Kategorier
Läsarfrågor i bloggen

Vilken diagnos har jag, autism eller asperger?

Torpaflickan frågar

Jag fick idag reda på att jag har en mild form av autism och add.
Add är lättare för mig att förstå och läsa mig till fakta om detta. Desto svårare är det med autism. Menar de att jag har asperger eller är det ”ren och skär” autism?

Vet att de ändrat en del och att dessa infattar i begreppet Autismspektrum. Hur vet man vilken diagnos man har, autism eller asperger? Eller, har de tagit bort namnet asperger helt och hållet?
Blir helt snurrig av detta, haha. Du verkar väldigt insatt i detta och kanske kan hjälpa mig att förklara hur det ligger till. Har läst på så många olika sidor nu om autismspektrum men blir ändå inte klok på att. Tack för all hjälp och ha det så bra!

Paula svarar

Jag förstår att du blir snurrig för det här med diagnoser är inte alltid så lätt! Innan jag svarar på din fråga vill jag påminna om att det inte anses så viktigt vilken av autismspektrumdiagnoserna man har fått för alla autismspektrumdiagnoser berättigar till LSS förutsatt att ett behov föreligger. Aspergers syndrom är dessutom lite luddigt för det kan enligt Svenny Kopp ofta motsvara antingen ”autism nivå 1” eller ”autism nivå 2” i DSM-5, dock inte ”autism nivå 3”. Har någon fått diagnosen Aspergers syndrom säger det med andra ord inte så jättemycket om vederbörande. En aspergare kan alltså ha relativt milda eller ganska stora svårigheter.

Be om att få se utredningen

Om du vill veta vilken autismspektrumdiagnos du har fått kan du be om att se din utredning för där ska din diagnos stå! Även om DSM officiellt inte brukar användas för diagnostiseringen i Sverige (det är ICD som gäller) är det mycket möjligt att din läkare skrivit i utredningen ”autism nivå 1”, ”autism nivå 2” eller ”autism nivå 3” för det verkar, så som jag förstått det, vara det vanliga numera (men som sagt är det inte så viktigt om det står autism eller Aspergers syndrom för autism nivå 1 och 2 enligt DSM-5 är ofta samma som Aspergers syndrom var enligt DSM-4).

Asperger finns egentligen kvar

Förvirrande i sammanhanget är dock att termen Aspergers syndrom egentligen ännu inte slopats! Officiellt används ICD-10 för diagnostiseringen i Sverige, och i den finns Aspergers syndrom kvar. Planen är dock att Sverige om några år ska övergå till ICD-11, och efter övergången lär användningen och diagnostiseringen av Aspergers syndrom upphöra helt. Men eftersom ICD-10 fortfarande är en officiell diagnosmanual i Sverige skulle det inte förvåna mig om din läkare hade diagnostiserat dig med Aspergers syndrom. Kan dina svårigheter betraktas som relativt milda och läkaren har utgått ifrån DSM-5 står det förmodligen att du har autism nivå 1.

Add är egentligen numera adhd

Nu kommer jag förvirra dig ytterligare, men i DSM-5 har add slopats helt och går numera under paraplybegreppet adhd. I DSM-5 omfattas adhd av tre undergrupper: huvudsakligen ouppmärksam form, huvudsakligen hyperaktiv-impulsiv form samt kombinerad form. Vi som har fått diagnosen add har alltså enligt DSM adhd (den ouppmärksammade formen då). Och samma sak kommer att gälla i ICD-11 den dagen den introduceras i Sverige! Så om du har fått diagnoserna ”Aspergers syndrom och add” kommer dina diagnoser om några år förmodligen heta ”autism och adhd”. Förlåt om jag förvirrade dig nu, men ville bara klargöra detta! 🙂

Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som är utan betydelse för ämnet eller som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *