Kategorier
Socialt samspel och autism

Saknar personer med Aspergers syndrom empati?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Inte sällan får jag höra myten att vi med Aspergers syndrom skulle sakna empati. Men det som inte alla förstår är att det inte alltid är så lätt att förstå hur andra människor tänker och känner om man själv i grund och botten fungerar annorlunda. Hur skulle jag som aspergare exempelvis kunna förstå att mina tjejkompisar blir sårade om jag säger till dem att de gått upp i vikt om jag själv faktiskt vill veta om jag gått upp i vikt och blir tacksam om någon ärlig kompis påpekar det? Visst, jag kan förstå mina vänner logiskt om de förklarar för mig hur de känner men aldrig känslomässigt.

Jo, vi som har asperger eller autism har visst empati

Men lika lite som jag kan förstå neurotypiker, det vill säga människor som varken har Aspergers syndrom eller autism, kan neurotypikerna förstå mig. De kan i vissa fall förstå mig logiskt men sällan känslomässigt, vilket är fullt förståeligt eftersom de inte fungerar som jag. Nu generaliserar jag iofs väldigt grovt och sätter aspergarna och neurotypikerna i olika fack vilket jag i vanliga fall brukar undvika att göra. Men enligt min erfarenhet har det ofta skett missförstånd mellan mig och neurotypiker medan många aspergare, dock långt ifrån alla, har förstått mig väldigt bra. Detta bevisar enligt mig att aspergare visst har empati även om det såklart finns aspergare som inte förstår mig och neurotypiker som gör det.

Människor utan Aspergers syndrom brukar inte förstå mig

Ett exempel på ett missförstånd mellan mig och neurotypiker är när hela min dag blev förstörd av att min boendestödvikarie som ställde in i sista minuten. Då skulle jag få en ny vikarie som dessutom skulle komma en lite annan tid än min andra boendestödjare. Det var riktigt jobbigt och jag brast ut i gråt! Men när jag ringde till mina neurotypiska vänner för att få tröst, reagerade de med total oförståelse. ”Äsch, det där är ju ingenting. Det är ju bra att du får en ny vikarie”, var det det enda de sa. Jag blev ledsen över deras reaktion. Saknade alla neurotypikerna empati? När jag däremot ringde till mina vänner som också hade Aspergers syndrom, fick jag väldigt mycket förståelse och tröst. ”Oj vad jobbigt, stackars dig”, sa de.

Betyder det här att neurotypikerna saknar empati och vi som har Asperger har hur mycket empati som helst? Nej, inte alls. Det betyder att människor brukar utgå från sina egna upplevelser och känslor. Många personer med Aspergers syndrom har lika svårt för förändringar som jag, varför det var förståeligt att mina Asperger-vänner kunde relatera till hur jobbig situationen var för mig. Men eftersom sådana här händelser bara är bagateller i de flesta neurotypikernas ögon, kunde mina neurotypiska vänner omöjligen förstå hur en sådan sak kunde förstöra hela min dag. De fungerar i grund och botten helt annorlunda än jag och kunde därför inte sätta sig in i mina känslor. Men visst har de ändå empati!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

3 svar på ”Saknar personer med Aspergers syndrom empati?”

Tack för en bra blogg!
Vet inte om jag själv har någon störning. Har aldrig testat det. Men gällande detta att gråta: Jag kan inte gråta för egen del, inte ens på min pappas begravning. Men jag hade en värkande klump i magen. Så var min sorg, min gråt. Min bror tolkade det som att jag inte var ledsen, men det var jag.
Däremot kan jag gråta känner stor empati med människor som är fast i och dör i krig. Människor i läger där vuxna och barn svälter. Särskilt jobbigt när barn far illa. Människor som inte kan ta sig ur en hemsk situation.

Vad roligt att du gillar bloggen! 🙂

Vi alla gråter i olika situationer. Du kanske var så ledsen på din pappas begravning att du inte klarade av att gråta? Det kanske blev för mycket för dig och du inte klarade av att hantera sorgen?

Vad gäller människor som dör i krig så kände jag väldigt mycket empati för dem förut. Men på något sätt känns det som att jag blivit van nu och inte blir lika upprörd längre när jag hör talas om fattigdom och krig. Kanske beror det på att man får läsa så mycket om elände och krig numera att jag nästan slutat reagera. Men ändå vill jag absolut att Sverige fortsätter att ta emot flyktingar och hjälpa människor i nöd!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *