Kategorier
Paulas blogg

Ikväll kommer jag berätta om min Asperger i finsk tv!

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Ikväll kommer jag vara gäst i ett finskt tv-program som heter Inhimillinen tekijä. Det är ett diskussionsprogram, och kvällens avsnitt kommer att handla, som ni troligtvis redan har gissat, om Aspergers syndrom. Kvällens andra gäster kommer att vara författaren Saila Seppo som är mamma till en vuxen son med Aspergers syndrom samt den neuropsykiatriska coachen Pirjo Laatikainen som även hon har ett barn med Asperger. Programmet leds av Sari Valto.

Det som glädjer mig är att det tydligt betonas i programmet hur olika vi Aspergare är och att man aldrig bör jämföra oss med varandra. Att en person med Asperger klarar en sak betyder nödvändigtvis inte att nästa person kommer att klara det. Vi som har Aspergers syndrom dras ofta över en kam, och speciellt i Finland råder många fördomar om diagnosen. Många tror exempelvis att diagnosen bara är en ursäkt för att få slippa det man tycker är jobbigt. Vissa finländare har blivit provocerade när de fått läsa i media att jag har boendestöd, men jag hoppas att programmet kommer att få människor att förstå att det faktiskt finns skillnad på att inte ha lust att göra hemsysslor och på att inte förmå att göra det.

Den typiska bilden av en Aspergare är en man som undviker människor, talar monotont, saknar vänner och har datorer, teknik och matematik som specialintresse samt har svårt för empati. Men jag passar inte alls in i den bilden, vilket tydligt framgår i programmet. Jag är tjej, tar gärna kontakt med nya människor, talar oftast livligt och hatar allt som har med teknik att göra. Däremot älskar jag språk och psykologi, och jag är oftast den som andra människor vänder sig till när de vill prata om sina problem. Men att jag inte passar in i den stereotypa bilden betyder inte att jag skulle ha en mild form av Aspergers syndrom utan mina svårigheter ligger inom andra områden.

Även om jag inte tycker om att se mig själv i tv, kommer jag troligtvis se programmet på nätet för jag är nyfiken på hur det ser ut utifrån. Överst på programmets facebooksida finns ett kort videoklipp att se av avsnittet. Tyvärr är hela programmet på finska och det kommer inte finnas någon svensk undertext med, vilket är synd. Annars hade även alla ni kunnat följa programmet.

untitled2

6 svar på ”Ikväll kommer jag berätta om min Asperger i finsk tv!”

Du gör verkligen skäl för titeln aspergerinformatör Paula. Synd att programmet inte textas på svenska. Jag tror inte att min fuskfinska hjälper mig att förstå vad ni säger i programmet.

Tack, Mats! Ja, det är verkligen synd att programmet inte är textat på svenska, annars hade du och andra också kunnat se programmet. Med fuskfinskan kommer man nog tyvärr inte så långt.

Svara

Tycker du att oförståelsen för Aspergers syndrom större i Finland än den är i Sverige eller tolkar jag det du skriver på fel sätt?

Ja, jag tycker att oförståelsen är mycket större i Finland! Många finländare har inte ens hört talas om Asperger. Och många finländare som har hört talas om diagnosen tror att det är en sjukdom eller så tycker de att vi inte borde använda diagnosen som en ursäkt för att slippa det vi tycker är jobbigt för ALLA tycker ju att det tar energi att jobba, städa osv och det har inte med diagnoser att göra. Många tror även där att vi Aspergare är aggressiva.

Visst har jag även stött på liknande fördomar i Sverige, men inte alls i lika stor utsträckning som i Finland. Det finns ju t ex också många svenskar som tror att Asperger är en sjukdom, men sen finns det även många som vet om att det inte är det. Och ingen i Sverige jag träffat har varit arg över att jag slösar bort samhällets resurser när jag har boendestöd. Visst har även svenskar ibland undrat varför jag inte kan städa själv, men inte i samma utsträckning som i Finland.

Jag har aldrig någonsin stött på något land där kunskapsnivån om Asperger är så bra som i Sverige! Hur situationen ser ut i Norge och Danmark har jag iofs ingen aning om, men i länder som Finland, Tyskland, Frankrike osv är kunskapen mycket dålig. Och en som bor i USA berättade för mig att de i USA fokuserar väldigt mycket på social träning på Asperger-barn för att träna bort svårigheterna.

Nu menar jag inte att kunskapsnivån i Sverige skulle vara bra för det är den inte! Här är oförståelsen också stor, men situationen är enligt min erfarenhet mycket värre i andra länder.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *