Kategorier
Vardag med Asperger

Trots förmåga har vi autister inte alltid orken

När jag diskuterar med boendestödjare nämner de ibland att de har brukare som har autism eller andra npf-diagnoser och att dessa brukare ber boendestödjarna utföra uppgifter som de egentligen skulle klara av att utföra på egen hand. Vissa boendestödjare verkar utgå från att autisten är lat och att hen ber boendestödjaren om ”tjänster” av ren bekvämlighet, men faktum är att det finns många anledningar till att en autist inte alltid orkar utföra sysslor själv. Här är några vanliga sådana:

1. Automatiseringssvårigheter

Automatiseringsförmågan innebär svårigheter i att automatisera vardagliga göromål. Sysslorna går inte ”av sig självt” vilket gör att en person med automatiseringssvårigheter måste tänka medvetet på vad hen gör. Då sysslorna inte automatiserats måste hen anstränga sig lika mycket som hen behövde göra då hen utförde sysslan för allra första gången som litet barn. Det är som att hen måste lära sig sysslan varje gång på nytt! Anledningen till att jag ber mina boendestödjare utföra vissa sysslor åt mig trots att jag skulle klara av att utföra dessa själv är just automatiseringssvårigheter. Jag blir mentalt väldigt trött av vissa praktiska sysslor, och då jag tidigare insjuknat i utmattningssyndrom vill jag undvika stress. Att mina boendestödjare t.ex. dammsuger hos mig besparar mig därför energi.

2. Autisten har svårt för sysslan

Faktum är att autism kan innebära en ojämn begåvningsprofil vilket innebär att saker som är lätta för andra människor kan vara svåra för en autist och tvärtom. En autist kan vidare ha stora variationer i sina förmågor. Om autisten har vissa begåvningar och talanger är det lätt hänt att boendestödjaren tar för givet att autisten självfallet vet hur man pumpar en cykel för ”hen är duktig på mycket annat”. Vissa av mina boendestödjare har haft svårt att förstå att jag faktiskt har svårt att bädda sängen rent praktiskt och att jag inte orkar öva på det för övningen gör mig mentalt väldigt trött. Trots att vissa saker säkert går att träna på är det inte värt ”besväret” eftersom jag mår dåligt av träningen. Så även om en boendestödjare skulle bedöma att jag skulle ha förmågan att lära mig att utföra sysslan kan mina praktiska svårigheter ändå ställa till det så pass att träningen skulle försämra min livskvalitet.

Texten fortsätter under rutan.

Följ min blogg via Facebook eller mejl (nyhetsbrev).

3. Dagsformen påverkar

Autism och många andra diagnoser kan innebära en begränsad mängd energi. Om autisten haft en ledig dag från jobbet är det mycket möjligt att hen har energi att utföra sysslor som hen egentligen upplever som energikrävande. Men om hen däremot har boendestöd efter jobbet är det inte omöjligt att hen är så utmattad att hen förlorat förmågan att göra de mest energikrävande sysslorna. Att en autist klarade av att utföra en syssla förra veckan måste alltså inte betyda att hen kommer att klara av att utföra den idag. Om du som boendestödjare undrar varför din brukare gör vissa sysslor på egen hand när din kollega jobbar hos hen men inte när gör det måste det alltså inte betyda att du är opedagogisk. Det kan helt enkelt handla om att du jobbar efter ett fast schema och råkar jobba hos hen på de dagar och tider då hen är som tröttast!

Observera att om din autistiske brukare alltid ber dig göra sysslor som hen verkar klara av att jobba på egen hand när dina kollegor jobbar hos hen kan det även finnas en annan förklaring till det än dagordningen. Det kan vara så att autisten egentligen är trött och utmattad hela tiden men inte vågar berätta det för dina kollegor eftersom hen upplever dem som oförstående. Men du kanske är mer förstående vilket kan göra att hen känner sig trygg med dig och därför vågar be dig göra vissa uppgifter åt hen. Du kan vara utvald!

Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som är utan betydelse för ämnet eller som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Bra skrivet, som alltid, men vad jag menade med ”sänka kraven” för andras skull var någonting helt annat. Det kan…

  2. Just frasen ”sänka kraven” får det att gå runt lite huvudet på mig för det kan betyda så många olika…

  3. Själv tycker jag mycket om den typen av miljöer. Jag tycker det är jätteroligt att shoppa. Jag kan gå en…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

6 svar på ”Trots förmåga har vi autister inte alltid orken”

”När jag diskuterar med boendestödjare nämner de ibland att de har brukare som har autism eller andra npf-diagnoser och att dessa brukare ber boendestödjarna utföra uppgifter som de egentligen skulle klara av att utföra på egen hand. Vissa boendestödjare verkar utgå från att autisten är lat och att hen ber boendestödjaren om ”tjänster” av ren bekvämlighet”

Hatar den där attityden. Tänk om hantverkare och städföretag etc hade den där attityden när man hade anlitat dem med ROT och RUT!
”Kunde du inte göra det här själv istället? ” (= Så att jag slapp)

Många människor borde verkligen fråga sig själva varför de har de jobb de har. Vad de tror är syftet med att de får lön för det? Och varför de annars inte väljer något annat att göra.

Precis så! Och detsamma gäller givetvis även frisörer. Många går till frisörer för att klippa sig eller göra slingor istället för att göra det själva. Det finns en anledning till att människor anlitar olika yrkesgrupper för tjänster (frisörer, städning, hantverkare o s v), och på samma sätt finns det en anledning till att en person med t.ex. autism kan ha boendestöd.

Svara

Som jag skrev i detta inlägg som jag publicerade innan semestern kommer jag inte svara på frågor om mitt privatliv längre eftersom bloggen inte handlar om mig som privatperson utan om hur det är att leva med autism. Då olika autister spenderar sina semestrar på olika vis bedömer jag inte att det hjälper någon att förstå autism bättre om jag skriver en redogörelse om min semester. Jag kan skriva kortfattat att jag spenderat mycket tid med min familj och pojkvän men vill inte specificera mig närmare och beskriva vad vi gjort exakt o s v just för att skydda mitt privatliv.

Svara

Det har varit en bra sommar förutom att vädret inte varit lika bra som de senaste åren. Juni var mycket varm, men juli och augusti har haft rätt mycket regn och åska. Stockholm har dock haft något bättre väder än Göteborg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *