Kategorier
Vardag med Asperger

Så här kan du som neurotypiker utmana dig själv

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Hej du som tycker att vi med autism ska träna och exponera oss för våra svårigheter med hänvisningen att alla människor mår bra av utmaningar! Och nu syftar jag på utmaningar som vi inte anser oss må bra av. Det kan exempelvis handla om social träning, ofrivillig självständighetsträning, träning på att hålla ögonkontakt osv. Vad gör du om autisten förklarar att hen inte vill träna eftersom det är för jobbigt och tar för mycket energi? Accepterar du autistens val eller fortsätter du att tjata?

Om du tillhör den sistnämnda gruppen och fortsätter att insistera är detta ett blogginlägg för dig! Eftersom du verkligen är helt säker på att alla människor mår bra av utmaningar och att det alltid är bra att exponera sig för saker som är väldigt jobbiga gäller det såklart även dig. Nedan kommer mina tips på hur du kan utmana dig själv:

1. Delta i en gemensam lek på jobbet som går ut på att alla ska klä av sig nakna! Att du känner dig obekväm med att visa din kropp för alla dina kollegor spelar ingen roll i sammanhanget för det här var ju en u t m a n i n g. Alla mår ju bra av att göra jobbiga saker ibland, eller hur var det nu igen?

2. Flytta till en stuga i skogen långt från civilisationen utan värme, el, vatten och avlopp! Lek också med tanken att du är en storstadsmänniska som tycker att det är jätteviktigt med moderna bekvämligheter som dusch och kylskåp. Men du kan ju utmana dig själv genom att leva utan ordentliga tvätt- och matlagningsmöjligheter! Naturen och tystnad gör oss lugna, och vi människor duschar ändå alldeles för ofta.

3. Sluta använda internet och mobiltelefon helt. Du får aldrig fuska! Genom att följa den här punkten kommer du lära dig att leva i nuet. Räkningar kan du betala på gammaldags vis genom att köa på banken. Jobbigt och tidskrävande? Javisst, men vem var det som tyckte att det var bra med utmaningar?

4. Börja endast sova 4 timmar per dygn. Längre tid än så får du inte spendera i sängen! Trött? Isåfall ska du bita ihop, tänka bort tröttheten och köra på ändå! Du kommer att vänja dig. Tänk vad mycket extratid du kommer att få när du slipper lägga tid på så onödiga saker som sömn.

5. Tycker du att det är obehagligt med insekter och småkryp? Börja isåfall klappa på stora, håriga spindlar 4 timmar i veckan, och öka på tiden successivt! Tänk vad ditt liv kommer att bli enklare när du inte längre får rysningar av naturens levande varelser. Du kommer bland annat kunna besöka betydligt fler ställen i världen utan obehag!

6. Isolera dig från resten av världen helt i 3 år. Du får inte ha kontakt med en enda människa under denna tid, inte ens digitalt. ”Vad ska det vara bra för?”, undrar du kanske. Jo, för det första kommer du lära dig att självreflektera under dessa år. Förmågan att kunna vara för sig själv är dessutom jättenyttig för en dag kommer du kanske bli gammal och inte längre ha några anhöriga kvar i livet. Tänk vad bra det kommer att bli för dig när du redan exponerats för regelbunden ensamhetsträning som ung!

Så där, här fick du några tips på hur du kan utmana dig själv. Observera att jag vill att du följer varenda en av dessa punkter. Jag hoppas att du är villig att anta utmaningen och göra saker som är jättejobbiga för dig eftersom du tycker att vi autister ska det!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt över 249 kr för privatpersoner) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. När jag var barn låg jag stilla hela dagarna när jag hade feber. (förutom toabesök och dricka) Mitt syskon däremot…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

8 svar på ”Så här kan du som neurotypiker utmana dig själv”

En annan metod för att testa livet som autist är att tvingas göra saker på ett nytt sätt varje gång dvs utan undvika automatisering av färdigheter. Tex tvingas åka ny väg till jobbet varje dag, sova på olika platser varje natt (soffan, sängen, golvet osv), rengöra sig på olika sätt varje dag (handfat, dusch, tvättlappar), fylla i nya blanketter varje dag osv.

Så bra och viktigt inlägg! Det här kan även appliceras på när arbetsförmedlingen/Fkassan/kommunen vill att jag ska prova på att utföra ”enkla” arbetsträningar som till exempel att städa eller jobba i skolkök. Nästa gång vill jag säga till dem att de kan i sådana fall prova på att utföra arbeten som JAG tycker är enkla. Sminka personer inför en fotografering, det måste vara professionellt utfört såklart och snabbt ska det gå! Det är ju enkelt! Analysera hur användarvänligt och funktionsvänligt ett valfritt datorsystem är, och använd såklart de vetenskapliga metoder som är standard för branschen. Jag lovar dig arbetsförmedlaren, det är enkelt! Allt som en säger är enkelt att utföra ÄR också enkelt för alla. Det är ju det budskapet du fört fram till mig, och det är bra med utmaningar dessutom, du är väl inte rädd för smink och datorer?? 🥴🙄

Haha, precis så funkar det hos Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen! 😀 De jobb som de tidigare föreslagit för mig har varit just städjobb på Samhall med mera för det ska vara enkelt för alla, enligt dem. Men jag har ju boendestöd som städar hos mig. Hur ska jag liksom klara av att städa andra ställen när jag inte ens klarar av att städa mitt eget hem?! Jag tror på allvar att myndigheter har svårt att förstå innebörden av att människor är olika.

Svara

Vad roligt att du gillar inlägget! 🙂 Tyvärr är det inte tillåtet att kopiera och klistra in mina blogginlägg i sin helhet, men däremot är det tillåtet att citera några enstaka meningar om man anger källan genom att länka till detta blogginlägg. Sedan är det såklart också tillåtet att dela inlägget på Facebook och Twitter via Dela-knappen.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *