Kategorier
Arbete och sjukersättning

Vad innebär det att ha arbetsförmåga?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

När jag för 4 år sedan fick avslag på min ansökan om sjukersättning, motiverade Försäkringskassan avslaget med att det inte var uteslutet att jag i framtiden skulle kunna klara ett arbete som är anpassat för personer med Aspergers syndrom och att min arbetsförmåga eventuellt skulle kunna förbättras med tiden. Min motivering att Aspergers syndrom är en medfödd livslång funktionsnedsättning godtogs inte – Försäkringskassan stod fast vid sitt beslut.

Nuförtiden försörjer jag mig på mina föreläsningar om Aspergers syndrom, så Försäkringskassan anser sig förmodligen ha haft rätt i sin bedömning. Men jag anser mig själv fortfarande vara lika arbetsoförmögen som tidigare – jag föreläser ju endast några få timmar i veckan och sällan oftare än 2 gånger i veckan, resten av dagarna går till återhämtning! Att arbeta 40 eller ens 10 timmar i veckan skulle vara helt uteslutet för mig. Därmed har inte min arbetsförmåga förbättrats ett dugg utan jag har råkar ha haft turen att hitta ett arbete som jag kan försörja mig på genom att arbeta några timmar i veckan.

Varför kan jag inte arbeta mer än så här då? Jo, det är för att en vanlig vardag är väldigt energikrävande för mig. Föreläsningar suger så pass mycket energi av mig att jag måste sova 12 timmar på nätterna och jag vissa dagar inte ens kan gå ut och handla mat eller kasta sopor. Efter att jag förra månaden hade varit i Tammerfors i två dagar för att medverka i ett finskt diskussionsprogram i tv, låg jag helt utslagen hemma i nästan fem dagar efteråt. Jag kunde inte ens dricka te – de flesta dagar orkade jag nämligen inte ens gå in i köket för att sätta på vattenkokaren och lägga teörter i en tesil.

Jag misstänker att mitt föreläsningsarbete tar mer energi för mig än vad ett heltidsarbete tar för många andra människor. Naturligtvis kan jag inte veta helt säkert men jag har dragit den slutsatsen när jag jämfört mitt liv med andras. De allra flesta människor jag känner orkar koka te, kasta sopor, ha ett förhållande, skaffa barn och endast sova 8 timmar per natt trots att de arbetar heltid. Och de orkar plocka upp i sin lägenhet efter jobbet så att den inte ser ut som min gör på bilden längst ner i detta inlägg.

Av ovanstående anledningar är jag noga med att påpeka på mina föreläsningar att min Aspergers syndrom och arbetsförmåga inte har blivit ett dugg bättre utan jag har numera ännu mer hjälp av min boendestödjare så att jag kan spara min energi till att orka föreläsa några få timmar i veckan. Aspergers syndrom kan ju inte, tvärtemot vad vissa påstår, botas utan svårigheterna består livet ut.

16 svar på ”Vad innebär det att ha arbetsförmåga?”

Hej Paula.
Jag vill tacka dig för din blogg, för att du förklarar hur det är att leva med Asbergers. Jag har vikarierat som boendestödjare i fyra månader nu, och din blogg har hjälpt mig mycket i mitt arbete. Tack!

Det skulle vara jätteroligt att få lyssna på dig någon gång, jag hoppas jag kan få till det.

Ha det så bra!
/Lina

Hej Lina!

Vad roligt att höra att min blogg hjälpt dig i ditt arbete som boendestödjare, jag blir så glad varje gång när jag får positiv feedback.

Medalgon Utbildning anordnar öppna föreläsningar med mig då och då, du kanske vill komma på någon av dessa någon gång. Höstens öppna föreläsningar kommer att vara i Stockholm, Uppsala och Västerås.

http://www.medalgon.se/Talare/24-Paula-Tilli

Ha det så bra du också! 🙂

Svara

Å vad bra med öppna föreläsningar! Jag ska verkligen försöka komma på någon av dem, har dock en bit att åka…

Jag har rekommenderat din blogg till alla på mitt jobb, hoppas att de också upptäckt hur bra du är

Det är möjligt att Medalgon i framtiden även kommer att anordna föreläsningar på andra orter i Sverige – jag hoppas det iaf! 😉

Vad kul att du rekommenderat min blogg till dina arbetskamrater, jag blir jätteglad 🙂

Svara

Hej Paula

Spot on precis som vanligt.. Jag lyssnade på dig när du berättade om din vardag.. Jag hade inte orkat som du.. Men vi är ju olika på gott och ont..
Jag tvivlar nu på att jag kommer kunna jobba 40 % utan kanske måste stanna på 20 % men det är ok.. För jag vill hellre må bra än att bli stressad och få riktigt problem med sömnen..
Återstår att se vad som händer med min sjukersättning när jag söker.. Vi får se..
Men min beundran har du, för du lyckas med att hålla ihop dig med dina föreläsningar.. Det hade som sagt inte jag orkat.. Men du föreläser bra och hade bra svar på alla frågor..

Tack igen för att du finns och att du delar med dig av dig själv..

Kram

Eva

Jag har märkt att vi Aspergare verkar orka olika saker. Jag känner en kille som orkar plocka undan och rengöra hela tiden så han har det nästan pedantiskt hemma, men däremot hade han inte orkat åka SJ-tåg flera timmar i veckan, vilket jag gör, och han orkar inte jobba alls.

Anledningen till att jag orkar föreläsa är att jag endast gör det några få timmar i veckan plus att jag endast sitter ner och pratar, jag behöver ju inte använda kroppen eller hjärnan speciellt mycket när jag föreläser. Men resorna till föreläsningsorterna kan ju ta lite energi ibland. Just nu sitter jag också på SJ-tåg på väg hem från min föreläsning i Klippan 🙂 Det är över 4 timmars resa därifrån till Stockholm, och tåget är naturligtvis försenat som vanligt 😉 Enligt tidtabellen borde jag egentligen redan varit framme i Stockholm för över en halvtimme sedan!

Du verkar också orka vissa saker jag inte orkar: du orkar t ex jobba mer än jag, 2 timmar om dagen är i mina ögon ganska mycket! Och sedan har du ju orkat ta hand om dina barn och din hund. Jag har däremot varit tvungen att avstå från barn eftersom jag inte hade orkat. Så jag beundrar dig för allt du klarat! 🙂

Kram

Svara

PS. Jag glömde att skriva att kräv inte för mycket av dig själv! Om du inte klarar av att jobba 40 %, tycker jag att du med gott samvete kan stanna på 20 %. Det viktigaste är att du lyssnar på din kropp.

Svara

Tack Paula vi ger och vi får komplimanger och konstaterar olikheter och likheter..

Du är guld värd..

Kramar

Eva

Ps Kommer vara nöjd med oavsett vart % stannar Ds

Tack för det du skrev Eva! 🙂 Det är ju så med oss Aspergare som det är med neurotypiska människor att vi är olika och klarar olika saker! Många som inte skulle klara av att föreläsa klarar saker som jag inte skulle klara av och tvärtom.

Och vad bra att du kommer att vara nöjd oavsett var du stannar 🙂

Svara

Jag har precis blivit sjukpensionär på halvtid. Det satt långt inne mycket pga läkarintyget. Har inte varit hos en läkare pga min AS sen 2010. Mitt jobb har jag i princip haft i 7-8 år men blev inte anställd förrän 2012 och vi har provat olika tider och liknade. Där det har fastslagits att jag orkar 4h/dag må-fre. Det betyder att jag måste jobba som vanligt ex under julen. Senast provade jag jobba annorlunda under julen men orkade knappt ta hand om hunden o ännu mindre lägenheten. Jag klarar att börja jobba tidigare/senare enstaka dagar men inte att göra det regelbundet. Fasta tider är bäst för mig har jag märkt.

Vad bra att du lyckats få sjukpension på halvtid! Jag har märkt att vissa lyckas få sjukersättning och andra inte. Själv hade jag ett väldigt bra läkarintyg, och även advokaten jag tog kontakt med var förvånad över att min ansökan inte hade gått igenom. Men Försäkringskassan höll fast vid att det inte var uteslutet att det i framtiden skulle kunna dyka upp ett jobb där jag skulle kunna arbeta heltid.

Jag förstår att du inte orkar börja jobba tidigare och senare regelbundet för förändringar kan ju ofta ta energi för oss Aspergare. Man kanske klarar av att hantera förändringar någon gång då och då, men om man skulle göra det regelbundet, riskerar man att gå in i väggen.

Jag har själv ett väldigt oregelbundet arbete: ibland föreläser jag på förmiddagar, ibland kvällstid. Men bara jag får sova 12 timmar och ha en någorlunda regelbunden dygnsrytm så klarar jag det någorlunda även om det kan vara slitsamt.

Svara

Nu ska jag vara riktigt aspig och ställa en jättefräck fråga som man inte ställer om man kan de sociala reglerna åtminstone någorlunda:
Förlåt, men får jag fråga hur mycket du tjänar per föreläsning?
Du behöver inte svara på det om du inte vill! Jag är bara nyfiken. Har hört att folk i genomsnitt får 10.000 för en föreläsning men att det kan variera väldigt mycket uppåt och neråt.
Eftersom du jobbar så pass få timmar i veckan jämfört med en ”normal” arbetsvecka som är 40 timmar och ändå kan försörja dig på det så förstår jag att du måste ha ganska bra betalt! 😀
Ber igen om ursäkt för min framfusighet, men jag är sån, det är ett personlighetsdrag. 😁 Jag tror inte att du är den som tar illa upp av såna frågor.. hade jag trott det hade jag inte frågat! 🙂

Tyvärr vill jag inte berätta offentligt hur mycket kunderna betalar per föreläsning för vill hålla mitt privatliv privat. Det är också olika hur mycket mina föreläsningar kostar. Vissa kunder betalar mer och andra mindre!

Svara

Ja, jag har faktiskt bestämt mig för att vara lite mer hemlig om mitt privatliv 🙂 Jag berättar ju väldigt mycket om mig själv på bloggen, men när det gäller saker som jag bedömer inte ger bättre förståelse för autism rent generellt så som min privatekonomi, mina semesterplaner o s v så väljer jag att vara privat på bloggen 🙂

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *