Kategorier
Vardag med Asperger

När man bara kan göra en aktivitet i en bekant miljö

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Vissa av oss med Aspergers syndrom har svårt för generalisering, dvs föra över information från en situation till en annan. Ibland kan det gälla sociala regler, och man kan ha svårt att bedöma hur man ska bete sig när man är gäst hos någon för man kan inte göra på samma sätt som hemma. Ibland kan generaliseringssvårigheter även gälla aktiviteter. Man kan exempelvis ha svårt att diska i sitt eget kök men inte i ett främmande kök. Eller man kanske kan koka pasta för en person men inte för två personer eller tvärtom.

Jag har alltid haft svårt att göra praktiska uppgifter som att laga mat eller torka av köksbänken, men det är absolut lättast för mig att göra det hemma hos mig själv eller hos mina föräldrar för jag är van vid hur mitt eget och mina föräldrars kök ser ut. Däremot är det nästan omöjligt att göra dessa saker i något annat kök för det ser helt annorlunda ut än vad jag är van vid. Det kräver mycket tankekraft att göra aktiviteter i en okänd miljö för man måste tänka helt annorlunda och jag blir extremt trött i huvudet. Ibland vet jag inte ens hur jag ska göra praktiska uppgifter i en okänd miljö även om jag kan göra exakt samma uppgift hemma hos mig själv. 

När jag sökte till Ågesta Folkhögskola, fick jag veta att varje klass skulle ha en städardag då man skulle städa skolans kök. När jag hörde det, bestämde jag mig för att inte söka till utbildningen för jag tyckte att det lät alldeles för tröttsamt och jag var rädd för att bränna ut mig. Det handlade alltså absolut inte om att jag inte ville delta utan jag var på riktigt livrädd för att städa skolans kök! Men när det sedan visade sig att min klass slapp städa köket vågade jag börja på utbildningen.

När jag gjorde min neuropsykiatriska utredning, ville utredningsteamet testa mina praktiska färdigheter eftersom jag hade uppgett hur otroligt svårt jag hade för sådana saker. Därför fick jag bland annat i uppgift att baka en sockerkaka i mottagningens kök. Det var nästan en omöjlig uppgift för mig trots att jag fick det gjort till slut, och det var så svårt för mig att jag efteråt åkte hem och grät. Hemma hos mig själv hade det varit mycket lättare för mig att baka en sockerkaka, men däremot hade jag aldrig sett mottagningens kök förut och därför förstod jag inte hur jag skulle göra.

Eftersom jag föreläser en del på olika orter, blir det en del hotellövernattningar för mig. Det som tar mest energi av mig när jag sover på hotell är att duscha på hotellet. Att duscha hemma hos mig själv tar också energi av mig men då får jag åtminstone duscha i en bekant miljö. Att duscha någon annanstans än hemma är ännu mer energikrävande för mig.

2 svar på ”När man bara kan göra en aktivitet i en bekant miljö”

Håller med dig om duschande även svårt hemma men mycket lättare än på okända platser. tycker det ochså är lättare att plocka dua grejer i offentliga miljöer en hos mig och min familjs blir liksom för mycket dialer och intryck I de mest kända miljöerna men går lite bättre i så kallade offentliga.

Till skillnad från dig tycker jag definitivt att det är lättare att plocka undan hemma hos mig själv än på andra platser, men alla tycker olika. Fast det är ändå jobbigt att plocka undan hemma hos mig själv också, och därför skjuter jag upp det hela tiden 😉

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *