Kategorier
Läsarfrågor

Tips på ett seriöst ställe som gör NPF-utredningar?

Unicorn girl frågar

Om man vill göra en NPF utredning privat, vilka skulle du rekommendera? Jag tycker det är svårt att räkna ut vilka som klassas som ”seriösa” och inte. Jag tar gärna emot förslag från dig, och gärna inom området Stockholm – Uppsala typ.

Paula svarar

Enligt mig bör en seriös mottagning känna till problemet med både över- och underdiagnostisering av autism. Det vill säga att mottagningen inte ska sätta diagnoser på vem som helst för annorlundaskap och svårigheter kan bero på annat än autism och långt ifrån alla som tror att de har autism har det på riktigt. Samtidigt är det också viktigt att mottagningen förstår att autism även är underdiagnostiserad, inte minst hos kvinnor, och att många autister kamouflerar sina svårigheter. Om utredningsteamet saknar kunskap om kamouflage riskerar autismen att missas.

Är nöjd med Cereb

Själv går jag till Cereb ibland när jag behöver träffa en läkare som förstår sig på min autism, och jag har blivit lika nöjd varje gång! Dock bör tilläggas att jag aldrig gjort en NPF-utredning hos dem. Många påstår att Cereb är oseriösa när det gäller utredningar för de sätter enligt kritikerna diagnoser alldeles för snabbt och i princip på vem som helst utan någon utförlig utredning. Cereb:s VD å sin sida menar att snabba utredningar kan göras när spetskompetensen finns.

Vill hålla mig neutral

Jag vill hålla mig neutral gällande ovanstående för jag har ingen kompetens att bedöma vem som är seriös och vem som inte är det. Men som sagt har jag fått hjälp hos Cereb varje gång jag behövt ett läkarutlåtande varför jag är supernöjd med dem. Jag är ledsen att jag inte kunde ge dig ett bättre svar, men jag hoppas att mina bloggläsare som har erfarenhet av privata NPF-utredningar kommenterar och ger dig bättre tips.

Klicka här för att kommentera eller fråga om det här inlägget! Jag kommer inte publicera kommentarer/frågor som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga om ett helt annat ämne. Ni hittar tidigare läsarfrågor här.

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig på min hemsida.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

2 svar på ”Tips på ett seriöst ställe som gör NPF-utredningar?”

”Om man vill göra en NPF utredning privat”

Det finns en risk att ”du får vad du betalar för” om du vänder dig till en privatklinik. Autism och ADHD är troligtvis både under- och överdiagnosticerat i befolkningen. Jag rekommenderar att du vänder dig till ett erfaret utredningsteam på ett stort sjukhus i Region Stockholm eller Region Uppsala. Det är minst lika viktigt att utredningen blir ordentligt gjord som att den blir gjord i tid.

Du har rätt! Samtidigt tror jag inte att det är någon som vänder sig till en privatklinik om man inte ”måste”. Idag är det väldigt, väldigt svårt att bli beviljad en npf-utredning i offentlig regi, och i många fall nästintill omöjligt. Att vända sig till Region Stockholm eller Uppsala och begära en npf-utredning är tyvärr lättare sagt än gjort!

Den bistra sanningen är att det för väldigt många vuxna finns två alternativ: att betala för en privat npf-utredning eller att förbli utan diagnos. För några år sen var det betydligt enklare att få en npf-utredning på den offentliga vården, men läget har förändrats!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

paulatilli.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse, genom att använda paulatilli.se godkänner du det.  Information om cookies

Copy link
Powered by Social Snap