Många personer med Aspergers syndrom, autism och andra neuropsykiatriska diagnoser kan liknande svårigheter i det dagliga livet, men det som många har missat är att exakt samma svårighet hos olika personer kan ha helt olika förklaringar. Vissa kan exempelvis ha problem med är att duscha. Detta kan bero på många olika saker som till exempel:
1. Vederbörande har svårt att komma igång med duschandet
Och skjuter upp det eftersom hen tycker att det är tråkigt att duscha. Då kan lösningen exempelvis vara att påminna vederbörande alternativt göra en rutin av duschandet, att exempelvis duscha varje kväll klockan 19.
2. Personen har ett känsligt beröringssinne
Vilket gör att vederbörande upplever att duschandet gör ont. De små vattendropparna känns som små nålar mot huden. Då kan en lösning vara att bada istället för att duscha.
3. Personen tycker att det är svårt att duscha rent praktiskt
Vissa kan ha svårt att komma ihåg hur man duschar eftersom det innehåller många olika moment. Då kan lösningen vara att ge personen skriftliga instruktioner eller bilder.
4. Personen tycker att duschandet tar extremt mycket energi.
Själv tillhör jag den här skaran. Jag tycker att det är svårt att automatisera rörelser när jag tvättar kroppen eftersom jag måste koncentrera mig på varje moment noggrant, och det tar exakt lika mycket energi när jag badar. Skriftliga instruktioner hjälper inte. I mitt fall är lösningen bara att stå ut, planera in duschandet i energikalendern och prioritera bort annat i mitt liv så att jag orkar duscha. Det fungerar utmärkt 🙂
När ni som arbetar med oss med Aspergers syndrom eller autism och försöker hjälpa vederbörande att hitta en lösning är det ytterst viktigt att först ta reda på vad problemet beror på. Eftersom samma svårighet hos olika personer kan bero på olika bakgrundsfaktorer är det viktigt att komma ihåg att varje autist behöver individuella lösningar. Det som fungerar för en person fungerar inte nödvändigtvis för någon annan och tvärtom!
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.
Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.
Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.
Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Reklam för min bok
”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.
Senaste svar på alla blogginlägg
Jag skulle säga att det till stor del handlar om kontroll, krav och konsekvenser. Man väljer vad för spel man…
Jag önskar att alla nydiagnostiserade autister fick lära sig vilka fel man inte bör göra som nydiagnostiserad. Ett vanligt fel…
Ja, människor kan verkligen häva ur sig märkliga kommentarer! Men alla dessa människor menar inget illa utan vissa kan till…
Jag tolkar dessa typer av uttalanden som att människor med diagnos ska nöja sig med mindre. Vilken hemsk människosyn! Ungefär…
Känner verkligen igen det du räknar upp i första stycket. Gjorde allt det när diagnosen fortfarande var ny och sedan…
En sak jag har märkt med de flesta människor är att när det ploppar upp en tanke i huvudet, så…
Tänk om folk bara kunde behålla sina kommentarer, ifrågasättanden, kritik, tankar och åsikter för sig själva alla gånger när de…
Hittade detta inlägg igen. Tänkte kommentera det också. Emma ska alltså inte jämföra sin situation med någon som inte har…
Ja precis, det där var ett exempel, men det handlar om mycket mer än om att äta på restauranger man…
Hur döljer man autistiska drag? Är det att tvinga sig att göra saker man inte vill för att det förväntas…
10 svar på ”Samma svårigheter, olika förklaringar”
Känner igen mig på så sätt, med vattenstrålar. Byte ut munstycket och det blev bättre, men obehagligt när duschstrålarna inte täcker hela mig samtidigt och tar energi. Badar helst och i varmvattenbad tempererad. Tillvägagångssätt och ordning i dusch, tar energi och har skriftlig stegvis beskrivning. Sköt upp duschadet innan, men fungerar bättre med bestämd tid.
Tack Tilli, för du skriver..
Vad bra att du har hittat strategier som fungerar för dig! Jag har inte hittat någon strategi som gör det mindre jobbigt för mig att duscha, så min strategi är istället att bara stå ut 😉
Jeg også må prioritere. Jeg dusjer hver onsdag. Da er jeg sliten resten av dagen og føler at jeg har vært utenfor meg selv. Jeg trives ikke mens det står på, det er nesten traumatisk for meg, og da er det klart det tapper meg.
Vad tråkigt att duschandet tar så mycket energi av dig! Själv duschar jag varje gång innan jag åker någonstans, men jag tycker absolut inte att det är roligt att duscha. Många människor som jag känner tycker att det känns uppiggande att ta en dusch, men jag tycker bara att det är tröttsamt.
Håller med… Roligt och uppiggande är det inte. Nödvändigt ont, vill jag snarare påstå. 🙂
Ni kan trösta er med att duschandet blir enklare i framtiden: http://www.robotdalen.se/sv/artikel/sv-poseidon-varldens-forsta-hygienrobot?language=sv
Underbart, en sån skulle jag verkligen vilja ha! 🙂
Håller verkligen med! 🙂
Jag hittade detta gamla inlägg och vet inte om man kan kommentera under fortfarande☺️, men jag provar.
Känner igen det här du säger om hur det känns att duscha för dig. Min dotter på 15 med autism 1/ add. Blir helt utmattad av en dusch och måste vila i timmar efter. Har du några konkreta råd så det kanske blir lite lättare för henne?💕
Hej Pernilla!
Det är bara bra att det blir nytt liv i gamla blogginlägg 🙂
Det du kan pröva med din dotter är:
1. Låt henne avgöra vilken tid på dygnet hon vill duscha (vissa har energi på kvällen, andra på morgonen)
2. Skriva instruktioner på en papperslapp om hur man gör när man duschar
3. Låta henne bada istället för att duscha under förutsättning att ni har badkar
4. Skaffa en duschpall så att hon kan sätta sig ner när hon duschar
Tyvärr kan jag inte lova att dessa tips kommer att hjälpa men det kan vara värt att prova!