Om det finns många myter om autism därute så finns det minst lika många om ADHD. Det är anmärkningsvärt att det råder sådan okunskap om ADHD med tanke på att det är ett funktionstillstånd som berör ytterst många. Christopher Gillberg uppskattar att 3-7% av alla skolbarn och 2-5% av vuxna har ADHD. Det är därmed en ytterst vanligt förekommande diagnos vilket gör okunskapen ännu mer skrämmande!
Okunskapen är utbredd
Det är inte bara vanliga människor som uppvisar okunskap om ADHD utan även yrkesverksamma och t om vissa med egna diagnoser! Det är inte ovanligt att någon som själv har ADHD yttrar sig så här: ”Jag har också ADHD och klarar av detta, därför skulle du också klara det om du ansträngde dig lite grann. ADHD är en superkraft, inte en ursäkt för lathet.” Jag kan inte låta bli att förvånas över att vissa med egna ADHD-diagnoser inte har en aning om hur otroligt olika personer med ADHD är sinsemellan. Att man någon i livet har fått en ADHD-diagnos säger i princip ingenting om personen för den här gruppen är otroligt heterogen!
15% uppfyller kriterierna som vuxna
Låt oss titta på fakta. Specialistläkaren Gunilla Thernlund menar att av de som fått en ADHD-diagnos i barndomen så är det 15 % som fortfarande uppfyller diagnoskriterierna som vuxna samt att ytterligare 50% har kvar vissa utmaningar i vuxen ålder. Eftersom forskarna vet att vissa svårigheter kan försvinna med åldern samt att vuxna kan ha en lättare ADHD än barn krävs det för diagnosticering av vuxna att färre diagnoskriterier är uppfyllda än vad som är fallet för barn. Fattar ni vad detta betyder? Om man har fått en ADHD-diagnos som 10- eller 15-åring betyder det alltså inte nödvändigtvis att man fortfarande har betydande svårigheter som 25-åring!
Vissa har svår ADHD
Dessutom är det viktigt att komma ihåg att ADHD finns i olika grader. Det finns faktiskt de som har en riktigt svår form av ADHD och enorma svårigheter! Säg att en sådan person växer upp och fortfarande har lika svårt som 40-åring som hen hade som 5-åring. Då är det inte ett dugg konstigt om hen inte klarar av att arbeta, betala räkningar och sköta hushållssysslor. Den som däremot har en lättare form av ADHD alternativ har en form som antingen försvunnit eller mildrats genom åren har därmed mycket bättre förutsättningar för att klara det som normen kräver än någon som fortfarande har betydande svårigheter i vuxen ålder.
ADHD kan härledas till hjärnavvikelser
Och nej, att man fortfarande har det svårt som vuxen handlar varken om bristande motivation eller lathet. Faktum är att ADHD kan härledas till genetiska faktorer och hjärnans avvikelser. Thernlund menar att de som fortfarande har svår ADHD i vuxen ålder förmodligen har ännu större avvikelser i hjärnan än de vars ADHD växer bort eller mildras med åren. Dessutom får inte betydelsen av psykosociala faktorer underskattas: Gillberg menar att en negativ psykosocial miljö ökar risken för vissa svårigheter. Det är därmed aldrig individens eget fel om stora svårigheter fortfarande finns kvar i vuxen ålder utan det beror på helt andra faktorer!
ADHD kan medföra andra svårigheter
Och ifall du trodde att ADHD aldrig innebär något annat än överaktivitet och ouppmärksamhet så tror du fel: Gillberg menar att många med ADHD har omfattande lässvårigheter varav vissa även uppfyller diagnoskriterierna för dyslexi. Han lyfter även fram att vissa har så stora inlärningssvårigheter att de inte ligger långt från särskolenivån. Vidare kan ADHD enligt honom innebära svårigheter med socialt samspel, överkänsliga sinnen, en mycket ojämn begåvningsprofil och stora svårigheter med motorik, automatisering och balans. Och detta alltså trots att personen inte uppfyller diagnoskriterierna för samtidig autism!
Vissa med ADHD har tur
Faktum är att vissa med ADHD har haft turen att födas med den typen av ADHD som inte (längre) innebär en lika stor begränsning i vuxen ålder alternativt så har de råkat födas med vissa talanger som gjort att de har lyckats förvandla sin ADHD till en styrka. Men det handlar om ren och skär tur! Sedan kan man också ha turen att tillhöra de 70% lyckligt lottade som forskarna menar blir hjälpta av ADHD-medicin. Men snälla, se inte ner på de med en svårare form av ADHD som kämpar igenom vuxenlivet och misslyckas gång på gång utan att hitta fungerande lösningar!
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.
Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.
Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.
Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Reklam för min bok
”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.
Senaste svar på alla blogginlägg
Tack detsamma Dr Blom! Jag trodde att man sade god fortsättning först närmare nyår, men där ser man 🙂
God jul Paula🌲🌲🌲
God fortsättning Paula! https://sverigesradio.se/artikel/6597539
God jul, Susanna! 🙂
God Jul till dig Paula!
Bra skrivet! När spelarna samarbetar kring spelet blir reglerna tydliga och autisten slipper förhoppningsvis känna sig osäker på vad som…
Detta är något jag har funderat ganska mycket över! Särskilt i relationen till spelet world of warcraft som jag spelade…
Det här med samtalsämnen blir ofta aktuellt om man har en stor social krets och förväntas mingla (vilket ofta är…
Faktiskt borde habiliteringar börja använda sig av autister /mer/ i sin psykoedukation av speciellt nydiagnostiserade. Några som egna erfarenheter kan…
Tack detsamma Cindy! 🙂