Kategorier
Okategoriserade

Sluta bortse från styrkorna vid autism

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Att autism innefattar svårigheter är ett faktum. Har man inga svårigheter med att klara sin vardag får man inte diagnosen autism, så enkelt är det. Men sanningen är att autism även kan innebära styrkor. Ibland är dessa styrkor uppenbara som är fallet då en autist har mycket häpnadsväckande talanger utöver det vanliga. En sådan talang kan vara att vara ovanligt duktig på matematik eller kanske att måla, sjunga eller att lära sig språk. Men autism kan även innebära vissa egenskaper som både kan utgöra en svårighet eller en styrka beroende på hur man väljer att se på saken. Problemet är att samhället tenderar att ha mycket svårt att se annorlunda egenskaper som styrkor utan väljer oftast att haka upp sig på de negativa aspekterna.

Blir aldrig uttråkad

Ett exempel på en av mina egenskaper som jag själv ser som en oerhörd styrka men som ofta ses som en svårighet är min förmåga att kunna underhålla mig själv med mina specialintressen istället för att trivas i andra människors sällskap. Det är mina specialintressen som ger mig lycka och livskvalitet, inte ett socialt sammanhang som skola eller arbete. Jag bryr mig väldigt lite om vad andra tänker om mig och har aldrig förknippat begreppet ”ensamhet” med något negativt då jag är introvert och trivs bäst för mig själv. Jag blir aldrig uttråkad hemma och behöver ingen variation i mina aktiviteter. Jag lär mig bäst på egen hand och har mycket svårt att lära mig i ett klassrum. Jag förstår inte heller meningen med de flesta lekar och spel och har mycket svårt för att arbeta i grupp.

Trivs för mig själv

Är det positivt eller negativt att kunna underhålla sig själv och ogilla sociala sammanhang? Nja, samhället brukar se egenskapen som mycket negativ. Som barn ville jag spendera rasterna för mig själv men läraren tvingade mig att leka med mina klasskamrater då hon såg det som ett stort problem att jag ville vara för sig själv. Eftersom jag klädde mig mycket annorlunda än andra barn i och med att jag inte hade något behov av att härma deras klädsel blev jag mobbad för mina kläder. För övrigt mådde jag otroligt dåligt av att vara i skolan, dels för att jag tvingades befinna mig i ett sammanhang som inte passade mig men dels även för att jag tvingades lära mig flera ämnen i taget istället för att koncentrera mig på ett ämne åt gången. Dessutom tvingades jag delta i grupparbeten vilket jag led av. Och inte ens i arbetslivet har jag varit skonad: på tidigare arbetsplatser har kollegor sett det som ett problem att jag tackat nej till afterworks!

Är motståndskraftig

Själv ser jag däremot ovannämnda egenskap som en enorm styrka! För det första gör den mig stark. Eftersom jag inte haft något behov av att bli som andra människor har jag också blivit totalt motståndskraftig mot saker som många andra mår dåligt av. Exempelvis är utseende- och vikthets som många kvinnor pratar om något helt okänt för mig! Visst, jag älskar att sminka mig och köpa nya kläder, men det är ett intresse för mig precis som vilket intresse som helst. Det jag inte förstår är pressen och hetsen som många syftar på så fort utseende kommer på tal. Jag förstår inte heller varför jag borde må dåligt av att tänka på mitt utseende och äta nyttigt. Inte heller förstår jag varför jag borde må dåligt av att se bilder på sminkade och vältränade kvinnor på medier. Observera att jag varken ifrågasätter eller dömer ut kvinnor som känner på ett annat sätt än jag och jag har full respekt för deras känslor. Med detta sagt fungerar jag så här vilket jag ser som en styrka.

Klarar av traumatiska erfarenheter

En annan situation där ovannämnda egenskap utgjort en styrka är när jag var mobbad. Även om jag absolut inte mådde bra av att vara mobbad har inte mobbningen blivit ett sådant livslångt trauma för mig som många andra före detta mobbningsoffer beskriver mobbningen som. Eftersom jag trivs för mig själv och inte bryr mig så jättemycket om vad andra tänker om mig är det inte viktigt för mig att känna mig inkluderad eller delaktig i sociala sammanhang. Jag resonerar så här: om jag blir mobbad kan jag alltid sysselsätta mig med mina specialintressen. Tack vare denna egenskap har jag en förmåga att klara av situationer som många andra skulle uppleva som svåra och traumatiska som t.ex. just mobbning. Och den förmågan har jag haft stor nytta av under livets gång!

Har isolerat mig

Slutligen har jag i princip isolerat mig under nästan hela 2020 och har varken träffat min familj eller pojkvän ända sedan Covid-19 kom till Sverige i mars. Lätt som en plätt för mig att vara hemma då jag som sagt inte mår dåligt av isolering och trivs för mig själv. Tänk om alla i Sverige hade klarat av att leva som jag? Jag är alldeles säker på att många liv hade kunnat räddas då. Jag är rätt säker på att många som trots det rådande läget fortsatt att träffa folk gärna hade levt som jag för att bidra till minskad smittspridning men att de inte klarar det eftersom de har ett stort behov av att träffa andra människor. Eftersom det bokstavligt talat är livsviktigt att bidra till minskad smittspridning ser jag ovannämnda egenskap, dvs min förmåga att kunna underhålla mig själv, som en styrka.

Upp till dig att bedöma

Så är det en svårighet eller en styrka att trivas med sina specialintressen istället för i andra människors sällskap? Det är upp till dig att bedöma. Om du värderar saker som minskad smittspridning och håller med mig om att det är grymt bra att kunna köra sin egen race utan att bry dig om vad andra tycker kommer du förmodligen se det som en oerhörd styrka. Om du däremot anser att det är självklart att alla ska lära sig att vara sociala kommer du troligen se egenskapen som en funktionsnedsättning. Själv ser jag som sagt den som en styrka och tycker att det är en skam att samhället väljer att haka upp sig på svårigheterna vid autism istället för att lyfta fram de positiva aspekterna!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Man bör gå med i a-kassan så fort som möjligt när man har börjat jobba. Vilken a-kassa man bör gå…

  2. Att kontrollera hur ett myndigt barn använder sina pengar är en form av ekonomiskt våld. https://kronofogden.se/forebygg-ekonomiska-problem/stod-i-arbetet/se-det-ekonomiska-valdet Tänk också på att…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

8 svar på ”Sluta bortse från styrkorna vid autism”

Tycker det är jättebra att du levt som du gjort och tagit ansvar! Har själv inte mött min pappa på hela året, som är 73, tillhör riskgrupp och har hemtjänst sen i mars, som ibland kommer dit helt utan skydd…Han börjar bli virrig och har oerhört svårt att ta in riskerna. Får ibland för sig att gå ut precis som vanligt. Fattar helt enkelt inte läget och faran. Just nu är han förkyld…

Angående utseende/vikt, så handlar det om att kvinnor fortfarande ofta värderas främst för sitt utseende. Vilket jag tycker är helt fel. Och media och sociala medier spär på det ännu mer. Går vi bara tillbaka 15, 20 år, så var det inte alls så. Det är något helt nytt, där allt återigen handlar om yta.

Har heller inget problem med isoleringen. Aldrig funnits något därute i vilket fall. Bor med mamma i samma villa där jag växte upp och alltid har bott. Det har alltid bara varit hon och jag. Sonen i ett annat hus har autism. Honom kallar folk ”Den efterblivne” och har kul åt. Möjligen startat av samma två systrar i en ny familj som jag nyligen fått upplysning om mobbar även mig, trots att jag aldrig träffat dem. Vilket jag är väldigt glad för att jag sluppit. Folk har alltid varit elaka, mot alla som är annorlunda och inte följer deras norm.

Vad tråkigt att höra att du har oturen att stöta på så elaka människor! 🙁 Jag själv har upplevt att vuxna personer är relativt snälla mot varandra (undantag finns såklart!) men det kanske varierar beroende på var man bor och vad man möter för människor. Själv bor jag i en Stockholmsförort och här har jag aldrig stött på elaka vuxna!

Ja många tjejer upplever att de blir värderade för sitt utseende men jag har inte upplevt samma sak. Däremot upplever jag att män attraheras av kvinnors utseende när de väljer en partner medan kvinnor attraheras av starka och rika män (om man ska generalisera alltså!), men jag har aldrig upplevt det som ett problem eller känt att det är fel på något sätt. Jag har inte heller upplevt det som ett problem att vissa utseenden hyllas mer än andra, lika lite som jag har upplevt det som ett problem att t.ex. någons sångröst hyllas och den personen vinner en sångtävling. Eftersom jag bara blir inspirerad av att se sminkade och vältränade kvinnor på t.ex. sociala medier har jag haft svårt för att relatera till andra kvinnor som känner att det är ”en press” eller ett ”måste” att tänka på sitt utseende och sin vikt.

Vad tråkigt att din pappa är förkyld, hoppas det bara är en förkylning som går över snart! Många i hans ålder förstår inte att de bör hålla sig hemma.

Svara

Även de som väljer ut vissa att vara elak mot, är troligen snälla mot de flesta andra som passar in i normen. Annars skulle de ju inte vara omtyckta av någon, tänker jag. Jag tror inte alla de där som kränker Greta är elaka rent allmänt heller, utan har valt ut just henne att hata för att de ser henne som annorlunda. Jag bor också i en Stockholmsförort, övre medelklass med stora villor och folk med välavlönade jobb, men hemsk människosyn och moral. Det är verkligen skillnad på folk och folk. Jag önskar alla tog avstånd från alla som på något sätt kränker eller tar ned någon annan. De brukar tvärtom vara väldigt omtyckta istället och med i gemenskapen. Så att man då kan utgå från att deras vänner är lika…

Allt beror på hur man ser på det. I många länder och kulturer är kärlek en ren affärsuppgörelse mellan två parter, så deras familj och släkt ska få ut det bästa av situationen. Men det är inte kul för många tjejer att känna att de har ett längre människovärde för att de inte berikats med lika vackert utseende som ett fåtal andra. Särskilt som det mesta i media är retuscherat också. Och ger samtidigt folk som anses se bra ut möjligheten att bete sig illa mot andra också, då andra ändå kommer gilla dem.

Okej! Jag bor i ett område med många arbetslösa, fattiga och sjuka och jag känner att jag får vara som jag är här. Jag har aldrig känt att någon tittar snett på mig men det är säkert olika på olika ställen. Vad tråkigt att höra om dina grannar!

Ja, det var det som var poängen i mitt blogginlägg! Att många tjejer känner som du när det gäller utseende och att de känner att det inte är så kul att inte känna sig lika vackra som vissa andra tjejer, men själv känner jag inte igen mig i det. Det finns många tjejer på sociala medier som enligt mig är mycket vackrare än vad jag själv är men jag är glad för deras skull för att de fötts med ett i mitt tycke vackert utseende. Jag känner mig inte mindre värd för det, lika lite som jag känner mig mindre värd när någon lyckas vinna en sångtävling trots att jag själv inte kan sjunga alls. Sen är det fullt möjligt att vissa använder retuscheringsprogram (och andra kanske inte gör det) men för mig personligen är det ointressant att veta om bilder är retuscherade eller inte. Jag tror att vissa bilder kan vara äkta medan andra kan vara retuscherade men jag har aldrig varit intresserat av att ta reda på vilka bilder som är retuscherade och vilka som inte är det. Dock tror jag på riktigt att det finns många tjejer som är vackra på riktigt och som inte retuscherar bilder, t.ex. en tjej som jag känner. Däremot tycker jag aldrig att det är okej att vara elak mot någon annan oavsett vem man är och hur man ser ut!

Själv upplever jag inte att Sverige e är så jätteutseendefixerat i jämförelse med många andra länder! I Sydamerika är det jättevanligt med skönhetsoperationer, liksom i Iran. I Algeriet upptäckte jag att det var jätteviktigt för väldigt många män att deras blivande fru är väldigt ung och vacker (typ max 25 år gammal trots att mannen själv skulle vara 50 år), och detta trots att landet är muslimskt. Men självklart finns det säkert fortfarande många samhällen där utseende inte spelar någon roll alls, det kanske är jag som inte har varit i sådana länder! Personligen hade jag aldrig velat bo i ett land där äktenskap är en affärsuppgörelse eftersom jag tycker att det är väldigt viktigt med ömsesidig attraktion och det inte räcker för mig att bara passa ihop personlighetsmässigt, men det är såklart olika vad man tycker om den frågan! Vissa som är uppvuxna i sådana kulturer tycker säkert att det är ett bra system så det finns inget rätt eller fel!

Svara

Jag bryr mig inte om mina grannar speciellt, väljer bara att inte ha något att göra med dem. Redan sett vad jag behöver, om man säger så. Det var helt annorlunda när jag växte upp, då var alla trevliga. Sen har det kommit flera nya som inte är det. Jag har förtidspension och då blir man direkt utstött här. En av dem som jag vet pratat illa om mig därför, finns med i belastningsregistret istället och är alltså kriminell…Alltid kul att se hur alla dömer andra som de inte vet något om och ser sig själva som perfekta. 🙂 De flesta skulle troligen varit döda för längesen om de gått igenom allt jag själv upplevt, tror inte någon av dem hade orkat. Men folk som har så lätt för att döma andra, folk de aldrig ens träffat, skulle jag aldrig ha något att göra med eller ens berätta min livshistoria för.

Jag är kille och mina tankar om det där med utseende är baserat på flertalet kvinnor jag själv haft kontakt med, hört och läst i media…De flesta har uppgivit att det är en stor källa till negativ självbild, kroppsuppfattning och psykisk ohälsa. Men det är ju jättebra att du själv inte påverkas på samma sätt! 🙂

Sen är det ju alltid intressant det där med andra kulturer, att lära sig hur det funkar! Oavsett vad man tycker är bra och dåligt.

Ja det är jättetråkigt att många kvinnor upplever det här med utseendet som något negativt och att det t om kan bidra till psykisk ohälsa 🙁

Vad tråkigt att dina grannar stöter ut förtidspensionärer! Och verkligen ironiskt att en av dessa personer finns med i belastningsregistret själv. Jag kan tänka mig att den personen har någon form av personlighetsstörning eftersom hen är kriminell vilket kan vara anledningen till att hen är taskig mot de som avviker från normen. Men sen håller jag också med dig om det som du skrev i en tidigare kommentar att vissa som är taskiga mot de som avviker från normen kan vara jättesnälla mot andra personer. Jag har upplevt precis samma sak! Jag känner t.ex. personer som hatar romer och ser ner på dem men samtidigt är de jättetrevliga mot mig och andra i sin omgivning.

Japp, själv upplevt det också. Folk som vädrat sina fördomar om både invandrare och folk som är gay m.m. med mig och försökt få mig att hålla med dem.

Du är en klok människa med fina värderingar! Fortsätt bara att vara dig själv. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *