Kategorier
Okategoriserade

Nej, det är inte förnedrande med lönebidrag

Ibland får jag frågan om jag inte tycker att det är förnedrande att min arbetsgivare får lönebidrag för mig och svaret är nej, det gör jag inte utan ser det bara som en fördel. För er som inte vet så är lönebidrag alltså en form av bidrag som betalas av Arbetsförmedlingen till en arbetsgivare som anställer en person med funktionsvariation eller en kronisk sjukdom. Många är nyfikna på hur jag tänker kring lönebidraget och vill att jag utvecklar mitt svar. Därför tänker jag resonera kring ämnet i dagens blogginlägg.

Nedsatt arbetsförmåga krävs

För det första måste det påpekas att lönebidrag endast betalas ut när den anställdes diagnos/tillstånd medför nedsatt arbetsförmåga. Det spelar alltså ingen roll hur många sjukdomar och funktionsvariationer den anställde har utan det centrala i sammanhanget är personens faktiska arbetsförmåga. Och eftersom det är arbetsförmågan som avgör om rätten till lönebidrag föreligger ser jag inte systemet som förnedrande på något sätt. Visst, vissa arbetsgivare försöker såklart utnyttja systemet genom att begära bidrag för en anställd utan nedsatt arbetsförmåga, men inte ens det skulle jag se som förnedrande mot mig som anställd utan snarare som ett illegitimt utnyttjande av allmänna skattemedel. Och självklart ska lönebidrag aldrig utnyttjas på det sättet!

Lönebidraget är till min fördel

Men nu utgår vi ifrån att den anställde har en fastställd diagnos som medför nedsatt arbetsförmåga alternativt ett behov av omfattande anpassningar. Eftersom min autism medför nedsatt arbetsförmåga ser jag det som ett privilegium att min arbetsgivare kan få lönebidrag för mig! Vad skulle alternativet vara liksom? Visst, det skulle kunna finnas andra tänkbara alternativ men dessa skulle vara till min nackdel: det ena är att jag inte skulle ha något jobb alls vilket skulle innebära att jag skulle tvingas leva på socialbidrag. Det andra är att jag får en lönesänkning eftersom jag inte presterar lika bra som mina kollegor. Även detta skulle vara till min nackdel! Därför förstår jag inte på vilket sätt det skulle vara till min nackdel att min arbetsgivare får lönebidrag för mig så att jag kan betalas en högre lön.

Vill inte vara en belastning

Vissa påstår att min arbetsgivare borde betala mig samma lön som alla andra utan att begära lönebidrag för mig, men jag blir riktigt arg på sådana kommentarer. Varför i hela världen borde en arbetsgivare som anställer någon med funktionsvariation missgynnas ekonomiskt? Dessutom finns det en annan aspekt: jag vill känna att jag gör ekonomisk nytta som anställd eftersom jag vill göra rätt för mig. Skulle jag inte ha den känslan skulle jag må riktigt dåligt. Jag vill självklart inte att en arbetsgivare anställer mig som en form av välgörenhet utan jag vill kunna känna att jag är tillräckligt lönsam ekonomiskt. Därför höjer lönebidraget mitt självförtroende, inte sänker det!

Är tacksam för möjligheten

Utan lönebidrag skulle jag inte vara ekonomiskt lönsam för företaget, det är ett hårt faktum. Jag kräver extraresurser och drar inte alls lika mycket pengar till företaget som mina kollegor gör. Företaget skulle göra en stor ekonomisk förlust om jag var anställd utan lönebidrag! Det är vetskapen om att jag kräver alldeles för mycket resurser som skulle vara förnedrande, inte lönebidraget. Därför är jag tacksam för att möjligheten till lönebidrag finns. Lönebidraget kompenserar för min nedsatta arbetsförmåga och företaget går tack vare det inte lika mycket på förlust för att ha mig som anställd.

Tänk till lite

Ni som ser ner på alla som har lönebidrag eller säger högt att det är förnedrande att ha lönebidrag ska tänka till. Själv bryr jag mig inte om sådana kommentarer och tänker även vara en stolt lönebidragare i fortsättningen men tänk på alla unga och osäkra funktionsvarierade personer som är stolta över sina första jobb och glada för att få lön istället för bara sjukersättning eller habiliteringsersättning! Det är totalt onödigt att tala om för dem att det är förnedrande att ha lönebidrag då det kan förstöra hela deras självbild!

Klicka här för att kommentera eller fråga om det här inlägget! Jag kommer inte publicera kommentarer/frågor som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga om ett helt annat ämne. Ni hittar tidigare läsarfrågor här.

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig på min hemsida.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

10 svar på ”Nej, det är inte förnedrande med lönebidrag”

Lönebidrag är en win-win-situation för personer med funktionsnedsättning och för samhället. Alla tjänar på det!

Det är bättre att en funktionshindrad person får arbete på öppna marknaden med lönebidrag än blir hänvisad till SAMHALL som tyvärr är vanligt.
Jag tycker att bara chefen och arbetsledaren bör veta att man har lönebidrag. Tyvärr är det så på en del arbetsplatser får arbetskamraterna reda på det. Jag tycker inte de har med det att göra. En vän till mig som har lönebidrag protesterade när en arbetskamrat blev mobbad på arbetet. Då fick hon höra att hon skulle vara tacksam att hon hade jobb och inte klaga.

Jag håller med om att ett arbete på öppna marknaden är att föredra så länge vederbörande inte önskar att arbeta på just SAMHALL. För mig är det en självklarhet att arbetskamraterna inte har något med lönebidraget att göra! Jag hoppas att chefer som avslöjar för arbetskamraterna att en medarbetare har lönebidrag snarare utgör ett undantag än regeln, men det finns såklart chefer som inte respekterar lönebidragararnas integritet.

Personligen ser jag helst att mina arbetskamrater vet att jag har lönebidrag, detta för att de har förståelse för att det inte kan ställas samma krav på mig som de har på sig. Däremot har jag full förståelse för att inte alla vill att arbetskamraterna får veta något och detta borde självklart alla chefer respektera!

Svara

Jag vill fråga: Kan du få lönebidrag hur länge som helst? Vad händer om du inte får det längre?

Sedan vill jag tacka för bloggeriet, det är kul och intressant både att läsa inläggen och läsarkommentarerna. Bra att du svarar, man lär sig saker här.

Tack själv för att du läser bloggen! Det är omöjligt att säga om man kan få lönebidrag för all evighet då det alltid kan komma nya politiska beslut. I många fall är lönebidraget tidsbegränsat men många av oss med bestående funktionsvariationer har ofta det i många år. Det är såklart bra om man kan få lönebidrag för all framtid men sånt kan man aldrig säga med säkerhet.

Jag vet inte vad som händer om mitt lönebidrag dras in. Men med tanke på att jag arbetar på en arbetsplats som sysslar med utbildningar om hur personer med funktionsvariationer kan inkluderas på arbetsmarknaden så är jag rätt säker på att jag skulle få behålla de anpassningar jag har nu även om mitt lönebidrag drogs in. Min chef har alltid uttryckt hur värdefullt han tycker det är att ha någon med egen diagnos som anställd och han ser värdet av inifrånperspektivet och bloggen.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

paulatilli.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse, genom att använda paulatilli.se godkänner du det.  Information om cookies

Copy link
Powered by Social Snap