Kategorier
Läsarfrågor

Jag har autism men vill ompröva diagnosen, hjälp

En vanlig pojke frågar

Jag har blivit diagnostiserad med autism, men jag känner inte att jag uppfyller kraven som denna ”diagnos” medför. Jag har inga problem med att kolla folk i ögonen, prata med folk, vara social. Utan jag fick min diagnos mitt under en fullt pågående diagnos efter en vis händelse som utvecklades pga mitt spelberoende (dataspel).

Jag själv tycker att det känns väldigt konstigt att kunna ge någon en diagnos utan att känna/prata med personen om hur hen upplever saker och ting utan bara genom några korkade tester som kan variera väldigt stort beroende på sömn, mående och massa andra parametrar. Jag vet att autism är ett spektrum men jag är inte annorlunda från mina kompisar (som är populära), det enda jag då skulle kunna tänka på är att jag är extra engagerad med vissa saker.

Älskar att prata och prata och tänker mig för blir lite nervös inför vissa sociala saker. Som om jag ska prata med en tjej kan jag inte bara slänga ur mig massa saker eller lite halvt tafsa för jag känner att det är fel. Jag kan inte heller skicka lika mycket via snapchat som mina kompisar eftersom jag är rädd för konsekvenserna (Dp och magbilder), gör detta då mig autistisk? För enligt mig är detta inte en funktionsnedsättning utan något alla borde ha. Känner mig som att de som satte diagnosen inte förstår hur detta har påverkat mitt liv.

Jag mår dåligt över att ha denna diagnos och det värsta är att jag uppmuntrades att berätta om den. Är inte längre mig själv och vet inte vad jag ska göra. Vi har försökt få en omprövningstid men känns inte som mina föräldrar tar det på största allvar (en pojke på 15 år). Det är lite ironiskt också eftersom jag är väldigt bra på flera sporter och har bra spelförståelse, vilket man inte heller ska kunna ha. Jag är också fotbolls- och handbollsdomare och gör det riktigt bra, fattar inte.

Paula svarar

Vad bra att du skrev till mig! Det låter som att du upplever dig ha blivit stämplad med autismdiagnosen vilket är mycket tråkigt. Att du tänker på konsekvenserna av ditt handlade och inte tafsar på tjejer gör dig definitivt inte autistisk utan är, precis som du skriver, egenskaper som alla borde ha! Jag reagerar på att du upplevde dig pressad av omgivningen att berätta för andra att du blivit diagnostiserad med autism. Du är inte skyldig att berätta om din diagnos för någon om du inte vill. Det är enbart ditt beslut!

Prata med dina föräldrar

Ibland kan det vara svårt för tonåringar att förstå varför de fått en autismdiagnos. Ibland kan föräldrar och lärare ha uppmärksammat att en tonåring fungerar annorlunda medan vederbörande inte alls förstår varför. Det är svårt att säga hur utredningsteamet resonerade när de valde att diagnostisera dig med autism, men du kan ju fråga dina föräldrar varför du fick en diagnos. Tala om för dem att du inte alls håller med om att du har autism. Berätta också för dem att du mår dåligt och att du upplever att dina känslor inte blir tagna på allvar.

Autism kan yttra sig på olika sätt

Att vara social och duktig på spel samt att kunna se andra i ögonen utesluter inte autism då diagnoskriterierna kan yttra sig på olika sätt. Upplever man sig ha autism måste man inte alls ha det, och omvänt kan man ha autism även om man inte upplever sig ha det. Samtidigt är det inte helt omöjligt att bli felaktigt diagnostiserad med autism. Enligt autismforskare finns det nämligen vissa oseriösa kliniker, och jag utesluter inte helt att du har råkat ut för en sådan. Därför tycker jag att det är väldigt bra att ni försöker få till en omprövning!

