Kategorier
Läsarfrågor

Vilka alternativ finns för gymnasiet?

Mamma frågar

Jag är mamma till en sextonåring som nu ska börja gymnasiet, men det kommer kanske inte alls gå att hen är där på grund av att det sociala samspelet är så jobbigt. Hen har kämpat sig igenom grundskolan, men nu känns det som att orken är slut. Vad finns det för alternativ om man inte klarar av att läsa på gymnasiet? Mitt barn är en helt underbar, klok och snäll människa och jag är så orolig för framtiden. Vad händer nu? Vad kan vi göra för att hjälpa?

Paula svarar

Först och främst tycker jag att det är viktigt att ni fokuserar på din sons välmående istället för sysselsättning eller framtidsutsikter gällande jobb och studier. Behöver han ta ett sabbatsår? Om han är utbränd och tror att han skulle behöva vila och sova ut kan ett sabbatsår vara ett alternativ. Efter det eventuella sabbatsåret kan ni sedan ta ett nytt beslut om hans framtid. Viktigt är att han själv får bedöma om han är i behov av ett sabbatsår eller inte. I vårt karriärorienterade samhälle tänker de flesta på prestationer och att tjäna pengar, men den psykiska hälsan måste alltid komma i första hand!

Folkhögskola är ett alternativ

Om och när det blir aktuellt för honom att läsa in gymnasiekompetens finns det olika alternativ. Vissa trivs mycket bra på folkhögskola, men för min del är folkhögskolor alldeles för socialt orienterade. Om han däremot tycker om sådant och vill läsa in gymnasiekompetens utan stress kan en folkhögskola vara ett alternativ. Här finns en lista över folkhögskolor med linjer och program för elever med autism. Om din son är akademiskt lagd och vill i framtiden läsa på universitet är det emellertid viktigt att känna till att det kan vara svårt att bli antagen till en högskola med enbart folkhögskolebetyg.

Han kan läsa på komvux

Komvux skulle kunna vara ett annat alternativ för honom. Jag vet flera autister som menat att de trivdes mycket bättre på komvux än på gymnasiet! Detta eftersom klasskamraterna på gymnasiet är ofta mer omogna än på Komvux och gymnasiet även omfattar mycket annat än studier, bland annat rätt mycket social samvaro. Om han har autism och börjar på komvux har han rätt till pedagogiskt stöd.

Han kan läsa in gymnasiet på distans

Ett tredje alternativ är att han läser in gymnasiet på distans. Om du tror att han skulle ha självdisciplin och klara av distansstudier kan han vid behov söka till Korrespondensgymnasiet. Många har fördomar om distansstudier, och faktum är att distansstudier inte passar alla. Samtidigt är det viktigt att känna till att distansstudier kan vara den enda möjligheten för vissa att klara av gymnasiet, och de som har självdisciplin kan verkligen nå framgång med ett distansupplägg! För mig är det lönlöst att delta i fysisk utbildning då jag ändå inte orkar hålla koncentrationen och lyssna på lektionerna samt hatar grupparbeten!

Viktigt att han känner sig redo

Något jag inte rekommenderar är att din son börjar studier direkt efter grundskolan om han inte känner sig redo. Anledningen till att jag inte rekommenderar ovanstående är att det innebär en risk att han presterar under sin kapacitet vilket i praktiken innebär att han inte får de betyg han skulle kunna få under mer gynnsamma omständigheter. Om han i framtiden vill läsa på högskolan är det bättre att sakna gymnasiebetyg helt än att ha godkända men dåliga betyg. Saknar man gymnasiebetyg kan man nämligen läsa in gymnasiet på komvux, men att höja sina redan godkända betyg kostar däremot rätt mycket pengar. Därför tror jag att det är bra för honom att vänta med studier tills han känner sig helt redo!

Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som är utan betydelse för ämnet eller som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Bra skrivet, som alltid, men vad jag menade med ”sänka kraven” för andras skull var någonting helt annat. Det kan…

  2. Just frasen ”sänka kraven” får det att gå runt lite huvudet på mig för det kan betyda så många olika…

  3. Själv tycker jag mycket om den typen av miljöer. Jag tycker det är jätteroligt att shoppa. Jag kan gå en…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

4 svar på ”Vilka alternativ finns för gymnasiet?”

Åh tack! Jag visste inte att Korrespondensgymnasiet fanns. Har en son med autism som går i sexan – och jag funderar redan nu på hur det ska gå med gymnasiestudier.

Vad bra att du fick reda på det nu! Eftersom din son har autism lär det inte bli några problem för er att fixa ett intyg där en läkare/psykolog bekräftar att han har svårt att vara i ett vanligt klassrum och behöver därför läsa in gymnasiet via Korrespondensgymnasiet.

Svara

Min sextonåriga autistiska dotter gick ut nian som hemmasittare, helt utan betyg.
Nu går hon andra året på individuella alternativet på gymnasiet och har precis fått A i engelska. Jag var först väldigt skeptisk men kände att vi behövde ge det en chans och det har funkat så bra! Hon går bara två timmar, en dag i veckan, hon orkar inte mer (men det räknas som heltid och hon får fullt studiebidrag och jag tappar inte flerbarnstillägget!). Hon har en fantastisk lärare som anpassar varenda uppgift! Tanken är att hon ska få betyg i svenska också och sen gå på Allmän linje (och eventuell konstlinje) på folkhögskola.
Annars har kommunerna ansvar (kommunala aktivitetsansvaret) för ungdomar som varken arbetar eller studerar. De kan t.ex. få praktik.

Jag är ledsen att jag var tvungen att ta bort ditt efternamn i kommentaren, detta för att jag p.g.a. GDPR numera inte längre får ha kommentarer på bloggen där en tredje part (i detta fall ditt barn) riskerar att bli igenkänd. Tänkte bara förklara det ifall du undrar varför ditt efternamn försvann! 🙂

Vad bra att din dotter fick A i engelskan, ett stort grattis till henne! 🙂 Bra också att ni inte förlorar pengar på upplägget. Jag blir alltid lika glad när jag hör att lärare är tillmötesgående och anpassar uppgifterna! Jag önskar att alla lärare var lika fantastiska som din dotters lärare är!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *