Kategorier
Okategoriserade

Nej, pseudovetenskap kan inte bota autism

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Numera finns det otaliga pseudovetenskapliga teorier som används för att förklara uppkomsten av neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, inte minst autism och ADHD. Pseudovetenskap syftar på läror som utger sig vara sanningar utan att vara det eftersom inga vetenskapliga metoder har använts. Ofta finns stora ekonomiska intressen inblandade. Inte sällan förväntas ”offret” köpa varor och tjänster, exempelvis alternativa behandlingar och kosttillskott, för att aktören ska kunna tjäna pengar på konsumentens okunskap.

Många låter trovärdiga

Pseudovetenskapliga aktörer är mycket skickliga på att få deras teorier att framstå som trovärdiga. Det finns hur många pseudovetenskapliga teorier som helst om autism, t.ex. ”autism orsakas av felaktig kost”, ”autism är mögelallergi” och ”autism beror på mineralbrister”. Ibland bildas det förbund vars grundare förespråkar dessa pseudovetenskapliga metoder i syfte att tjäna pengar genom att försöka värva så många medlemmar som möjligt. Vad förbundens ”experter” säger måste definitivt inte vara tillförlitligt, inte ens om de skulle hänvisa till någon enstaka läkare! Det intressanta är vad specialistläkarkåren säger om ämnet, inte vad någon enstaka läkare säger!

Många saknar högre utbildning

Det värsta är att dessa typer av förbund tenderar att ha medlemmar som tillhör de socioekonomiskt underpriviligierade och resurssvaga grupperna i samhället vilket innebär att de ofta saknar högre utbildning och vet därmed inte hur man värderar kunskap samt hur man skiljer vetenskap från pseudovetenskap. Eftersom väldigt många medlemmar saknar högskoleutbildning och dessutom har sjukdomar och funktionsnedsättningar kan vissa gå på nästan vad som helst. De flesta aktörer som lutar sig på pseudovetenskap upprepar samma sak: ”Sjukvården saknar kunskap.”

Enstaka studier betyder ingenting

Eftersom pseudovetenskapliga aktörer är skickliga på att spela på människors okunskap nöjer de sig sällan med att bara påstå att deras ”sanningar” stämmer utan de hänvisar också till några enstaka vetenskaplig studie som talar för att deras teorier stämmer. Alltså högst 1-2 studier! Det är ju endast den samlade vetenskapliga kunskapen, det vill säga metaanalyser, som spelar roll. Det är inte vetenskapligt seriöst att hänvisa till en eller två vetenskapliga studier som talar för att den pseudovetenskapliga teorin stämmer om 15 andra studier talar för motsatsen! Ännu mer oseriöst är det att hänvisa till flera ovetenskapliga studier och framställa dessa som seriösa!

Råder endast ett skensamband

En tillförlitlig studie ska vara av god kvalitet: för det första ska den vara peer-reviewad. Självfallet får det inte heller finnas någon bakomliggande variabel som kan ha påverkat dess resultat. Ett klassiskt exempel: en studie har visat att glassförsäljning har ett positivt statistiskt signifikant samband med antalet drunkningsolyckor, men betyder det att glassätande orsakar drunkningsolyckor? Självklart inte! Att dessa variabler samvarierar är alldeles korrekt, men faktum är att folk äter såväl mer glass som badar vid varmt väder. Det är alltså det varma vädret som är den bakomliggande variabeln och det råder således endast ett skensamband mellan glassförsäljning och drunkningsolyckor.

Kan ha varit naturlig utveckling

Inifrånperspektivet då? Om många personer uttalar sig offentligt: ”mitt barn genomgick behandling X och hens autism blev botad”, är det vetenskapligt tillförlitligt? Svar NEJ!! För det första finns det något som heter placebo. Det är vetenskapligt bevisat att många som äter sockerpiller anser sig vara botade och placebo-effekten är förvånansvärt stor! För det andra kan personer som förespråkar pseudovetenskapliga behandlingar ha egna ekonomiska intressen. För det tredje har Gillberg konstaterat att autism ibland kan försvinna av sig själv, speciellt hos unga. Hur kan man veta att det var behandling X som ”botade” autismen och inte naturlig utveckling?

Upplevelser kan smittas

För det fjärde finns det en psykisk sjukdom som heter vanföreställningssyndrom som innebär att den sjuke kan få för sig att det finns ett samband mellan två variabler även om ett samband saknas. Personer som påstår att deras autism blev botad av behandling X kan faktiskt lida av vanföreställningssyndrom! För det femte finns det någonting som heter differentialdiagnos: även om mögelallergi och autism skulle ha liknande symptom betyder det inte att det råder ett samband mellan dessa tillstånd! För det sjätte är det ett känt sociologiskt fenomen att vi människor smittas av varandras känslor (se t.ex. Durkheim). Om några personer inbillar sig att barnets autism blev botad av behandling X kryllar det plötsligt av andra som också inbillar sig samma sak!

Man ska inte tro allt man läser

Med detta sagt anser jag mig må bra när jag undviker vissa ingredienser så som mjöl, soja och socker, och jag anser att kost gör stor skillnad! Men bara för att vissa pseudovetenskapliga kostråd passar mig betyder inte att det passar alla! Man ska inte tro på allt man läser på nätet! En gång testade jag på skoj om jag kunde hitta stöd på nätet för att äppelcidervinäger kunde användas som preventivmedel och vips hittade jag berättelser från folk som hade lyckats med det. Då testade jag att googla för att hitta stöd för att äppelcidervinäger kunde användas för motsatsen, dvs att boosta fertiliteten och vips hittade jag vittnesmål från folk som gjorde det. Man hittar alltid det man söker!

Personen hade aldrig autism från början

Hälsa ska inte kosta pengar: man kan t.ex. plocka och äta blåbär, nypon, maskrosblad och kirskål alldeles gratis i naturen och få energi på det sättet. Jag vågar påstå att de flesta pseudovetenskapliga aktörer har ekonomiska intressen bakom. Om du känner någon vars autism har blivit botad av t.ex. glutenfri kost eller genom en flytt till en mögelfri bostad så vågar jag påstå att om historian är sann så hade vederbörande aldrig autism från början. Då var hen nog feldiagnostiserad!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt över 249 kr för privatpersoner) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. När jag var barn låg jag stilla hela dagarna när jag hade feber. (förutom toabesök och dricka) Mitt syskon däremot…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

5 svar på ”Nej, pseudovetenskap kan inte bota autism”

”Jag vågar påstå att de flesta pseudovetenskapliga aktörer har ekonomiska intressen bakom.” Jag samt närstående
till mig har inte fått rätt hjälp utav läkarna på vårdcentraler. Jag har inget förtroende för vetenskapssamhället.
Jag är ett levande bevis på att det är något stort fel på vetenskapssamhället. Vetenskapssamhället har inte upptäckt
min autism. Om inte jag själv hade krävt att få bli utredd så hade man inte upptäckt min autism.

En närstående till mig fick höra under flera år att hen inte hade hypotyreos. Hen tog själv tag i saken och testade hypotyreosmedicin
som hjälpte den delen av kroppen som inte fungerade, men fick biverkning så hen var tvungen att sluta med den medicinen.
Men hen ger inte upp. Hen kommer att söka efter den rätta sköldkörtelmedicinen.
En annan anhörig fick inte rätt hjälp för sin hypotyreosbehandling förrän jag tog tag i saken.

Vad finns läkarna till för egentligen? Finns de till för oss vanliga människor eller för eliten? Jag har läst många berättelser
och några böcker om dåligt psykiskt mående och förstått att den hjälp människor med dåligt psykiskt mående får inte är optimal.
Antingen upptäcker inte läkarna rätt diagnos, eller när en person har en diagnos så följs inte måendet upp, eller så är det att
en persons dåliga mående inte behandlas rätt; får varken rätt diagnos eller rätt behandling.

Jag kommer att tänka på den diskussion det var i svensk media tidigare för länge sedan innan pandemin att svenska ungdomar mår
psykiskt sämre fastän det materiellt sätt är bättre här än i flera andra länder, hur kommer det sig? Tydligen mår inte hela Sveriges
befolkning bra om det nu är vetenskapssamhället som ansvarar för det psykiska måendet.
https://www.ideerforlivet.se/om-oss/nyheter/nyhetsarkivet/2020/unga-svenskar-mar-samst-i-europa/

Inom sköldkörtelvården är det massor med människor som inte får rätt hjälp mot det psykiska dåliga måendet. Detta finns det bevis för.
Man kan läsa deras berättelser på denna sida:
https://www.devardlosa.se/berattelser

Det är något fel på vetenskapssamhället när det inte upptäcker att människor har autism. Jag har ett tips på en bok om detta,
boken heter ”Konsten att fejka arabiska”.

https://www.albertbonniersforlag.se/bocker/207094/konsten-att-fejka-arabiska/

Jag undrar varför i h-e samhället slutade att medicinera sköldkörtelsjuka människor med NDT (naturligt sköldkörtelhormon). Läkarna
har för vana att tala om för patienten att det inte finns något vetenskapligt bevis för att behandling med NDT skulle vara bättre
än med Levaxin. Man har kommit fram till att sanningen är att NYARE FORSKNING MOTBEVISAR dessa osanningar som behandlas som sanningar.
Jag vågar påstå att vetenskapssamhället har ekonomiska intressen bakom. Det verkar som att vetenskapssamhället inte bryr sig ett
skvatt ifall en patient säger hur hen mår. Berättar en patient t ex att hen mår skit när hen äter Levaxin så bryr sig vetenskapssamhället
inte. Hen tänker i första hand på sig själv. Varför skulle vetenskapssamhället bry sig om den lilla människan? Jag tror skälet har med
pengar att göra. Vad annat kan vara skälet till att de som har makten inte bryr sig om den lilla människan?

https://skoldkortelforbundet.se/battre-vard/naturligt-alternativ-ndt/

Jag har så jädrans mycket tankar om detta ämne, psykiskt dåligt mående, men det får räcka nu för den här gången. Tack Paula att du
startat din blogg där man får uttrycka sina åsikter!

Att vetenskapssamhället har ekonomiska intressen håller jag fullständigt med om! All vetenskap stödjer det samtida samhällets utveckling, och det är därför vetenskapen förut stödde rasbiologi. Ekonomisk utveckling är mycket viktigt för det kapitalistiska samhället, och livsmedels- och läkemedelsindustrin har inget intresse av att jag äter självplockade kirskål, maskrosor och nässlor eftersom de inte tjänar pengar på mig. Och det kommer knappast forskas om ogräsets läkande egenskaper eftersom industrin inte tjänar pengar på det. Däremot har folkmedicin också stora ekonomiska intressen, t.ex. de som säljer hälsokostprodukter. Jag ställer mig skeptisk till alla aktörer som har ekonomiska intressen. Jag litar inte heller på pseudovetenskapliga aktörer som säger sig kunna bota autism.

Vad gäller autism så är det en så kallad vetenskaplig diagnos eftersom autismdiagnoser ges på vetenskapliga grunder. Att sjukvården ibland missar autismdiagnoser vilket tyvärr skedde i ditt fall handlar snarare om att sjukvården struntade i vetenskapen i syfte att spara pengar. Varken sjukvården eller socialtjänsten erbjuder nödvändigtvis behandlingar och metoder som är vetenskapligt bäst för patienten/klienten utan snarare metoder som är mest kostnadseffektiva. Därför tvingas de ibland agera tvärtemot vetenskapen. Vetenskapen rekommenderar t.ex. att måttlig till svår depression ska behandlas med terapi kombinerad med SSRI eller SNRI-preparat, men på grund av kostnadsmässiga skäl erbjuder de patienter oftast enbart medicinering trots att sjukvården mycket väl vet om att medicinering i kombination med terapi är det bästa för patienten. Dessutom saknar vårdcentraler ofta kunskap om specifika diagnoser, t.ex. autism. För att få rätt bedömning krävs att man remitteras till en specialist.

Jag har inte läst metaanalyser om sköldkörtelsjukdomar så jag kan inte uttala mig om ämnet. Jag har ingen aning om vad det beror på att NDT inte används! Antingen har de nyare forskningsresultaten inte kunnat upprepas av andra forskare och metoderna som har använts har bedömts vara otillförlitliga eller så handlar det om pengar. Kan det vara så att Levaxin är ett billigare alternativ än NDT? Tyvärr kan man inte alltid lita på att man får den bästa behandlingen när man söker sig till vården utan ibland får man det billigaste alternativet.

Svara

Tack för ditt intressanta blogginlägg om denna debatt, så här en Påskafton Paula! 😊
Nej, autism kan inte botas. Framtida forskning ger förhoppningsvis fler svar. Gillberg har som du skriver sagt att vissa kan växa ifrån det. Kanske det men då har det antagligen rört sig om autistiska drag, om än markerade sådana. Ett tag trendade det att få diagnos, nu viker den trenden. Autism förändras dock med livets olika åldrar. En hjälp eller strategi som funkat i skolåldern funkar inte i arbetslivet eller därefter kanske. Behov eller nivå av stöd kan förändras. Det som var lätt blir svårt eller tvärtom. Att ständigt vara öppen för mer vetenskapligt framtagen kunskap är mycket viktigt. Socialstyrelsens förslag om förbättrad kompetens hos LSS-utredare kommer inte en dag för tidigt.
Tyvärr har det alltid funnits lurendrejare som spelat på folks okunskap, sjukdomar/tillstånd och naivitet. Upplysning är bästa medicinen många gånger!
Önskar en fortsatt fin kväll! 😊

Hej och glad påsk, Linda! Det stämmer att autism manifesterar sig olika i olika åldrar. De vars autism har försvunnit inom 5 år har varit alla unga män och fått diagnosen Aspergers syndrom, och enligt Gillberg utgör denna grupp 16 %. Men det betyder verkligen inte att autism kan botas utan om autism försvinner hos unga människor så sker det isåfall genom naturlig utveckling och definitivt inte med hjälp av kosttillskott, terapi, uppfostran, exponering eller något liknande. Och faktum är att autism oftast är en livslång diagnos. Jag blir arg när vissa påstår att autism kan försvinna genom uppfostran och liknande, och ännu mer arg blir jag när vissa oseriösa aktörer drar mynt av folks okunskap och desperation och säljer pseudovetenskapliga behandlingar och kosttillskott i syfte att tjäna pengar. Ha en fin dag! 🙂

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *