Kategorier
Läsarfrågor i bloggen

Vad beror på autism och vad på adhd?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Marcus frågar

När mina neurotypiska vänner frågar om hur det går ihop att kunna ha adhd och autism samtidigt och vad som urskiljer de så får jag svårt att svara, de brukar dra det med att det inte syns att jag är autistisk o att det nog minsann är min livslånga depression som är orsaken. Det kan jag dock hantera och förklara mer om vad som är vad o ta med ocdn på ett hörn så det verkar som att det är begripligt, eller ja.. Vad vet jag egentligen, det verkar som att de inte begriper 😛

Dock det första där är min fråga, hur förklarar man skillnaden mellan sitt autistiska drag och sitt adhd drag, dom särskiljer sig ju mycket person till person förstås men det finns ju ändå neurologiska orsaker till båda men som sagt så får jag inte min hjärna att arkivera det här rätt.

Bra skrivet som vanligt förresten, är så tacksam att din arbetsgivare anställde dig och att du får sprida ordet och förståelsen över oss med autism.

Paula svarar

Jag förstår att det är svårt att svara på vännernas frågor! När jag har fått sådana kommentarer blir jag frustrerad för det känns som att jag inte blir trodd när jag berättar att jag har autism. Och det beror nog på stereotypier och den klassiska myten att man inte kan ha autism om man är glad och utåt sett verkar social. Det jag brukar säga när jag får sådana frågor är att jag blivit utredd av ett mycket kunnigt team och att anledningen till att vilka lekmän som helst inte kan avgöra om någon har autism är att det krävs utbildning och kunskap för att göra NPF-utredningar. Att autism för utomstående kan te sig som depression betyder det inte att autisten egentligen är feldiagnostiserad och ”bara” har depression. Vad bra att du inte tar illa upp av att dina vänner ställer frågor och ifrågasätter dina diagnoser!

Diagnoskriterierna är olika

För att förklara skillnaden mellan autism och adhd kan man tänka på två sätt. Det första sättet är att strikt gå efter diagnoskriterierna. När man läser diagnoskriterierna för autism och adhd kan man direkt konstatera att det inte finns ett enda diagnoskriterium som är gemensamt för autism och adhd, verkligen inte ett enda! Det som enligt diagnoskriterierna utmärker autism är bland annat begränsade intressen och/eller beteenden, annorlunda perception för sinnesförnimmelser samt svårigheter med social interaktion. Några exempel på diagnoskriterier för adhd är däremot ouppmärksamhet för detaljer, slarvfel, svårigheter i att bibehålla koncentrationen samt hyperaktivitet. När det gäller adhd skiljer sig diagnoskriterierna åt beroende på om man har en hyperaktiv-impulsiv form, en ouppmärksam form eller en kombinerad form. För fullständiga diagnoskriterier, se DSM 5.

Sociala svårigheter utmärker autism

Om du strikt vill gå efter diagnoskriterierna kan du tänka så här: man får inte diagnosen adhd för att man har svårigheter med social interaktion eller är överkänslig för sinnesintryck då dessa svårigheter inte nämns i diagnoskriterierna för adhd utan utmärker enbart autism. På motsvarande sätt får man inte diagnosen autism för att man har bristande exekutiva funktioner, dvs svårigheter med att organisera och avsluta uppgifter inom angivna tidsramar då dessa svårigheter enbart nämns i diagnoskriterierna för adhd, inte autism. Om du går efter diagnoskriterierna kan du alltså utgå ifrån att om du är känslig för sinnesintryck (t.ex. ljud, smak osv) så beror det på autism, inte adhd.

Många autister kamouflerar

När man läser diagnoskriterierna är det emellertid viktigt att tänka på att många autister blir skickliga på att kamouflera sina svårigheter via inlärda strategier vilket också nämns i diagnoskriterierna. Därför är det inte alls givet att dina svårigheter med social interaktion syns tydligt vid första anblicken. Har man blivit medveten om sina egna svårigheter i att förstå sig på sociala situationer kan självmedvetenheten resultera i att man är väldigt osäker och blyg, grubblar efteråt över om man kanske gjort bort sig osv. För att förstå vilka svårigheter man har som beror på autism kan det därmed krävas att man skrapar på ytan!

Finns också ett annat förhållningssätt

Att strikt gå efter diagnoskriterierna är alltså det ena sättet att tänka kring NPF-diagnoser. Det andra sättet är att helt enkelt inta förhållningssättet att det inte spelar någon roll vad som beror på autism och vad som beror på adhd. Professor Christopher Gillberg har skrivit flera böcker om NPF-diagnoser, bland annat en som heter Essence där han förklarar att personer med en NPF-diagnos ofta kan ha drag av andra NPF-diagnoser utan att fullt ut uppfylla diagnoskriterierna för den andra diagnosen. Därmed kan en person med adhd t.ex. ha överkänsliga sinnen utan att ha autism, och en person med autism kan ha svårigheter i att planera och organisera utan att ha adhd. Eftersom NPF-diagnoser ibland går in i varandra har Gillberg myntat begreppet Essence som syftar på NPF-svårigheter i allmänhet. Så utgår du ifrån Essence-modellen kan du strunta i diagnoskriterierna helt och förklara för dina vänner att du uppfyller diagnoskriterierna för både autism och adhd men att du inte bryr dig om vad som beror på vad!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Jag har aldrig hört talas om sambandet mellan autism och feber, men vi har alltid sagt att vi önskar att…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *