Kategorier
Autism och trötthet Vardag med Asperger

Att ha det ”lite” stökigt hemma

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

När jag förklarar för andra människor att jag ibland kan ha det lite stökigt hemma, får jag ofta till svar att även människor utan Aspergers syndrom och andra NPF-diagnoser har det stökigt och att avsaknaden av orken för att städa och plocka upp inte har med diagnosen att göra.

Men själv håller jag inte med helt och hållet. Nästan alla jag känner verkar ha en någorlunda ordning på sina saker trots att de kanske inte har det helt perfekt. Men jag har verkligen riktiga svårigheter att hålla ordning, till och med så pass stora att jag chockat många av mina gäster, till och med sådana som själva påstått sig att ha det stökigt hemma. Och det är enligt mig ett bevis på att jag har det mycket stökigare än de flesta. ”Stökigt”, ”lite stökigt” och ”städat” är ju trots allt relativa begrepp.

Idag hade jag inte haft boendestöd på fem dagar, och när min boendestödjare kom hem till mig idag, tyckte hon att det hade hunnit bli jättestökigt hos mig. Innan hon började dammsuga, fick vi plocka upp i lägenheten tillsammans. Själv tyckte jag däremot att jag bara hade det ”lite” stökigt, jag har nämligen haft det värre förut.

Men min boendestödjare har i alla fall rätt i att jag definitivt har det stökigare än i somras för nu föreläser jag ju igen! Jag orkar inte packa upp mina resväskor efter att jag varit på andra orter och föreläst, därför ligger resväskorna öppna på golvet. Jag orkar inte bädda sängen. När jag skulle leta efter mina nycklar i handväskan, kastade jag ut hela innehållet på väskan på golvet men orkade inte plocka upp efteråt. Jag har inte heller orkat att vare sig hänga upp min tvätt eller kasta kartongen på min nya kontorsstol.

Jag vet att det finns arbetsterapeuter som kan hjälpa en med att hitta knep för att hålla en bättre ordning, men det skulle ta för mycket energi för mig att ta emot hjälp, och dessutom skulle det troligen inte ens fungera just i mitt fall. Det räcker nämligen inte med att jag vet om var grejerna borde förvaras, för att orka hålla rent måste man orka lägga grejerna på sina platser också, vilket jag inte orkar göra. Om jag inte ens orkar plocka upp posten från hallgolvet oftare än en gång i veckan, hur skulle jag orka lägga andra saker på sina rätta platser?

Tyvärr kommer jag behöva leva med att det kommer att bli stökigare hos mig framöver för jag kommer inte orka plocka upp alls, jag måste ju spara min energi till föreläsningar. Och med tanke på att jag är en oordningssam person som inte har ordning på sina saker, kan det bli stökigt hos mig väldigt fort trots att min boendestödjare städar hos mig en gång i veckan 😉

Så här såg det ut hos mig idag när jag hade det ”lite” stökigt:

20140917_152809

30 svar på ”Att ha det ”lite” stökigt hemma”

Haha! Ja, det stämmer att många även kan vara väldigt pedantiska 🙂 Men enligt min erfarenhet så är vi som även har AD/H/D ofta snarare åt det oordningssamma hållet men där finns det också undantag! Kanske känner du dig överpedantisk när du ser på bilder hur det ser ut hemma hos mig! 😉

Svara

En fråga bara Paula.
Tycker du att det är jobbigt att du har det stökigt?
Skulle du vilja ha det annorlunda?
Eller spelar det dig ingen roll?
Tänker att det med att ha det städat är en social konvention… Som kanske eg inte alls är viktig?
Min exman sa, som inte är bra på att hålla ordning… Jag får ägna mer tid när jag ska hitta något speciellt än vad du behöver som lägger sakerna på sin plats. Men varje dag sparar jag massor av tid och energi på att inte bry mig om att lägga saker på sin plats. Jag har glömt att fråga honom om han lider av sin oordning. Och det är ju förstås personligt! Och inte AS beroende alls kanske. Jag led ju av att han inte kunde hålla ordning, en oförmåga som jag inte visste om då eller förstod när vi var gifta.

En intressant fråga. Om jag ska vara helt ärlig så trivs jag faktiskt med att ha det LITE stökigt och grejer framme. Det får dock gärna vara lite mindre stökigt än på bilden eftersom då kan det vara svårt att gå i rummet och hitta grejer, men egentligen spelar det inte så jättestor roll. Jag kanske kan tycka att det i vissa stunder kan kännas lite irriterande om jag inte hittar grejer men det är inte så att jag lider speciellt mycket av det. Sen tar det så mycket energi för mig att plocka upp att det inte känns värt det. Vinsten känns inte tillräckligt stor i proportion till energiförlusten jag får när jag försöker hålla rent.

Att ha det städat är kanske en social konvention, precis som du skriver. Var tvungen att le lite eftersom jag tycker precis som din exman, men när jag förut försökte ge just den motiveringen till min mamma, var hon inte speciellt öppen inför mitt tankesätt, haha! Det kanske är så att din exman var som jag och inte led av att ha det stökigt.

Svara

Det första jag noterade när jag såg den bilden var att du har en likadan tvättkorg som jag har. 🙂

Sedan tänkte jag att stökighet inte enbart behöver vara något negativt. Att du klarar av att ha det stökigt på utsidan kanske är ett tecken på att du har ordning på insidan, d.v.s. att du mår bra? Alla fungerar förstås inte likadant, men för mig är det som så att jag klarar av att ha det stökigt när jag mår bra men inte när jag mår dåligt. Just nu är mitt liv ganska kaotiskt och det gör att jag känner ett extra behov av yttre ordning. Som tur är tycker jag om att gå och plocka.

Däremot tar det vansinnigt mycket energi att städa och diska så jag är glad att det bara är mitt behov av ordning som ökar när jag mår dåligt och inte behovet av dammfria golv. 😉

Vad intressant att du klarar av att ha det stökigt när du mår bra men inte när du mår dåligt. Jag tror inte att det är så för mig, inte vad jag märkt iaf men alla vi fungerar ju olika 😉 Men däremot blir jag mer rutinbunden när jag mår dåligt.

Men som du skriver så behöver inte stökighet vara något negativt. Det negativa som jag kan i det se är att ANDRA kan lida av det och vilja att jag ska städa, och då kan jag lida av tjatet men inte av själva stökigheten! Men nu när jag bor själv är det ingen som tjatar 🙂

Kul att du har en likadan tvättkorg som jag! Min boendestödjare såg den i någon affär och tyckte att jag skulle behöva en korg med ett lock, och då gick vi och köpte den tillsammans.

Svara

Usch, det är jobbigt när andra tjatar om hur de tycker att man borde ha det eller vad man borde göra. Oftast är det nog bara ett sätt att bry sig, men i min värld känns det ändå ofint när folk påpekar för andra att de t.ex. borde städa. Om man kommer hem till någon annan så får man antingen respektera hur den personen har det – eller låta bli att gå dit. Så tycker jag.

Ja, att ha en tvättkorg med lock är bra. Fördelen här är att katten då ligger PÅ LOCKET istället för I TVÄTTEN. 🙂

Jag håller med dig! Fast oftast är det iofs inte mina gäster som tjatat utan mamma 🙂 Och min exman tyckte att det var riktigt jobbigt när det blev stökigt, men då städade han! Mina gäster har för det mesta blivit chockade, men det är inte så ofta någon sagt rakt ut till mig att jag borde städa 🙂

Då förstår jag att det är viktigt för dig med ett lock. Jag har inga husdjur (förutom dammråttor då;-)) men min boendestödjare tyckte att det skulle se finare ut med en tvättkorg med lock! Och jag följde hennes råd och köpte en sån korg! 🙂

Svara

Jag vill bo i ett välstädat hem men tyvärr så misslyckas jag alltid att upprätthålla ordningen. Till slut ser det ut ungefär som hos Paula.

Jag förstår precis vad du menar! Jag har aldrig lyckats hålla ordning och nu har jag gett upp. Men å andra sidan är det inte så jätteviktigt för mig att ha ordning, jag tror att andra människor kan lida av stökigheten mer än jag. Fast nu bor jag iofs själv så det spelar ingen roll längre 😉

Svara

Så intressant! Min dotter har AS och jag har i åratal slitit med att få henne plocka upp o hålla ordning. Helt utan något resultat. Hennes rum har alltid sett ut som hos dig Paula. Till slut insåg jag att hon inte förmår bättre och att jag bara sliter ut mig själv med dessa konflikter. Hon har nu flyttat hemifrån till träningslägenhet. Om inte hon städade med sin kontaktperson skulle det aldrig bli gjort. Därför är jag glad att det finns hjälp idag och uppskattar dig Paula, som åker runt och föreläser och sprider kunskap. Jätteviktigt! En eloge till dig! Tack för att du delar med dig.
/ Eva

Hej Eva!

Tack för det du skrev!

Vad kul att höra att du förstår din dotter bättre nu. Jag och min mamma hade också sådana konflikter när jag bodde hemma, och hon förstod aldrig hur mycket energi det faktiskt tar för mig att hålla ordning. En gång frågade jag min psykolog varför det anses vara så viktigt att hålla ordning och varför andra människors behov av att ha ordning alltid måste gå före mitt behov av att få ha det stökigt, och hon kunde inte ge mig något svar på frågan 🙂

Svara

Känner igen mig till 100% hur mycket jag än kämpar att få det städat och bra så når jag aldrig riktigt fram, för energin håller inte så länge…
Tyvärr suger det energi när det är rörigt också, så det blir en ond cirkel av energiåtgång hur jag än gör..

Vad tråkigt att det också suger energi från dig när det är rörigt, då förstår jag att det blir en ond cirkel. Jag vet inte om du har boendestöd som kan hjälpa dig att hålla ordning, annars kan du kanske fundera på att köpa städhjälp med hjälp av RUT-avdrag om du har möjlighet. Men det kostar tyvärr, och många som har NPF-diagnoser har dålig ekonomi och inte råd med sådana saker 🙁 Vilket är tråkigt eftersom många skulle behöva hjälp.

Svara

Jag har precis fått min diagnos (asperger) och ska fylla i papper om hjälp från hab och har även sökt personligt ombud. Är arbetslös ensamstående mamma till ett barn med särskilda behov så ekonomin finns inte. Men jag hoppas på hjälp från hab inom ett par månader iaf!

Då förstår jag verkligen att du inte har råd. Men hoppas det kommer att fungera bra med habiliteringen, de brukar ha arbetsterapeuter, annars kan boendestöd också vara ett alternativ. Lycka till med ansökan, hoppas allt fixar sig och du får det stöd du behöver!

Svara

Hej Paula!
Jag känner så igen mej.Mitt hem ser ut som ditt just nu, Som du måste jag spara mina resurer på att orka med att jobba 25% är sjukskriven 75%. se till att min träning och kost fungerar eftersom jag har diabetes så det finns helt enkelt ingen energi över till att städa.

Åh, jag förstår dig verkligen! Många förstår inte att vår energi inte alltid räcker till allt och att vi måste spara vår energi för att orka med vår vardag. Då kan resultatet lätt bli att vi inte orkar städa.

Svara

Jag tycker det är vettigare att ha det städat i sitt hem än att arbeta 25%. Du kanske ska ersätta jobbet du har nu med att jobba 25% som lokalvårdare i ditt hem istället? Jag funderar på att göra det själv nämligen. Ha som jobb att laga mat, städa, tvätta mm åt mig själv. Leva som en hemmaman men utan fru och barn. Försäkringskassan/socialtjänsten får stå för försörjningen. När jag inte arbetar som hemmaman åt mig själv kan jag gå en promenad eller se en dokumentärfilm.

det typiska för asperger-personer är väl att man är gärna pedantisk i sina specialintressen och tycker om att sortera sina filmer i en viss ordning, samtidigt som man inte bryr sig om hur saker som inte är ett intresse utan bara nödvändigt ligger. Det är mycket så för mig, undantaget är disken eftersom jag tycker det är jätteäckligt med smutsig disk så diskar jag sakerna. Plus att man då kan använda dom igen sen, utan att behöva smutsa ner andra tallrikar eller kastruller. Men din gräns går vid tuggummi i vasken? Då blir du upprörd 😉

Haha 😀 😀 Ja, med ett tuggummi i vasken har min gräns definitivt överskridits! 😉

Nej men allvarligt talat så har du helt rätt i att många Asperger-personer gillar att sortera, fast av någon anledning har jag aldrig gillat det. Så mina böcker och kläder ligger aldrig i någon ordning. Som du och andra som känner mig vet om är jag inte speciellt ordningsam av mig, men å andra sidan ser jag skillnad på att ha det smutsigt och på att ha det stökigt. Jag vill ju att det ska dammsugas ibland hemma hos mig och att toaletten ska rengöras då och då (dvs gärna en gång i veckan), men att det sedan är mycket grejer runt omkring i lägenheten mellan gångerna man dammsuger gör mig inte så mycket 🙂

Svara

Jag stör mig egentligen inte heller på att det är stökigt utan jag stör mig på att det är grisigt dvs när det är odiskat och dammråttor på golvet. Men det hänger ihop för det är så mycket jobbigare att diska och dammsuga när det är stökigt. Min hjärna lär sig aldrig att om jag inte stökar ner så blir det enkelt att diska och dammsuga. Det är samma visa varje gång vilket gör att jag måste börja med att röja som en tok innan jag kan städa som en normal människa. Själva dammsugningen har jag inte svårt för. Det är röjet innan som jag bävar för.

För övrigt tycker jag att det är konstigt att ett samhälle som inte har lyckats uppfinna det städfria hemmet kallar sig ett högteknologiskt samhälle.

Jag stör mig egentligen inte speciellt mycket på dammråttor på golvet och odiskade tallrikar – men inom rimliga gränser. Om det inte dammsugs hos mig, börjar jag med tiden få allergiska besvär. Och om man aldrig diskar, tar tallrikarna ju slut någon gång.

Jag föredrar faktiskt att plocka undan sällan. Om jag endast plockar upp de dagar min boendestödjare ska komma, kan jag vila min hjärna andra dagar. Visst, då skulle man inte behöva röja som en tok som du skriver, men hellre det än att stressa genom att tvinga mig själv att plocka undan varje dag. Om jag hade mer pengar, skulle jag gärna anlita någon som plockade undan hemma hos mig.

Svara

Jag umgicks med tanken att använda engångstallrikar och engångsbestick för att slippa diska men det faller på att det blir så mycket sopor som måste bäras ut till soptunnan.

Jag hade förut en kompis som inte orkade diska och därför använde han engångstallrikar och -bestick. När jag undrade om det inte blev dyrt, svarade han att det var mycket billigare än vad många trodde. Sen dess har jag funderat på om jag också borde börja med det. Men å andra sidan hatar jag att gå ut och slänga sopor, så jag vet inte om det skulle vara en speciellt bra lösning.

Jag älskar att städa och ha snyggt omkring mig hemma. Det är ett sätt att hålla nere kaoset i huvudet som annars skulle bli ännu värre av oordning runt omkring mig. Jag känner dock inte att behovet av ordning är tvångsmässigt som en del andra beteenden jag har.

Jag önskar ibland att jag också älskade att städa, då skulle jag ha mer ordning på mina saker! Men å andra sidan stör ju oordningen inte mig lika mycket som den förmodligen skulle störa andra människor.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *