Kategorier
Läsarfrågor

Hur kan min dotter med autism få vänner?

En mamma frågar

Jag undrar om du möjligen kan tipsa om några föreningar eller andra sociala sammanhang där min dotter kan hänga med, Hon har Asperger och adhd. Hon är 21 år och pluggar på Stockholms universitet. Hon klarar alla tentor, fixar att bo själv men är mycket ensam. Hon väljer att var det ibland men hon säger också att hon vill ha vänner att umgås med. Hon har väldigt lätt att prata med folk och att få kontakt, men det ebbar ut och hon förstår inte vad det är som gör att det blir såhär.
Vi har kollat på habiliteringen, på universitetet om de har föreningar kanske för personer med ngn npf, men icke. Mycket märkligt tycker jag. Det måste ju var tusentals studenter som har diagnoser…
Jag har kollat scouterna, de har vuxengrupper, de är ju inkluderande så det är bra.
Det verkar dock vara väldigt svårt att hitta andra grupperingar, föreningar eller så med unga vuxna med ngn npf.
Kan du ha lite tips var man kan leta?

tacksam för svar.

Paula svarar

Vad tråkigt att Stockholms universitet inte har några grupper för unga studenter med NPF-diagnoser. Jag har tidigare skrivit ett blogginlägg om hur man som aspergare kan få nya vänner, vet inte om du läst det. Har du kollat upp med föreningar som Attention, Autism- och Aspergerförbundet och Organiserade Aspergare? Jag deltog själv i deras träffar en gång i tiden, men det var länge sen så jag har ingen aning om hur läget ser ut idag. Dock misstänker jag att åtminstone någon av dessa föreningar fortfarande har träffar! Aspergerforum har också en kontakttråd där folk söker nya vänner så där kan din dotter lägga upp en annons om hon vill!

Kontaktperson enligt LSS

Annars kan din dotter ansöka om en kontaktperson enligt LSS om hon är intresserad. En kontaktperson är en så kallad betald vän som umgås med klienten ett visst antal timmar i månaden och umgås med dennes villkor. En kontaktperson får ingen lön men däremot ett mindre arvode samt omkostnadsersättning. Det råder delade meningar om kontaktperson. Vissa skulle aldrig tänka sig att kunna ha en kontaktperson för de gillar inte tanken att någon får betalt för att umgås med en medan andra, som jag, tycker att upplägget är jättebra.

Klienten har makt

Det jag framför allt gillar med en kontaktperson är att klienten får ”bestämma”, och klienten kan också ställa in träffarna men inte kontaktpersonen så länge denna inte blir sjuk. Om så sker kan klienten alltid be om en ny kontaktperson. Nackdelen med en kontaktperson är att kontaktpersonen inte är en ”riktig” vän i bemärkelsen att träffarna oftast upphör när uppdraget tar slut. Men om din dotter är intresserad kan hon ju ansöka och sedan överklaga ifall hon skulle få avslag!

Lycka till

Jag önskar er stor lycka till, jag hoppas att din dotter hittar vänner hon klickar med så att hon inte förblir ofrivilligt ensam. Universitet brukar också anordna träffar för studenter, men så som jag förstod är hon mest ute efter vänner med diagnoser. Om ni letar på forum där det finns folk med diagnoser så hoppas jag att ni får napp!

Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

5 svar på ”Hur kan min dotter med autism få vänner?”

Hej,
Det finns några olika Facebookgrupper, där man kan lära känna och få nya vänner, både online och ses på plats där man bor, till exempel;
* Heja vänskap (för kvinnor).
* Nya vänner (för män och kvinnor).
* Autism och aspergers söker vänner

Andra sätt;
Har hon något specialintresse så kanske det finns någon förening att gå med i, lokalt där hon bor eller online. Det brukar finnas information om det på varje kommuns hemsida, eller ring/mejla och fråga i kommunens växel.

Ett annat sätt är att tex bli volontär och hitta nya vänner genom lite frivilligarbete, tex via
https://www.volontarbyran.org/
https://www.nyakompisbyran.se/

Lycka till, hoppas allt ordnar sig och blir bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.