Kategorier
Läsarfrågor i bloggen

Vilken diagnos har jag, autism eller asperger?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Torpaflickan frågar

Jag fick idag reda på att jag har en mild form av autism och add.
Add är lättare för mig att förstå och läsa mig till fakta om detta. Desto svårare är det med autism. Menar de att jag har asperger eller är det ”ren och skär” autism?

Vet att de ändrat en del och att dessa infattar i begreppet Autismspektrum. Hur vet man vilken diagnos man har, autism eller asperger? Eller, har de tagit bort namnet asperger helt och hållet?
Blir helt snurrig av detta, haha. Du verkar väldigt insatt i detta och kanske kan hjälpa mig att förklara hur det ligger till. Har läst på så många olika sidor nu om autismspektrum men blir ändå inte klok på att. Tack för all hjälp och ha det så bra!

Paula svarar

Jag förstår att du blir snurrig för det här med diagnoser är inte alltid så lätt! Innan jag svarar på din fråga vill jag påminna om att det inte anses så viktigt vilken av autismspektrumdiagnoserna man har fått för alla autismspektrumdiagnoser berättigar till LSS förutsatt att ett behov föreligger. Aspergers syndrom är dessutom lite luddigt för det kan enligt Svenny Kopp ofta motsvara antingen ”autism nivå 1” eller ”autism nivå 2” i DSM-5, dock inte ”autism nivå 3”. Har någon fått diagnosen Aspergers syndrom säger det med andra ord inte så jättemycket om vederbörande. En aspergare kan alltså ha relativt milda eller ganska stora svårigheter.

Be om att få se utredningen

Om du vill veta vilken autismspektrumdiagnos du har fått kan du be om att se din utredning för där ska din diagnos stå! Även om DSM officiellt inte brukar användas för diagnostiseringen i Sverige (det är ICD som gäller) är det mycket möjligt att din läkare skrivit i utredningen ”autism nivå 1”, ”autism nivå 2” eller ”autism nivå 3” för det verkar, så som jag förstått det, vara det vanliga numera (men som sagt är det inte så viktigt om det står autism eller Aspergers syndrom för autism nivå 1 och 2 enligt DSM-5 är ofta samma som Aspergers syndrom var enligt DSM-4).

Asperger finns egentligen kvar

Förvirrande i sammanhanget är dock att termen Aspergers syndrom egentligen ännu inte slopats! Officiellt används ICD-10 för diagnostiseringen i Sverige, och i den finns Aspergers syndrom kvar. Planen är dock att Sverige om några år ska övergå till ICD-11, och efter övergången lär användningen och diagnostiseringen av Aspergers syndrom upphöra helt. Men eftersom ICD-10 fortfarande är en officiell diagnosmanual i Sverige skulle det inte förvåna mig om din läkare hade diagnostiserat dig med Aspergers syndrom. Kan dina svårigheter betraktas som relativt milda och läkaren har utgått ifrån DSM-5 står det förmodligen att du har autism nivå 1.

Add är egentligen numera adhd

Nu kommer jag förvirra dig ytterligare, men i DSM-5 har add slopats helt och går numera under paraplybegreppet adhd. I DSM-5 omfattas adhd av tre undergrupper: huvudsakligen ouppmärksam form, huvudsakligen hyperaktiv-impulsiv form samt kombinerad form. Vi som har fått diagnosen add har alltså enligt DSM adhd (den ouppmärksammade formen då). Och samma sak kommer att gälla i ICD-11 den dagen den introduceras i Sverige! Så om du har fått diagnoserna ”Aspergers syndrom och add” kommer dina diagnoser om några år förmodligen heta ”autism och adhd”. Förlåt om jag förvirrade dig nu, men ville bara klargöra detta! 🙂

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Adlibris och Bokus.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *