Kategorier
Autism under barndom och skolan

Snälla Liseberg: tänk om

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Hej Liseberg! Många av oss med npf-diagnoser känner till ert beslut om att ta bort möjligheten för barn med autism och andra osynliga funktionsnedsättningar att gå förbi i köer till era attraktioner. Enligt er är det omöjligt att ha systemet kvar eftersom det är många som missbrukat det. Ni påtalar att ni aldrig haft som policy att låta barn med osynliga funktionsnedsättningar gå förbi i kön men att ni ändå gjort det av välvilja. Men nu är det alltså slut med det, ett beslut som drabbar många familjer mycket hårt.

Omöjligt att besöka Liseberg annars

Ni kanske tänker: ”Men alla barn ogillar ju att köa”, vilket är helt korrekt. Skillnaden är bara att de allra flesta barn utan funktionsnedsättning kan köa och har inga problem med att fortsätta besöka Liseberg år efter år trots att de inte tycker att köandet är världens roligaste aktivitet. Dessa barns vardag påverkas inte ett dugg negativt av köandet, bortsett ifrån att de möjligtvis tycker att det är lite tråkigt för stunden att stå i kö. Barn med autism och adhd som verkligen inte klarar av att köa kan däremot inte besöka Liseberg om de inte ges köföreträde. Annars får de aggressionsutbrott, och det kan i värsta fall ta flera dagar för deras föräldrar att få dem lugna igen.

Autism går inte att uppfostra bort

Och nej, det går inte att uppfostra bort autism! Autism har ingenting med bristande uppfostran att göra utan är en medfödd funktionsnedsättning vars orsaker kan härledas till hjärnans avvikande funktioner. Trots att autism inte kan botas kan vederbörandes vardag underlättas med rätt anpassningar, däribland exempelvis möjligheten att slippa Lisebergsköer. Observera också att Lisebergsbesök oftast är mycket, mycket viktigt för autistiska barn. Till skillnad från neurotypiska barn mår många autistiska barn mycket dåligt i skolan och saknar inte sällan vänner. De lider ofta av ångest och har svårt att hitta mening i vardagen. Årets Lisebergsbesök tillsammans med julafton kan därför vara det enda glädjeämnet i livet för dessa barn!

Dessa barn har inte slappa föräldrar

Och nej, föräldrar till autistiska barn är varken slappa eller dåligt pålästa om barnuppfostran. Sanningen är att föräldrar till autistiska barn har prövat det mesta uppfostringsväg och har därmed provat sig fram betydligt mer än vad genomsnittsföräldern gjort. De vet att vanliga uppfostringsråd à la ”Låt barnet lära sig att man inte alltid får som man vill” inte funkar. Inte sällan tvingas dessa familjer isolera sig nästintill helt på grund av att barnets autism. Dessa föräldrar är ofta helt slutkörda. Så tro mig, dessa familjer är i ett betydligt större behov av ett Lisebergsbesök än en vanlig Svensson familj.

Köföreträde är inte alltid nödvändigt

Nu kanske ni på Liserberg tänker: ”Det är jättemånga som har autism och adhd nuförtiden. Om alla dessa barn släpps förbi i kön kommer även dessa alternativa köer bli väldigt långa, och då kommer alla andra tvingas köa i evigheter”. Men visste ni att långt ifrån alla barn med npf-diagnoser har svårigheter i att köa? Själv har jag autism och adhd och har aldrig behövt gå förbi i köer (däremot har jag väldigt stora anpassningsbehov inom andra livsområden). Med andra ord menar jag inte att alla vi med en autismdiagnos ska behöva gå förbi i Lisebergsköer bara på basis av autismdiagnosen. Men vad är problemet med att släppa förbi de barn med autism och adhd som kan uppvisa ett läkarutlåtande om omfattande svårigheter i att köa?

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

6 svar på ”Snälla Liseberg: tänk om”

Vilket superbra initiativ. Fantastiskt bra skrivet!! Förhoppningsvis kan dina rader öka förståelsen för de skilda specialbehov autister kan ha även andra vardagssituationer.

Har du skickat dessa rader och fått svar av Liseberg?

Tack, vad roligt att du gillar inlägget! 🙂 Jag tycker att problemet med missbruket av systemet borde kunna lösas på ett annat sätt än att systematiskt neka alla barn med osynliga funktionsnedsättningar köföreträde.

Nej jag har inte skickat dessa rader till Liseberg. Jag tycker att det är jobbigt att kontakta ställen personligen och därför skriver jag öppna inlägg istället. Däremot hoppas jag att någon beslutsfattare ser mitt inlägg, eller så kan kanske någon förälder skriva till Liseberg och länka till texten!

Svara

Hej Paula! Jag har skapat en protestlista som samlat över 12 000 namnunderskrifter på drygt två veckor, och i texten nämner jag bl.a. en text av dig.
Vi var en rad funktionshinderorganisationer som hade dialogmöte med Liseberg igår, du får gärna skriva en rad till mig om du vill.

Med vänlig hälsning
/Britta Brus bibi_brus@hotmail.com
representant för Attention Göteborg och för namninsamlingen som jag skapat på Skiftet

https://www.mittskifte.org/petitions/lat-funktionsnedsatta-barn-slippa-koa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *