Kategorier
Socialt samspel och autism

Saknar personer med Aspergers syndrom empati?

Inte sällan får jag höra myten att vi med Aspergers syndrom skulle sakna empati. Men det som inte alla förstår är att det inte alltid är så lätt att förstå hur andra människor tänker och känner om man själv i grund och botten fungerar annorlunda. Hur skulle jag som aspergare exempelvis kunna förstå att mina tjejkompisar blir sårade om jag säger till dem att de gått upp i vikt om jag själv faktiskt vill veta om jag gått upp i vikt och blir tacksam om någon ärlig kompis påpekar det? Visst, jag kan förstå mina vänner logiskt om de förklarar för mig hur de känner men aldrig känslomässigt.

Jo, vi som har asperger eller autism har visst empati

Men lika lite som jag kan förstå neurotypiker, det vill säga människor som varken har Aspergers syndrom eller autism, kan neurotypikerna förstå mig. De kan i vissa fall förstå mig logiskt men sällan känslomässigt, vilket är fullt förståeligt eftersom de inte fungerar som jag. Nu generaliserar jag iofs väldigt grovt och sätter aspergarna och neurotypikerna i olika fack vilket jag i vanliga fall brukar undvika att göra. Men enligt min erfarenhet har det ofta skett missförstånd mellan mig och neurotypiker medan många aspergare, dock långt ifrån alla, har förstått mig väldigt bra. Detta bevisar enligt mig att aspergare visst har empati även om det såklart finns aspergare som inte förstår mig och neurotypiker som gör det.

Människor utan Aspergers syndrom brukar inte förstå mig

Ett exempel på ett missförstånd mellan mig och neurotypiker är när hela min dag blev förstörd av att min boendestödvikarie som ställde in i sista minuten. Då skulle jag få en ny vikarie som dessutom skulle komma en lite annan tid än min andra boendestödjare. Det var riktigt jobbigt och jag brast ut i gråt! Men när jag ringde till mina neurotypiska vänner för att få tröst, reagerade de med total oförståelse. ”Äsch, det där är ju ingenting. Det är ju bra att du får en ny vikarie”, var det det enda de sa. Jag blev ledsen över deras reaktion. Saknade alla neurotypikerna empati? När jag däremot ringde till mina vänner som också hade Aspergers syndrom, fick jag väldigt mycket förståelse och tröst. ”Oj vad jobbigt, stackars dig”, sa de.

Betyder det här att neurotypikerna saknar empati och vi som har Asperger har hur mycket empati som helst? Nej, inte alls. Det betyder att människor brukar utgå från sina egna upplevelser och känslor. Många personer med Aspergers syndrom har lika svårt för förändringar som jag, varför det var förståeligt att mina Asperger-vänner kunde relatera till hur jobbig situationen var för mig. Men eftersom sådana här händelser bara är bagateller i de flesta neurotypikernas ögon, kunde mina neurotypiska vänner omöjligen förstå hur en sådan sak kunde förstöra hela min dag. De fungerar i grund och botten helt annorlunda än jag och kunde därför inte sätta sig in i mina känslor. Men visst har de ändå empati!

Ett svar på ”Saknar personer med Aspergers syndrom empati?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.