Kategorier
Asperger och kommunikation

Så här kan bokstavlighet ta sig uttryck vid autism

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Ibland kan autism ge upphov till en tendens att ta saker bokstavligt. Jag har träffat många som tänker: ”Jag/min närstående tänker absolut inte bokstavligt för jag/hen har alltid förstått vad uttryck som hoppa över kaffet och runda av ett möte betyder”, men i själva verket handlar bokstavlighet om mycket mer än om dessa klassiska exempel. Faktum är att de allra flesta vuxna autister jag har träffat förstår vad ovanstående uttryck betyder men kan däremot många ta saker bokstavligt i andra sammanhang. Det är dessutom inte alls givet att man själv är medveten om sin egen bokstavlighet. Själv har jag ofta inte varit det! När man tänker bokstavligt kan man exempelvis ha svårt att förstå följande uttryck/situationer:

1. Man håller på att slitas mitt itu

Säg exempelvis Anna berättar om en känslomässigt jobbig situation för sin autistiska kompis Maria som tänker bokstavligt. Anna säger till Maria så här: ”När jag såg mitt ex med en ny partner kändes det väldigt jobbigt. Det kändes som att jag höll på att slitas mitt itu.” Maria förstår förmodligen att ingen människa bokstavligt kan slitas mitt itu och att det bara är ett talesätt, men ändå kan hon få för sig att Anna är känslomässigt instabil eftersom hon känner så. Någon som tänker bokstavligt kan nämligen tycka att det är ett väldigt kraftigt uttryck! I själva verket betyder sådana här omskrivningar inget mer än: ”Situationen kändes jobbig för stunden.” Maria kan då till och med upplysa Anna om att hon måste acceptera att exet har träffat en ny partner!

2. Konstigt att andra lever som vanligt

Säg att Annas mamma har gått bort och Anna säger till Maria att det känns konstigt att andra människor hon möter på gatan fortsätter sitt liv som vanligt när Annas mamma har dött och allt är upp och ner för Anna. Om Maria tänker bokstavligt kan hon tycka att det är jättekonstigt att Anna tycker att vilt främmande människor borde leva annorlunda för hennes skull. För det första är det egoistiskt att vänta sig att hela världen ska stanna upp för ens egen skull och för det andra kan främmande människor på gatan omöjligen veta att Anna har förlorat sin mamma, kan Maria resonera. Maria kanske inte alls förstår att det Anna sa bara är ett talesätt som inte ska tas bokstavligt.

3. Hör fortfarande mammas röst

Säg att det har gått ett par månader, och Anna och Maria träffas igen. Anna berättar för Maria att hon fortfarande saknar sin mamma mycket och fortfarande hör sin mammas röst och skratt samt hör hennes doft när hon går och lägger sig på kvällarna. Då kan Maria återigen tro att Anna menar det bokstavligt och blir jätteorolig för hon har fått för sig att Anna har börjat hallucinera! Tänker man bokstavligt kan man ha svårt att förstå att detta är en omskrivning för att tala om att man saknar någon väldigt mycket.

4. Vill inte vara här

Detta exempel handlar om ett tillfälle då jag själv tänkte bokstavligt utan att förstå det när jag som ung vuxen jobbade som au pair i Österrike. En annan au pair berättade för mig under sin andra arbetsvecka i Österrike att hon saknade sitt hemland jättemycket och räknade dagar tills hon skulle få åka tillbaka. Månaderna gick, och efter ca 5 månader var det bara ett par månader kvar innan hennes arbetskontrakt skulle ta slut och hon skulle åka hem igen. Då sa hon att det kändes jättekonstigt att åka tillbaka till hemlandet och att hon skulle vilja stanna längre hos sin värdfamilj. Jag frågade förvånad varför hon hade sagt 5 månader tidigare att hon ville tillbaka till sitt hemland. Hon tyckte att det var konstigt att jag hade tagit henne bokstavligt och menade att det var helt normalt att man som ny i landet sa sådana saker i affekt utan att mena det samt att det var normalt att känslorna förändrades. Jag hade inte alls förstått det utan jag hade utgått ifrån att det som man tidigare sagt alltid gällde för all framtid!

5. Samma föreläsning

Återigen ett exempel från mitt eget liv. En gång hade jag hållit en föreläsning om autism för lärare och därefter fått en ny föreläsningsbokning för samma målgrupp. Då sa kunden till mig: ”Jag vill att du kör samma föreläsning för mina anställda lärare.” Jag blev orolig för jag var rädd för att inte komma ihåg allt, dvs vad jag hade sagt ord för ord på det tidigare stället och i vilken ordning. Men jag lovade att jag skulle göra mitt bästa, och hemma försökte jag skriva ner på ett papper vad jag hade sagt på föreläsningen för att minska risken att jag skulle glömma bort någon detalj. Efter den andra föreläsningen sa jag oroligt till kunden att jag verkligen hoppades att det var exakt samma föreläsning som han hade hört tidigare. Då log kunden och sa att jag hade tagit honom bokstavligt. Tydligen hade han menat att upplägget och powerpointen skulle vara samma men att det inte var viktigt att vartenda litet ord skulle vara det. Det här var väldigt typiskt mig 🙂

6. Vill leva 100 år

Nu går vi tillbaka till Anna och Maria. Säg att det går flera år, och Anna mår väldigt bra. Det har hänt väldigt många bra saker i hennes liv och allt är frid och fröjd. Då kanske hon säger till Maria: ”Jag är så lycklig nu att jag vill leva tills jag är 100 år.” Då kan Maria ta det bokstavligt och tycka att det är ett dumt önskemål. Hur kan liksom Anna veta hur världen ser ut när hon är 100 år? Tänk om det är krig och svält då? Eller tänk om Anna är sjuk och har fruktansvärda smärtor? Hur kan man önska att man lever 100 år när man inte kan förutspå framtiden? Återigen är det bara ett uttryck, men en person med bokstavligt tankesätt kan ha svårt att förstå det.

Alla autister tänker inte bokstavligt

Ovan såg ni några exempel på hur bokstavlighet kan ta sig uttryck vid autism, men det är viktigt att komma ihåg att det bara var exempel. Bokstavligt tänkande kan yttra sig på många olika sätt, och långt ifrån alla autister tar saker bokstavligt. Dessutom kan olika autister ta saker bokstavligt i sinsemellan helt olika situationer. Min poäng är att man kan tänka bokstavligt utan att vara medveten om det och att bokstavlighet sällan handlar om att inte förstå uttryck som ”hoppa över kaffet” utan kan handla om om helt andra uttryck man inte ens tänker på!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. ”Jag kommer ofta på först efteråt vad jag borde ha sagt/gjort, och då är det redan försent.” Exakt samma för…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

10 svar på ”Så här kan bokstavlighet ta sig uttryck vid autism”

Min son och jag har AS och det blir krockar i vårat bokstavliga tänk ibland.
En gång hade jag ställt massor av plantor i badrummet för avduschning. Min son ska duscha och frågar vad han ska göra med plantorna i badkaret. Jag svarar att han ska ställa undan alla för de dränks annars och då kan de ruttna. Okej svarar han.
Senare går jag in i badrummet och upptäcker att han BARA plockat bort de som stod i* badkaret, inte de som stod på kanterna av badkaret och nu var genomdränkta efter hans dusch.
Ja.. Han frågade ju bara om de stod i* badkaret medans jag menade alla som riskerade att bli dränkta..

Det där är ett talande exempel! Jag hade själv kunnat göra som din son. Om man hade bett mig plocka bort plantorna i badkaret hade jag absolut kunnat tolka det som att personen menar plantorna inne i badkaret, inte i själva kanterna! 🙂

Svara

Ja, jag förstod ju efteråt att han tolkade mitt svar efter sin fråga medans när jag svarade ”alla som riskerar bli dränkta” menade alla plantor som överhuvudtaget var i riskzonen…
Men jag börjar bli bättre på att upptäcka ”ordfällorna” 🙂

Jep!…eller?

”Allt”…är för mig logiskt och klart
så länge någon håller på att berätta om något,
som att höra på en ”saga” , i väntan, och tron på det goda slutet, att det blir, är som.

Men när den personen slutar tala, blir det tomt, och det fattas något, en spalt, det som håller ihop, mellan personer, mot det, vad jag tänker mig, att andra har en förmåga till att hålla ihop, koppla ihop, få det rätt

Om du menar att du har lätt att läsa av människor som är tysta och inte säger något så känner jag igen mig i det. Det är svårt att tolka av vad andra menar när man har svårt att förstå kroppsspråk!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *