Kategorier
Okategoriserade

Vem är det som överdriver?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

När man lever med autism nivå 1/Aspergers syndrom tillhör det till vardagen att andra människor tycker att man överdriver. Hur många av oss autister har liksom inte fått höra: ”Jag vet att du tycker att det är jobbigt med fester/höga ljud/grupparbeten men alla måste göra saker man inte tycker om oavsett autism eller ej. Jag har själv svårt för grupparbeten men klagar inte” eller: ”Nu överdriver du. Jag förstår att du tycker att du har vissa svårigheter men du överdriver svårighetsgraden.”

Handlar om gradskillnader

Ovanstående kommentarer känns väldigt märkliga på samma sätt som det skulle vara märkligt om jag skulle säga till en födande kvinna: ”Nu tycker jag att du överdriver graden av din smärta! Jag hade också ont i magen igår men klagade inte!” Självklart finns det enorma gradskillnader i smärta precis på samma sätt som det finns stora gradskillnader i kognitiva och perceptuella förmågor, trötthet och ork. Att vissa saker är oöverstigligt svåra för oss autister betyder inte att vi överdriver. Även om de flesta andra människor också skulle tycka att exakt samma saker är svåra tycker de oftast inte till skillnad från oss att de är oöverstigligt svåra. Allt handlar om gradskillnader.

Ett halvt ofrivilligt val

Så här i coronatider har jag börjat tycka hur otroligt märkligt det blir när människor utgår ifrån sig själva när de försöker förstå hur jag upplever min vardag. Som ni vet kommer jag spendera julen för mig själv vilket beror på att jag inte vill dra hem smitta till mina föräldrar. Jag ser mitt val som både ofrivilligt och frivilligt: frivilligt för att det är jag själv som har bedömt att jag inte vill ta risken att smitta mina föräldrar men ofrivilligt eftersom det inte är jag som har valt det rådande läget. Som ni säkert kan tänka er är det många som undrar hur jag firar jul varpå mitt svar blir: ”Hemma för mig själv.”

Har accepterat situationen

De medlidande blickar jag får är många. ”Oj, vad tråkigt, hur känns det?”, ”Jag tycker verkligen jättesynd om dig, har du ingen att fira jul med? Har du funderat på att delta i en digital gudstjänst i den svenska kyrkan?” är några vanliga kommentarer jag får. Och då har jag blivit lite perplex. Även om jag håller med om att det är lite tråkigt för mig att inte kunna träffa mina föräldrar i jul med tanke på att vi bor i olika länder så är det inte alls lika tråkigt som andra människor verkar utgå ifrån! Jag har accepterat situationen och ser till och med fram emot en mycket annorlunda och lugn jul.

Väldigt ironiskt

Nyss kom jag på hur ironiskt det är att jag får höra att jag överdriver när jag uttrycker hur otroligt dåligt jag mår av t.ex. grupparbeten eller vissa andra saker men att det i det här fallet är andra människor som överdriver mitt ”lidande”. Andra människor verkar utgå ifrån att jag tycker att min jul kommer att bli mycket tråkigare än vad jag själv tycker, men samtidigt tror de inte alls att jag mår lika dåligt av andra saker som jag säger mig göra utan tror att jag överdriver. Tänk om vi människor faktiskt skulle lyssna på varandra när vi försöker uttrycka vad vi har svårt för istället för att utgå ifrån oss själva?

God jul

God jul mina kära bloggläsare, vi hörs nästa vecka!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Man bör gå med i a-kassan så fort som möjligt när man har börjat jobba. Vilken a-kassa man bör gå…

  2. Att kontrollera hur ett myndigt barn använder sina pengar är en form av ekonomiskt våld. https://kronofogden.se/forebygg-ekonomiska-problem/stod-i-arbetet/se-det-ekonomiska-valdet Tänk också på att…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

13 svar på ”Vem är det som överdriver?”

Folk utgår alltid från sig själv, är mina erfarenheter. Och ifrågasätter/kritiserar/dömer alla som inte är som dem. Där utgår man helt från att alla föds lika och med samma förutsättningar. Tänk om jag sa till folk: ”Men jag kunde ju ta ut bitar av Beethoven och andra klassiska kompositörer på gehör på piano som 4-åring, då borde ju du också kunnat det?” Ofta tänkt hur sjukt allt varit om det bara hade varit tvärtom…Men det är ju skillnad på om folk verkligen vill veta för att de är nyfikna och vill lära sig mer, eller om de gör det för att de redan dömt en. I det sistnämnda fallet spelar nog inte mycket man säger någon roll heller för att de ska byta åsikt. Och då vore det bättre att de bara behöll det för sig själv.

Bra skrivet i alla fall och God Jul, Paula! 🙂

/John (mitt riktiga namn.)

Tack John och god jul! Vilken bra jämförelse. Jag misstänker starkt att folk skulle bli väldigt irriterade om vi började göra som de och utgå ifrån att alla har precis samma förutsättningar/talanger som vi har. Och tänk om jag skulle börja ifrågasätta alla som mår dåligt av att fira jul ensamma och gå runt med inställningen att bara för att JAG tycker att det går an att fira jul ensam så måste alla andra också tycka samma sak och döma ut de som inte gör det. Jag håller med dig om att det är omöjligt att påverka de som redan har en bestämd åsikt.

Svara

Jag anser att autister överlag behöver mer värme och empati från sin omgivning när de ”klagar”. Lever man med utmaningar dygnet runt och stöter på svårigheter gång på gång i kontakten med människor – visst sjutton finns fog/anledning till klagande och att inte behålla det för sig själv.

Ofta handlar det inte om några petitesser som omgivningen kan tro. Så blir det när det saknas tillräcklig kunskap och jag tycker det är helt enastående bra gjort av dig att lyfta detta med gradskillnader!!

———
Hjärtligt tack till dig som på dina olika fantastiska unika underhållande sätt arbetar för en autismvänlig..värld:) Fortsätt så, framåt bara:)
Jag vet att vi är många som ser upp till dig!!

Önskar Dig en riktigt God Jul!

Jag håller helt med dig! Vem som helst skulle tycka att det vore förfärligt att behandla våra gamla på det här sättet och ifrågasätta deras ork och graden av deras åkommor. Skulle en gammal person klaga på otillgänglighet och dåligt bemötande skulle folk sällan ifrågasätta personen, och självklart borde även vi autister bemötas med samma respekt!

Tack för dina fina ord Kritan och god jul! 🙂

Svara

Ledsamt att läsa om hur du bemöts av självupptagna och oempatiska människor. Tyvärr finns de och kommer troligtvis aldrig kunna se förbi sig själva. Du förtjänar bättre bemötande 🙂 🤗

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *