Kategorier
Okategoriserade

Nej, det är inte förnedrande med lönebidrag

Ibland får jag frågan om jag inte tycker att det är förnedrande att min arbetsgivare får lönebidrag för mig och svaret är nej, det gör jag inte utan ser det bara som en fördel. För er som inte vet så är lönebidrag alltså en form av bidrag som betalas av Arbetsförmedlingen till en arbetsgivare som anställer en person med funktionsvariation eller en kronisk sjukdom. Många är nyfikna på hur jag tänker kring lönebidraget och vill att jag utvecklar mitt svar. Därför tänker jag resonera kring ämnet i dagens blogginlägg.

Nedsatt arbetsförmåga krävs

För det första måste det påpekas att lönebidrag endast betalas ut när den anställdes diagnos/tillstånd medför nedsatt arbetsförmåga. Det spelar alltså ingen roll hur många sjukdomar och funktionsvariationer den anställde har utan det centrala i sammanhanget är personens faktiska arbetsförmåga. Och eftersom det är arbetsförmågan som avgör om rätten till lönebidrag föreligger ser jag inte systemet som förnedrande på något sätt. Visst, vissa arbetsgivare försöker såklart utnyttja systemet genom att begära bidrag för en anställd utan nedsatt arbetsförmåga, men inte ens det skulle jag se som förnedrande mot mig som anställd utan snarare som ett illegitimt utnyttjande av allmänna skattemedel. Och självklart ska lönebidrag aldrig utnyttjas på det sättet!

Lönebidraget är till min fördel

Men nu utgår vi ifrån att den anställde har en fastställd diagnos som medför nedsatt arbetsförmåga alternativt ett behov av omfattande anpassningar. Eftersom min autism medför nedsatt arbetsförmåga ser jag det som ett privilegium att min arbetsgivare kan få lönebidrag för mig! Vad skulle alternativet vara liksom? Visst, det skulle kunna finnas andra tänkbara alternativ men dessa skulle vara till min nackdel: det ena är att jag inte skulle ha något jobb alls vilket skulle innebära att jag skulle tvingas leva på socialbidrag. Det andra är att jag får en lönesänkning eftersom jag inte presterar lika bra som mina kollegor. Även detta skulle vara till min nackdel! Därför förstår jag inte på vilket sätt det skulle vara till min nackdel att min arbetsgivare får lönebidrag för mig så att jag kan betalas en högre lön.

Vill inte vara en belastning

Vissa påstår att min arbetsgivare borde betala mig samma lön som alla andra utan att begära lönebidrag för mig, men jag blir riktigt arg på sådana kommentarer. Varför i hela världen borde en arbetsgivare som anställer någon med funktionsvariation missgynnas ekonomiskt? Dessutom finns det en annan aspekt: jag vill känna att jag gör ekonomisk nytta som anställd eftersom jag vill göra rätt för mig. Skulle jag inte ha den känslan skulle jag må riktigt dåligt. Jag vill självklart inte att en arbetsgivare anställer mig som en form av välgörenhet utan jag vill kunna känna att jag är tillräckligt lönsam ekonomiskt. Därför höjer lönebidraget mitt självförtroende, inte sänker det!

Är tacksam för möjligheten

Utan lönebidrag skulle jag inte vara ekonomiskt lönsam för företaget, det är ett hårt faktum. Jag kräver extraresurser och drar inte alls lika mycket pengar till företaget som mina kollegor gör. Företaget skulle göra en stor ekonomisk förlust om jag var anställd utan lönebidrag! Det är vetskapen om att jag kräver alldeles för mycket resurser som skulle vara förnedrande, inte lönebidraget. Därför är jag tacksam för att möjligheten till lönebidrag finns. Lönebidraget kompenserar för min nedsatta arbetsförmåga och företaget går tack vare det inte lika mycket på förlust för att ha mig som anställd.

Tänk till lite

Ni som ser ner på alla som har lönebidrag eller säger högt att det är förnedrande att ha lönebidrag ska tänka till. Själv bryr jag mig inte om sådana kommentarer och tänker även vara en stolt lönebidragare i fortsättningen men tänk på alla unga och osäkra funktionsvarierade personer som är stolta över sina första jobb och glada för att få lön istället för bara sjukersättning eller habiliteringsersättning! Det är totalt onödigt att tala om för dem att det är förnedrande att ha lönebidrag då det kan förstöra hela deras självbild!

Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

21 svar på ”Nej, det är inte förnedrande med lönebidrag”

Lönebidrag är en win-win-situation för personer med funktionsnedsättning och för samhället. Alla tjänar på det!

Det är bättre att en funktionshindrad person får arbete på öppna marknaden med lönebidrag än blir hänvisad till SAMHALL som tyvärr är vanligt.
Jag tycker att bara chefen och arbetsledaren bör veta att man har lönebidrag. Tyvärr är det så på en del arbetsplatser får arbetskamraterna reda på det. Jag tycker inte de har med det att göra. En vän till mig som har lönebidrag protesterade när en arbetskamrat blev mobbad på arbetet. Då fick hon höra att hon skulle vara tacksam att hon hade jobb och inte klaga.

Jag håller med om att ett arbete på öppna marknaden är att föredra så länge vederbörande inte önskar att arbeta på just SAMHALL. För mig är det en självklarhet att arbetskamraterna inte har något med lönebidraget att göra! Jag hoppas att chefer som avslöjar för arbetskamraterna att en medarbetare har lönebidrag snarare utgör ett undantag än regeln, men det finns såklart chefer som inte respekterar lönebidragararnas integritet.

Personligen ser jag helst att mina arbetskamrater vet att jag har lönebidrag, detta för att de har förståelse för att det inte kan ställas samma krav på mig som de har på sig. Däremot har jag full förståelse för att inte alla vill att arbetskamraterna får veta något och detta borde självklart alla chefer respektera!

Svara

Jag vill fråga: Kan du få lönebidrag hur länge som helst? Vad händer om du inte får det längre?

Sedan vill jag tacka för bloggeriet, det är kul och intressant både att läsa inläggen och läsarkommentarerna. Bra att du svarar, man lär sig saker här.

Tack själv för att du läser bloggen! Det är omöjligt att säga om man kan få lönebidrag för all evighet då det alltid kan komma nya politiska beslut. I många fall är lönebidraget tidsbegränsat men många av oss med bestående funktionsvariationer har ofta det i många år. Det är såklart bra om man kan få lönebidrag för all framtid men sånt kan man aldrig säga med säkerhet.

Jag vet inte vad som händer om mitt lönebidrag dras in. Men med tanke på att jag arbetar på en arbetsplats som sysslar med utbildningar om hur personer med funktionsvariationer kan inkluderas på arbetsmarknaden så är jag rätt säker på att jag skulle få behålla de anpassningar jag har nu även om mitt lönebidrag drogs in. Min chef har alltid uttryckt hur värdefullt han tycker det är att ha någon med egen diagnos som anställd och han ser värdet av inifrånperspektivet och bloggen.

Svara

Vad bra att blogginlägget fick dig att tänka positivt kring lönebidrag! 🙂

Svara

Tyvärr är det så att många med funktionsnedsättningar utnyttjas av oseriösa arbetsgivare och man ses bara som billig arbetskraft. Man lovas anpassning men det uteblir sedan. Jag har haft lönebidragsanställningar på alla tre av mina tidigare arbetsplatser och på alla tre har man struntat i anpassningarna och det har alltid slutat med sjukskrivning för min del. På två av mina tidigare arbetsplatser har jag blivit behandlad riktigt illa, till och med. Utebliven lön, man har struntat i att betala in min skatt m.m. Arbetsförmedlingen bryr sig föga. Jag vill aldrig mer ha lönebidrag. Jag är pga mina tidigare erfarenheter övertygad om att jag faktiskt aldrig kommer få den anpassning jag behöver, chansen verkar iaf vara väldigt liten att hitta en arbetsgivare som är uppriktig. Känner även flertalet med samma diagnoser som mig (autism och ADD) som varit med om samma sak. Detta har fått mig att överhuvudtaget aldrig vilja nämna att jag är funktionsnedsatt till en framtida potentiell arbetsgivare.

Jag håller med dig om att oseriösa arbetsgivare som utnyttjar lönebidraget är ett stort problem! Jag har aldrig varit med om det dock utan har alltid fått de anpassningar som kommits överens om med Arbetsförmedlingen, men jag vet vissa andra som haft problem. Skulle jag vara med om det skulle jag anmäla arbetsplatsen till DO!

Med detta sagt måste en arbetsplats enligt lag inte anpassas efter en anställd med funktionsnedsättning om det skulle innebära stora negativa konsekvenser för företaget i form av exempelvis orimligt höga kostnader, men i annat fall måste företaget agera, särskilt om man fått ett beslut från Arbetsförmedlingen.

Jag förstår att du inte vill tala om för dina framtida arbetsgivare att du har en funktionsnedsättning. Jag skulle kanske resonera likadant som du om jag inte hade varit i stort behov av anpassningar, men jag klarar mig inte utan dem. Fördelen med att inte berätta är dock att det är lättare att hitta ett jobb på det sättet!

Om jag däremot hade behövt anpassningar hade jag ändå tagit emot ett lönebidragsjobb då det värsta som kan hända är att arbetsgivaren trots lönebidraget inte anpassar arbetsplatsen trots överenskommelse. Däremot är det inte säkert att det kommer att hända då jag och många andra har fått anpassningar! Om man däremot tackar nej till en lönebidragsanställning är det betydligt mindre sannolikt att anpassningarna blir av. Eftersom jag bedömer det som betydligt mer sannolikt att jag får en anpassad arbetsplats om jag begär en lönebidragsanställning skulle jag personligen inte ta emot en vanlig anställning utan lönebidrag.

Svara

Jag ska börja nytt jobb och lönebidrag prosessen tar lite tid, de har erbjudit mig vanlig anställning för att de tror på mig. Om jag tar jobb med normal anställning och det i framtiden inte skulle gå bra, kan jag då söka ett nytt jobb med lönebidragsanställning?
Jag vet att jag inte kan få lönebidrag efter vanlig anställning på den arbetsplatsen men jag vet inte hur det är om jag söker en ny arbetsplats.
Hoppas du kan svara snart. Tack i förhand.

Grattis till det nya jobbet! Du kan få en lönebidragsanställning hos en annan arbetsgivare i framtiden under förutsättning att du har en dokumenterad funktionsnedsättning som innebär nedsatt arbetsförmåga, du är arbetslös och är anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen.

Du har rätt i att du inte kan få en lönebidragsanställning hos samma arbetsgivare om du tar emot en vanlig anställning nu, dock finns det ett undantag för denna regel: om du skulle bli beviljad aktivitetsersättning på heltid och senare börja arbeta hos samma arbetsgivare igen kan du få en lönebidragsanställning hos samma arbetsgivare!

Observera att det är så reglerna ser ut idag, och det kan alltid bli förändringar genom politiska beslut!

Svara

Jag har autism typ 1/ asperger syndrom. Innebär det att man har nedsatt arbetsförmåga?
En handläggare på arbetsförmedlingen sa att jag inte har rätt till lönebidrag men när min handledare på mia projektet pratade med ams sa hen att jag har rätt till det och rekommenderar det och att jag praktiserar hos arbetsgivare under handläggningstiden. Det låter inte lockande för mig.

Jag vet inte hur din autism yttrar sig, och det är Arbetsförmedlingen som kommer att fatta ett beslut om ditt ärende. Bedöms du behöva anpassningar på jobbet för att du ska kunna arbeta har du nedsatt arbetsförmåga. Det är också Arbetsförmedlingen som bedömer hur mycket din arbetsförmåga eventuellt är nedsatt. Varje fall bedöms individuellt!

Jag måste tillägga att jag aldrig under mina år som autismföreläsare har talats om fall där en arbetssökande med autism blivit nekad lönebidrag. Jag ser det som ytterst osannolikt att Arbetsförmedlingen skulle bedöma att du inte är i behov av en lönebidragsanställning, men jag kan tyvärr inte heller lova med 100% säkerhet att du kommer att få det eftersom det ytterst är Arbetsförmedlingen som fattar beslutet.

Svara

”Jag har autism typ 1/ asperger syndrom. Innebär det att man har nedsatt arbetsförmåga?”

Det går inte att avgöra enbart baserat på att du har autism typ 1. Det beror på hur din autism nedsätter din arbetsförmåga. Det finns många med Aspergers syndrom som har arbete med lönebidrag (lönebidragsanställning) så autism nivå 1 hindrar inte att du kan få lönebidrag. Det är dock inte heller en garanti för att få det. Allt handlar om hur autismen i just ditt fall påverkar just din arbetsförmåga.

Hej!
Jag är nyfiken på om du får lika lön som dina kollegor? Jag håller just nu på och strider mot min arbetsgivare för att få en lön som är enligt kollektivavtal. Men det går inte bra. Jag har haft samma arbetsgivare i snart nio år och har hela tiden legat flera tusenlappar efter mina kollegor. Förra året sa min dåvarande chef att det har med min sjukdomsbild att göra. Det känns som att jag blir straffad för att jag har lönebidrag.
Har du några tips att ge?

Jag har aldrig frågat mina kollegor vad de tjänar, men jag är ganska säker på att de har en betydligt större lön än vad jag har och att skillnaden är BETYDLIGT större än bara några tusenlappar i månaden. Kanske är skillnaden rent av så stor som 10 000 kronor i månaden eller mer? Ingen aning, nu spekulerar jag bara men jag skulle gissa att det är så! Anledningen till att jag tror det är att min lön är väldigt liten, betydligt mindre än vad en genomsnittlig undersköterska tjänar och mina kollegor har alla lång utbildning och erfarenhet. Det skulle förvåna mig om någon med den utbildning och erfarenhet inte skulle ha en betydligt större lön än vad jag har!

Med ovanstående sagt upplever jag mig inte som lönediskriminerad. Detta för att skillnaden mellan vad jag presterar och vad mina kollegor presterar är ENORM, och den kan inte täckas med lönebidraget. Mina kollegor har betydligt mer ansvar än jag och kunderna betalar BETYDLIGT mer för deras SE- och IPS-utbildningar än vad de betalar för mina föreläsningar om autism ur ett inifrånperspektiv. Kanske betalar mina kunder bara 10% av vad deras kunder betalar, men å andra sidan håller jag kortare föreläsningar medan de håller flera dagars långa utbildningar. Jag får dessutom extra hotellnätter som företaget betalar (eftersom jag inte orkar resa på föreläsningsdagar) medan de inte får det. Jag kan få 2 betalda hotellnätter för samma prestation som mina kollegor inte skulle få en enda hotellnatt för! De har alltså betydligt större prestationskrav än jag medan jag kan ”ta det lugnt” på föreläsningsorterna och mysa på hotellrummen.

Däremot skulle det vara lönediskriminering OM min arbetsgivare skulle förhindra mig från att utbilda mig, söka tjänst som arbetskonsulent enligt metoderna IPS och SE, skaffa lång arbetslivserfarenhet som arbetskonsulent, utbilda mig i metoderna SE och IPS, söka samma tjänst som mina kollegor har och ändå ge mig låg lön. Men jag är inte förhindrad från att göra ovanstående utan faktum är att jag varken vill ha eller skulle klara av mina kollegors tjänst. Av denna anledning ser jag det som rättvist och rimligt att löneskillnaden mellan oss är stor! Skulle jag få lika mycket i lön som mina kollegor skulle företaget mest troligen gå i konkurs vilket skulle bli katastrof.

Din arbetsgivare får inte ge dig lägre lön än vad som anges i kollektivavtalet. Om så är fallet tycker jag att du ska kontakta Arbetsförmedlingen omgående! Om du har samma befattning/tjänst som dina kollegor har, samma arbetslivserfarenhet, utför samma arbetsuppgifter som de och har samma utbildning (t ex att ni alla är universitetsutbildade och har samma universitetsexamen) är det ett solklart fall av diskriminering! Jag är som sagt inte lönediskriminerad, men du kan vara det (känner ju inte till omständigheterna). Förutom att kontakta Arbetsförmedlingen skulle jag även ta upp frågan med facket om jag vore du. Du kan även anmäla din arbetsgivare till DO!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.