Det finns fördomar om autism

Om omprövningen skulle visa att att du inte har autism behöver du inte tänka på diagnoser något mer. Men om omprövningen mot förmodan skulle visa att du har autism är det viktigt att du är medveten om att en autismdiagnos inte säger mycket om dig. Vi autister är väldigt olika, har olika mycket svårigheter och sinsemellan olika svårigheter och styrkor (autism kan nämligen också innebära fördelar och styrkor, inte bara svårigheter). Man måste inte alls vara som Rainman eller ens osocial när man har autism utan man kan tvärtom vara intelligent och begåvad inom sina specialområden!

En diagnos kan vara en fördel

Om du mår bra av det liv du hittills levt behöver du ju inte ändra på något även om det skulle visa sig att du har autism. Du kan också tänka på att diagnosen kan vara en fördel för dig ifall du i framtiden skulle behöva anpassningar i arbetslivet, aktivitetsersättning eller stöd i hemmet. Skulle det visa sig att du inte behöver bidrag, stödinsatser eller anpassningar i vuxenlivet behöver du ju varken använda din diagnos till något eller ens tänka på att du har den. Med detta sagt håller jag som sagt med dig om att en omprövning definitivt är på sin plats om det skulle visa sig att den första utredningen inte var ordentligt gjord!

Hjälp mig informera om autism och ADHD genom att dela inlägget.

Skriv en kommentar till det här inlägget eller läs andras kommentarer. Jag kommer inte publicera kommentarer som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Du kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Jag har autism men vill ompröva diagnosen, hjälp”

Hej en vanlig pojke

Jag blir lite nyfiken på vad det står i utredningen. Dvs vilka områden utredarna ansett dig ha svårigheter på resp var du har dina styrkor och vad de kom fram till att du har för behov/specialbehov..

Är du inte nyfiken på det själv? Om ja kanske du kan be om att få läsa utredningen?
Då kan du kan hänvisa till det som du inte anser är rätt när du försöker få diagnosen omprövad/avskriven.

Mvh

”Älskar att prata och prata och tänker mig för blir lite nervös inför vissa sociala saker.”

Det finns många autister som passar in på din beskrivning. Det du skriver bevisar inte att du inte har autism.

”Jag kan inte heller skicka lika mycket via snapchat som mina kompisar eftersom jag är rädd för konsekvenserna (Dp och magbilder), gör detta då mig autistisk?”

Nej, det gör dig inte autistisk men det kan jag inte tänka mig att de som utredde dig tyckte heller.

”Det är lite ironiskt också eftersom jag är väldigt bra på flera sporter och har bra spelförståelse, vilket man inte heller ska kunna ha. ”

Motoriska svårigheter är inte ett diagnoskriterie för autismspektrumtillstånd enligt DSM. Den motoriska utvecklingen kan vara något försenad och motorisk klumpighet är vanligt men det är inget diagnoskriterie för autism.

Jag tror du behöver sätta dig in i vad diagnosen autism innebär och, som Kritan skrev i sin kommentar, läsa utredningen om du inte redan har gjort det. Här är några unga människor med autism som berättar om sig själva. Kanske känner du igen dig i någon av dem?
https://www.youtube.com/watch?v=b1uxolLUlLk
https://www.youtube.com/watch?v=qo8CWvAR0y0
https://www.youtube.com/watch?v=f03qoXieJ6Y
https://www.ungochasperger.se/om-asperger-syndrom-autism/personportratten/

Om du läser utredningen så får du förhoppningsvis större förståelse för varför utredarna anser att du uppfyller diagnoskriterierna. Det är även viktigt att känna till hur utredarna resonerar om du ska klaga på diagnosen.

Det händer att människor blir felaktigt diagnosticerade med autism men det är knappast särskilt vanligt. Det hindrar inte att just du skulle kunna vara en av dem som har fått en felaktig diagnos. Det finns en dokumentär som heter Diagnosen som handlar om en tjej som fick en autismdiagnos på tvivelaktiga grunder. Tyvärr finns inte dokumentären att se längre på svtplay men här är en intervju med huvudpersonerna i dokumentären:
https://www.youtube.com/watch?v=uU6DhsaNeoU
https://www.youtube.com/watch?v=NxfQgEEFPXo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.