Kategorier
Paulas blogg

Svag central koherens, både en svårighet och styrka

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Ibland kan exakt samma vanligt förekommande egenskap vid autism utgöra både en styrka eller en begränsning beroende på situationen. Anledningen till att detta kan skilja sig åt är att olika autister kan uppfylla samma diagnoskriterium på olika sätt samt att olika situationer kräver olika färdigheter.

Begränsade intressen och beteenden

För att få diagnosen autism krävs bland annat att man uppvisar begränsade intressen eller beteenden. Detta diagnoskriterium kan uppfyllas på många olika sätt. Vissa fastnar i rutiner eller tankar, andra är ihärdiga samlare. Vissa har ett specialintresse, andra uppvisar motoriska manér i form av stereotypiska rörelser eller är rutinbundna. Begränsade intressen och beteenden anses enligt vedertagna teorier bero på svag central koherens, det vill säga en bristande förmåga i att kunna sätta ihop detaljer till en helhet. Med svag central koherens har man inte sällan en tendens att fastna i en specifik detalj, oavsett om det handlar om ett föremål, detalj i en berättelse, ett specifikt intresse, en rutin eller en person.

Begränsade intressen och beteenden som en styrka

I mitt fall utgör den svaga centrala koherensen oftast en enorm styrka. För mig verkar det som att många andra människor är understimulerade och missnöjda om de inte får variation i sina aktiviteter, men jag är fullständigt nöjd med att fastna i ett intresse och samma rutiner. Att få göra samma sak utan variation gör mig lycklig och därför har jag aldrig tråkigt. Så här under Covid-19 ser mina dagar i princip likadana ut med hemarbete utan att träffa människor, men till skillnad från andra har jag stormtrivts. Jag känner mig aldrig heller rastlös och har en otrolig förmåga att underhålla mig själv.

Har ”fastnat” i välmående

I mitt stora specialintresse hälsa inkluderas både ett fysiskt och psykiskt välmående. Jag fastnar därför i aktiviteter som känns utvecklande och meningsfulla för mig. Exempelvis var jag oerhört ihärdig när jag hade svårigheter att få min första bok utgiven men lyckades till slut. Jag översatte även den helt själv till andra språk. Jag var även ihärdig i början med att marknadsföra mina föreläsningar. Sedan undviker jag att äta saker som får mig att må dåligt, ge mig en sämre hälsa eller skadar mig på andra sätt. Jag har otroligt rigida matrutiner och äter aldrig något oplanerat! Jag tänker alltid: ”Om jag äter en bulle idag, kommer jag vara lycklig av det imorgon?” Jag är mycket tacksam för att kunna fastna i hälsosamma specialintressen!

Begränsade intressen och beteenden som en begränsning

Dock är det inte alla som ser sina begränsade intressen och beteenden som en styrka. Jag har träffat autister som uppfyller diagnoskriteriet på ett helt annat sätt och begränsas otroligt mycket av den svaga centrala koherensen. Vissa fastnar i negativa tankar som de inte kan släppa. Jag har även hört vissa autister berätta att de har väldigt svårt att släppa personer som kan vara allt ifrån en kändis eller ett ex. Vissa kan fortfarande känna sig besatta av personen efter flera år och fortsätter googla allt som har med personen att göra vilket kan ta väldigt mycket tid och energi.

Svag central koherens – positivt eller negativt?

Som ni förmodligen förstår av exemplen ovan så finns det inget svar på frågan om tendensen att fastna i detaljer och aktiviteter är något positivt eller negativt. Allt beror på sammanhanget! Jag har hört om lika många fall där den svaga central koherensen utgör en styrka som jag har hört om fall där den upplevs som en begränsning. Ibland kan samma person uppleva den svaga centrala koherensen som både positivt och negativt på samma gång beroende på situationen. Och jag skulle faktiskt ljuga om jag skulle påstå att jag själv alltid fastnar i positiva tankar. Men allt som allt ser jag ändå den svaga centrala koherensen som en styrka!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Svag central koherens, både en svårighet och styrka”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *