Kategorier
Okategoriserade

Vad ska energin räcka till när man har autism?

Det är lätt att förväxla olika typer av trötthet. För det första finns ju fysisk trötthet som kan ge symptom som hjärndimma, sömnighet, muskelvärk och liknande. En annan typ av trötthet är mental trötthet. Då autism som bekant medför automatiseringssvårigheter, det vill säga att man använder faktaminnet för aktiviteter som andra använder automatiserade minnen för, tvingas vi autister överanstränga oss i det dagliga livet. Lägg därtill de sensoriska överkänsligheter som ingår i autism så förstår du säkert varför många av oss drabbas av mental trötthet.

Autism är ingen sjukdom

Faktum är att vem som helst skulle bli utmattad av att leva med den typ av kognitivt fungerande som autism innebär och därtill ständigt bli fel bemött. Min läkare menade att mental utmattning är en naturlig följd av det kognitivt fungerande som ingår i autism vilket också skiljer autistiska syndrom från somatiska sjukdomar. Observera att det finns gott om forskningsstöd för att autister på gruppnivå uppvisar hjärnavvikelser vilket stödjer det faktum att autistisk mental utmattning inte, under förutsättning att man är ordentligt utredd, handlar om en bakomliggande sjukdom utan om ett annorlunda kognitivt fungerande som i sin tur kan härledas till hjärnavvikelser.

Man ska inte ha dåligt samvete

Många funderar över vad man som autist borde prioritera i sitt liv eftersom den psykiska energin inte räcker till allt. Mitt svar är: sig själv!! Visst, har man minderåriga barn så går det självfallet inte att prioritera sig själv, men i annat fall finns det ingenting som säger att man ”borde” orka med något specifikt. Jag har märkt att många autister problematiserar det faktum att deras energi sällan räcker till att prioritera andra människor och har dåligt samvete för det. Jag har också gått i den fällan, men nu när jag har blivit klokare vet jag bättre.

Man måste inte behaga andra

Låt mig förklara mig. För vems skull skulle man vilja uppfylla andras förväntningar? Är det för ens egen skull eller är det andra människor som förväntar sig det? Om man faktiskt vill delta i sociala tillställningar för sin egen skull förstår jag att det är ett problem att energin inte räcker till socialt umgänge, men inte annars. Självklart ska man aldrig förvänta sig något av andra som man själv inte kan leva upp till, men om man själv inte kräver något av sina medmänniskor, varför borde man då ha dåligt samvete för att man tackar nej till att följa med på släktkalas och fika med vänner och bekanta? Man har ingen skyldighet att behaga andra!

Är inget problem för mig

Vissa människor som saknar kunskap ser det som ett stort problem att jag saknar energi till att följa med på After-Works eller lära känna nya människor. Men faktum är att det inte är ett problem för mig! Jag tycker varken om After-Works eller andra sociala tillställningar och jag har inget intresse av att lära känna nya människor då jag inte är speciellt socialt orienterad. Jag är absolut ingen människohatare utan bara introvert! Och eftersom jag inte tycker att det är kul att vara social är det väl naturligt att dessa typer av aktiviteter dränerar mig på energi, eller hur? Det viktigaste är att min energi räcker till att utöva mina specialintressen!

Man ska prioritera sig själv

Du som ska hjälpa din autistiske närstående att rationalisera sin energi ska känna till skillnaden mellan fysisk och mental trötthet. Att autisten känner sig mentalt trött och behöver lång återhämtning ingår i autismens natur och är ingenting att problematisera så länge autisten mår bra! Om autisten inte känner något behov av att delta i sociala sammanhang gör det absolut ingenting om orken till dessa typer av aktiviteter saknas. Det viktigaste är att autisten har tid och möjlighet att prioritera sig själv!

Hjälp mig informera om NPF genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Tack detsamma Dr Blom! Jag trodde att man sade god fortsättning först närmare nyår, men där ser man 🙂

  2. God jul Paula🌲🌲🌲

  3. God fortsättning Paula! https://sverigesradio.se/artikel/6597539

  4. God Jul till dig Paula!

7 svar på ”Vad ska energin räcka till när man har autism?”

Helt rätt! Själv har jag valt att inte ha kontakt med personer som dränerar mig på energi. Men det tog tid att förstå att man verkligen kan göra så och att det är inget att ha dåligt samvete för!

Mig tog det också lång tid att förstå att andra människor inte har rätt att kräva något av mig! När jag läste om inlärningsteorier inom behaviorismen kände jag igen mig direkt: jag hade lärt mig fel relationsmönster som barn vilket hade gjort att jag hade felaktiga föreställningar om hur relationer ska gå till. Vändningen kom när jag insåg detta och lärde mig nya mindre destruktiva mönster.

Svara

Hyvin kirjoitettu, kiitos. Kunpa töissä olisi ymmärretty tuo henkinen väsyminen eikä niin että kaikkien täytyy jaksaa ja tehdä samat asiat (esim. opettajana meluisat välituntivalvonnat, olisin mieluusti tehnyt vaikka kaksinverroin jotain muuta).
Hyvä havainto oli myös tuo että emmehän mekään vaadi muilta niin miksi olisi huono omatunto jos emme vastaa toisten odotuksiin.

Kiva että pidät tekstistä! Valitettavasti monessa paikassa tuota henkistä väsymystä ei ymmärretä. Nykyään ajattelen, että jos joku vaatii minulta asioita joita minä en ikinä vaatisi heiltä ja suuttuu siitä etten täytä hänen odotuksiaan niin sillä henkilöllä pitäisi olla huono omatunto eikä minulla.

Svara

Hei Ritva! Muistanko oikein että olet työskennellyt opettajana? Mun täytyy kysyä sinulta että olitteko te opettajat saaneet jonkinlaisen koulutuksen autismista? Itse sain äitini kautta pienenä terveiset minun opettajalta että minun pitäisi puhua enemmän. Mielipiteeni on tänä päivänä että se oli todella tyhmästi sanottu opettajalta. Jos oisin ollut viisaampi silloin oisin voinut pyytään ätiäni lähettää terveiset takaisin että pitää suunsa kiini asioista joista ei ymmärrä:)

Du kan fortfarande prata finska också, ser jag. 🙂 Känns det mest naturligt med svenska eller finska?

Eftersom jag flyttade till Sverige som vuxen kommer jag alltid vara mer finsk än svensk och finska kommer alltid vara mitt modersmål, dvs mitt primära språk. Jag spenderar en del tid i Finland hos mina föräldrar så jag har fortfarande ett mycket nära band till Finland. Det finns iofs de som glömmer bort sitt modersmål, men i min värld brukar det antingen vara de som flyttar utomlands när de är barn eller de som knappt har kontakt med sina landsmän och släktingar i hemlandet.

Men eftersom jag har bott i Sverige i 20 år nu (jag flyttade hit 2001) har finskan hunnit förändras en del sen jag lämnade Finland. Mina finska vänner i Finland trodde att jag skojade när jag inte förstod dem när de använde de finska begreppen för ”laptop”, ”messanger”, ”sociala medier” och ”app”. Men dessa saker är ju nya fenomen som inte existerade alls när jag växte upp på 1980- och 1990-talets Finland så det är naturligt att jag inte förstår dessa begrepp på finska! Så man kan väl säga att jag talar helt flytande finska eftersom det är mitt modersmål men den finskan jag talar är 1990-talets finska, inte finskan som talas i Finland idag 🙂

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *