Kategorier
Läsarfrågor

Hjälp, min vän klagar ständigt på andras kläder

Greta frågar

Har en väninna som kritiserar alla även människor hon ser på gatan. Inte direkt till personen. Men till mig. Hon har i flera års tid varit arg på människor på jobbet och hur människor ser ut. Det har eskalerat när hon efter arbetslöshet äntligen fått jobb. Mycket är fel. Konstiga människor. Chefen ser ut som en clown. Ilska. Hon är stresskänslig och behöver sin vila på kvällar och mornar när hon är ledig.

Hur ska jag hantera när hon är arg på alla och säger att en del ser ut som bönder? Hon säger själv att hon inte har fördomar. Hennes man skäms och vet inte hur han heller ska hantera det här.

Paula svarar

Eftersom min blogg handlar om autism misstänker jag att du tror att din väninna har odiagnostiserad autism. Har jag rätt? Hon kan såklart ha autism men kan också ha något annat. Exempelvis kan hon vara en HSP-person och ha ett samtidigt personlighetssyndrom vilket kan göra att hon blir överrumplad av alla intryck och samtidigt skyller allt på alla andra. Om du vill kan du ju föreslå autismutredning för din vän, men med tanke på att hon verkar ha bristande självinsikt är det inte säkert att hon kommer att reagera positivt.

Du har tre alternativ

Du undrar hur du ska hantera henne. Så som jag ser det finns det tre alternativ. Det första är att du slutar umgås med henne helt, ett alternativ du kan överväga om du inte upplever att du får ut tillräckligt mycket av vänskapen och du känner dig mest irriterad i hennes sällskap. Det andra alternativet är att du talar om för henne att du inte längre vill lyssna på hennes klagomål om andra människor och deras kläder. Om du säger det till henne finns det såklart inga garantier för hur hon kommer att reagera! Ett tredje alternativ är att du fortsätter som vanligt och låter henne hålla på.

Det är upp till dig att avgöra

Det är endast du som kan avgöra vilket av dessa alternativ som funkar bäst för dig. Jag har personligen väldigt svårt för negativa människor liksom för de som stör sig på andra människors klädsel för jag kan inte förstå varför någon bryr sig om vad andra har på sig. Samtidigt vet jag att det finns människor som tycker är väldigt viktigt hur andra människor går klädda och som dömer andra efter hur de ser ut. Jag ser det så här: så länge personen inte säger rakt ut till någon annan att denne har fula kläder på sig tycker jag att vederbörande får tycka som hen vill. Vi lever ju i ett demokratiskt land!

Värdesätter du hennes vänskap?

Samtidigt upplever jag inte att jag har speciellt mycket gemensamt med personer som ständigt klagar på andras kläder, och jag har full rätt att ta avstå från att umgås med dessa typer av människor på fritiden. Jag tycker med andra ord inte att jag får ut något av dessa personers sällskap, men det är jag det! 🙂 Du får fundera över vad du tycker om denna fråga. Tycker du att du har roligt med din vän och får ut mycket av vänskapen? Du ska absolut inte umgås med din vän av pliktkänsla, men om du värdesätter hennes vänskap väldigt mycket kan du antingen säga ifrån till henne eller bortse från att hon klagar på andras kläder.

Kan handla om självkänslan

Om du bestämmer dig för att fortsätta som om inget av hänt kan det kanske hjälpa dig att spekulera varför din vän beter sig som hon gör. Det är såklart svårt för utomstående att säga varför, men kanske upplever hon sig misslyckad både socialt och på jobbet eftersom hon är så stresskänslig? För att upprätthålla en god självkänsla är hon kanske väldigt stolt över sin egen klädstil och mår bättre i sig själv om hon tänker: ”Jag har åtminstone snyggare kläder än alla andra.” Eller kanske mår hon dåligt på jobbet, men på grund av bristande självinsikt tar hon till en försvarsmekanism och överför de negativa känslorna på sin chef och sina kollegor istället för att inse det egentliga problemet, d v s att hon själv mår dåligt?

Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som är utan betydelse för ämnet eller som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *