Kategorier
Okategoriserade

Så här har min vardag som autist underlättats

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Att vara en människa sägs vara allt annat än lätt då vi alla kan ha svårt att hantera livets utmaningar ibland. Att vara en människa med autism tenderar att vara ännu svårare då vi autister, förutom att ha svårt för saker som genomsnittsmänniskan kan ha svårt med, även tvingas hantera de utmaningar som vår autism medför. Våra autismrelaterade utmaningar kan exempelvis vara intryckskänslighet, dåligt bemötande, okunskap hos andra samt svårigheter i att kommunicera ut våra känslor. Att vara en människa med autism kan därmed innebära minst dubbelt så mycket jobb som att vara en människa utan autism eller andra diagnoser som medför omfattande svårigheter i det dagliga livet.

Kan jobba på andra saker

Hur göra livet mindre jobbigt för oss autister då? Jag kan ju inte träna bort de svårigheter som beror på min autism, men däremot kan jag jobba på de saker som inte beror på min autism utan kan vara jobbiga för nästan vem som helst. Tack vare att jag har uppnått vissa insikter räcker min energi till att hantera mina autismspecifika utmaningar. För att ha kvar energi till att leva med autism har det hjälpt mig att inse följande:

1. Jag är inte skyldig att förklara mig

De flesta av oss får kritik ibland, och alla tycker inte alltid om det vi gör. Förut inbillade jag mig att jag måste försvara mig och få alla att förstå varför jag agerar och tycker som jag gör. Men nu har jag insett att jag inte alls måste det! Jag måste inte alls förklara varför jag äter kött, varför jag åker flyg ibland (dock gör jag det ytterst sällan) och varför jag ”tjänar pengar på min diagnos” genom att föreläsa om autism! Förut irriterade jag mig på att bli ifrågasatt men numera bryr jag mig inte alls lika mycket. Jag är inte skyldig att försvara mig, och alla måste inte tycka om det jag gör. Det var en mycket befriande insikt!

2. Jag måste inte alltid vara ”snäll”

Förut lät jag bostadslösa bekanta bo hos mig, jag ställde upp på att vara gratis barnvakt, jag lyssnade i timtal på vänner som mådde dåligt till bekostnad av min egen nattsömn och jag lånade ut större summor pengar till bekanta trots att jag sällan fick tillbaka pengarna på överenskommet datum. Men numera har jag satt stopp för väldigt mycket! Visst, jag kan självklart inte förvänta mig att få något som jag själv inte kan ge: om jag exempelvis någon gång skulle må dåligt kan jag inte kräva att någon annan sitter uppe nätterna för min skull om jag själv inte orkar göra det för andras. Men samtidigt skulle jag aldrig förvänta mig att någon offrar sin nattsömn för min skull! Sanningen är att jag förväntar mig väldigt lite av andra människor: det jag förväntar mig är att de respekterar mina gränser och kan acceptera ett nej utan att ge mig dåligt samvete.

3. Jag måste inte acceptera allt

Det finns alltid en anledning till att en person är som hen är. En vän som behandlar andra nedlåtande kan ha psykiska problem, en vän som inte gläds åt andras framgångar kan ha dålig självkänsla och en vän som inte betalar tillbaka sina lån kan ha ekonomiska problem som i sin tur möjligen kan härledas till någon form av psykiatrisk problematik eller missbruk. Alla mänskliga handlingar har sina orsaker: även de som slår sina partners mår säkert jättedåligt psykiskt. Förut trodde jag att jag var skyldig att acceptera det mesta så länge vederbörande hade en ”ursäkt”, men numera har jag insett att jag inte alls måste det. Jag är absolut emot att döma ut andra men samtidigt är jag inte alls skyldig att vara vän med någon vars vänskap drabbar mig på ett negativt sätt.

4. Det är bäst att släppa gamla oförrätter

Jag är inte den som är arg på mina gamla mobbare och jag har aldrig hyst agg mot dem i vuxenlivet. Däremot hade jag förut en tendens att haka upp mig att myndigheter och läkare hade behandlat mig illa. Jag hade t.ex. svårt att släppa att en socialsekreterare inte bara bemötte mig på ett otrevligt sätt utan dessutom nekade mig ekonomiskt bistånd efter att jag hade blivit utförsäkrad. Jag hade även släppa när andra människor inte betalade tillbaka sina skulder. Men numera har jag insett att jag mår så otroligt mycket bättre när jag släpper gamla orättvisor, slutar umgås med människor som enligt mitt tycke har behandlat mig illa, slutar lägga energi på att älta det de gjort mot mig och fokuserar istället på människor som bemöter mig rätt. Livet blir så otroligt mycket roligare då!

Min vardag har underlättats

Tidigare brottades jag mycket med ovanstående vilket utgjorde en stor källa till energidränage. Eftersom jag har autism var det extraviktigt för mig att lära mig att hantera dessa typer av utmaningar så att jag kan fokusera på att överleva: jag måste ju ha energi för att jobba, diska, hantera sinnesintryck och tvätta och samtidigt ta emot boendestöd. Då jag har autism kan jag inte lägga energi på onödiga saker. Tack vare att jag lyckats fokusera på rätt saker har min vardag underlättats betydligt!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

5 svar på ”Så här har min vardag som autist underlättats”

Vad har du för verktyg som hjälper dig att sluta älta, att inte behöva försvara dig osv.
Jag har väldigt svårt med och blir därmed ofta ledsen och känner mig personligt påhoppad. Att bryta vänskapen med någon, som säger att föräldrar till hemmasittande skolbarn är detsamma som kassa föräldrar, var nödvändigt för mig men ändå ledsamt.

Att försöka släppa behovet att försvara mig är något som jag har kämpat en del med. Ibland får jag fortfarande tankar om att jag måste försvara mig när jag exempelvis får kritiska kommentarer på bloggen. Det kan hända att jag först går i försvarsställning, men sedan försöker jag bli medveten om vad det egentligen är jag håller på med och slutar. Men detta kräver fortfarande medvetet arbete! Dock har arbetet blivit lättare och lättare i och med att jag medvetet exponerat mig för situationer där jag riskerar att utsättas för kritik, inte minst när jag varit i TV, och förbjudit mig själv att försvara mig efteråt ifall jag anser att kritiken är oberättigad i stil med: ”Tycker du att det är rätt att vi skattebetalare betalar ditt lönebidrag?”

Det här med att sluta älta var däremot något lättare. Visst kan det fortfarande hända att jag någon gång börjar älta något som hänt, men då försöker jag ha ha en schemalagd grubbelstund varje dag. Typ ”mellan klockan 19 och 19:15 varje kväll får jag älta men alla andra tider på dygnet måste jag tänka positiva tankar.”

Jag förstår att du bröt kontakten med vederbörande! Själv har jag också tvingats bryta kontakten med några personer. Det är alltid ledsamt att tvingas bryta kontakten men ack så nödvändigt ibland!

Svara

Tack för dina kloka ord. Dessa råd om hur man kan spara energi är så värdefulla. Tyckte mycket om dem i din senaste bok som jag lyssnade på i går. Tycker boken är väldigt bra, jag har ingen diagnos men känner igen mig mycket både i hur jag var som barn och problemen som finns nu. Nu så släppte skuldkänslorna över så många saker, främst att jag blir så trött och inte orkar vara snäll.

Vad bra att blogginlägget hjälpte dig och vad roligt att höra att du uppskattade min bok! Det är svårt att släppa skuldkänslorna i början om man har lärt sig att man ska leva för andras skull, inte för sin egen. Men när man inser att man får vara som man är blir livet mycket enklare ❤

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *