Kategorier
Okategoriserade

Därför ser jag fram emot en annorlunda jul

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

I år kommer julen onekligen bli annorlunda än vad den brukar. Jag brukar spendera jul och nyår med mina föräldrar men av förståeliga skäl inte i år. Och det är jag som har bestämt mig för att det ska bli så här. Oftast är det ju vi yngre som oroar oss för våra äldre föräldrar och vill att de ska hålla sig i karantän trots att de själva inte alls verkar bry sig lika mycket och inte ser vikten av att vara så här försiktiga. Mina föräldrar skulle bara bli glada om jag åkte hem till dem i jul men jag vill inte det.

Vill inte utsätta mina föräldrar för smitta

Anledningen till att jag inte vill träffa mina föräldrar är att jag vägrar utsätta dem för smittorisk. Att träffa dem utomhus ser jag som uteslutet då forskarna menar att det inte alls är säkert att 2 meters avstånd är tillräckligt. För att vara på den säkra sidan kan avståndet behöva vara betydligt längre än så. När jag dessutom själv var sjuk i mars misstänker jag starkt att jag blev smittad utomhus av en person som höll på att bli sjuk. Därför litar jag inte ett dugg på att smittan inte sprids utomhus även om risken säkert är lägre. Många 70+:are tänker: ”Äsch det är ingen fara, risken är inte så jättestor utomhus, självklart måste vi fira jul som vanligt så länge vi håller till utomhus” men jag tycker att det är onödigt.

Är okej med situationen

För övrigt anser jag att det är totalt onödigt att resa under dessa tider så länge man inte äger en bil. Därför kommer jag inte ens resa till min pojkvän utan kommer att spendera alla jul- och mellandagar för mig själv hemma. Det kommer att bli allra första gången i mitt liv jag spenderar julen helt ensam men det gör inte mig något. Visst, hade jag fått välja fritt hade jag såklart åkt hem till mina föräldrar för att fira med dem. Eftersom de bor i Finland och jag i Sverige ses vi tyvärr inte så ofta och jag vet ju inte hur länge jag kommer att få ha kvar dem. Men den här julen kom Covid-19 i vägen så det gäller att acceptera läget.

Kommer att chatta med pojkvännen

Många tycker synd om mig och menar att jag inte bör fira julen ensam. Vissa undrar om det finns något annat jag kan göra istället, kanske någon annan jag kan fira med i Stockholmsområdet. En vän sade till mig faktiskt att han kunde tänka sig att fira jul med mig om jag ville det så att jag slipper vara ensam, men jag tackade nej. Trots att jag gärna hade firat julen med mina föräldrar känner jag inte att det är ett dugg synd om mig utan jag ser istället fram emot en mycket annorlunda jul! Juldagarna kommer att spenderas chattandes med min pojkvän och njutandes av tystnaden och lugnet. Jag kommer med andra ord inte göra något annat än vad jag annars brukar göra på min fritid men å andra sidan har jag inget behov av det.

Känner igen mig i Gunilla Gerland

I boken En riktig människa beskriver Gunilla Gerland sin uppväxt med odiagnostiserad autism och berättar att hon hade egen personlighet redan som barn. Hennes vilja hade ingenting att göra med vad andra barn runt omkring hade för sig. Om alla barn i hennes närhet exempelvis ägde en viss leksak hade Gunilla inget behov att härma dem genom att önska sig en likadan utan hennes önskemål var alltid oberoende av andra barn ägde. Jag känner igen mig totalt i hennes beskrivning! Trots att i princip hela Sverige firar jul med nära och kära har jag inget behov av att härma dem genom att göra likadant. Mitt liv påverkas inte av hur andra firar jul. Därför blir jag inte ledsen av att fira julen ensam trots att de flesta andra firar den med sina familjer. Julen med dess traditionen är trots allt socialt konstruerad varför jag inte har några problem med att se julen som vilken annan dag som helst. Jag ser detta som ett bra tillfälle att testa hur det känns att fira jul helt för mig själv!

Kommer att ta ut semesterdagar

Jag tänkte också passa på att berätta att jag inte kommer att posta blogginlägg på jul- och nyårsdagar, liksom inte heller på helger vilket jag iofs numera inte brukar göra annars heller. Vad gäller mellandagarna kommer jag ha den 28:e samt den 29:e december som semesterdagar vilket innebär att ni inte kommer att få blogginlägg av mig på dessa dagar heller. Andra mellandagar som infaller på vardagar kommer jag däremot jobba och därmed blogga som vanligt. Jag ville själv ha det så här så att det inte blir en alltför lång paus mellan mina blogginlägg. Eftersom jag kommer att jobba vissa mellandagar kommer jag som kompensation ta ut semesterdagar imorgon och i övermorgon. Nästa blogginlägg kommer ni alltså få av mig på torsdag!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Jag har aldrig hört talas om sambandet mellan autism och feber, men vi har alltid sagt att vi önskar att…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Därför ser jag fram emot en annorlunda jul”

Vad kul att du har en pojkvän! Har han också autism, eller kan han hjälpa dig med saker du inte kan?

Alla firar ju olika ändå. Beroende på religion och allt. Själv hatar jag julen och har inte firat på många år, för mig är det den absolut värsta tiden på hela året. Känner mig aldrig lika ensam som då.

Vi har båda asperger men bor inte ihop, vi har ett distansförhållande och bor på olika håll i Sverige.

Vad tråkigt att höra att du hatar julen 🙁 Jag vet att det är många som hatar julen av samma anledning som du. Nu i år lär det inte bli bättre p.g.a. corona för kyrkan lär inte kunna anordna julträffar för ensamma som önskar sällskap.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *