Kategorier
Läsarfrågor i bloggen

Vad räknas som onormal trötthet vid autism och add?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Orolig mamma frågar

Mitt barn har autism och add. Hen är sjukligt trött. Hen orkar kanske åka till en affär, gå en liten promenad eller ha en liten träff med kompis 2-4 gånger i veckan. Duscha är också en energikrävande aktivitet. När hen gör detta så blir det inte mer aktivitet den dagen. Hen kan komma till skolan kanske 1 gång i veckan eller en gång varannan vecka i ca 2 timmar. Anpassad.

Hen har mycket stora sömnsvårigheter. Särskilt att somna och vakna. När hen väl sover vaknar hen inte. Kan sova 10-12 timmar. Hen har ingen vitaminbrist, ingen depression (fast låg av att hen är orolig utan förklaring samt trött på att vara så trött) och ingen sköldkörtelproblematik.

Kan man vara så här trött av autism och add? Så trött att man faktiskt många gånger bara kan sitta hemma? Hen ser film, målar, sitter med mobilen eller/och spelar dataspel eller pratar med folk på discord om hen orkar.

Paula svarar

Nu vet jag inte hur trött hen är på en skala, och jag vet inte heller exakt var gränsen mellan normal och onormal trötthet går vid autism och add. Men min första tanke är om du är helt säker på att hen verkligen är olidligt trött ständigt och jämt de dagar hen inte gör något. Klagar hen på olidlig trötthet i kroppen och hjärnan, eller är trötthet och energibrist något som hen ger som förklaring när du undrar varför hen bara sitter hemma?

Hen kanske vill må så bra som möjligt

Anledningen till att jag undrar är att automatiseringssvårigheter, intryckskänslighet, taktil överkänslighet och sociala svårigheter ingår i autism. Med dessa svårigheter är det helt naturligt att en autist avskyr att duscha och att vara i skolan, och inte ens en anpassad skolgång garanterar att skolan inte dränerar på energi. Ditt barn kanske är därtill introvert och blir därför trött av att umgås med en kompis men är däremot pigg och har energi när hen är hemma och sysslar med saker hen tycker om. Det kan vara så att hen vill mår så bra som möjligt och inte tycker om att göra alltför många energikrävande aktiviteter på en och samma dag vilket i så fall är en sund prioritering.

Bryter mot skollagen

Det finns många vuxna med autism som inte orkar jobba och precis som ditt barn bara ”sitter hemma” på dagarna. Dessa vuxna autister kan också bli trötta av att duscha och att träffa vänner och de kan ha en boendestödjare för att få avlastning. Skillnaden mellan ett barn och en vuxen är emellertid att det är helt lagligt för en vuxen att stanna hemma på dagarna med sjukersättning, men däremot bryter ett skolvägrande barn mot skollagen. Det är därför samhället reagerar väldigt starkt på ett barn som inte orkar gå till skolan och ser det som ”onormalt”.

Insomni är vanligt vid autism och add

Ett annat alternativ är att ditt barn verkligen lider av onormal trötthet och energibrist. I så fall misstänker jag att hens sömnsvårigheter kan vara boven! Faktum är att de allra flesta människor som upplever sig sova dåligt sover mer än de tror, men någon som verkligen lider av svår insomni sover mycket sämre än de flesta människor som upplever sig ha lite dålig sömn. Viktigt att känna till är att insomni är rätt vanligt hos personer med autism och add.

Texten fortsätter längre ner på sidan.

ANNONS

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Stora gradskillnader

Det är också viktigt att tänka på att det finns stora gradskillnader i fenomenet ”dålig sömn”, och någon som ibland sover lite halvdåligt utan att lida av svår insomni har sällan en funktionsnedsättning i sin vardag. Att sova dåligt i ett par veckor eller månader kan inte jämföras med hur en person med mycket svår kronisk insomni påverkas! Det spelar inte heller någon roll om du ser ditt barn sover 10-12 timmar om hens sömnkvalitet är usel. Hen kanske kommer nästan aldrig in i en djup sömn eller så ligger hen vaken i sin säng halva natten utan att sova en blund. Har hen svår insomni ser jag det som naturligt att hen knappt orkar göra något.

Melatonin kan vara ett alternativ

Lider ditt barn av dålig sömn (observera att förvriden dygnsrytm inte automatiskt måste betyda att hen lider av det) behöver hen hjälp! Jag tycker att det alltid är bäst att iaktta god sömnhygien innan man börjar äta sömntabletter, men orkar man inte med sömnhygien kan medicin i dessa fall vara ett förstahandsalternativ. Vissa får hjälp av melatonin, och tål man det är det ju jättebra, men andra kan behöva Propavan eller ännu tyngre mediciner.

Bra att utesluta narkolepsi och ME

Om ditt barn lider av svår trötthet som utgör ett stort hinder i hens vardag och det inte hjälper att fixa sömnen kan det vara bra att göra en narkolepsi- och ME-utredning för säkerhets skull! Bragee kliniken i Stockholm är mycket duktig på ME, men däremot känner jag inte till något särskilt ställe som ska vara bra och som gör narkolepsiutredningar så ni kan helt enkelt be om att få en remiss till en lämplig klinik! Men jag hoppas såklart att det varken är narkolepsi eller ME hen har!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Adlibris och Bokus.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

5 svar på ”Vad räknas som onormal trötthet vid autism och add?”

Som återigen sagt så är det ju väldigt synd att det inte kunde tillåtas hemundervisning för barn och ungdomar som av olika anledningar inte vill eller mår direkt dåligt av att gå till skolan. Det var vad jag själv önskade hela skoltiden och vet ju sen tidigare att det var lika för dig, Paula.

Skillnaden är ju även att vuxna får lön för att jobba. Och att man oftast slipper ta med sig läxor hem därifrån också när arbetsdagen väl är slut, att göra på fritiden.

Precis! Och ändå ses det som mycket allvarligt när ett barn skolvägrar och myndigheterna ingriper ibland. Däremot får som sagt en vuxen stanna hemma om hen blivit beviljad sjukersättning.

Svara

Jag håller med dig! Det enda som tillåts idag är fjärrundervisning på gymnasiet vid särskilda skäl, men jag hade önskat att det hade varit tillåtet med hemundervisning.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *