan Trygghet bas.. Sökare till något annat som de tror är.. För kan inte påstå att det är en nyhet..jag har gått igenom det med, för att när du är så som du är det är ju det jag själv bara vet men när man får en ”mall” hur det ska vara som jag inte förstår varför jag inte kan göra som mallen Samhället ville ha av mig.. Jag blev utanför… men ingen ska behöva vara ensam och utanför! mångfald är att vi är…🙏
Vad bra att du fått medicin som funkar och att du även fått en autismdiagnos. Precis som du skriver omfattas autism av LSS vilket inte ADHD gör.
Du tar upp en viktig sak om mångfald! Jag håller med dig om att mångfald borde omfatta alla. Tyvärr har toleransen för andra etniciteter minskat i samhället, och vi med funktionsnedsättning utsätts ofta för så kallad normalisering. Mångfald borde betyda att alla har rätt att vara olika så länge man följer lagen och inte skadar någon annan!
Jag har varit inne på att försöka få en ny utredning eftersom jag skulle kunna ha det som tidigare kallades ADD. Likheterna jag erfar kan såklart lika gärna bero på min autism. Poängen hade inte varit att det skulle leda till att jag fick mer hjälp utan att det hade kunnat förklara en del saker. Dessutom gjordes ju den senaste utredningen om Asperger i 20-årsåldern och jag är nu 46 år gammal.
Koncentrationssvårigheter hade jag mycket under min uppväxt och även om jag inte upplever det som ett problem idag så måste jag ofta vara aktiv själv för att lära mig någonting. Det är ju i och för sig även vad som rekommenderas av experterna. Särskilda problem har jag dock haft när andra pratar. Jag vet inte hur många gånger jag sa ”Vad sa du?” när jag var ung för att jag tappade koncentrationen gång på gång på gång efter bara några sekunder. Än idag kan jag underlåta att lyssna så mycket som jag borde på någon annan om jag går omkring med alltför mycket bakgrundsångest och det är särskilda saker som bekymrar mig. Plötsligt befinner jag mig någon annanstans.
Jag undrar även om det går att ha drag av ADHD. Det är ju välkänt att släktingar till autister själva också ofta har en del autistiska drag. Vissa sådana sidor har mina systrar och framför allt hade pappa en del sidor som vi i familjen senare förstått måste röra sig om Aspergerdrag som det då hette. Han hade t.ex. svårt att äta i en frukostmatsal om där var alltför mycket människor och hade ett stelbent sätt att avsluta samtal på.
Min egen autism påverkar helt klart min syn på politik också. Utan att gå in på detaljer så behöver jag ju mycket självständighet i mitt liv och har individuella behov som visat sig vara svåra att få tillgodosedda och som så många andra autister så har jag begränsad förmåga till samarbete med andra även om jag är en tämligen social person som älskar att komma ut och träffa folk. Det gör att jag har en mer individualistisk syn på politik – något som är närmast tabu att säga idag – och trivs bättre med mentaliteten i Danmark som jag upplever som betydligt öppnare och friare. Kanhända bottnar en del skillnader i olika synsätt på ekonomi och pengar, men jag har ingen anledning att gå in närmare på det här – särskilt som det är ganska komplicerade frågor. Men … Jag har ju min sjukersättning och har gott om pengar och är tacksam över det. Jag kan tänka mig att de som har det sämre ställt ekonomiskt kanske får en annan syn på politiken.
Ja, det finns väl en del stereotyper om ADHD. Jag skämtade en gång med en nyfunnen vän med ADHD att vi borde gå ut och vandalisera stan tillsammans (eller något liknande – minns inte exakt). Haha, jag kan förstå om det inte blev så väl mottaget. Men det var ju inte bara stereotypen om kriminella ADHD-personer jag skämtade om utan syftade såklart även på att jag som autistisk kan vara lite smått galen ibland; jag tillhör nog de autister som kan uppfattas som väldigt intensiva utav omgivningen ibland. Jag går in i allt med liv och lust och jag kan inte göra någonting halvdant. Jag är väldigt pedagogisk och bra på att förklara saker när jag går igenom ett schackparti med någon, men jag kan samtidigt inte riktigt förstå det där med att ”inte ta saker på allvar”. ”Allting eller ingenting” – som jag skrev i min monolog till en teaterpjäs 2015 och som även finns med i texten för mitt stycke för kör och orkester.
Det är inte alls omöjligt att ADHD har missats i ditt fall. Tony Attwood nämner iofs i sin bok Den kompletta guiden till Aspergers syndrom att även ren autism ibland kan ge koncentrationssvårigheter. Däremot kan det vara klokt att göra en ny utredning om du tror att en diagnos har missats!
Det går definitivt att ha drag av ADHD på samma sätt som det är möjligt att ha drag av autism. Christopher Gillberg skriver faktiskt i sin bok Essence att det snarare är en regel än undantag att vi med npf uppvisar drag av andra npf-diagnoser!
Jag har också märkt att det är ett tabu att säga i Sverige att man har en individualistisk syn på politik. Och jag tänker lite som du! Som låginkomsttagare och boende i en hyresrätt i ett miljonprogramshus tycker jag att det är helt okej med inkomstskillnader. Jag har inget emot rika svenskar med fina villor på Djursholm. Jag är istället tacksam för att de finns och att de går med på att bo i Sverige istället för att flytta utomlands för de betalar enormt höga skatter som är pengar som t.ex. kommer mig till godo.
Däremot är jag absolut emot utförsäkringar och tycker att personer med omfattande funktionsnedsättningar som t.ex. autism borde ha rätt till sjukersättning istället för att utförsäkras och tvingas leva på socialen. Jag är inte alls nöjd med den nuvarande politiken och är djupt oroad över försämringarna i a-kassan. När jag hade aktivitetsersättning kände jag mig däremot helt trygg för jag hade en regelbunden inkomst som kom till mitt konto varje månad.
Precis! Så länge det är inte är överlägsna personer. Jag menar ju att ett helt ”rättvist” eller ”jämlikt” samhället är både orealistiskt och icke önskvärt. Ibland när jag haft en finklocka på mig så har mina antikapitalistiska vänner närmast förebrått mig för mina värderingar, vilket känns ganska ironiskt med tanke på att jag själv är permanent arbetslös och därmed har ganska låg inkomst relativt sett, men jag får alltså inte unna mig att köpa ett fint ur för ett antal tusenlappar om jag vill som jag kan ha sen för resten av livet när jag går på fester, enligt dem?! Jag bestämmer själv vad jag lägger mina pengar på! Se till att de som har det dåligt får det bättre istället! Nej, det är inte de rika som har ”stulit” deras pengar.
Visst finns det dåliga sidor av systemet liksom det finns nackdelar med alla politiska ideologier och en del saker som t.ex. politisk makt hade man väl önskat inte gick att köpa för pengar. Men många antikapitalister hävdar ju till och med att gåvor från rika bara skulle vara ett sätt för dem att förefalla goda och inte är äkta! What? Jag fick faktiskt en hög med kläder (nya, oanvända kläder av hög kvalitet) av en miljonär för en tid sedan och det verkar ganska konstigt att förutsätta att han inte skulle göra detta av omtanke. (Är det en total främling hade jag naturligtvis funderat både en, två och tre gånger på vad motivet kunde vara – det är en annan sak.)
Men … Jag hade önskat att det fanns privata alternativ när det gällde sådana här insatser som boendestöd så att det fanns lite valfrihet och inte allt blir så likriktat. Däremot tycker jag t.ex. inte att grundskolan ska privatiseras även om det självklart får finnas privata alternativ vid sidan om det statliga systemet.
Bostadsmarknaden är ju katastrof i Sverige. Det är ju det här med hyresregleringarna. Det fungerar helt enkelt inte (även om tanken säkert är god). Även i Finland är väl inte situationen så illa?! Jag funderar på om det går att bo utomlands och komma in på deras system motsvarande bostadstillägg om jag få sjukersättning från Sverige. För då hade det varit oerhört mycket lättare att hitta lägenhet någonstans.
Nej, det förstår jag. Trygghet i privatekonomin betyder mycket. Många skyller på M, men det finns kanske lite olika förklaringar. Jag kan inte låta bli att tänka på att när jag får hyresändringar så är det bara att meddela saken till FK och så justeras mitt bostadstillägg inom några månader. De kollar över huvud taget inte alls om mina uppgifter stämmer! Det chockar mig faktiskt lite grann. Inte undra på att det förekommer en del fuskande om de inte kontrollerar uppgifter de får in! (Jag är dock nöjd med politiken som förs av högern just nu totalt sett – något jag inte varit de föregående mandatperioderna.) Naturligtvis borde det inte vara såhär svårt eller omöjligt för autister att komma in i systemet – det håller jag med om.
Det fanns ett förslag om att i princip lösa den största delen av det problemet i utredningen SOU 2021:69 (genom att harmonisera det så kallade arbetsmarknadsbegreppet för sjuk- och aktivitetsersättningen med sjukpenningen, dvs att man bara prövar emot normalt förekommande arbete och inte emot alla tänkbara arbeten), S-regeringen skulle antagligen ha gjort det redan under 2022 om de hade kvar makten i bara några månader till (dock gick de över till en övergångsregering strax efter valresultatet 2022), men M verkar sätta sig på tvären emot detta förslag (KD och SD är för det)
Jag minns att du nämnt det tidigare, och det hade varit väldigt bra om begreppet hade ändrats! Får se om vi får en ny regering i framtiden som gör ändringen.
Ja, just när det gäller den formen av frågor verkar M vara det sämsta partiet i Riksdagen. Det är också sådana frågor som gör att jag sympatiserar mer med flera av de andra partierna på högersidan.
För övrigt tror jag att vi behöver en självständig stat i längden, det säger jag fast jag är en väldigt traditionell Aspergare med stort IT-intresse. Hela IT-branschen var i princip vår bransch för 15 år sen, nu är den också sönderamerikaniserad.
Jag önskar jag hade hoppat av skolan i början på högstadiet innan det blev för sent att slå sig in i den…
Jag ser ganska mörkt på detta för det går bara åt fel håll. Även vi som är exceptionellt begåvande sen barns ben har det svårt, jag skulle faktiskt säga att om du går till IQ 140+ så har du förvisso fler högavlönade autister (speciellt äldre som har kommit in tidigare än ca 2010-2015) men också ÄNNU FLER arbetslösa än du har bland andra autister (på grund av att hög IQ är en evolutionär trade-off)
Vi som har det extra svårt är oss som aldrig haft något sexuellt intresse för det motsatta könet då arbetsmarknaden blir allt mer och mer sexualiserad och ytlig. Detta är ett väldigt känsligt ämne (kanske även här) eftersom man blir kallad för incel så fort man tar upp det. Även fast det inte är sant då jag inte bryr mig om ifall jag ”får tjejer” eller inte.
Det här påverkar förresten hela samhället negativt redan nu, programvarukvalitén har sjunkit sen 2010 och det tar ofta längre tid för appar att göra diverse enkla ärenden som att t ex boka en tågbiljett eller planera en resa jämfört med då. Trots att datorkraften speciellt i mobila enheter har ökat.
Anledningen till att aktiekurser trots det skjuter i höjden är helt enkelt att man helt enkelt har pressat massa pengar sen 2008.
Men nu när man har lyckats få ett krig i Ukraina i lagom omfattning (man ger Ukraina lagom för att inte förlora men inte tillräckligt för att vinna [vilket iofs kan ha sin poäng då Ryssland har kärnvapen och kan ödelägga hela civilisationen], så har man en perfekt syndabock att skylla på.
Ryssland!
Då kan man bara flagga oss som ”ryska agenter” och därmed inte värda att lyssna på. Och politiker slipper undan allt ansvar.
Jo, USA påverkar nog Sverige på mer än ett sätt, tyvärr – och inte bara Sverige. Tror också vi behöver mer självständighet.
Ja, det är klart att det är lätt att skylla misslyckanden på Ryssland, men politiker skyller ju saker på allt möjligt hela tiden.
Angående dejting så är det ju ett rent könskrig idag. Det går inte förklara hur det fungerar ute på nätet utan att folk tar det som personliga angrepp eller projicerar sina egna fördomar eller nedsättande attityder på andra.
Jag tycker också att det är helt okej att allt inte är helt jämlikt även om jag är helt emot utförsäkringar, neddragningar i personlig assistans o s v. Och jag tycker absolut att man ska kunna unna sig saker oavsett om man är rik eller fattig! Jag upplevde att vissa blev irriterade när jag t.ex. regelbundet skaffade hårförlängningar hos frisören och fick kommentarer som: ”vissa har minsann råd”. Ja, jag hade råd eftersom jag hade aktivitetsersättning på garantinivå! Jag tyckte att det var viktigt att ha hårförlängning och prioriterade bort annat så att jag skulle ha råd.
I egenskap av att vara en hyresgäst hos allmännyttan gynnas jag av reglerade hyror! Samtidigt förstår jag att Sveriges bostadssituation är ohållbar och förstår därmed också varför vissa partier förespråkar marknadshyror. Något i mig vill inte ha marknadshyror eftersom jag i egenskap av att vara en hyresgäst och låginkomsttagare tänker på min egen ekonomi, men jag tycker egentligen innerst inne att förespråkarna av marknadshyror kan ha en poäng! 🙂 Jag vet inget annat land än Sverige som har reglerade hyror eller hyresrätter med besittningsskydd, men jag måste ändå erkänna att jag uppskattar det svenska systemet väldigt mycket (eftersom det gynnar oss låginkomsttagare med förstahandskontrakt).
Finland har marknadshyror. Hyrorna är betydligt dyrare där i finska storstäder än vad min hyra är här i Stockholm. På grund av nedskärningar måste finska låginkomsttagare flytta till billigare bostäder i andra bostadsområden för Finland har högerregering nu. Skulle du flytta till Finland skulle du därmed få en bostad med en gång om du hade råd att betala hyran, men du skulle inte ha besittningsskydd! Sedan är det inte säkert att du skulle trivas i Finland eftersom det är ett tufft samhälle. Jag har bott i olika länder och tycker att Sverige är det bästa landet jag någonsin bott i.
Jag tror att det kan bli problematiskt att bosätta sig utomlands med garantiersättning. Än så länge går det att bosätta sig i ett annat EU-land, Schweiz eller Kanada typ, men det skulle inte förvåna mig om reglerna kring bosättning ändrades snart! Finland kommer inte längre betala garantiersättning utomlands så det är nog inte helt otänkbart att Sverige och andra länder kommer att följa efter. Jag kan också tänka mig att det kan bli svårt att få bostadstillägg som inflyttad i ett nytt land utan att någonsin ha arbetat i landet, men du får kolla upp vilka regler olika länder har!
Jag tror också det är svårt, men kanske trots allt värt att kolla upp innan jag avfärdar idén helt. Det är det min terapeut uppmuntrar mig till: att inte ge upp med en gång bara för att jag är mycket skeptisk till en idé utan ge saker en chans först. Har tittat lite hastigt på Helsingfors och det allmänna hyresläget är ju högre, men där finns faktiskt för lägre hyra också. Hittade en för motsvarande höga 3000 svenska på 26 kvm och en för motsvarande 4500 svenska på lite över 30 kvm. Här i Helsingborg betalar jag strax under 5000 för 33 kvm och det är väldigt svårt att hitta för lägre hyra än det. Dock tillkommer det kostnader som vatten och man kan behöva lämna deposition. Jag blir inte klok på uthyrningsperioderna, det står något om 11 månader från…? Frustrerande för det står på finska och jag får bara vissa sidor översatta till engelska. Så länge det rör sig om ”Sauna: kyllä”, ”condition: hyvä” etc. så går det bra utan översättning, haha. 😀 Det förstår till och med jag! … men sen ”…11 kuukauden..” 11 månaders vad?
Det är nog svårt att vänta sig att skattebetalare i ett annat land ska bistå mig med pengar precis som det inte går att få bostadstillägg i Sverige om man får garantiersättning från annat land (med några undantag). Och det låter helt rimligt. Vad jag däremot inte tycker om är om det inte längre kommer att gå att bo någon annanstans och få sjukersättning. Det gör det ju svårt om jag t.ex. skulle vilja flytta ihop med en kvinna jag får kontakt med utomlands.
Själva flytten är lösbar ekonomiskt så länge det rör sig om länder här i Nordeuropa och inte Canada. Var jag skulle trivas är ju svårt att säga i förväg, men jag tror mer på länder som Tyskland eller Holland snarare än Finland eller kanske till och med Spanien. Jag var t.ex. i Hamburg i januari och jag tror jag skulle trivas där vad gäller kultur och aktiviteter osv. Men som sagt… Nog svårt att komma in i deras system med insatser och dylikt.
Givetvis är också jag tacksam för hyresläget när jag som nu har förstahandskontrakt. Men det ska gå att få det och för dem som behöver flytta och inte får det kan det istället bli betydligt dyrare. Vad gäller bostadstillägget så blir det som det ser ut nu ingen jättestor skillnad så länge hyran ligger under FK:s tak. 200 kronor nu och 950 med 2500 kronor mer i hyra per månad. Det är inte så mycket. Det brukar finnas en marknad vid sidan om i andra länder så att inte de med lägst inkomst ska hamna på gatan. Men ja… Jag vet inte vad de bästa lösningar är.
Men som sagt… Hade önskat att det fanns privata alternativ till LSS-insatserna precis som det gör till terapi, läkare, tandläkare, studier osv.
Om det står ”11 kuukauden” ska det också stå något annat med för det betyder precis som du skriver ”11 månaders”. Det är något ord som saknas!
Det kan gå att hitta vissa billiga lägenheter i Helsingfors, men då kan lägenheten ligga i ett mindre attraktivt område m m. Och besittningsskydd saknas ju, plus att hyresvärden kan höja hyran när som helst i och med att Finland har marknadshyror! Jag tycker personligen att besittningsskyddet är väldigt mycket värt varför jag älskar det svenska systemet (men Sveriges system är såklart en nackdel för de som saknar ett förstahandskontrakt eller som vill flytta).
I Finland kan man iofs köpa en bostadsrätt relativt billigt, och då får man besittningsskydd. Men köerna är väldigt långa för att få köpa en bostadsrätt och bostadsrättsinnehavaren får inte göra vad som helst i bostaden eftersom köparen inte äger bostaden utan endast rätten att bo i den. Det är kösystemet som tillämpas i Finland vid förmedling av bostadsrätter. Bostadsrätterna alltså INTE marknadspriser. Personen som flyttar från sin bostadsrätt får alltså inte sälja den till vem som helst och till vilket pris som helst utan personen som står först i kön får den om hen vill ha den. Det är ganska ovanligt att bo i en bostadsrätt i Finland (de flesta bor i ägarlägenheter), men det kan vara ett attraktivt alternativ för den som inte har så mycket pengar, som är beredd att köa och som vill ha ett besittningsskydd.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Bostadsr%C3%A4ttsbostad
Än så länge kan du ju bosätta dig i ett annat EU-land, Schweiz eller Canada med din garantiersättning men jag skulle som sagt inte bli förvånad om Sverige slutade betala garantiersättning till alla utlandssvenskar, vilket Finland har gjort. Finlands beslut påverkar ju väldigt många äldre sverigefinnar i och med att de inte längre kan få folkpension från Finland.
Om du vill kunna behålla din garantiersättning är det nog enklast om du försöker träffa en kvinna som är bosatt här i Sverige med permanent uppehållstillstånd, och att ni bor kvar tillsammans i Sverige. Men förstår såklart att det låter som en tråkig lösning om du drömmer om att bosätta dig utomlands.
Egentligen kan det finnas vissa privata alternativ till LSS-insatser, men det beror på vilka alternativ du syftar på. Hushållsnära tjänster finns det ju alltid, men annars kan ju vem som helst köpa vilka tjänster som helst (typ matlagning, ledsagning o s v) och fakturera personen som utför tjänsten via t.ex. Frilans Finans. Och sedan finns det ju aktivitetstjänster som t.ex. Stunder där äldre kan köpa ledsagning, sällskap, hjälp med praktiska saker m m. Nu riktar sig Stunder mest till äldre, men jag har även träffat yngre autister på mina föreläsningar som fått hjälp från liknande företag. Den stora nackdelen är ju att privata alternativ kostar pengar.
Du kan få svenskt bostadstillägg med utländsk sjukersättning. Är nästan säker på att motsvarande gäller i Finland. MEN en viktig grej då.
Du kan bli föremål för deportation om du inte har finskt medborgarskap. Dock är det lätt att få medborgarskap i andra nordiska länder som nordisk medborgare då man har bott där i några år.
Och det här med att du kan nekas uppehållsrätt gäller på EU-nivå, men det kan vara så att du som svensk medborgare har ännu förmånligare regler än vad t ex en spansk medborgare skulle ha.
Nordiska länderna (Sverige, Finland, Norge, Danmark och Island) har ju mellanstatliga avtal om fri rörlighet som är liberalare än EUs egna i vissa aspekter (t ex krav på ID-handlingar, du får resa med svenskt körkort inom norden men inte inom resten av EU)
Så det är värt att kolla upp.
Det är samma som med autism tyvärr att det är först när någon med ADHD lyckats klara ett så neurotypiskt liv som möjligt -på ett eller flera plan parallellt- som media ofta uppmärksammar personerna.
Exakt så! Jag önskar att media skulle belysa hur det är att leva med svår ADHD. Det finns många med svår ADHD som känner sig missförstådda eftersom deras ADHD är allt annat än superpower!
Det önskar jag också! Svår ADHD kan ju även finnas med t ex samtidig medelsvår intellektuell funktionsnedsättning. Eller så har man t ex svår eller medelsvår ADHD samtidigt som man har allvarlig psykisk ohälsa (av så pass funktionsnedsättande grad att man kanske behöver någon form av stöd- eller gruppboende p.g.a. någon eller båda diagnoserna). Precis som det går att ha diagnoser parallellt med sin autism så kan man ju ha en hel del parallellt med ADHD som påverkar hur vardagen ter sig🙂
Precis, IF och ADHD är inte en helt ovanlig kombination. Dessutom skriver Gillberg i sin bok Essence att vissa med ADHD har lågt IQ och ligger nära gränsen till IF även om de egentligen inte har IF i klinisk mening. Det finns också såklart begåvade och framgångsrika personer med ADHD, men vad jag menar är att svår ADHD kan innebära mycket stora svårigheter som verkligen kan ställa till det.
Har deffinitivt inte If men Adhd. Tycker människor som säger normalstörd, högkänslig eller superkrafter eller att alla har lite av adhd är oerhört okunniga. Tycker allt detta är enbart trams
Jag skulle inte säga att det är trams att uppleva sig som t.ex. högkänslig (även om HSP inte är en medicinsk diagnos), och det finns faktiskt de som upplever sig ha superkrafter tack vare ADHD. Däremot tycker jag att det är fel att säga att alla har lite ADHD eller att ADHD MÅSTE vara en superkraft. Det är det definitivt inte för alla, och alla har definitivt inte ”lite ADHD”!
👍👍🙂
Ögnade snabbt igenom den lättlästa rapporten. Blir provocerad av att det inte står något om fördelar med ADHD och att det på sid. 22 står att man vill ta fram medicin som tar bort ADHD helt.
En anledning till att människor med ADHD blir stigmatiserade är att svårigheterna med t.ex. tidsuppfattning, arbetsminne, reglering av aktivitet och känslor kan uppfattas av andra som att man inte bryr sig, ”glömmer” med mening, kräver att få allt exakt som man vill.
H:et i ADHD kan stå för både hyper- och hypoaktivitet.
Ja, det är intressant det där. Jag klagar ju hela tiden på att mina dagar inte fungerar och jag har endast en gammal Aspergerdiagnos. Det är kaos i lägenheten och man måste kliva över sakerna här för att komma fram och precis så ser det ut på andra områden i mitt liv också. Saker som jag tänker ska ta två timmar kan ta två månader. Jag vet inte om jag ska göra A före B eller B före C och jag blir förvirrad. Jag fastnar i D istället, går tillbaka till B för att göra lite på E och sedan blir jag frustrerad och får ångest över att jag fortfarande inte löst A, B och C. Det kan gälla sådana triviala saker som att skriva ihop en liten text eller få ordning bland mina dokument på datorn. Men … Det är väl det som brukar sammanfattas med exekutiva funktioner, eller hur? Det handlar inte bara om att sätta igång med en sak och att koncentrera sig på den saken utan också om att hitta en lämplig arbetsplan och ha koll på hur lång tid olika arbetsmoment kan ta. Jag har det starkt autistiska draget att kunna fastna i mitt specialintresse i flera veckor och att stenhårt fokusera på att bara jobba med EN komposition i flera månader från morgon till kväll, men har fortfarande oerhörda svårigheter att få någonting som helst färdigt över huvud taget. Perfektionism? Visst det är en del av del, men det handlar minst lika mycket om att följa en plan. Jag har bra koll i början, men sen blir det fort för mycket. Jag kan ha klart för mig i huvudet hur jag vill någonting redan från början, men i praktiken vet jag inte hur jag ska organisera arbetsmomenten och blir ideligen förvirrad. Jag kan ha bestämt mig för dynamiska markeringar i huvudet, men ska jag skriva ner de på notpapper eller på datorn eller ska jag vara mer systematisk och göra allt från första början och vad är nästa steg sen osv.?
Förr glömde jag alltid saker på tåg, bussar osv.
Ja, minne är väl en annan sak där autister sticker ut, eftersom vi ofta har utmärkt minne. Jag har inga problem att lära mig hela sidor med text utantill och spelar jag schack med en kompis så kommer jag oftast fortfarande ihåg alla dragen i partiet en hel vecka efteråt även om vi aldrig skrivit ner dragen.
Jag brukar antingen vara överaktiv så att jag inte kan sova på natten eller helt passiv hela dagarna i flera veckor. (Äter, vilar och ser på YT-videor och har ångest.) Om det är ADHD-drag, vet jag inte.
Jag tycker att rapporten var bra just för att det sprids så många ovetenskapliga myter om ADHD, men jag förstår också din kritik mot rapporten.
Jag vet personer med svår ADHD som önskar en medicin som skulle ta bort ADHD helt, men jag hoppas samtidigt att medicinen skulle vara frivillig och inte standard (även om jag tvivlar på det tyvärr, och jag tycker att den inställningen hos forskarna är läskig). Jag tänker precis likadant som du för jag är också trött på att forskarna väldigt ofta verkar vilja hitta ”bot” och ”behandling”.
Den här rapporten är en sammanställning av aktuella forskningsartiklar av god kvalitet, och jag antar att det inte finns tillräckligt mycket tillförlitlig forskning om fördelarna med npf. Men jag förstår vad du menar! Jag brukar också önska att fördelarna/styrkorna nämns, men samtidigt förstår jag de npf:are som är trötta på diskursen om styrkorna för det kan bidra till myter kring att autism/svår adhd bara är en styrka. Jag har fått en del kritik från andra autister när jag pratat/skrivit om styrkor. Men jag ser många fördelar med att nämna styrkorna!
Du har rätt i att H:et i ADHD numera kan stå för både hyper- och hypoaktivitet, men det är många som inte känner till det. Förut ansågs ADD vara uppmärksamhetsstörning utan hyperaktiviten. Det är intressant att många har övergett termen Aspergers syndrom men däremot fortfarande kallar den ouppmärksammade formen av ADHD för ADD!
Jag har inte autism, men har adhd, har alltid klarat skolan, har bra jobb där jag är omtyckt, sen ett bra förhållande och vi har både vänskap och bra sexliv.
Men jag kan drabbas av trötthet, får ont i kroppen då till och med. Då behöver jag en powernap. Avskyr dessa trötthetsattaker.
Vad tråkigt att höra om tröttheten! Vi är många npf:are som känner igen oss i det. Jag önskar att jag kunde somna på dagtid, men det kan jag tyvärr inte. När jag var ung kunde jag det.