Torpaflickan frågar
Jag fick idag reda på att jag har en mild form av autism och add.
Add är lättare för mig att förstå och läsa mig till fakta om detta. Desto svårare är det med autism. Menar de att jag har asperger eller är det ”ren och skär” autism?
Vet att de ändrat en del och att dessa infattar i begreppet Autismspektrum. Hur vet man vilken diagnos man har, autism eller asperger? Eller, har de tagit bort namnet asperger helt och hållet?
Blir helt snurrig av detta, haha. Du verkar väldigt insatt i detta och kanske kan hjälpa mig att förklara hur det ligger till. Har läst på så många olika sidor nu om autismspektrum men blir ändå inte klok på att. Tack för all hjälp och ha det så bra!
Paula svarar
Jag förstår att du blir snurrig för det här med diagnoser är inte alltid så lätt! Innan jag svarar på din fråga vill jag påminna om att det inte anses så viktigt vilken av autismspektrumdiagnoserna man har fått för alla autismspektrumdiagnoser berättigar till LSS förutsatt att ett behov föreligger. Aspergers syndrom är dessutom lite luddigt för det kan enligt Svenny Kopp ofta motsvara antingen ”autism nivå 1” eller ”autism nivå 2” i DSM-5, dock inte ”autism nivå 3”. Har någon fått diagnosen Aspergers syndrom säger det med andra ord inte så jättemycket om vederbörande. En aspergare kan alltså ha relativt milda eller ganska stora svårigheter.
Be om att få se utredningen
Om du vill veta vilken autismspektrumdiagnos du har fått kan du be om att se din utredning för där ska din diagnos stå! Även om DSM officiellt inte brukar användas för diagnostiseringen i Sverige (det är ICD som gäller) är det mycket möjligt att din läkare skrivit i utredningen ”autism nivå 1”, ”autism nivå 2” eller ”autism nivå 3” för det verkar, så som jag förstått det, vara det vanliga numera (men som sagt är det inte så viktigt om det står autism eller Aspergers syndrom för autism nivå 1 och 2 enligt DSM-5 är ofta samma som Aspergers syndrom var enligt DSM-4).
Asperger finns egentligen kvar
Förvirrande i sammanhanget är dock att termen Aspergers syndrom egentligen ännu inte slopats! Officiellt används ICD-10 för diagnostiseringen i Sverige, och i den finns Aspergers syndrom kvar. Planen är dock att Sverige om några år ska övergå till ICD-11, och efter övergången lär användningen och diagnostiseringen av Aspergers syndrom upphöra helt. Men eftersom ICD-10 fortfarande är en officiell diagnosmanual i Sverige skulle det inte förvåna mig om din läkare hade diagnostiserat dig med Aspergers syndrom. Kan dina svårigheter betraktas som relativt milda och läkaren har utgått ifrån DSM-5 står det förmodligen att du har autism nivå 1.
Add är egentligen numera adhd
Nu kommer jag förvirra dig ytterligare, men i DSM-5 har add slopats helt och går numera under paraplybegreppet adhd. I DSM-5 omfattas adhd av tre undergrupper: huvudsakligen ouppmärksam form, huvudsakligen hyperaktiv-impulsiv form samt kombinerad form. Vi som har fått diagnosen add har alltså enligt DSM adhd (den ouppmärksammade formen då). Och samma sak kommer att gälla i ICD-11 den dagen den introduceras i Sverige! Så om du har fått diagnoserna ”Aspergers syndrom och add” kommer dina diagnoser om några år förmodligen heta ”autism och adhd”. Förlåt om jag förvirrade dig nu, men ville bara klargöra detta! 🙂
Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som är utan betydelse för ämnet eller som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.
Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker
Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.
Senaste svar på alla blogginlägg
Fantastiskt bra skrivet Paula! Detta borde läsas av alla läkare, arbetsförmedlare, SIUS-konsulenter, handläggare på försäkringskassan med flera!
Vad tråkigt att höra att du inte känner att du passar in någonstans. Ibland kan det uppstå konflikter när man…
Det är svårt att veta vad din sociala klumpighet beror på! Vissa svårigheter kan ha med mentaliseringssvårigheter att göra, men…
Jag tycker inte om att chatta och skriva, har även blivit missförstådd på nätet. Blivit utkastad från olika grupper. Passar…
Jag trodde att min sociala klumpighet hade med mentalisering att göra den med. Så är det alltså inte läste jag…
Nja, jag vet inte vilka arbetsplatser du syftar på, men här i Sverige kan man, om man mår väldigt dåligt…
Autister är nog känsligare än andra. Jag är det helt klart. Och en kompis med autism var hemma från skolan…
Ibland handlar det om att någon ber autisten om hjälp och autisten inte hinner tänka. Då blir det liksom naturligt…
Mentaliseringssvårigheter är faktiskt inget diagnoskriterium för autism, men jag håller med om det du skriver. Jag tycker att det är…
Att fastna i detaljer är typiskt för autism, och det sägs bero på bristande central koherens. Det kan vara en…
Baserad på dina kommentarer tycker jag inte alls att du låter som en egocentrisk person! Tvärtom verkar det som att…
Hej! Jag har autism och känner igen mig så i att hela tiden säga ja och ständigt erbjuda sin hjälp…
Vad intressant att du tar upp det här! Jag har funderat jättemycket på det! Hur kan det vara ett diagnoskriterium…
Jag vet inte om pednant kanske var fel ord för mig. Jag fastnar i detaljer och har svårt att få…
Tack! Vad roligt att du gillar inlägget 🙂