Kategorier
Autism och trötthet Autism under barndom och skolan

Så här upplever många barn med asperger och autism trötthet

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

”Jag orkar inte vara i skolan, jag är trött”. ”Jo men försök ändå, du är inte den enda som är trött här.”

Ovanstående diskussion förs titt som tätt i dagens skolor. Att vara trött är vardag för många barn med Aspergers syndrom, autism, ADHD och andra neuropsykiatriska diagnoser. Men det som skolpersonalen inte alltid förstår är att det finns skillnad på trötthet och trötthet och ork och ork. Att autistiska barn inte bara är trötta, de kan vara totalt utmattade! Att de inte bara har lust att vara i skolan utan energidepåerna är helt slut och sinnena överbelastade. När jag gick i skolan, upplevde jag trötthet som ett värre tillstånd än feber och halsfluss.

Många andra barn menar oftast med trötthet och ork är att man har sovit lite smått dåligt natten innan och att mattelektionen kanske var lite småtråkig. Men ett barn med Aspergers syndrom och autism kan vara helt slut både fysiskt och psykiskt. Det finns ju otroligt mycket som händer på en vanlig skoldag: otroligt många sinnesintryck, oväntade händelser, skoluppgifter, raster, förflyttningar från ett klassrum till ett annat och sen såklart de röriga och ångestframkallande skolmatsalarna.

Varför talar inte alla autistiska barn tydligt om hur utmattade de är då? Jo, det beror på att:

1. Vissa av oss med asperger eller autism kan ibland ha svårt för att bedöma vad som tar energi. Man kan inte alltid analysera sina känslor och förstår inte alltid varför man mår som man mår efteråt. När jag var barn, förstod jag inte alltid vilka situationer som fick mig att må dåligt, det enda jag visste var att jag var totalt utmattad. I den åldern hade jag inte hunnit lära mig hur min kropp fungerade och vilka saker jag reagerade negativt på. Den förmågan kom med åldern.

2. Det är normalt för oss aspergare att leva med Aspergers syndrom med allt vad det innebär. Jag har ända sen jag kan minnas haft det så här och alltid blivit lika utmattad och ångestfylld av vissa situationer. När jag fick höra att andra människor också var trötta, trodde jag att de mådde precis lika dåligt som jag gjorde och också led av fysiska symptom. Hur hade jag kunnat veta vad trötthet och ork betydde för andra människor och hur mycket energi det är normalt att ha kvar efter en skoldag när jag inte hade något annat att utgå ifrån än mina referensramar?

När du som är skolanställd hör din elev som har Aspergers syndrom eller autism säga att han eller hon är trött och inte orkar mer, menar eleven kanske alls det du tror! När du hör eleven uttala dessa ord, kan det mycket väl vara dags för eleven att gå in i ett vilorum eller till och med avsluta skoldagen och gå hem.

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Köp min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

14 svar på ”Så här upplever många barn med asperger och autism trötthet”

När jag kom hem från skolan på 60 talet så gick jag direkt och la mig,jag orka knappt gå upp för att äta minns jag.Och sen när man blev vuxen och skulle börja planera vad man skulle hitta på när semestern kom, redan på hösten skulle man planera,det var ju jättejobbigt..för det var ju en 6-7 månader fram i tiden.Jag ser ju att min son är helt slut efter skolan…vi är ju lika han och jag men ändå inte på nåt vis.

Jag var också alltid jättetrött efter skolan men trodde att det var helt normalt att vara så där trött. Och det här med semestrar kan alltid kännas som en press. Jag vilar alltid och tar det lugnt på semestern och vill inte planera alltför mycket medan många andra tycker att man ska vara aktiv och hitta på så många aktiviteter som möjligt när man har semester.

Svara

Paula, har läst dina texter till och från gm åren men just nu har dina inlägg om trötthet och energilöshet landat i mitt flöde när det verkar som att jag behövde dem som mest!
Jag har insett att jag behövde lära mig mera om just detta för att delvis förstå min son bättre, vilket jag nu gör, och för att kunna hjälpa honom inför möten med oförstående myndigheter som Frk/arbetsförmedling.
Oavsett om jag kan få dessa myndigheter att förstå lr ej, så är du och dina informativa texter guld värda, stort tack!

Tack Elisa, roligt att höra att du uppskattar mina texter 🙂 Jag hoppas verkligen att du får myndigheterna att förstå din son. Det är lite som ett lotteri vilken handläggare man får och vad denne har för kunskaper om asperger. Själv har jag haft tur med Arbetsförmedlingen men ofta otur med Försäkringskassan. Min senaste handläggare där var iofs underbar men har även stött på många där som saknat kunskap.

Svara

Hej!

Det här inlägget kom passligt nu då vi kämpar på med sonen på 10 år (med diagnos inom autism) och hans mående. Klagar på ont här och där, yrsel, huvudvärk, trött och mår allmänt dåligt men kan inte säga mera än så. Har bra betyg och kamrater. Kan hans mående bero på diagnosen och att han tar ut sig i skolan? Han har haft magproblem hela livet sitt egentligen också. Har dessa barn känsligare mage? Något ni känner igen?

Hej Lotta!

Enligt Specialnest har många barn med autism och adhd problem med magen:

https://www.specialnest.se/forskning/magproblem-paverkar-beteende

Jag har också hört att det är väldigt vanligt! Det är svårt att säga om problemet är biologiskt eller om det beror på att barnen blir överansträngda i skolan på både och. Vissa åhörare på mina föreläsningar har berättat att de blivit mycket bättre i magen av att sluta med gluten och mjölkprodukter trots att de varken har celiaki eller laktosintolerans, så det kan vara värt att testa ifall ni inte testat det.

Svara

Vi har testat mjölkprotein-, ägg och glutenfri kost samt ibs diet. Inget hjälpte mot hans magonda. Blev dock betydligt bättre då vi tog bort honom från eftis. Väldigt känslig för stress osv..

Okej, då har ni redan experimenterat med kosten i alla fall. Men om ni märkte att det blev skillnad när ni tog bort honom från fritids så är det kanske snarare stressen som är problemet. Stress kan ju ge somatiska symptom. Själv hade jag förut en ångestklump i halsen hela tiden men andra människor kan reagera på stress genom att ha ont i magen eller kroppen. Jag hoppas att allt löser sig för din son!

Svara

Hej Lotta, du får gärna höra av dig till mig om du vill, jag jobbar ideellt sen 20 år med att stödja familjer. Du kan söka mig på fb-grupperna Barn i Behov, eller LAB, lågeffektivt bemötande NPF. Är du inte redan med så gå med, där får man mkt råd o stöd. Hoppas du ser detta. Jag berättar mer om du hör av dig.

Inte ett inlägg här men; Paula, kan du nå Lotta som jag skrivit ett medd till?
Ge henne isf min mejladress. Tack!

Ja det var inte illa. Hade man vetet det innan hade det varit försent. Man kan gå länge utan något symptom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *