Kategorier
Paulas blogg

Trevlig sommar 2023

Snälla, hjälp mig att sprida budskapet genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Nu har min semester börjat vilket innebär att jag fram till mitten av augusti endast kommer att blogga/svara på läsarfrågor en gång i veckan, och detta kommer jag att göra på måndagar. Däremot misstänker jag starkt att jag kommer att svara på bloggkommentarer betydligt oftare! 🙂 Anledningen till att jag den här gången stängde av läsarfrågefunktionen inför semestern är att jag förra året fick massor av läsarfrågor under semestern och frågorna samlades på hög. Detta resulterade i att väntetiden för att få ett svar under vissa perioder var långt över en månad, och efter semestern tog det mig lång tid att komma ikapp med att svara på alla obesvarade frågor.

Frågefunktionen har tillfälligt stängts av

I år ville jag inte upprepa förra årets misstag och stängde därför av läsarfrågefunktionen i god tid innan semestern. Jag har fortfarande några obesvarade läsarfrågor i kö, och alla ni som ställt läsarfrågor kommer att få svar under kommande måndagar då jag publicerar nya texter. Frågorna kommer att besvaras i tur och ordning. Så under de närmaste veckorna kommer ni hitta nya blogginlägg under läsarfrågor, och dessa kommer alltså att publiceras på måndagar. Svarstiden på läsarfrågorna kommer alltså vara längre än vanligt p.g.a. semestern, men ni kommer att få svar! 🙂 Jag får se om jag öppnar läsarfrågefunktionen någon gång under semestern eller om jag väntar med att öppna den tills semestern är slut.

Användarvillkoren har uppdaterats

Jag vill också passa på att tala om att användarvillkoren för hemsidan och bloggen har uppdaterats, och dem hittar ni här. De uppdaterade villkoren kommer inte att beröra er som brukar läsa och kommentera min blogg samt dela mina inlägg på sociala medier. Det får ni hemskt gärna fortsätta med! 🙂 Det som däremot tydliggjorts är att det t.ex. är förbjudet att kopiera och plagiera (=patchwriting) mina blogginlägg och att jag får kräva skadestånd om så sker. Att citera är däremot självfallet tillåtet förutsatt att länken till ursprungstexten uppges!

Det är förbjudet med patchwriting

Patchwriting innebär att man kopierar långa stycken av texter och byter plats på enstaka meningar, tar bort enstaka ord eller byta ut vissa ord mot andra ord med samma innebörd och sedan publicerar texten på ett annat forum, t.ex. på sin egen blogg. Plagiering/patchwriting är naturligtvis alltid förbjuden förutsatt att författaren till texten inte gett sin uttryckliga tillåtelse att återanvända texten och det är självklart för de allra flesta, men det finns ju bloggar där i princip hela innehållet är plagierat från olika källor. Vid oenigheter är det alltid domstolen som avgör om innehållet är plagierat eller inte. Jag kommer aldrig att driva ett fall i domstol när någon inte känt till att det är förbjudet att plagiera utan endast i de fall då plagiering sker vid upprepade tillfällen trots att personen är medveten om att det är förbjudet att plagiera.

Håller mitt privatliv privat

Ni kanske har också märkt att jag brukar vara försiktig med att svara på frågor om mitt privatliv på bloggen, och det är ett medvetet val jag har gjort. Jag vill nämligen inte att mitt privatliv ska vara offentligt. Jag kommer alltid att berätta detaljerat om flera händelser i mitt liv i syfte att få er att förstå autism bättre, och precis som jag hittills gjort kommer jag beskriva utförligt hur jag känt mig i dessa situationer. Den här bloggen kommer alltså även fortsättningsvis handla om autism från ett inifrånperspektiv, och jag kommer att fortsätta använda flera exempel från mitt eget liv. Jag kommer alltid att dela med mig av all den information som behövs för att få er att förstå varför jag t.ex. vill bli bemött på ett visst sätt eller varför vissa strategier inte funkar för mig.

Handlar inte om mig som privatperson

Däremot kommer jag inte besvara frågor om mitt och andras privatliv så som vilka människor som var delaktiga i olika händelser som jag beskrivit på bloggen, om händelserna skett i Sverige eller Finland, vilka jag umgås med, vad jag gör på semestern, vad mina föräldrar/min pojkvän sysslar med o s v. Detta för att jag bedömer att detaljerad information om mitt och andras privatliv inte kommer att underlätta för er att förstå autism bättre som alltså är bloggens syfte. Istället svarar jag mer än gärna på frågor om hur olika situationer och händelser har känts för mig, hur jag vill bli bemött, vad jag behöver för att må bra, vad som får mig att må dåligt, vilka strategier som har funkat för mig samt om allmänna frågor om autism o s v. Jag vill nämligen att den här bloggen ska handla om hur det är att leva med autism och inte om mig som privatperson Paula. Jag hoppas också att ni som följer min blogg läser den i syfte att förstå autism bättre! 🙂

Raderar vissa kommentarer

Av ovanstående anledning raderar jag också kommentarer som ger privat information om mig som jag inte berättat offentligt på mina föreläsningar, mina böcker eller min blogg. Om jag t.ex. har bestämt mig för att resa till New York eller har en kusin som haft cancer (bara påhittade exempel!) så vill jag kanske inte att främmande människor ska få reda på det, och därför ska dessa typer av kommentarer raderas. Jag gör detta för att skydda mitt och andras privatliv.

Är skyldig att följa GDPR

Slutligen har jag ibland behövt redigera era alias på bloggen ifall ni har använt både era för- och efternamn som alias och samtidigt uppgett privat information (t.ex. hälsostatus och eventuella diagnoser) om era barn. Om ni t.ex. heter ”Maria Johansson” får hela namnet självklart vara kvar, men har ni väldigt ovanliga namn måste jag tyvärr ta bort era efternamn i syfte att skydda era barn då barnen annars riskerar att bli igenkända. Som bloggare måste jag nämligen förhålla mig till GDPR och kan därför inte låta privat information om andra vara kvar på bloggen om dessa inte gett sin uttryckliga tillåtelse, särskilt när det handlar om minderåriga. Därför måste jag ibland redigera. Hoppas ni har överseende med detta!

Jag önskar er en trevlig sommar, vi hörs på måndagar! 🙂

Gillar du inlägget? Snälla, dela i så fall det på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

8 svar på ”Trevlig sommar 2023”

Jag kallar mig nu för Pelle Peloton (finska namnet på disneyfiguren Oppfinnar-Jocke) dels för att det är roligt men dels för att vara mer anonym. Du vet ju ändå vem jag är eftersom du ser min mailadress! Glad sommar Paula, jag och familjen åker till Grekland i augusti.

Tack detsamma, glad sommar och trevlig resa till er! Det är klokt att du använder ett alias tycker jag eftersom du vill vara mer anonym! 🙂

Svara

Då är det bara att börja se fram emot kommande inlägg/besvarade läsarfrågor på måndagar:) Utöver läsarfrågan i måndags.

Det går inte att veta vad vad människor kanske behöver ta tag i när de väl är lediga från jobb men hoppas iallafall att du under semesterns gång kan få möjlighet till sånt du njuter av och kan hämta energi ur/bli påfylld av/genom.

Mvh

Jag har definitivt sett till att ha mycket tid för återhämtning! 🙂 Vad roligt att ni ser fram emot mina blogginlägg!

Svara

Jag vill bara dubbelkolla en sak så jag inte gör fel, det står att det är förbjudet att kopiera på bloggen, innebär det att jag inte får kopiera delar du skrivit för att ha som egna kom-ihåg bilder i telefonen? (Alltså för att lätt komma åt och själv kunna läsa intressanta saker igen). Eller gäller förbudet endast sådan kopiering som görs för att använda texten på ett sätt som ser ut som att jag själv skrivit den? Tycker nämligen om att spara ner fakta som kan vara till hjälp å nytta och hoppas det är okej 🙂

Vad bra att du frågade! 🙂 Med ”kopiering” syftade jag på att kopiera texterna i syfte att sprida dem till andra. Vissa kopierar exempelvis blogginlägg och lägger ut dem på sina egna bloggar så att det ser ut som att personen själv skrivit texterna. Det är det jag syftade på! Om jag förstod dig rätt ”kopierar” du endast för eget bruk eftersom du gillar mina texter (vilket jag är jätteglad för!) och vill därför läsa hela eller delar av texterna en gång till, och det är absolut tillåtet! Det får du jättegärna fortsätta med 🙂

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *