Kategorier
Asperger och ojämn begåvning Autism och bemötande Vardag med Asperger

Skillnaden mellan Aspergers syndrom och andra funktionsnedsättningar

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Min vän: – Men jag har lite svårt för att förstå varför du har städhjälp hemma, Paula!

Jag: – Skulle du förstå om en person med Downs syndrom hade städhjälp, och varför isåfall?

Min vän: – Ja, självklart, när man har Downs syndrom så brukar man ju ha lägre IQ.

Jag: – Och om en gammal person har städhjälp?

Min vän: – Det är också okej, gamla människor orkar ju mindre än vi yngre och ofta har de dessutom ont i kroppen.

Jag: – Tycker du att det är konstigt om någon som fått en hjärnskada efter en bilolycka får städhjälp?

Min vän: – Det beror på men förmodligen inte, då har ju hjärnans funktioner förändrats. Dessutom kan ju hjärnskadorna ibland synas utanpå, vissa börjar t ex tala dåligt.

Sådana här saker har oft gjort livet svårt för mig och även för många andra som lever med Aspergers syndrom, autism eller andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Oftast finns det ingenting synligt avvikande i vare sig vårt utseende eller vår talförmåga. De flesta av oss har ett normalt eller högt IQ och vi kan vara mycket duktiga på många saker. Och de flesta till synes normala unga människor behöver ju inget boendestöd, så varför får jag det?

Men det finns faktiskt en anledning till att Aspergers syndrom kallas för en osynlig funktiosnedsättning: svårigheterna har enbart med hjärnans funktioner att göra och ofta finns det ingenting avvikande i vårt utseende. Det faktum att många av oss har en ojämn begåvningsprofil gör det förmodligen ännu svårare för omgivningen att acceptera att vi har svårt för vissa saker. Om vi hade varit utvecklingsstörda eller haft en synlig funktionsnedsättning, hade vi förmodligen inte blivit ifrågasatta lika starkt. Men vem är det egentligen som bestämt att det ska vara svårare att läsa, skriva och tala många språk än att städa?

Det som många inte vet om är att en förmåga att städa inte behöver ha med intelligens att göra. När jag var i Kanada som utbytesstudent, hade min kanadensiska skola en städare med Downs syndrom, och han städade mycket bra. Han hade mycket färre svårigheter än jag inom vissa områden, men ändå hade han förmodligen inte behövt förklara sig om han hade bott i Sverige och fått boendestöd beviljat. Han hade ju en synlig funktionsnedsättning och hade svårt för att läsa och skriva!

49 svar på ”Skillnaden mellan Aspergers syndrom och andra funktionsnedsättningar”

Hej Catherine! 🙂

Det var en bra fråga du ställde. För vissa personer fungerar det nämligen med anvisningar, men för mig tar städningen lika mycket energi ändå oavsett om jag har anvisningar eller inte. Jag vet ju hur man städar så jag behöver inga anvisningar på det sättet. Men när jag städar måste ändå tänka medvetet på vad jag gör med kroppen, vilket kräver extramycket fokus och tröttar ut mig på samma sätt som många andra blir trötta när de ska lösa en extremt svår matteuppgift eller när de ska springa ett maratonlopp.

Samma sak gäller när jag ska lyfta upp posten från hallgolvet. Jag vet hur man lyfter upp posten, men rörelsen i sig tar så pass mycket energi från mig att jag hellre låter posten ligga kvar på golvet i en vecka. Och därför plockar jag väldigt sällan upp i lägenheten. Jag vet var sakerna ska vara, men jag orkar inte lägga dem där.

Svara

Jag vet hur man lyfter upp posten, men rörelsen i sig tar så pass mycket energi från mig att jag hellre låter posten ligga kvar på golvet i en vecka. Och därför plockar jag väldigt sällan upp i lägenheten. Jag vet var sakerna ska vara, men jag orkar inte lägga dem där.

I mitt fall så handlar den här typen av problem om att det tar för mycket energi att motivera mig tillräckligt mycket för att ta upp posten från golvet. Det är inte själva uppplockandet som tar energi utan det är det mentala steget att ta upp posten som jag tror är för stort.

Jag förstår dig! Jag har ju också svårt för att ta tag i saker. Men om jag tar tag i det och plockar upp posten, kan det ibland kännas efteråt som att det inte var värt det eftersom det tog energi och att jag kunde ha väntat lite tills det har kommit ännu mer post på golvet.

Egentligen skulle det inte vara en stor grej för mig att plocka upp posten från golvet om det var det enda jag behövde göra. Då skulle jag t om kunna göra det flera gånger om dagen! Men det finns andra saker som är viktigare, som t ex att diska (om jag har slut på tallrikar), hämta mat från kylskåpet, handla mat, duscha, och dessa saker tar också energi från mig! Därför väljer jag att lägga min energi på dessa viktigare sysslor istället för jag orkar inte göra exakt allt.

Svara

Jeg tror ikke jeg trenger ryddehjelp om jeg hadde bodd hjemme. Jeg bor på sykehus, men det er ofte jeg som sier at nå må vi skifte på senga også videre. Men jeg trenger tilrettelegging på mange andre måter. For meg er det at noen setter en kaffekopp på gulvet, nok til at jeg velter inni meg og velter koppen på gulvet. Den skal ikke stå der! Og for mange er det uforståelig at jeg som er så smart sparker til saker på den måten. Før de visste jeg har asperger syndrom, prøvde man mye å ansvarliggjøre meg. Med aspergerdiagnosen, blir jeg litt mer forstått. I alle fall prøver de å forstå, at for meg er det slik og slik. Jeg trenger forutsigbarhet. Jeg har rutinene mine og blir sint når noen rokker ved dem.

Vad skönt att du inte hade behövt städhjälp om du hade bott hemma. Det är ju alltid bättre att klara sig utan stöd än att behöva hjälp 😉

Det här med att du behöver förutsägbarhet känner många Aspergare igen sig i. När man bryter rutinen och gör något på ett annat sätt än vad man brukar göra, måste man ställa om sin hjärna och tänka på ett helt annat sätt.

Svara

Du har helt rätt, HL! Och det är dumt att det är så. På samma sätt säger jag ju inte till min 93-åringa mormor: ”Hur kommer det sig att du behöver matleverans, hur svårt kan det vara att laga mat själv för en person som är så intelligent som du är och har högskoleutbildning?” Men vi med Aspergers syndrom och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar möts ofta med en ifrågasättande attityd.

Svara

Jag har snarare problem med start och stop knappen. Diska gör jag knappt där tar det mycket energi och själva städningen kan ta 2 veckor. Att det tar så lång tid beror inte på att det tar energi utan jag ska ta iru med det. Jag kan börja med en sak och göra miljontals grejer emellan innan jag slutför den första grejen. Det har hjälpt lite vad jag ska göra så jag slipper att komma ihåg allt.

Jag förstår dig! Förutom att ha svårt med själva uppgiften, har även jag själv svårt med start- och stoppknappen, speciellt med starten. Att diska tar inte alls lika mycket energi för mig som att städa, och jag klarar egentligen av att diska om jag inte är trött. Men anledningen till att jag skjuter upp det är att jag har svårt för att ta itu med det. Jag vet att jag borde diska, men istället tänker jag: ”äsch, det kan jag göra imorgon”.

Svara

Jag vet att jag borde diska, men istället tänker jag: ”äsch, det kan jag göra imorgon”.

Jag tänker precis den tanken flera gånger varje dag typ: Jag borde göra det och det men äsch jag tar det imorgon istället för jag orkar inte nu.

Just nu har jag tex många räkningar varav minst tre innehåller batalningspåminnelser som ligger och skräpar på hallgolvet. Men det gäller att tänka positivt här i världen och fördelen med att använda hallgolvet som förvaringsutrymme är att man kan ställa våta skor på breven när man kommer hem. Som ni märker så har människor med Aspergers syndrom större förmåga att tänka utanför lådan jämfört med vad normala männiksor har.

Haha! 😀 Det där är verkligen något som jag kallar för tänkande utanför lådan. Själv lägger jag också blöta skor på brev, men jag gör inte det med mening. Men det gäller alltid att tänka positivt som du säger! 🙂

Jobbigt med betalningspåminnelser 🙁 Jag vet att du liksom jag har svårt för att ta tag i saker, men om du orkar och har pengar att betala räkningarna, försök att ta tag i betalningarna så att du inte hamnar hos kronofogden. Jag var nära att få en betalningsanmärkning för ett par månader sedan eftersom jag hade råkat lägga breven någonstans där min boendestödjare inte hittade dem, och därför öppnade hon inte räkningarna. Men jag betalade skulden till inkasso och kronofogden i sista minuten när min boendestödjare märkte att jag hade fått brev från inkasso och jag slapp därmed betalninganmärkning!

Men om du betalade till Kronofogden så har du ju en betalningsanmärkning. Det får man så fort ärende går dit om jag inte har fått fel för mig.
Men nej då. Jag ska betala. Det är lugnt. Men jag kommer att tvingas betala över 200 kr extra för att jag inte har betalat räkningarna i tid. Betalningspåminnelseavgifterna kommer jag inte undan. Det är för sent nu.

Vad bra att du ska betala 🙂 Och skönt att du ”bara” behöver betala 200 kr extra (även om jag vet att det är väldigt mycket pengar när man lever på socialbidrag), jag fick betala betydligt mer.

När det gäller mitt fall så hade inkasso hunnit slussa över ärendet till kronofogden. Men eftersom jag betalade med en gång, slapp jag ändå en betalningsanmärkning. Jag var faktiskt själv förvånad över det! Jag fick ett brev hem från kronofogden där de skrev att de har avskrivit ärendet, och både inkasso och kronofogden sa att jag slapp en betalningsanmärkning. Men det var verkligen på håret!

Ja. Jag känner igen det. Man kan nog slippa en betalningsanmärkning men då ska pengarna sitta på kontot mer eller mindre samtidigt som Kronofogden övertar ärendet. De ser då att räkningen redan är betald och avskriver ärendet. Men det är så du skriver på håret.

Ett tips är att sluta leka kurragömma med räkningarna och boendestödjaren. Göm inte räkningarna för boendestödjaren! De har tillräckligt mycket jobb med att hjälpa dig betala dina räkningar även om de vet var de finns. 😉

Ja, jag måste sluta leka kurragömma! 🙂 Det kanske var bra att ärendet slussades till kronofogden för jag blev rädd och blev därför mer uppmärksam på var räkningarna finns. Antingen ska jag låta dem ligga kvar i hallgolvet eller lägga dem på bordet, men aldrig någon annanstans! Du har rätt i att mina stackars boendestödjare har tillräckligt mycket att tänka på, så jag borde underlätta deras arbete och inte gömma räkningar från dem. Det är inte snällt 😉

Antingen ska jag låta dem ligga kvar i hallgolvet eller lägga dem på bordet, men aldrig någon annanstans!

Jag ska faktiskt skaffa en räkningslåda som jag ska börja lägga alla räkningarna i. Typ som en räkningsbrevlåda i bostaden. 🙂
Nackdelen är att jag blir av med min dörrmatta då.
Jag har faktiskt redan köpt en sådan men inte orkat ta ut den ur kartongen.

En räkningslåda låter som en supersmart idé! Men tyvärr har jag så mycket svårigheter med exekutiva funktioner att jag troligen inte kommer att orka ta tag i saken.

Jag köper också ofta grejer som jag inte orkar ta ut ur kartonger.

jag fick betala betydligt mer. Den här gången stannade det på 200 kr extra för betalningspåminnelser. När det har varit som värst har jag varit uppe i 10 000 kr i föresningsavgifter, inkassoavgifter mm.
Det är verkligen mostägelsefullt när jag dammsuger nätet efter lägsta pris på i stort sett varenda produkt jag köper och sedan drar jag på mig sådan extrakostnader. Men jag är som jag har sagt motsägelsernas man.

Jag känner igen mig lite även om jag inte har lika mycket förseningsavgifter som du. Jag kan också agera motsägelsefullt ibland i andras ögon, fast i min hjärna agerar jag alltid logiskt. Får jag fråga vad det är som gör att du letar efter det lägsta priset men samtidigt inte betalar dina räkningar i tid?

I mitt fall handlar det om att det inte kräver lika mycket fokus och koncentration när jag letar efter extrapriser, då kan jag bara ”slösurfa” lite. När det gäller att betala räkningar, kräver det däremot att jag hämtar räkningen, kollar vilken summa som ska betals till vilket konto, loggar in på internetbanken osv och allt det där tröttar ut mig enormt. Jag är nyfiken på om det är likadant för dig eller handlar det om något annat?

Nuförtiden orkar jag iofs inte längre leta efter extrapriser, men om jag blev sjukpensionär igen, skulle jag troligen orka!

Får jag fråga vad det är som gör att du letar efter det lägsta priset men samtidigt inte betalar dina räkningar i tid?

Det är en bra fråga men jag vet inte om jag har ett bra svar på frågan. Jag tror det handlar om att jag tycker det är intressant att söka prisinformation på nätet medan jag tycker att det är tråkigt att betala räkningar. Dessutom har jag ofta slarvat bort räkningarna så jag måste avsätta tid och energi att få ordning på dem innan jag kan betala dem. Men mest av allt tror jag det handlar om att jag inte tycker det är lika intressant. Om jag får gissa så tror jag att det har att göra med att jag som en del av min Asperger och ADD har lätt för att göra saker som jag är motiverad att göra men svårt för saker som jag saknar motivation för.

Det är samma sak med att läsa en bok. Om jag verkligen är intresserad av boken så kan jag sträckläsa boken i flera timmar men om jag inte är väldigt intresserad av boken så är det hopplöst att ta sig igenom den. Jag är motsägelsernas man även i bokläsning. 🙂

Jag tror det handlar om exekutiva funktioner och motivation. Jag tror jag behöver mer motivation än normalt för att ta itu med saker jag inte är intresserad av samtidigt som jag har en onormalt stor uthållighet att göra saker jag är intresserad av. Det låter lite aspigt tycker jag själv.

Jag förstår! Och när jag tänker efter, tycker jag också att det är mycket roligare att leta efter extrapriser än att betala räkningar, trots att det går betydligt snabbare att betala räkningar än att jämföra olika priser. Men det är tydligen inte tiden som räknas hos mig utan energiåtgången.

Jag tycker inte att det är motsägelsefullt att kunna läsa en bok snabbt om man är intresserad av den samtidigt som man inte kan ta igenom den om den är ointressant. Jag tycker att det är mer ologiskt att kunna läsa och ta in information om ointressanta ämnen. Men nu utgår jag ifrån mig själv. Och ja, det är aspigt 🙂

Jag känner igen mig lite även om jag inte har lika mycket förseningsavgifter som du.

10 000 kr var när det var som värst ett år. Jag brukar snitta på kanske en tusing i förseningsavgifter per år. Men jag har inga anmärkningar hos Kronofogden så betalar gör jag ju. Till slut.

Bra att det inte blir så mycket avgifter varje år! Om du tröttnar på att alltid behöva betala förseningsavgifter, skulle en godman kanske kunna vara något för dig. Då skulle du han/hon kunna betala dina räkningar. Dock tyvärr med dina pengar, annars hade alla velat ha en godman 😉

Jag tänkte häromdagen på om jag verkligen upplever världen annorlunda än andra, som du gör enligt din slogan. Jag tror inte jag gör det, däremot är jag mer känslig för stress, oro och att saker gör mig tröttare. Samt mina tvång.

Jag tror att om man har fått en Asperger-diagnos, upplever man (iaf oftast) världen på ett annat sätt eller så tänker man åtminstone på ett annat sätt för vi måste ju ändå uppfylla ett visst antal kriterier för att få diagnosen. Och dessa kriterier har bland annat med kommunikation, socialt samspel och begränsade intressen och beteenden att göra. Men sen beror det naturligtvis på vad man menar med ”annorlunda”. Vi Aspergare har ju känslor precis som alla andra, vi kommer ju liksom inte från en annan planet! 😉

Men sen kan man ju inte veta helt säkert hur andra människor upplever världen. Jag har ju en massa NT-vänner, och tänk om jag är mer lik dem än vad jag tror eller tänk om jag är ännu mer annorlunda. Vad jag menar är att jag inte kan gå in i deras huvud och därmed vet jag inte säkert hur de upplever världen.

Svara

Jag upplever inte heller att jag upplever världen annorlunda men det tror jag att utredningsteamet som utredde mig upplevde att jag gör. De sa att jag har ”ett eget referenssystem” eller vad de kallade det. Det tolkar jag som att de säger att jag ser på världen på ett annorlunda sätt än normala människor gör.

Jaha, funkar det inte? 🙁 Det lät inte alls bra! Jag vet tyvärr inte vad felet är. Ibland hamnar vissa kommentarer i skräppostmappen, men jag gick igenom mappen nyss och hittade ingen av dina kommentarer där. Jag blir trött på WordPress ibland!! Säg gärna till om problemet består, men jag hoppas att det är något tillfälligt.

Svara

mamma sa en gång att det är bättre att jag har asperger än att jag är bög. Jag tror mina föräldrar skulle ha blivit väldigt besvikna om jag varit bög.

Detta får mig att fundera på hur vanligt barnlöshet är bland aspergare (och bögar). Jag tänker på biologiska barn nu och inte adoptivbarn.
Jag minns att jag har läst någonstans att människor med Aspergers syndrom (män?) blir föräldrar senare i livet än vad normala människor blir. Många föräldrar vill ha barnbarn någon gång i livet och sannolikheten för det är nog betydligt lägre om man har ett barn som har Aspergers syndrom eller som är bög. För jag gissar att det är med barnlösheten som med arbetslösheten hos människor med Aspergers syndrom dvs att vi är väldigt diskriminerade (funktionsnedsatta) av det här samhället.

Hur stor andel av aspergarna arbetar heltid, deltid eller inte alls? Vad gör de som inte arbetar heltid på övrig tid? Lever de på socialen, har de sjukersättning eller vad fyller de ut ”arbetstiden” med? Detta är viktiga frågor som man måste besvara för att man i framtiden ska kunna avgöra om de insatser som görs för människor med Aspergers syndrom fungerar eller inte. Man måste ha en referenspunkt att relatera utvecklingen till. Som det är nu så osynliggör samhället vår livssituation vilket upprätthåller det avsiktliga och oavsiktliga förtrycket av oss.

Intressanta frågor! Det skulle också vara intressant att veta om fler aspergare skulle skaffa barn om inte så många av oss levde i ekonomiskt utanförskap. Jag kan tänka mig att många inte vågar skaffa barn om de har mycket låga inkomster. För mig är det också lite så: jag vet ju inte hur länge jag kommer att kunna försörja mig själv eller om jag kanske kommer att behöva ansöka om socialbidrag i framtiden, och den här osäkerheten är ännu en anledning till för mig att inte våga skaffa barn.

Svara

Det skulle också vara intressant att veta om fler aspergare skulle skaffa barn om inte så många av oss levde i ekonomiskt utanförskap. Jag kan tänka mig att många inte vågar skaffa barn om de har mycket låga inkomster.

Barafödandet brukar så vitt jag vet följa konjukturen så om inte aspergarna hade blivit mer benägna att skaffa barn om de hade haft tryggare ekonomiska förutsättningar så är aspergarna onormalt oberoende av sin ekonomi vad gäller att skaffa barn.

Om inte annat så krymper en dålig ekonomi utrymmet för att anlita människor för att avlasta föräldraskapet tex barnflickor, extra lärare, städhjälp mm. Så aspergarna är dubbelt bestraffade. Dels har de sämre ekonomi än normala människor dels behöver de bättre ekonomi än normala människor för att kompensera sina svårigheter i föräldraskapet.

Ja så är det! Jag skulle nog iofs inte skaffa barn även om jag hade ekonomin till det för jag är rädd för att jag inte skulle orka ta hand om det, men självklart skulle det underlätta om jag hade bättre ekonomi.

Du hade nog klarar av att ha barn om du hade haft 4 barnskötare anställda 24/7 för att avlasta dig i att ta hand om ditt barn. Men 4 barnskötare är knappast någonting som en normal människa har råd att avlöna ur egen ficka.

Ja absolut, det hade garanterat underlättat mycket! Jag vet faktiskt inte hur närvarande jag skulle orka vara som mamma, men jag gissar att det skulle gå upp och ner beroende på min ork. Men som sagt har man de flesta inte råd med 4 barnskötare, jag skulle inte ens ha råd med en förutom kanske någon enstaka gång då och då om det handlade om några timmar i veckan.

Jag skaffade barn tidigt, gick in i uppgiften med hull och hår, de funkade.
Men de som ej funkade var att jag aldrig kunnat ha väninnor , sen usel motorik eller rättare sagt ojämn där.
I baletten sa dansläraren , mera ojämn elev fick man leta efter. Körkort de gick ej.

Vad tycker du mer är svårt med städningen förutom energin, igångsättning och slutförande? Blir du ofta distraherad av annat under städningen eller har du tendens till perfektionism/detaljfokus när du städar som stör utförandet? Förstår du HUR man städar? Alltså att du med lätthet kan skriva en uppsats om städningens moment men i verkligheten så sätter energibrist/igångsättningssvårigheter stopp för det? Även om du logiskt sett vet hur man gör?

Jag förstår hur man t ex dammsuger, men att utföra uppgiften gör mig ändå trött även om jag skulle skriva ner alla momenten på ett papper. Jag brukar jämföra det här med att om jag skulle skriva på ett papper hur man gör när man hoppar på ett ben två timmar i streck så skulle förmodligen ingen orka göra det ändå även om personen vet logiskt hur man hoppar på ett ben. Personen orkar bara inte göra det, och samma sak gäller för mig när det gäller städning. Min hjärna orkar inte med det, och när jag blir trött i hjärnan är min kropp också slut.

När det däremot gäller att rengöra kylskåpet, toaletten, skura golvet och liknande tycker jag att det är också svårt rent praktiskt för man måste tänka på motoriken och komma ihåg hur man städar. Men även om jag skulle ha en bra motorik och en lapp där alla momenten stod skrivna så skulle jag också bli slut i hjärnan och skulle ändå inte orka städa, så det skulle inte hjälpa mig att veta hur man gör rent praktiskt.

En till sak som gör mig trött i städningen är att jag måste kolla om det blir rent, och för att jag ska kunna kolla måste jag använda ögonen och min hjärna måste bearbeta sinnesintrycket. Visst kan jag tvinga min hjärna att bearbeta sinnesintrycket, men det gör mig trött. Jag ser nämligen inte automatiskt utan jag måste liksom tvinga min hjärna att se. Därför har jag ingen tv hemma för när man ser på tv, måste man kolla vad som händer och det tar onödigt mycket energi av mig.

Svara

Jag städar jämt och folk blir irriterade på de , många säger jag ska strunta i städningen . Men jag dödar mina blommor jämt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *