Kategorier
Okategoriserade

Vissa egenskaper handlar inte om uppfostran

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

När jag nyligen läste expertrekommendationer till föräldrar om att ge barnen veckopeng så att dessa får lära sig att hushålla med pengar och så småningom växer upp till ekonomiskt ansvarsfulla vuxna så kom jag att tänka på min egen barndom. I enlighet med experternas rekommendation fick jag veckopeng och lärde mig att när pengarna var slut så var de slut. Jag förstod att det var bäst att inte slösa bort pengarna med en gång. Skulle jag se en leksak som jag ville ha så skulle jag nämligen inte ha råd med leksaken om jag hade slösat bort alla pengar på godis.

Levde fattigt

När jag som ung vuxen flyttade till Sverige levde jag i många år på ett sätt som många skulle se som fattigt. I perioder levde jag på socialbidrag och ibland på aktivitetsersättning. Men jag hade ändå inga problem med att få pengarna att räcka. Jag höll igen under de första veckorna efter att jag hade fått pengarna och gick och shoppade först dagarna innan bidraget/aktivitetsersättningen skulle komma. På det sättet fick jag pengarna att räcka utan problem!

Vissa saknar ett ekonomiskt sinne

Det finns många, inte minst de som hamnat i Lyxfällan, som till skillnad från mig saknar ett ekonomiskt sinne. De lyxshoppar och samlar på sig skulder. Inte sällan menar tittarna att dessa personer får skylla på sig själva. Minst lika ofta läggs skulden på föräldrarna, i synnerhet om deltagarna är unga. Vissa tänker: ”Om personen hade fått lära sig hemifrån hur man hushåller med pengar så hade hen aldrig behövt hamna i den här sitsen.” Och dessa personer jämförs gärna med sådana som jag som har fått lära sig hur man tar ansvar för sin ekonomi.

Har inte med uppfostran att göra

Nu kommer jag förmodligen skriva något som kommer att chocka många, men jag är alldeles säker på att min ekonomiska ansvarsfullhet inte har med min uppfostran att göra utan den är en medfödd egenskap. Visst, jag kan inte förneka att mina tidigare erfarenheter av veckopengen säkert underlättade för mig att som 21-åring flytta hemifrån, men det är knappast grundorsaken till att jag alltid haft lätt för att hantera min ekonomi. Jag har inte alls mina föräldrar att tacka för och jag är inte ett dugg duktigare än de som har svårt att klara sin ekonomi. Alla människor har medfödda svårigheter och styrkor och ett gott ekonomiskt sinne råkar vara min styrka.

Har inte blivit ordningsam

Hur jag vet detta? Jo, mina föräldrar har inte bara uppfostrat mig till ekonomisk ansvarsfullhet utan även till att vara ordningsam. Och det sistnämnda har de inte lyckats med trots att mamma råkar tillhöra de som tycker att det är viktigt att ha det städat och hålla ordning. Hon är absolut inte pedantisk utan bara renlig och ordningsam. Mina föräldrar tutade ständigt i mig hur viktigt det är att ha det städat, och ibland försökte de hjälpa mig att få ordning i mitt rum. Men ingenting hjälpte. När jag blev vuxen förmådde jag inte att hålla ordning och behöver fortfarande så här som 41-åring boendestöd som hjälper mig med detta.

Har lagt mycket energi på det

Det ironiska i sammanhanget är att jag har lagt ner betydligt mer energi på att försöka lära mig att bli ordningsam och städa än vad jag har lagt på att leva ekonomiskt. Att veta hur jag ska hushålla med socialbidraget, sjukersättningen eller lönen har gått av sig självt för mig utan att jag behövt anstränga mig särskilt. Men däremot har jag försökt hitta strategier för att bli ordningsam och städa, men orken och förmågan har inte funnits där trots att jag haft kontakt med arbetsterapeuter. Det går helt enkelt inte och detta trots att allt går helt emot min uppfostran.

Personer med ADHD har en avvikande dopaminfunktion

Numera vet man att ADHD och många andra utvecklingsavvikelser kan härledas till hjärnavvikelser. Det mänskliga nervsystemet är beroende av signalsubstanser för att kunna fungera varav dopamin påverkar vårt beteende, känslor och motivation. Den berömde psykiatern Anders Hansen menar att personer med ADHD har ett avvikande belöningssystem och behöver mer dopamin för att få samma belöningskick som genomsnittsmänniskan. Personer med otillräcklig dopaminfunktion kan till följd av detta känna ett behov av att kompensera dopaminbristen genom att söka snabba kickar, och det kan i vissa fall vara rent av omöjligt för dem att låta bli.

Inte din förtjänst

Har du duktiga barn som har lärt sig att hushålla med sin ekonomi, hålla ordning hemma och som beter sig hyfsat i sociala sammanhang? Undrar du varför inte fler föräldrar uppfostrar sina barn som du? Grattis till att du haft turen att föda barn utan hjärnavvikelser! Men snälla, se inte ner på föräldrar till barn med specialbehov som inte haft samma tur som du. Neurotypiska barn går oftast att styra med rätt uppfostran, men autism, ADHD och andra utvecklingsavvikelser beror på avvikande hjärnfunktioner. Vissa egenskaper går inte att uppfostra bort!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Köp min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *