Kategorier
Autismspecifika strategier

Samma svårigheter, olika förklaringar

Många personer med Aspergers syndrom, autism och andra neuropsykiatriska diagnoser kan ha svårigheter med samma saker i vardagen, men det som många har missat är att exakt samma svårighet hos olika personer kan ha helt olika förklaringar. Vissa kan exempelvis ha problem med är att duscha. Detta kan bero på många olika saker som till exempel:

1. Personen har svårt att komma igång med duschandet och skjuter upp det eftersom hen tycker att det är tråkigt att duscha. Då kan lösningen exempelvis vara att få påminnelser från boendestödjaren och/eller att göra en rutin av duschandet, att exempelvis duscha varje kväll klockan 19.

2. Personen har ett känsligt beröringssinne och tycker att duschandet gör ont. De små vattendropparna känns som små nålar mot huden. Då kan en lösning vara att bada istället.

3. Personen tycker att det är svårt att duschas rent praktiskt och vet inte hur man gör. Då kan lösningen vara att ge personen skriftliga instruktioner eller bilder.

4. Personen tycker att duschandet tar extremt mycket energi. Jag tillhör den här skaran. Jag tycker att det är svårt att automatisera rörelser när jag tvättar kroppen eftersom jag måste koncentrera mig på varje moment noggrant, och det tar exakt lika mycket energi när jag badar. Skriftliga instruktioner hjälper inte. I mitt fall är lösningen bara att stå ut, planera in duschandet i energikalendern och prioritera bort annat i mitt liv så att jag orkar duscha. Det fungerar 🙂

När ni som jobbar med oss med Aspergers syndrom försöker hjälpa en person att hitta en lösning till ett problem, är det ytterst viktigt att först ta reda på vad problemet beror på. Eftersom samma svårighet hos olika personer kan bero på olika saker, är det viktigt att komma ihåg att varje individ behöver hitta individuella lösningar till problemet. Det som fungerar för en person fungerar inte nödvändigtvis för någon annan!

8 svar på ”Samma svårigheter, olika förklaringar”

Känner igen mig på så sätt, med vattenstrålar. Byte ut munstycket och det blev bättre, men obehagligt när duschstrålarna inte täcker hela mig samtidigt och tar energi. Badar helst och i varmvattenbad tempererad. Tillvägagångssätt och ordning i dusch, tar energi och har skriftlig stegvis beskrivning. Sköt upp duschadet innan, men fungerar bättre med bestämd tid.

Tack Tilli, för du skriver..

Vad bra att du har hittat strategier som fungerar för dig! Jag har inte hittat någon strategi som gör det mindre jobbigt för mig att duscha, så min strategi är istället att bara stå ut 😉

Svara

Vad tråkigt att duschandet tar så mycket energi av dig! Själv duschar jag varje gång innan jag åker någonstans, men jag tycker absolut inte att det är roligt att duscha. Många människor som jag känner tycker att det känns uppiggande att ta en dusch, men jag tycker bara att det är tröttsamt.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *