Kategorier
Okategoriserade

Tips till alla arbetscoacher på dagliga verksamheter

Vissa autister deltar i arbetsintegrerande dagliga verksamheter i förhoppning om att så småningom hitta ett lönearbete. På många av dessa verksamheter har deltagarna tillgång till arbetscoacher i vars arbetsuppgifter ingår att hitta en lämplig praktik- eller arbetsplats för deltagaren. För att hitta en fungerande arbetsplats bör arbetscoachen känna till deltagarens styrkor respektive svagheter. Det allra bästa är såklart att deltagaren själv får redogöra för sina svårigheter och styrkor till coachen, men problemet är att vissa inte har så jättegod självkännedom och inte är duktiga på att uttrycka sig. Därför kan arbetscoachen behöva luska ut svaren på ett annat sätt.

Att umgås på tu man hand är ofta lätt

För dig som arbetscoach är det viktigt att känna till att det i princip är omöjligt att bilda en realistisk uppfattning om någon med autism genom att träffa vederbörande på tu man hand i ditt arbetsrum. När jag lyssnade på autismforskarens Svenny Kopps föreläsning nämnde hon att det är vanligt att utredande läkare har svårt att tänka sig att patienten har autism då speciellt autistiska flickor och kvinnor men även vissa män är duktiga på att maskera sina svårigheter. Tony Attwood påpekar att umgänge på tu man hand innebär helt andra krav på interaktion än umgänge i större grupper. En autist kan vara mycket duktig på att umgås med dig på tu man hand men däremot kan det uppstå stora utmaningar i andra miljöer!

Har lätt att prata om mig själv

Själv tycker jag att det är hur lätt som helst att diskutera med en yrkesverksam på tu man hand under förutsättning att vi diskuterar ett ämne jag brinner för. Jag tycker att det är jätteroligt att prata om mig själv och berätta om min uppväxt, skoltid och arbetslivserfarenheter. I sådana situationer har mina samtalspartners ibland tvivlat på min autismdiagnos då jag enligt deras utsago ”inte alls verkar autistisk”. Men de har ju endast träffat mig i ett sammanhang jag känner mig bekväm i och där samtalsteman kretsat kring ämnen som jag är bekant med. De har inte sett mig i andra situationer!

Många luras av mina styrkor

Faktum är att autism kan innebära en mycket ojämn begåvningsprofil. För mig var det inga problem att börja studera ryska på universitetsnivå. Däremot var det ett problem att läraren förutsatte att jag t.ex. skulle veta vem Putin var, ett namn som jag aldrig hade hört! Eller hur man viker ihop en namnskylt på papper. Anledningen till att jag var tvungen att hoppa av ryskan var dessa typer av utmaningar, inte att själva språket skulle varit svårt. Men i princip varje gång min språkbegåvning kommer på tal blir andra människor imponerade. Mina styrkor får dem att bilda den felaktiga uppfattningen att jag skulle klara av vilket jobb som helst, men faktum är att jag har betydligt fler svårigheter än styrkor.

Svårigheterna märks inte i alla situationer

För att du som arbetscoach ska kunna göra en rättvis bedömning kan det vara bra att du och deltagaren ägnar er åt olika typer av aktiviteter i olika miljöer, självfallet med deltagarens tillåtelse. Om jag själv bara skulle vistas på arbetscoachens kontor skulle hen inte se att jag har praktiska svårigheter och inte vet hur man pumpar en cykel. För att dessa svårigheter ska märkas måste jag och arbetscoachen ägna oss åt praktiska uppgifter. I andra miljöer skulle arbetscoachen också kunna notera att jag blir tyst i grupper samt har svårt för att ta in vad som sägs när det blir många intryck. Dessa svårigheter märks däremot inte när man bara diskuterar med mig på tu man hand.

Vissa sammanhang är autismvänliga

Det finns även andra aspekter att ta hänsyn till. Om du som arbetscoach besöker ett café tillsammans med deltagaren och besöket fungerar utan problem måste det inte betyda att alla caféer fungerar! Just det specifika caféet där ni sitter idag kan vara ovanligt autismvänligt genom att vara lugnt och tyst och inte ha stark belysning eller någon fläkt som låter. För att du ska få reda på deltagarens svagheter och styrkor i syfte att hitta en lämplig arbetsplats ska du därför ta hänsyn till den ojämna begåvningsprofilen. Även dagsformen kan variera: bara för att autisten klarar av att besöka ett café idag måste det inte betyda att hen kommer att klara av samma aktivitet imorgon. Imorgon kan vederbörandes ork vara helt slut!

Hjälp mig informera om NPF genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt 39 kr).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *